MAJ 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
sayuri wrote:Ja szyje juz teraz, po pierwsze dlatego, że fizycznie maluszka jeszcze nie ma przy mnie, a po drugie, bo to świetny zabijacz czasu
zamówiłam Burdę Baby i w planach mam jeszcze bluzę.
Problem w tym, że ja nie mam póki co czasu, bo pracuję: na początku tygodnia na uczelni, a potem jako tłumacz. Ale od lutego będę na zwolnieniu, więc będzie lepiej.
A ja mam, kurczę, d liczne bakterie i pasma śluzu w moczu.A przed pobraniem próbki umyłam się dokładnie dwa razy...
-
Ajka wrote:Accard trzeba zacząć brAĆ przzed skończonym 16 tygodniem
"W przypadku stwierdzenia ryzyka >1:100 wystąpienia porodu przedwczesnego przed 34 tygodniem ciąży wskazana jest, wg FMF, ultrasonograficzna kontrola długości szyjki macicy co dwa tygodnie, od 14 do 24 tygodnia ciąży z ewentualnym profilaktycznym leczeniem progesteronem."
Myślę , że zostawię ten temat do wizyty i nie będę się stresowała dodatkowo -
Bona wrote:Ajka znalazłam artykuł na temat badań prenatalnych a tam taka informację :
"W przypadku stwierdzenia ryzyka >1:100 wystąpienia porodu przedwczesnego przed 34 tygodniem ciąży wskazana jest, wg FMF, ultrasonograficzna kontrola długości szyjki macicy co dwa tygodnie, od 14 do 24 tygodnia ciąży z ewentualnym profilaktycznym leczeniem progesteronem."
Myślę , że zostawię ten temat do wizyty i nie będę się stresowała dodatkowo
a ok bo już mi się pokiciało, że to przedwczesny poród nam wyszedł... losie...2020
2023 -
Takmala PLGF jest oddzielnym badaniem krwi, ja robilam razem z pappa i bhcg do prenatalnych
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2019, 19:40
aga
2018 - 3 procedury nieudane
2019 - pierwsze KD
27.04.2020 - wyczekany synek
2** transfer 04.12.2021
14.12 beta 118
17.12 beta 539 -
szatanka wrote:Problem w tym, że ja nie mam póki co czasu, bo pracuję: na początku tygodnia na uczelni, a potem jako tłumacz. Ale od lutego będę na zwolnieniu, więc będzie lepiej.
A ja mam, kurczę, d liczne bakterie i pasma śluzu w moczu.A przed pobraniem próbki umyłam się dokładnie dwa razy...
Bardzo często liczne bakterie i śluz w moczu pojawia się gdy próbka była badana w późniejszym czasie (np będąc u rodziny na południu, robiłam badania w Kentach a moje próbki krwi i moczu były przewożone do Katowic. Też mi wyszły wtedy liczne bakterie). Patrzy się czy nie ma azotynow w moczu.
Tak naprawdę, żeby mocz był dobrze zbadany musiałby być poddany testom do 15 minut od pobrania, a to często nierealne jest 😊 -
https://youtu.be/aTEJne4OPtE
10 elementow przy wyborze wozka...na tym kanale jest rez o fotelikach dla dzieci...Patrycja
22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
23.08.2021 II na teście ❤
16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
29.06.2019 🤵👰 -
Stworka wrote:Bardzo często liczne bakterie i śluz w moczu pojawia się gdy próbka była badana w późniejszym czasie (np będąc u rodziny na południu, robiłam badania w Kentach a moje próbki krwi i moczu były przewożone do Katowic. Też mi wyszły wtedy liczne bakterie). Patrzy się czy nie ma azotynow w moczu.
Tak naprawdę, żeby mocz był dobrze zbadany musiałby być poddany testom do 15 minut od pobrania, a to często nierealne jest 😊
No właśnie, a mocz był pobrany o 9.00 rano a wynik pojawił się dopiero po 17.00. No nic, jutro powtarzam badanie przy okazji innych wyników z krwi.
-
Stworka wrote:Bardzo często liczne bakterie i śluz w moczu pojawia się gdy próbka była badana w późniejszym czasie (np będąc u rodziny na południu, robiłam badania w Kentach a moje próbki krwi i moczu były przewożone do Katowic. Też mi wyszły wtedy liczne bakterie). Patrzy się czy nie ma azotynow w moczu.
Tak naprawdę, żeby mocz był dobrze zbadany musiałby być poddany testom do 15 minut od pobrania, a to często nierealne jest 😊
wiecie mi w badaniu ogólnym nigdy nic nie wychodziło (zadne tam azotyny, bakterie czy leukocyty)... umierałam z bólu, a w ogólnym wszystko prawidłowe, fakt w posiewie czasem sie e.coli hodowało, ale tez nie zawsze... raz miałam odmiedniczowe zapalenie nerek... z mega wysoką goraczką, w którego przeddzień maiłam prawidłowe wyniki moczu...2020
2023 -
Ajka wrote:zrób sobie posiew i tyle...
-
Jak nie ma w moczu leukocytów to prawdopodobnie zanieczyszczona próbka. Tak mi moja gin mówiła.
Uszyłam te buciki. Trochę niekształtne, ale nie miałam wykroju i na oko szyłam.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2019, 20:08
Endi1990, PattisonBM, Hortensja, Frufru, Rafka, Jeheria lubią tę wiadomość
-
szatanka wrote:Sorry za głupie pytanie, ale jak się robi posiew? To jest biocenoza inaczej? Gdzie to się robi? Byle jaka diagnostyka jest ok, czy lepiej jak poproszę jutro gina, bo akurat idę do Mericovera?
Zbierasz próbkę moczu, idziesz do labo i prosisz o zrobienie posiewu. Ja robiłam prywatnie, płaciłam 34 zł. Kilka dni się czeka, bo bakterie się hoduje.szatanka lubi tę wiadomość
-
sayuri wrote:
Sayuri, przepiękne!
No nie mam leukocytów, ani żadnych innych nieproszonych gości poza tymi dwoma. Jutro w takim razie powtórzę badanie w Medicoverze, może szybciej zbadają. A jak znowu będą bakterie, to w pon zrobię posiew.sayuri lubi tę wiadomość
-
szatanka wrote:Sorry za głupie pytanie, ale jak się robi posiew? To jest biocenoza inaczej? Gdzie to się robi? Byle jaka diagnostyka jest ok, czy lepiej jak poproszę jutro gina, bo akurat idę do Mericovera?
teoretycznie wystarczy taki sterylny pojemnik na mocz... do kupienia w aptece... kiedyś kupowałam takie pojemniki z podłożem dla bakterii (one są najlepsze) w lux med można taki wziąć od pielęgniarek... ostanio w aptece nie było, więc w sterylnym pojemniku oddałam próbkę moczu i tyle... nastepne zrobie na uromedium bo mam juz od pielegniarek
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2019, 20:13
2020
2023 -
nick nieaktualny
-
Qrde a mi dali niesterylny i oddałam posiew w takim... Najwyżej powtórzę bo teraz to już trzeba tylko czekać...
Byłam u diabetologa... Nie mam cukrzycy ciążowej ale jednak uznał ze musze przez trzy tyg badać cukier na czczo i zobaczymy co dalej. Może nie będzie tak źle...Niedoczynność tarczycy od 2014r.
Pierwsza ciąża-listopad 2018 - puste jajo
3cs
16.09.19 - pozytywny test:)
Maksymilian 👶 28.05.2020
Pozytywny test II 13.01.2023
[/