MAJ 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
Wszystko zależy gdzie jesteśmy zatrudnieni. Jeżeli w firmie która zatrudnia do bodajże 20 pracowników, wypłatę wypłaca pracodawca i sam rozlicza się z ZUS. W innym przypadku do 33 dnia zwolnienia wypłaca pracodawca, później ZUS. Zwolnienie jest 100% ale bierze się pod uwagę średnia z zarobków. Ja zawsze dostawałam tak jak przychodziła wypłata.
Więcej info tu
https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-zwolnienie-lekarskie-w-trakcie-ciazy -
Bez zagłębiania się w aspekty prawne- jeżeli twój pracodawca zgłasza do ubezpieczenia powyżej 20 osób, (czyli twój zakład pracy ma więcej niż 20 pracowników w uproszczeniu ogromnym), to pracodawca będzie ci wypłacał świadczenie chorobowe nie ZUS- pieniążki sa z ZUSU ale płaci je pracodawca- od niego bedziesz miała przelewy... nie umiem prościej, jak coś to pytaj.
wysokość to 100% wynagrodzenia ALE... jest to średnia z ostatnich 12 miesięcy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2019, 12:18
-
nick nieaktualnyKarolllla wrote:Dziewczyny, a ja mam pytanie co do L4 ciążowego. Jak to jest wypłacane? Co miesiąc jak pensja? Zwolnienie jest 30 dniowe i przedłużane za każdym razem? Może któraś to tu opisać? Jestem zielona, a planuje powiedzieć w nowej pracy niedługo co jest grane ale mój pracodawca jest za granicą i muszę wiedzieć na co się szykować finansowo... Bo znając nasze realia pewnie nie jest tak kolorowo, że przychodzi jak pensja...
Bo jeśli powyżej 20 to wypłata przychodzi po prostu z konta firmowego, tego dnia Msc który masz ustalony w umowie. 😊
Potem tak samo macierzyński.
A już pracodawca z ZUSem się rozlicza sam.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2019, 12:29
-
Kto i ile płaci na l4 ogarniam zastanawiało mnie zawsze jak to wyglądałoby w przypadku osoby będącej na zwolnieniu lekarskim Ale nie ciążowym płatnym 80% np kilka miesięcy to wtedy wyplacaja średnia licząc to 80% jako 100%? Pytam z czystej ciekawości bo ja korzystałam z urlopu macierzyńskiego po poronieniu nie l4 ale wtedy takie pytanie mi przyszło do głowy może któraś z was az tak dobrze to ogarnia?
Lat 36
Hashimoto
26.07.2019 łyżeczkowanie 9tc - trisomia chromosomu 16
13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C oraz PAI-1 4G w układach heterozygotycznych. -
W czwartek mam spotkaniem z gościem od kadr który zgłaszał mnie do ZUS bo to świeża firma w PL ale pracuje od września. Na umowie o prace nie obowiązuje średnia z 12 mcy z tego co się orientuje, tylko trzeba pracować min. 3 miesiące...Na działalności gospodarczej liczy się średnia z 12 miesięcy. Czuje, że jestem w dupie dobrze, że mam to spotkanie...
-
Takmala wrote:Kto i ile płaci na l4 ogarniam zastanawiało mnie zawsze jak to wyglądałoby w przypadku osoby będącej na zwolnieniu lekarskim Ale nie ciążowym płatnym 80% np kilka miesięcy to wtedy wyplacaja średnia licząc to 80% jako 100%? Pytam z czystej ciekawości bo ja korzystałam z urlopu macierzyńskiego po poronieniu nie l4 ale wtedy takie pytanie mi przyszło do głowy może któraś z was az tak dobrze to ogarnia?
Takmala, PLPaulina lubią tę wiadomość
-
Karolllla wrote:W czwartek mam spotkaniem z gościem od kadr który zgłaszał mnie do ZUS bo to świeża firma w PL ale pracuje od września. Na umowie o prace nie obowiązuje średnia z 12 mcy z tego co się orientuje, tylko trzeba pracować min. 3 miesiące...Na działalności gospodarczej liczy się średnia z 12 miesięcy. Czuje, że jestem w dupie dobrze, że mam to spotkanie...
trzy miesiące o których wpominasz jest okresem, który jeżeli występuje pomiędzy okresami zasiłkowymi zobowiązuje do ponownego obliczenia wymiaru zasiłku chorobowego.
w Twoim przypadku nie bedzie podstawy 12miesięcznego wynagrodzenia, bo pozostajesz z pracodawca w stosunku pracy krócej, tutaj podstawę wymiaru zasiłku chorobowego stanowi przeciętne miesięczne wynagrodzenie za pełne miesiące kalendarzowe ubezpieczenia, spoglądnij na art. 36 ust 2 ustawy o świadczeniach pienięznych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa.
edit: na umowie o prace jak najbardziej obowiązuje art. 36 ust 1 stanowiący o 12 miesięcznym okresie będacym podstawą do wyliczenia wymiaru zasiłkuWiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2019, 13:35
Karolllla lubi tę wiadomość
-
U mnie wpływa kasa w terminie wypłaty. W moim przypadku wieksza kwota niż normalna pensja, bo do średniej wchodzą premie i inne...
Wróciłam od diabetologa, niby nie jest źle ale mam skierowanie znów na krzywą, blee... Zastanawiam się czy jak pójdę teraz, coś ok 20 Tc to będę musiała potem znów robić, tak jak się robi standardowo w 24-26 tc... Wizyta kontrolna 23.12 więc mega dziwny termin... Ale co zrobić... -
Frufru wrote:U mnie wpływa kasa w terminie wypłaty. W moim przypadku wieksza kwota niż normalna pensja, bo do średniej wchodzą premie i inne...
Wróciłam od diabetologa, niby nie jest źle ale mam skierowanie znów na krzywą, blee... Zastanawiam się czy jak pójdę teraz, coś ok 20 Tc to będę musiała potem znów robić, tak jak się robi standardowo w 24-26 tc... Wizyta kontrolna 23.12 więc mega dziwny termin... Ale co zrobić...
Frufru lubi tę wiadomość
-
Endi no właśnie ja jeszcze się na polowkowe nie umawiałem, ale też mi jakoś przed świętami pewno wypadnie. Chcę w miarę w jak najpozniejszym terminie iść.
-
Raz mi się wydawało, ale pewno to nie było to. Zastanawiam się, czy jak już się raz poczuje, to już czuć to częściej? Codziennie?
-
takie bardziej spinanie i obarcanie niż wyraźne ruchy, ale już to przechodziłam więc wiem ze tak sie to objawia
mam łozysko na przedniej scianie takze obstawiam że u mnie za tydzień bedzie dopiero czuć...póki co tylko takie wiercenie lekkie chyba...
-
Frufru wrote:Raz mi się wydawało, ale pewno to nie było to. Zastanawiam się, czy jak już się raz poczuje, to już czuć to częściej? Codziennie?
no ja co wieczór coś takiego czuje mniej więcej o tej samej porze juz ponad tydzień i dziś od rana coś mi w brzuchu lata... sama nie wiem co to.2020
2023 -
Endi1990 wrote:takie bardziej spinanie i obarcanie niż wyraźne ruchy, ale już to przechodziłam więc wiem ze tak sie to objawia
mam łozysko na przedniej scianie takze obstawiam że u mnie za tydzień bedzie dopiero czuć...póki co tylko takie wiercenie lekkie chyba...
no w sumie opis nawet pasuje do tego co jest u mnie....2020
2023 -
nick nieaktualnyFrufru wrote:U mnie wpływa kasa w terminie wypłaty. W moim przypadku wieksza kwota niż normalna pensja, bo do średniej wchodzą premie i inne...
Wróciłam od diabetologa, niby nie jest źle ale mam skierowanie znów na krzywą, blee... Zastanawiam się czy jak pójdę teraz, coś ok 20 Tc to będę musiała potem znów robić, tak jak się robi standardowo w 24-26 tc... Wizyta kontrolna 23.12 więc mega dziwny termin... Ale co zrobić...