MAJ 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja też kurczę dopiero po poście tutaj wpałam na to ze powinnam juz wskazywać palcem, w ogole jakoś tak umknęło mi że to już ten czas gdzie tego typu umiejętnosci się pojawiają i trzeba nad nimi pracować, genaralnie, trochę olałam ostanio temat, bo potrzebowałam trochę psychicznie odpocząć od umiejętności i ich braku...
Nie mam w domu nawet książeczek dla młodej, czas pozamaawiać.
Poczytałam sobie trochę o wskazywaniu palcem i wychodzi że najczescie to miedzy skończonym 9 a 10 miesiącem, a norma jest do 12 miesięcy. Tylko ze to chodzi o takie pokazywanie że dziecko coś chce i pokazuje ręką/palcem itd żeby wywołać reakcje rodzica... także nie do końca to o czym tu była mowa
A jesli chodzi o spacery to jak jest brzydko to nie chodzę i w związku z tym ostatnio całkiem czesto nie chodzę...Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia 2021, 12:57
2020
2023 -
Mimi ja robie kaszki Holle w ten sposób: 60 ml wody, 2 miarki mm, 4/5 takich samych miarek kaszki i albo pół słoiczka owoców, albo kawałek startego jabłka i szczypta cynamonu, albo 1/3 banana i masło orzechowe, dziś np było mango, banan i masło orzechowe ścieram owoce na takiej małej ręcznej tarce jak np. do parmezanu. Wcześniej robiłam 90 wody ale nie zjadał. Obiadku zjada mały słoiczek albo pół dużego a mleka w dzień 2 razy po 150 na noc ostatnio 240 a w nocy 2 razy po 30-60:)
Mandarynki czy pomarańcze obieram z błonek i daje po kawałeczku albo do wyssania soku. Na spacery tak jak Ajka nie chodzimy jak pada albo bardzo wieje.Mimi1987, Ajka lubią tę wiadomość
-
Mancia wrote:Mimi ja robie kaszki Holle w ten sposób: 60 ml wody, 2 miarki mm, 4/5 takich samych miarek kaszki i albo pół słoiczka owoców, albo kawałek startego jabłka i szczypta cynamonu, albo 1/3 banana i masło orzechowe, dziś np było mango, banan i masło orzechowe ścieram owoce na takiej małej ręcznej tarce jak np. do parmezanu. Wcześniej robiłam 90 wody ale nie zjadał. Obiadku zjada mały słoiczek albo pół dużego a mleka w dzień 2 razy po 150 na noc ostatnio 240 a w nocy 2 razy po 30-60:)
Mandarynki czy pomarańcze obieram z błonek i daje po kawałeczku albo do wyssania soku. Na spacery tak jak Ajka nie chodzimy jak pada albo bardzo wieje.
O dzięki za.info czyli wychodzi że ja za dużo tej kaszy robię Muszę spróbować zrobić tą kaszke HOLLE tak jak Ty robisz 😘
Masła orzechowego się boję dawać z racji że starszak jest uczulony na orzechy.
Muszę Leo zrobić testy wtedy będę wiedzieć.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia 2021, 13:47
20.10.2012 👰🤵💍
21.10.2013 👶 Alan 👪 4210 g 💪
20.05.2020 👶 Leon 🤱👨👩👦👦 4230 g 💪
25.04.2022 👶 Bruno 🤱 3970 g 💪 -
Ja na spacery chodzę codziennie(deszcz, wiatr, słońce) oprócz dni jak chodzimy na szczepienie Wtedy zostajemy w domku.
Ale u mnie nie ma wyjścia np. Trzeba starszaka zaprowadzić na basen A pada to myk folia przeciwdeszczowa i maszerujemy 😁Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia 2021, 13:49
20.10.2012 👰🤵💍
21.10.2013 👶 Alan 👪 4210 g 💪
20.05.2020 👶 Leon 🤱👨👩👦👦 4230 g 💪
25.04.2022 👶 Bruno 🤱 3970 g 💪 -
U nas spacery są codziennie niezależnie od pogody, chodzimy w deszczu, śniegu, jak wieje... Dzisiaj przed południem zrobiliśmy 6km 💪 chyba na palcach jednej ręki mogę policzyć dni kiedy nie byliśmy na spacerze 🙈
Dziewczyny jak podajecie dzieciom awokado? Dawałam ostatnio w kawałkach, ale tak jak Karola mam wrażenie, że te nasze posiłki są jakieś nudne i chętnie dowiem się jak wy podajecie ☺️ -
Jak już piszecie o jedzeniu to czy dawałyście ogórki kiszone (w zupie)?
-
Zjadł ze szpinakiem ze smakiem rozgniecione widelcem z dużymi grudami, dałam kawałek ziemniaka samego, odgryzł i łooo panie fuj ble na języku, zaślinił się i już nie chciał jeść. To jest As 🤦🏼♀️ My mamy klasyki Tuwima, Brzechwy, i te serie pierwsze słowa. Oli na lodówce pomału już pokazuje dwa ulubione magnesy jak pytam ale nie palcem tylko całą ręką. A kota dziś tak pięknie delikatnie pogłaskał, że się rozczuliłam.
Awokado daje samo albo z bananem, a ostatnio z marchewką. Naczytałam się dzisiaj przepisów i zacznę bardziej urozmaicone dania robić.
No i dostałam okres, póki co delikatny ale dziwnie mieć świadomość, że mogę w ciąże zajść w każdej chwili 😳
Na spacery nie chodzę codziennie i pomału zaczynam wymiękać bez windy 😞 Znoszę i wnoszę młodego razem z wózkiem i niedługo mi kręgosłup wyskoczy. Chyba się przerzucę na chustę. O ile wiosną spoko bo złoże ten wózek i na ramię, o tyle z tym śpiworkiem nie da się złożyć. Albo Oli w kombinezon na ręce i wózek bez niczego złoże ale to nadal RUMUNIA level hard.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia 2021, 14:59
-
Mancia wrote:Mimi ja robie kaszki Holle w ten sposób: 60 ml wody, 2 miarki mm, 4/5 takich samych miarek kaszki i albo pół słoiczka owoców, albo kawałek startego jabłka i szczypta cynamonu, albo 1/3 banana i masło orzechowe, dziś np było mango, banan i masło orzechowe ścieram owoce na takiej małej ręcznej tarce jak np. do parmezanu. Wcześniej robiłam 90 wody ale nie zjadał. Obiadku zjada mały słoiczek albo pół dużego a mleka w dzień 2 razy po 150 na noc ostatnio 240 a w nocy 2 razy po 30-60:)
Mandarynki czy pomarańcze obieram z błonek i daje po kawałeczku albo do wyssania soku. Na spacery tak jak Ajka nie chodzimy jak pada albo bardzo wieje.
super wychodzi idealna ilość
2020
2023 -
Mimi1987 wrote:A dziewczyny które macie już takie stałe posiłki.
Hmmm ile Wam zjadają takiej kaszy na śniadanie?????
Mój Leo na śniadanie ma kaszę manne z jakimś owocem . No dzisiaj były to gruszki i brzoskwinie.
Zjadł tak hmmm z 15 łyżeczek.
Oczywiście kasza zrobiona w 200 ml mleka. Więc ponad pół miseczki zostało.
Czy u Was całe miseczki zjadają czy jednak coś tam zostaje???
Na mm jest bardziej kaloryczne niż na wodzie i mój nie zjadlby na 200mm.
-
A jak dajecie te kaszki, bo ja całkiem przerzuciłam się na kubek doidy (i tylko jej popycham w kubku łyżeczką, bo gęste)... mało strat, dziecko ma zajete ręce, więc nie robi cyrków i znacznie szybciej zjada w porównaniu do łyżeczki (tu idzie niemiłosiernie powoli) - jak dla nas super opcja... dzis mam zamiar na obiad taka bardziej wodnistą zupke-papke zrobić i tez jej tak dać...2020
2023 -
Awokado dawalam rozsmarowane na chlebie.
Kaszki lyzeczka.
Dziś mój ma pulpety z indyka z kaszą manna i jajkiem w sosie pomidorowym. Ziemniaki. Warzywa-dzis kupne ale dużo mam swoich bo mam ogródek warzywny i pomrożone swoje warzywa/owoce.
Ogórek kiszony mój próbował (mam swojej roboty)- dalam mu do rączki. Ciumkał sobie.
Ale widze że woli być karmiony. Przy blw bawi się jedzeniem.
Z tym pokazywaniem palcem to czytałam że to ma różne formy.
"Gest wskazywania palcem to początek dialogu z drugim człowiekiem, to pierwsze pytanie dziecka, które może brzmieć: Mamo, co to? Kto to?. Może mieć również funkcję prośby: Chcę się pobawić tamtą zabawką. Podaj mi ją lub Spójrz, to mnie interesuje. Jest również odpowiedzią na pytanie: Gdzie miś ma oko? Gdzie tata ma ucho?"
Mi czasami się nie chce iść na spacer 🙈 niby w domu to nie trzeba znosić ale nie ma gdzie chodzić, piach wszędzie i nawet chodnika brak
Dziś byłam z Małym w ogródku. Ciekawe co to będzie latem 🙈 wszystkie warzywa mi powyrywa 🙈
-
U nas ostatnio i kawalki i łyżeczka są fuj. Ciekawa jestem co nam neurologopeda powie.
Ostatnio zaczął język wystawiac coraz częściej, a wcześniej tego nie robił.Baby H.
Baby T.
🙋🏻♀️• MTHFR c.677C>T / MTHFR c.1298A>C układ heterozygotyczny; • Niedrożny prawy jajowód
💁🏻♂️• Nekrospermia / brak ruchliwych plemników
07.05.2019 - punkcja: 16 komórek, 12 zapłodnionych, 4 zarodki
12.05.2019 - ET 5.1.1 ☹️
05.06.2019 - FET odwołany (endo 6,6mm)
14.08.2019 - FET 4.1.1 ☹️
11.09.2019 - FET 4.1.1 😊
7dpt - bhcg 13,3mlU/ml prog 33,28ng/ml; 9dpt - bhcg 46,03mlU/ml prog 45,37ng/ml; 11dpt - bhcg 120,9mlU/ml prog 49,25ng/ml; 15dpt - bhcg 1052mlU/ml prog 36ng/ml
27dpt - mamy ❤️
11.08.2021 - FET 3.2.1 😊
5dpt - bhcg 12mlU/ml; 7dpt - bhcg 35mlU/ml prog 64ng/ml; 9dpt - bhcg 92mlU/ml prog 47ng/ml; 13dpt - bhcg 689mlU/ml; 15dpt - bhcg 1668 mlU/ml
28dpt - mamy ❤️ -
Co do spacerów to ja codziennie nie wychodzę, zależy od pogody. Mieszkam na wsi, nie mam drogi utwardzonej więc jak popada to wszędzie jest mega błoto, już nieraz się zakopałam kółkami. A weź tu później taki uglajdrany wózek do domu, to jest nie do ogarnięcia. A niestety nie mam innego miejsca żeby go trzymać, muszę nim przejechać do pokoju. I wszędzie błoto.
Więc przeważnie chodzę jak jest sucho na dworze. Najbardziej lubię taką mroźną pogodę i jak jest słoneczko ❄️☀️
Chociaż teraz jak mąż jest w domu to on chodzi z młodym na spacery nawet 2 razy dziennie. Ale we dwójkę jak jesteśmy w domu to też inaczej, zawsze ta jedna osoba może ogarnąć wózek po spacerze, bo jak jestem sama z młodym to bez szans.
Cóż, uroki życia na wsi. Ponoć w tym roku mają nam jakieś płyty betonowe położyć, zawsze coś..Baby H.
Baby T.
🙋🏻♀️• MTHFR c.677C>T / MTHFR c.1298A>C układ heterozygotyczny; • Niedrożny prawy jajowód
💁🏻♂️• Nekrospermia / brak ruchliwych plemników
07.05.2019 - punkcja: 16 komórek, 12 zapłodnionych, 4 zarodki
12.05.2019 - ET 5.1.1 ☹️
05.06.2019 - FET odwołany (endo 6,6mm)
14.08.2019 - FET 4.1.1 ☹️
11.09.2019 - FET 4.1.1 😊
7dpt - bhcg 13,3mlU/ml prog 33,28ng/ml; 9dpt - bhcg 46,03mlU/ml prog 45,37ng/ml; 11dpt - bhcg 120,9mlU/ml prog 49,25ng/ml; 15dpt - bhcg 1052mlU/ml prog 36ng/ml
27dpt - mamy ❤️
11.08.2021 - FET 3.2.1 😊
5dpt - bhcg 12mlU/ml; 7dpt - bhcg 35mlU/ml prog 64ng/ml; 9dpt - bhcg 92mlU/ml prog 47ng/ml; 13dpt - bhcg 689mlU/ml; 15dpt - bhcg 1668 mlU/ml
28dpt - mamy ❤️ -
Ja w ogóle mam od dzisiaj dwójkę dzieci w domu 11 lat i Oli, właśnie się obudziłam bo chłopaki poszli we trójkę na spacer, dawno tak nie spałam ale chyba Oli mi się śnił 😅
Ajka ja kaszkę daje łyżeczką, w ogóle Oli to jest jeśli chodzi o łyżeczkę pedant, prawie nic brudne nie jest otwiera buzie i czeka jak książę, a jak daje mu żeby bawił się konsystencją to zauważyłam, ze jest raczej zniesmaczony 🙄 Doszłam do takiej wprawy, że śliniaczka nie muszę ubierać ale chciałabym, żeby próbował jednak sam.
I jeszcze kupiłam ten bbox, jak długo zajęło Waszym dzieciom ogarnięcie, że trzeba zaciągnąć? -
Karolllla wrote:
I jeszcze kupiłam ten bbox, jak długo zajęło Waszym dzieciom ogarnięcie, że trzeba zaciągnąć?Karolllla lubi tę wiadomość
-
Tez planuje bbox kupic.
Jakie macie teraz lyzeczki? Moje chyba juz za male...
A a co do okresu mam od wrzesnia...mega byly obfite i krwawiienie dlugie...teraz ostatni cykl dlugi byl az kupowalam test...Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia 2021, 17:12
Patrycja
22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
23.08.2021 II na teście ❤
16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
29.06.2019 🤵👰