MAJ 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
Jeszcze odnośnie wypłaty zasiłku chorobowego z Zusu. ZUS ma 30 dni na wypłatę chorobowego od momentu wpłynięcia wniosku. I tak ja za okres od 15.10 -02.11 świadczenie dostałam dopiero w 13.11 pomimo iż wniosek był złożony ok 20.10. ja dostałam większą kwotę niż wypłata bo na L4 liczone są również weekendy.
Połówkowe mam 10.01Karolllla lubi tę wiadomość
-
Frufru ja już miałam krzywa cukrowa tydzień temu, i dr mówiła że min jeszcze dwa razy będę robić.... Fuuuu...
Robioną miałam ze względu na objawy... Dużo pije (ok 6l na dobę!), cały czas jestem zmęczona/śpiąca, silne zawroty głowy... Do tego grupa ryzyka (duża waga, cukrzyca w rodzinie, bardzo duże poprzednie dzieci). Na szczęście wyniki wyszły wręcz wzorowe.Frufru, Mancia lubią tę wiadomość
2012 - synek
2015- córcia -
No chyba to juz taki czas ze może być to TO
ja tez mam na przodzie łożysko więc sobie jeszcze poczekam 😊
Lat 36
Hashimoto
26.07.2019 łyżeczkowanie 9tc - trisomia chromosomu 16
13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C oraz PAI-1 4G w układach heterozygotycznych. -
Mi w zeszłym tygodniu parę razy już tak się podejrzanie dziwnie kotłowało w brzuchu momentami (wieczorem),ale teraz znowu od paru dni cisza, więc nie wiem, cy to był robal czy nie robal. W piątek mam wizytę u mojej doktorki prowadzącej (i będzie mi pierwszy raz robiła usg, a że babka ma raczej oschły sposób bycia,to przyznam się, że się cykam, jednak przy usg fajnie jeśli lekarz ma dobre podejście do pacjenta), mam nadzieję, że wszystko będzie oki i zobaczę fikającego urwisa.
Martwi mnie to, że od niedzieli wciąż trzyma mnie przeziębienie, domowe sposoby chyba nie dają rady, jeśli do piątku się nie wykuruję sama to przynajmniej dowiem się też, jakie leki mogę brać.34 lata, starania od 2014
Wojtek - 02.05.2020 -
Dziewczyny ile razy miałyście już usg?
Ja dziś jadę na kontrole tego jajnika i to będzie już 7.. trochę sporo co?3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp -
Ja tez mam łożysko na przedniej ścianie, więc też sobie jeszcze poczekam. A bardzo jestem ciekawa, jak to jest i, pokico wydaje mi się to strasznie dziwne.
Dziewczyny, to jesteście już poumawiane na szkołę rodzenia? Jakoś mi tak czas przez palce ucieka i w jakąś panikę wpadam, ze zostało tylko pół roku, a jest jeszcze tyle rzeczy do załatwienia...
Wczoraj byłam u endo i potwierdziło się hashimoto, ale wersja seronegatywna, czyli bez przeciwciał (10 % chorujących tak mai i ponoć to jest o wiele bardziej korzystnie). Lekarka powiedziała mi, że fakt, że TSH tak bardzo mi spadlo (obecnie 0,065) to nie jest nadczynność tylko fakt, że przysadka utożsamia beta HCG z TSH i myśli przez to, że jest go dużo, więc go nie produkuje. Mam stale obserwować FT3 i FT4 i jeśli urosną ponad normę to wtedy zwiekszymy dawkę, tak że dziewczyny, samo TSH nie wystarczy, zeby ocenić czynność tarczycy w ciąży, bo ono moze być niskie, a i tak może być potrzebna dodatkowa suplementacja euthyroksem czy letroksem.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2019, 18:16
-
kate88 wrote:Frufru ja już miałam krzywa cukrowa tydzień temu, i dr mówiła że min jeszcze dwa razy będę robić.... Fuuuu...
Robioną miałam ze względu na objawy... Dużo pije (ok 6l na dobę!), cały czas jestem zmęczona/śpiąca, silne zawroty głowy... Do tego grupa ryzyka (duża waga, cukrzyca w rodzinie, bardzo duże poprzednie dzieci). Na szczęście wyniki wyszły wręcz wzorowe.
Do szkoły rodzenia się nie zapisałam jeszcze i obawiam się, że już za chwilę nie będzie miejsc...
Miałam chyba 5 usg jeśli dobrze liczę, w tym 3 u gina i 2 w szpitalu tak przy okazji.
Coraz częściej zaczynam myśleć o pieluchach wielorazowych. A jakie jest wasze zdanie?Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2019, 18:18
-
Frufru wrote:
Coraz częściej zaczynam myśleć o pieluchach wielorazowych. A jakie jest wasze zdanie?
Ja już prawie na 99% jestem pewna, że pójdziemy w wielopielo. Pamiętam ile tych jednorazowek szło i mnie to trochę przeraża. Plus rodziny w maju - będzie już pogoda na suszenie na dworze 😊
Na szkole rodzenia się nie zapisuje tym razem, muszę tylko położna środowiskowa ogarnąć.
A usg miałam narazie 3 ale spokojnie, można i codziennie robić 😊 -
Dziewczyny jutro idę do rodzinnego przy okazji chciałam go poprosić o skierowanie na badania krwi abym nie musiała płacić w laboratorium.
Polećcie mi proszę jakie badania sobie zrobić aby wykorzystać okazję ?
TSH ? Ft4 ? Ft3 ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2019, 19:03
-
Bona wrote:Dziewczyny jutro idę do rodzinnego przy okazji chciałam go poprosić o skierowanie na badania krwi abym nie musiała płacić w laboratorium.
Polećcie mi proszę jakie badania sobie zrobić aby wykorzystać okazję ?
TSH ? Ft4 ? Ft3 ?
Ja co wizytę mam taki zestawWiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2019, 19:24
-
Bona, jak nie badałaś jeszcze tarczycy, no to zrób badanie koniecznie, dla własnego spokoju. Jak ktoś nie miał wcześniej problemów, to raczej będzie ok, ale lepiej sprawdzić, różnie z tą tarczycą bywa. Nie pamiętam, czy robiłaś glukozę, jak nie, to jeszcze dorzuć glukozę na czczo.
Tak jak Niki napisała, też mi co miesiąc zlecają te badania (z wyjątkiem tsh i ft4, je robię co 6 tygodni).
34 lata, starania od 2014
Wojtek - 02.05.2020 -
nick nieaktualnyJa też myślę o pieluszkach wielorazowych. Z córką sporo temat ogarniałam. Ale że trafiłam do szpitala i corka urodziła się 2 tyg wcześniej to nie dalam rady.
Polecam grupy na Facebooku :
pieluchy wielorazowe bez tajemnic i pieluchy wielorazowe i nhn. -
Bona wrote:Oki to tą tarczycę zrobię . Morfologia i mocz przy każdej wizycie robię
a glukozę już miałam ale bez obciążenia
To może wydębisz skierowanie na krzywa na później, ja prawie na nfz nie chodze i nie wiem ile wazne jest takie skierowanie...2020
2023