MAJ 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyAjka wrote:wiecie co patrzyłam na wózki i jakoś mi się nie podobają... wszystkie kolory takie okropnie smutne... wiem że niby to praktyczne, ale nie chce takiego żałobnego wózka dla mojego dziecka
Kolorowe, pstrokate. -
Ajka wrote:wiecie co patrzyłam na wózki i jakoś mi się nie podobają... wszystkie kolory takie okropnie smutne... wiem że niby to praktyczne, ale nie chce takiego żałobnego wózka dla mojego dziecka
A ja właśnie idę w klasyczną elegancką czerń 🖤😅Frufru lubi tę wiadomość
-
lilly. wrote:Ja tez nie mam na opisie nic o ryzyku porodu przedwczesnego czy stanu rzucawkowego..
Ale chyba jakby coś było nie tak to by powiedział lekarz.
dopiero po tym badaniu PLGF dostałam wynik lekarza 1:167 i lekarz napisał że ryyko jest niskie i wszystko jest okaga
2018 - 3 procedury nieudane
2019 - pierwsze KD
27.04.2020 - wyczekany synek
2** transfer 04.12.2021
14.12 beta 118
17.12 beta 539 -
nick nieaktualnyCer wrote:Cześć dziewczyny.
Anais, trzymam kciuki, by było dobrze!
Mam do was pytanko, trochę z innej beczki - zastanawiamy się nad kupnem pralko-suszarki zamiast tradycyjnej pralki. Któraś ma i z doświadczenia może polecić (bądź odradzić)?
Zastanawiam się, czy można w niej prać ubranka dla niemowląt?
Jak z mężem się orientowalismy w temacie. To pralko - suszarki to kiepski wybór. ☺️
Tutaj macie wady i zalety tych pralko suszarek.
Dla nas 2 dużymi wadami bylo:
-to że one są oparte na zasadzie działania sprzed wieków.
Nie ma pompie ciepła jak suszarki.
-koszty Energii i wody dużo większe niż przy osobnych urządzeniach.
https://www.paniagd.pl/pralko-suszarki/pralko-suszarki-za-i-przeciw-75.htmlWiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2019, 12:56
Cer lubi tę wiadomość
-
aga80 wrote:Mi w ogólnym badaniu też nic nie mówił o ryzyku
dopiero po tym badaniu PLGF dostałam wynik lekarza 1:167 i lekarz napisał że ryyko jest niskie i wszystko jest ok
no u mnie nie zwrócił lekarz na to 1:69 uwagi... ale ja i tak mam obciążony wywiad, więc... zespół antyfosfolipidowy, nadwaga, rzucawka u mamy... więc szykuje się mentalnie na różne scenariusze... i lekarz też...2020
2023 -
W poprzedniej ciąży miałam ryzyko wczesnego porodu 1:109 i ledwo dociągnęłam do 36+1.
Też mam zamiar następnym razem kupić pralkę z suszarką, teraz nie mam i mój dom wygląda jak suszarnia, a jak dojdzie drugi bobas to już nie wiem ;/⚡ PCOS, Celiakia, Oligozoospermia⚡
🤱 Marta 30.04.2017 r. 💜 36+1 tc
🤱 Antosia 24.05.2020 r. 💜 38+1 tc
-
Ajka wrote:wiecie co patrzyłam na wózki i jakoś mi się nie podobają... wszystkie kolory takie okropnie smutne... wiem że niby to praktyczne, ale nie chce takiego żałobnego wózka dla mojego dziecka
Karolllla, Ajka lubią tę wiadomość
-
Cer wrote:Cześć dziewczyny.
Anais, trzymam kciuki, by było dobrze!
Mam do was pytanko, trochę z innej beczki - zastanawiamy się nad kupnem pralko-suszarki zamiast tradycyjnej pralki. Któraś ma i z doświadczenia może polecić (bądź odradzić)?
Zastanawiam się, czy można w niej prać ubranka dla niemowląt?
i Szczerze odradzam kupowanie pralko-suszarki ze względu na bardzo duże zużycie wody jeden cykl ok 80-100-120 l ( zależy od modelu ) pranie z suszeniem bo pralko suszarki do suszenia zużywają również wodę.
Jak kupisz sobie osobno suszarkę to ona nie ma podłączenia do wody i nie pobiera nic. Możesz postawić sobie na łączniku w pionie jeżeli nie masz miejsca. To będzie zdecydowanie oszczędniejszy wybór.PLPaulina, Cer lubią tę wiadomość
-
Ajka wrote:Bona znalazłaś mi nowy temat zmartwień na dziś... i zrobiłam sie przerażona tym 1:69
Ale lekarz też u mnie nie zwrócił na to uwagi także może te ryzyka są ok w takich granicach prawidłowe
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2019, 13:14
-
o takie coś znalazłam:
W sytuacji stwierdzenia podwyższonego ryzyka (>1:100) preeklampsji, zgodnie z zaleceniami FMF, ciężarna jest kwalifikowana do profilaktyki kwasem acetylosalicylowym (ASA) w dawce 150 mg 1x dziennie doustnie na noc i włączenia jej niezwłocznie (optymalnie w 12-13 tygodniu ciąży) i utrzymanie do 36 tygodnia ciąży. Identyczne postępowanie dotyczy przypadków podwyższonego ryzyka (>1:100) ograniczenia wzrastania płodu oraz obu tych powikłań równocześnie.
W przypadku stwierdzenia ryzyka >1:100 wystąpienia porodu przedwczesnego przed 34 tygodniem ciąży wskazana jest, wg FMF, ultrasonograficzna kontrola długości szyjki macicy co dwa tygodnie, od 14 do 24 tygodnia ciąży z ewentualnym profilaktycznym leczeniem progesteronem.
chociaz osobiście uważam, że najlepsza jest konsultacja z lekarzem bo Internety to zło -
Endi1990 wrote:o takie coś znalazłam:
W sytuacji stwierdzenia podwyższonego ryzyka (>1:100) preeklampsji, zgodnie z zaleceniami FMF, ciężarna jest kwalifikowana do profilaktyki kwasem acetylosalicylowym (ASA) w dawce 150 mg 1x dziennie doustnie na noc i włączenia jej niezwłocznie (optymalnie w 12-13 tygodniu ciąży) i utrzymanie do 36 tygodnia ciąży. Identyczne postępowanie dotyczy przypadków podwyższonego ryzyka (>1:100) ograniczenia wzrastania płodu oraz obu tych powikłań równocześnie.
W przypadku stwierdzenia ryzyka >1:100 wystąpienia porodu przedwczesnego przed 34 tygodniem ciąży wskazana jest, wg FMF, ultrasonograficzna kontrola długości szyjki macicy co dwa tygodnie, od 14 do 24 tygodnia ciąży z ewentualnym profilaktycznym leczeniem progesteronem.
chociaz osobiście uważam, że najlepsza jest konsultacja z lekarzem bo Internety to zło
i tak mam accard... ale tych dwóch pierwszych ryzyk nie mam w opisie badania... na wizyty chodzę co 3 tygodnie i szyjkę mi zawsze sprawdza... hmmm2020
2023