MAJ 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
Anka u nas to samo, jutro dzień dyni i się martwiłam czy dotrwa i też łazi z katarem i kaszlem lekkim W smyku spotkałam wczoraj równie zdesperowanych rodziców poszukujących pomarańczowych ubrań, których nigdzie nie było 😅
Anka12 lubi tę wiadomość
-
Czytałam tutaj że niektóre dzieci miały już rota, młoda złapała od brata, koło 20 zaczęły się wymioty, dużo wymiotów, aż po samą gęstą żółć, biegunki niema, jest też zaszczepiona, już miałam zbierać się na szpital ale zasnęła mi na rękach... Jak wasze maluchy to przeszły? U nas oddziały przepełnione na zapalenie płuc, boję się że jeszcze to tam złapie. Nie wiem już sama co robić..
-
Kama92 wrote:Czytałam tutaj że niektóre dzieci miały już rota, młoda złapała od brata, koło 20 zaczęły się wymioty, dużo wymiotów, aż po samą gęstą żółć, biegunki niema, jest też zaszczepiona, już miałam zbierać się na szpital ale zasnęła mi na rękach... Jak wasze maluchy to przeszły? U nas oddziały przepełnione na zapalenie płuc, boję się że jeszcze to tam złapie. Nie wiem już sama co robić..
U nas tylko biegunka... więc nie narzekam.
A co do szpitala, to sprawdzaj czy się nie odwadnia. Mnie kiedyś uczyli w szpitalu jak Weronika miała ZUM, żeby sprawdzać po naciśnięciu paznokcia jak szybko wraca kolor różowy, jeśli dłużej niż 3 sekundy to dziecko odwodnione... no i wtedy koniecznie na SOR.2020
2023 -
Szatanka, my badaliśmy żelazo Oli, ale dwa miesiące temu. Wynik: 20ng/ml (norma to: 7-142). Konsultowalismy z pediatra i ok.
Ale macie ładne brzuszki, rozmarzylam się 🥰 (choć współczuję złego samopoczucia 😐)Jeheria lubi tę wiadomość
Ola, 14.05.2020r -
Kama, w klasycznym przebiegu rota dziecko przez pierwszą dobę wymiotuje, a potem zaczyna się biegunka. U nas tak było już dwa razy tylko inna intensywność tego rzyganka i sraczki. Dopajaj ile wlezie, nawet sokami, najważniejsze, żeby się dziecko nie odwodniło, a będzie dobrze.
U nas 6. noc z rzędu przespana w całości! Nie wiem, ile jeszcze potrwa ta promocja (pochwaliłam się na forum, to pewnie niedługo), ale to chyba jakaś nagroda za ostatnie dwa miesiące męczarni. Albo po prostu minął kryzysowy czas, bo od dwóch dni młoda całkiem dobrze też funkcjonuje w żłobku. I to akurat teraz, jak na poważnie działamy, żeby ten żłobek zmienić, wiadomo, żeby decyzja nie była za łatwa
Ajka, był u nas fizjoterapeuta, taki co to pracuje w ośrodku wczesnej interwencji, obejrzał Lilkę i kazał odstawić buciki froddo (miałam kupione już zimowe z futerkiem) i nabyć takie, co trzymają piętę, bo ona ze względu na wiotkość potrzebuje takiej stabilizacji, gdyż lekko koślawi stopy do wewnętrznej krawędzi. Tak Ci mówię, bo nasze niuńki podobne, może będziesz chciała zgłębić temat.Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2021, 10:29
-
Buena88 wrote:Szatanka, my badaliśmy żelazo Oli, ale dwa miesiące temu. Wynik: 20ng/ml (norma to: 7-142). Konsultowalismy z pediatra i ok.
Ale macie ładne brzuszki, rozmarzylam się 🥰 (choć współczuję złego samopoczucia 😐)
Hmm, ok? To tak blisko dolnej granicy. Moja alergolożka uważa, że zdrowy człowiek powinien mieć żelazo na poziomie 100 (u nas norma od 35 do 150 czegoś tam). No a Lilka ma obecnie około 70, tak miała w lipcu i tak wyszło teraz (choć może jest więcej, bo teraz była przeziębiona, a ponoć przy infekcji żelazo się "chowa" do wątroby, co niby się u nas potwierdza, bo z kolei ferrytyna była lekko podwyższona). No i tak się zastanawiam, czy mam jakoś się tym 70 martwić i coś więcej robić, czy nie słuchać jej i tyle wystarczy. Jak by nie było, to sam środek normy. -
A czym się różni rota od jelitówki? Czy to jest to samo?Baby H.
Baby T.
🙋🏻♀️• MTHFR c.677C>T / MTHFR c.1298A>C układ heterozygotyczny; • Niedrożny prawy jajowód
💁🏻♂️• Nekrospermia / brak ruchliwych plemników
07.05.2019 - punkcja: 16 komórek, 12 zapłodnionych, 4 zarodki
12.05.2019 - ET 5.1.1 ☹️
05.06.2019 - FET odwołany (endo 6,6mm)
14.08.2019 - FET 4.1.1 ☹️
11.09.2019 - FET 4.1.1 😊
7dpt - bhcg 13,3mlU/ml prog 33,28ng/ml; 9dpt - bhcg 46,03mlU/ml prog 45,37ng/ml; 11dpt - bhcg 120,9mlU/ml prog 49,25ng/ml; 15dpt - bhcg 1052mlU/ml prog 36ng/ml
27dpt - mamy ❤️
11.08.2021 - FET 3.2.1 😊
5dpt - bhcg 12mlU/ml; 7dpt - bhcg 35mlU/ml prog 64ng/ml; 9dpt - bhcg 92mlU/ml prog 47ng/ml; 13dpt - bhcg 689mlU/ml; 15dpt - bhcg 1668 mlU/ml
28dpt - mamy ❤️ -
szatanka wrote:Kama, w klasycznym przebiegu rota dziecko przez pierwszą dobę wymiotuje, a potem zaczyna się biegunka. U nas tak było już dwa razy tylko inna intensywność tego rzyganka i sraczki. Dopajaj ile wlezie, nawet sokami, najważniejsze, żeby się dziecko nie odwodniło, a będzie dobrze.
U nas 6. noc z rzędu przespana w całości! Nie wiem, ile jeszcze potrwa ta promocja (pochwaliłam się na forum, to pewnie niedługo), ale to chyba jakaś nagroda za ostatnie dwa miesiące męczarni. Albo po prostu minął kryzysowy czas, bo od dwóch dni młoda całkiem dobrze też funkcjonuje w żłobku. I to akurat teraz, jak na poważnie działamy, żeby ten żłobek zmienić, wiadomo, żeby decyzja nie była za łatwa
Ajka, był u nas fizjoterapeuta, taki co to pracuje w ośrodku wczesnej interwencji, obejrzał Lilkę i kazał odstawić buciki froddo (miałam kupione już zimowe z futerkiem) i nabyć takie, co trzymają piętę, bo ona ze względu na wiotkość potrzebuje takiej stabilizacji, gdyż lekko koślawi stopy do wewnętrznej krawędzi. Tak Ci mówię, bo nasze niuńki podobne, może będziesz chciała zgłębić temat.
No własnie według fizjo Weronika jedną stopę wykoślawia czasami, zabawne bo potrafi przejść pół pokoju idelanie a potem kilka kroków zupełnie źle i potem znów idelanie, generalnie ma tendencje zeby to sama korygowac (to efekt vojty), pewnie by problemu w ogóle nie było gdybym nie odpuściła ćwiczeń, a ja po 10tym miesiącu w zasadzie prawie całkiem je olałam...
Jeśli chodzi o buty to w sumie nie chciałam kupować kolejnych butów Froddo, tylko juz takie dla dobrze chodzących dzieci... fizjo mi doradziła Naturino - stwierdziła, ze bedą ładnie trzymać stope i jednoczesnie jej nie usztywniać za bardzo i nie odkształcają się nawet jeśli stopa ma tendencje zeby się wykoślawiać. Ona poleca je wszystkim dzieciakom z onm.
Kupiłam więc właśnie takie i są genialne - do tego fajnie można dopasować do wąskiej stopy... Tylko drogie jak niewiem... Ale o tym to już na bank kiedys pisałam - jakby co to polecam, chociaz teraz to juz zimowe trzeba bedzie nabyć, a te co ja mam to półbuty.
2020
2023 -
Karolllla wrote:Anka u nas to samo, jutro dzień dyni i się martwiłam czy dotrwa i też łazi z katarem i kaszlem lekkim W smyku spotkałam wczoraj równie zdesperowanych rodziców poszukujących pomarańczowych ubrań, których nigdzie nie było 😅
-
Ja nie badałam żelaza.
Rota przechodziliśmy latem. Generalnie bardzo źle mimo szczepionki. Jaś wymiotował całą noc, łącznie chyba 6-7 razy. Później była biegunka kilka dni. Na szczęście pił dużo + od następnego dnia podawałam elektrolity, więc się nie odwodnił. -
My mielismy 2 razy cos jakby rota/jelitówkę.
Maciek nie szczepiony. Za pierwszym razem tylko 2 razy zwymiotował w nocy, gorączka 38 raz tylko a za dwa dni ja rzygałam.
Drugi raz juz miał 3 dni biegunke taką nawet sama woda, gorączka 38,5. Mnie brzych bolał a maz tez miał biegunke od niego. Dawałam smecte, enetrol i probiotyk. Przeszło.
A ja po drugiej dawce na covid i rowniez zero objawów oprocz bolącej ręki
Ja tak samo Karolla krew badałam jak miał 2mce-w szpitalu i 3mce chyba (kontrolnie), wtedy miał anemie. Chyba musze mu w koncu kontrolnie zabdac.
-
Piękne brzuszki zazdroszczę 😊
Maciej przez cały październik był aż 4 dni w żłobku 🙄 w czwartek temperatura i mamy bostonke 🤬 -
Andzia86 wrote:Piękne brzuszki zazdroszczę 😊
Maciej przez cały październik był aż 4 dni w żłobku 🙄 w czwartek temperatura i mamy bostonke 🤬
O matko współczuję Wam strasznie 😓
U mnie Leon cały październik był w.domu bo ja panicznie się boje tego RSV .
Zobaczymy jak będzie w listopadzie.
A tym czasem u nas halloween . Zaraz dzieci zaczną pukać do drzwi 👻👻👻👻
Karolllla, Jeheria lubią tę wiadomość
20.10.2012 👰🤵💍
21.10.2013 👶 Alan 👪 4210 g 💪
20.05.2020 👶 Leon 🤱👨👩👦👦 4230 g 💪
25.04.2022 👶 Bruno 🤱 3970 g 💪 -
U nas nie ma mamozy ale w sumie chyba nigdy nie było takiej mocno odczuwalnej. Tata od odstawienia cycka to jest mega kompan i w sumie mam wrażenie, że po równo nas traktuje. Przy jakichś akcjach uspokajania to nawet częściej woli do taty jakby te ramiona i głos taty były dla niego pewniejsze i silniejsze.
Andzia współczuje kolejnej choroby. Oli w październiku też nie poszalał bo aż 9 dni ale jeden tydzień to sami wyłączylismy przed tą Norwegią żeby nie zachorował ale i tak boli bo żłobek tani nie jest 🙄