X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2020
Odpowiedz

MAJ 2020

Oceń ten wątek:
  • Stworka Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2019, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystko zależy gdzie jesteśmy zatrudnieni. Jeżeli w firmie która zatrudnia do bodajże 20 pracowników, wypłatę wypłaca pracodawca i sam rozlicza się z ZUS. W innym przypadku do 33 dnia zwolnienia wypłaca pracodawca, później ZUS. Zwolnienie jest 100% ale bierze się pod uwagę średnia z zarobków. Ja zawsze dostawałam tak jak przychodziła wypłata.
    Więcej info tu
    https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-zwolnienie-lekarskie-w-trakcie-ciazy

34bff60665.png

23.05.2017 - synek 💙
    04.2019 - aniołek
    1.09.2019 - kolejne 2 kreseczki i bijące 💙 - drugi synek
  • Endi1990 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2019, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bez zagłębiania się w aspekty prawne- jeżeli twój pracodawca zgłasza do ubezpieczenia powyżej 20 osób, (czyli twój zakład pracy ma więcej niż 20 pracowników w uproszczeniu ogromnym), to pracodawca będzie ci wypłacał świadczenie chorobowe nie ZUS- pieniążki sa z ZUSU ale płaci je pracodawca- od niego bedziesz miała przelewy... nie umiem prościej, jak coś to pytaj.

wysokość to 100% wynagrodzenia ALE... jest to średnia z ostatnich 12 miesięcy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2019, 12:18

3i49krhm3xdgyxl2.png
    atdc3e5ejs2gv10p.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 listopada 2019, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolllla wrote:
    Dziewczyny, a ja mam pytanie co do L4 ciążowego. Jak to jest wypłacane? Co miesiąc jak pensja? Zwolnienie jest 30 dniowe i przedłużane za każdym razem? Może któraś to tu opisać? Jestem zielona, a planuje powiedzieć w nowej pracy niedługo co jest grane ale mój pracodawca jest za granicą i muszę wiedzieć na co się szykować finansowo... Bo znając nasze realia pewnie nie jest tak kolorowo, że przychodzi jak pensja...
    Ile twój zakład pracy ma pracowników? Bo to ma znaczenie.

Bo jeśli powyżej 20 to wypłata przychodzi po prostu z konta firmowego, tego dnia Msc który masz ustalony w umowie. 😊
    Potem tak samo macierzyński.

A już pracodawca z ZUSem się rozlicza sam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2019, 12:29

• Takmala Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2019, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kto i ile płaci na l4 ogarniam zastanawiało mnie zawsze jak to wyglądałoby w przypadku osoby będącej na zwolnieniu lekarskim Ale nie ciążowym płatnym 80% np kilka miesięcy to wtedy wyplacaja średnia licząc to 80% jako 100%? Pytam z czystej ciekawości bo ja korzystałam z urlopu macierzyńskiego po poronieniu nie l4 ale wtedy takie pytanie mi przyszło do głowy może któraś z was az tak dobrze to ogarnia?

x9Igp1.png

Lat 36
    Hashimoto
    26.07.2019 łyżeczkowanie 9tc - trisomia chromosomu 16
    13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️

MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C oraz PAI-1 4G w układach heterozygotycznych.
  • Karolllla Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2019, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem jedynym pracownikiem w Polsce...

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • Karolllla Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2019, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W czwartek mam spotkaniem z gościem od kadr który zgłaszał mnie do ZUS bo to świeża firma w PL ale pracuje od września. Na umowie o prace nie obowiązuje średnia z 12 mcy z tego co się orientuje, tylko trzeba pracować min. 3 miesiące...Na działalności gospodarczej liczy się średnia z 12 miesięcy. Czuje, że jestem w dupie dobrze, że mam to spotkanie...

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • Endi1990 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2019, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takmala wrote:
    Kto i ile płaci na l4 ogarniam zastanawiało mnie zawsze jak to wyglądałoby w przypadku osoby będącej na zwolnieniu lekarskim Ale nie ciążowym płatnym 80% np kilka miesięcy to wtedy wyplacaja średnia licząc to 80% jako 100%? Pytam z czystej ciekawości bo ja korzystałam z urlopu macierzyńskiego po poronieniu nie l4 ale wtedy takie pytanie mi przyszło do głowy może któraś z was az tak dobrze to ogarnia?
    jeżeli nie było przerwy trzymiesięcznej, która obligowałaby do ponownego obliczenia wymiaru zasiłku chorobowego to w takim przypadku nie ustala sie nowej podstawy tego wymiaru. Co do zasady w takim przypadku płatne będzie 100% wynagrodzenia obliczonego z 12 miesięcy przypadających na okres przed wystąpieniem niezdolności do pracy.

Takmala, PLPaulina lubią tę wiadomość

3i49krhm3xdgyxl2.png
    atdc3e5ejs2gv10p.png
  • Endi1990 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2019, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolllla wrote:
    W czwartek mam spotkaniem z gościem od kadr który zgłaszał mnie do ZUS bo to świeża firma w PL ale pracuje od września. Na umowie o prace nie obowiązuje średnia z 12 mcy z tego co się orientuje, tylko trzeba pracować min. 3 miesiące...Na działalności gospodarczej liczy się średnia z 12 miesięcy. Czuje, że jestem w dupie dobrze, że mam to spotkanie...

trzy miesiące o których wpominasz jest okresem, który jeżeli występuje pomiędzy okresami zasiłkowymi zobowiązuje do ponownego obliczenia wymiaru zasiłku chorobowego.
    w Twoim przypadku nie bedzie podstawy 12miesięcznego wynagrodzenia, bo pozostajesz z pracodawca w stosunku pracy krócej, tutaj podstawę wymiaru zasiłku chorobowego stanowi przeciętne miesięczne wynagrodzenie za pełne miesiące kalendarzowe ubezpieczenia, spoglądnij na art. 36 ust 2 ustawy o świadczeniach pienięznych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa.

edit: na umowie o prace jak najbardziej obowiązuje art. 36 ust 1 stanowiący o 12 miesięcznym okresie będacym podstawą do wyliczenia wymiaru zasiłku

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2019, 13:35

Karolllla lubi tę wiadomość

3i49krhm3xdgyxl2.png
    atdc3e5ejs2gv10p.png
  • Frufru Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2019, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie wpływa kasa w terminie wypłaty. W moim przypadku wieksza kwota niż normalna pensja, bo do średniej wchodzą premie i inne...

Wróciłam od diabetologa, niby nie jest źle ale mam skierowanie znów na krzywą, blee... Zastanawiam się czy jak pójdę teraz, coś ok 20 Tc to będę musiała potem znów robić, tak jak się robi standardowo w 24-26 tc... Wizyta kontrolna 23.12 więc mega dziwny termin... Ale co zrobić...

f2wl4z179qh7gg9w.png
    ...................................................
    Starania od X 2016 ☹ lipiec 2018 - udało się!!! <3 ciąża trojacza... wrzesień 2018 - poronienie samoistne
    sierpień 2019 - pozytywny test! <3
  • Endi1990 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2019, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frufru wrote:
    U mnie wpływa kasa w terminie wypłaty. W moim przypadku wieksza kwota niż normalna pensja, bo do średniej wchodzą premie i inne...

Wróciłam od diabetologa, niby nie jest źle ale mam skierowanie znów na krzywą, blee... Zastanawiam się czy jak pójdę teraz, coś ok 20 Tc to będę musiała potem znów robić, tak jak się robi standardowo w 24-26 tc... Wizyta kontrolna 23.12 więc mega dziwny termin... Ale co zrobić...
    ja mam połówkowe dzień przed Wigilią, podejrzewam że i tak bedą chcieli skontrolowac chociaż życzę żebyś nie musiała bo nie dość że człowiek na czczo się tyle męczy to jeszcze siedzi tak długo...

Frufru lubi tę wiadomość

3i49krhm3xdgyxl2.png
    atdc3e5ejs2gv10p.png
  • Karolllla Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2019, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Dziewczyny!

Endi1990 lubi tę wiadomość

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • Frufru Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2019, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endi no właśnie ja jeszcze się na polowkowe nie umawiałem, ale też mi jakoś przed świętami pewno wypadnie. Chcę w miarę w jak najpozniejszym terminie iść.

f2wl4z179qh7gg9w.png
    Starania od X 2016 ☹ lipiec 2018 - udało się!!! <3 ciąża trojacza... wrzesień 2018 - poronienie samoistne
  • sayuri Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2019, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolllla wrote:
    Ale ZUS Ci wypłaca z góry na dany miesiąc też jak jesteś na zwolnieniu?

Tak, mi płaci "państwo", organ administracji publicznej. Nie podlegam pod ZUS.

Karolllla, PattisonBM lubią tę wiadomość

• Ajka Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2019, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak z innej beczki, czujecie juz jakies ruchy? Bo ja już sama nie wiem czy coś czuję czy nie...czasem jestem niemal pewna że ktoś tam w środku pływa a czasem m9i się wydaje ze to jelita albo co...

2020 :)
    2023 :)
  • Frufru Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2019, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Raz mi się wydawało, ale pewno to nie było to. Zastanawiam się, czy jak już się raz poczuje, to już czuć to częściej? Codziennie?

f2wl4z179qh7gg9w.png
  • Endi1990 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2019, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    takie bardziej spinanie i obarcanie niż wyraźne ruchy, ale już to przechodziłam więc wiem ze tak sie to objawia ;) mam łozysko na przedniej scianie takze obstawiam że u mnie za tydzień bedzie dopiero czuć...póki co tylko takie wiercenie lekkie chyba...

3i49krhm3xdgyxl2.png
    atdc3e5ejs2gv10p.png
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2019, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frufru wrote:
    Raz mi się wydawało, ale pewno to nie było to. Zastanawiam się, czy jak już się raz poczuje, to już czuć to częściej? Codziennie?

no ja co wieczór coś takiego czuje mniej więcej o tej samej porze juz ponad tydzień i dziś od rana coś mi w brzuchu lata... sama nie wiem co to.

• Ajka Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2019, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endi1990 wrote:
    takie bardziej spinanie i obarcanie niż wyraźne ruchy, ale już to przechodziłam więc wiem ze tak sie to objawia ;) mam łozysko na przedniej scianie takze obstawiam że u mnie za tydzień bedzie dopiero czuć...póki co tylko takie wiercenie lekkie chyba...

no w sumie opis nawet pasuje do tego co jest u mnie....

• Niki2803 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2019, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeszcze nic nie czuje a może po prostu nie wiem że to to to😁
    Zobaczymy jak dzidzia się rozwija jutro na USG. Weszłam dziś na wagę i stoi w miejscu czyli 1kg mniej niż na początku😔

iv09sg18eb4gszsc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 listopada 2019, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frufru wrote:

Chyba będziesz musiała. Aż do stwierdzenia cukrzycy, wtedy dość robienia

‹‹ 316 317 318 319 320 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ