X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2020
Odpowiedz

MAJ 2020

Oceń ten wątek:
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2019, 00:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Apropo luteiny to kilka dni temu badałam progesteron i wyszedł 106! Trochę wysoki :p ostatnio był 40. Jak tam u Was? Ktoś bada jeszcze?

Cer lubi tę wiadomość

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
    Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp
  • PattisonBM Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2019, 03:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas po wczorajszej wizycie ok, ginka uspokoila ze lozysko na przedniej scianie i nisko jeszcze nie jest powodem do zmartwien na tym etapie ;)

Potwierdzamy termin porodu 17.05 i kolejny lekarz typuje chlopaka.

Zazdroszcze ze czulas kopniaki...moj wczoraj kopal i walil raczkami a ja jeszcze nie czuje... moze w grudniu cos bedzie...i musze sie przepisac na polowkowe na skonczony 20tc...

Endi1990 lubi tę wiadomość

Patrycja
    ckai3e3k58e1o9b9.png
    klz9krhmuufdsvvx.png
    22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
    23.08.2021 II na teście ❤
    16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
    13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
    29.06.2019 🤵👰
  • lipcowka86 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2019, 06:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szatanka ja też na pierwsze wizycie u endokrynolog dostałam większą dawkę jodu tj 200. Jeszcze miesiąc temu nie było go już nigdzie w Polsce, sciągałam z Niemiec. Też mam mutacje ale przerzuciłam się Prenatal Duo za radami mojej ginki. Nawet oficjalne stanowisko PTG jest takie żeby brać mieszane formy kwasów.
    Jeśli jednak obawiasz się zwykłego kwasu to jest evital przegnał, ma 0.4 folianu i 200 jodu w składzie.

Ps jodid w Niemczech jest bez recepty.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2019, 06:23

qdkk6iye60nsfj4p.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 listopada 2019, 06:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bez recepty? To czemu ode mnie brały i nie oddały? 🤔
    Nawet nic nie mówiły.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2019, 06:40

• Karolllla Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2019, 06:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilly. wrote:
    Apropo luteiny to kilka dni temu badałam progesteron i wyszedł 106! Trochę wysoki :p ostatnio był 40. Jak tam u Was? Ktoś bada jeszcze?

Ja w ogóle nie badałam odkąd zaszłam 🤷🏼‍♀️

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • Bona Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2019, 07:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolllla wrote:
    Ja w ogóle nie badałam odkąd zaszłam 🤷🏼‍♀️
    Ja też nn nie ;)

l22nl6d8e2h2xrg1.png
    INV maj 2019😟 /\ INV sierpień 2019 😃
  • lipcowka86 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2019, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Bez recepty? To czemu ode mnie brały i nie oddały? 🤔
    Nawet nic nie mówiły.

Mnie znajoma kupiła i wysłała pocztą i napewno nie miała recept.
    Preparat nazywa się jodid dura 200 mikrogram, w opakowaniu jest 100 tabletek i 2 opakowania kosztowały niecałe 14 E.

qdkk6iye60nsfj4p.png
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2019, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lipcowka, dzięki za info! No niestety nie mogę brać mieszanych form kwasu, bo ten zwykly krąży mi we krwi, juz niejednokrotnie badałam i wyszedl nadmiar, a po przejściu na metyle spadało. Dlatego obczaję ten preparat, o ktorym mówisz.

Ja zbadałam progesteron tydzień temu z ciekawości, bo wiadomo, że jestem na cyklu sztucznym, więc chciałam sprawdzić, jak duzo wyprodukuje go moje łożysko. I wyszedl mi wynik 34, czyli bez szału, ale na lekach mialam zaledwie 12. Ważne, że nie mam już zadnych plamień.

Edit: ech, ten evital pregnal zawiera też żelazo , a ja mam żelazo na poziomie 106, więc nie będę suplementować :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2019, 09:00

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 listopada 2019, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lipcowka86 wrote:
    Mnie znajoma kupiła i wysłała pocztą i napewno nie miała recept.
    Preparat nazywa się jodid dura 200 mikrogram, w opakowaniu jest 100 tabletek i 2 opakowania kosztowały niecałe 14 E.
    Dzięki, to teraz nie będę się męczyć z wizytą po receptę. Lepiej skoczyć i kupić lek odrazu.

szatanka lubi tę wiadomość

• lipcowka86 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2019, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szatanka mamaginekolig wczoraj mówiła że z doświadczenia wie że w połowie 2 trymestru zapotrzebowanie na żelazo wzrasta i nawet pacjentki które wcześniej nie musiały suplementowac żelaza muszę je włączyć. Tam tego żelaza jest stosunkowo mało więc może spróbuj :)

qdkk6iye60nsfj4p.png
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2019, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lipcowka86 wrote:
    Szatanka mamaginekolig wczoraj mówiła że z doświadczenia wie że w połowie 2 trymestru zapotrzebowanie na żelazo wzrasta i nawet pacjentki które wcześniej nie musiały suplementowac żelaza muszę je włączyć. Tam tego żelaza jest stosunkowo mało więc może spróbuj :)
    J
    Zapytam za tydzień mojego gina, bo on ostatnio mi mówił, że to, czy będę suplementować żelazo będzie zależne od moich wyników krwi, a w zeszlotygodniowych badaniach wyszła mi idealna morfologia i żelazo jak wyżej. Z naturalnych suplementów to piję pokrzywę (polecam lipton z mango), a wszędzie piszą, że nadmiar żelaza też szkodzi, więc sama nie będę ryzykować.

A macie też tak, że jak śpicie w jakiejś pozycji, to boli was macica? Ja tak mam od jakiegoś tygodnia-dwoch. Czuję takie ciągnięcia w dole brzucha, że muszę zmienić pozycję i wtedy przechodzi.

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2019, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolllla wrote:
    Dziewczyny, a ja mam pytanie co do L4 ciążowego. Jak to jest wypłacane? Co miesiąc jak pensja? Zwolnienie jest 30 dniowe i przedłużane za każdym razem? Może któraś to tu opisać? Jestem zielona, a planuje powiedzieć w nowej pracy niedługo co jest grane ale mój pracodawca jest za granicą i muszę wiedzieć na co się szykować finansowo... Bo znając nasze realia pewnie nie jest tak kolorowo, że przychodzi jak pensja...
    Co do zwolnienia trzeba pilnować aby w dniu robienia wypłat w twojej firmie było zwolnienie dostarczone do końca miesiąca. Ja miałam tak że zwolnienie było do 24 dnia miesiąca i wizytę u lekarza miałam 26. W dniu 25 robili wypłaty i nie było aktualnego zwolnienia więc wypłacili za 22 dni miesiąca. Teraz muszę czekać miesiąc aby wyrównali bo 26 lekarz wystawił zwolnienie wstecz od 25.

Karolllla lubi tę wiadomość

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2019, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mwm wrote:
    Dziewczyny, wiecie może co oznacza niski cukier przy teście obciążenia glukoza? Na czczo miałam 70 a potem 67 i 80, nawet nie wiem jakie są normy, bo powinien być mniej niż 140, ale moj wydaje się być aż za niski..
    Jak spada cukier po posiłku to znaczy że insulina Ci wybija po godzinie, może to oznaczać hiperinsulinemie. Ja przed ciążą miałam to stwierdzone.

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2019, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka wrote:
    No właśnie słyszałam z tym jodem i hashi, ale też mi się gdzieś rzuciło w oczy, że to mit (czytalam wczoraj kawałek jakiejś książki o hashimoto). Dzięki za ten cynk z jodavidem. Jutro mam dzwonić do endo i zobaczymy, co mi powie, ale jak każe dalej łazić po aptekach i szukać, to może kupię to. Swoją drogą, co to za absurd, że na rynku jest tylko jeden lek z jodem?
    Ja kiedyś czytałam że jak się bierze jod w Hashimoto to obowiązkowo też selen ale w innej godzinie. W ciąży selenu nie można suplementowac. Mi po selenie spadły antyTpo z 370 do 15.

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2019, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endi1990 wrote:
    A ja wam powiem dziewczyny, że dostałam dzisiaj kilka kopniaków od młodej... chyba się zaczyna;)
    Ja też ostatnio jak położyłam rękę to kopnęło 2 razy. To chyba nie jelita? 😂

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2019, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka wrote:
    Ee no, 700 tyś.to nie, na razie mamy około 300 z czego 67500 wygrałam Milionerach ;) Liczę na to, że trochę jeszcze w trakcie budowy zarobimy + kasa z mieszkania i jakoś będzie.

Też mi dzisiaj farmaceuta podpowiedział,zeby pojechać do de. Pogadam jutro z endo, zeby mi może dała recepty dp konca ciąży, to załatwię to raz, a dobrze, żeby tam w kółko nie jeździć.
    My zaczęliśmy budowę w 2016 a działkę kupiliśmy w 2015, ceny były niższe. Dzięki temu mamy tylko 250 tysięcy kredytu na dom :) ale ja lubię kredyty. Przynajmniej żyje godnie a nie się cisnę. Skoro mam z czego spłacać czemu nie żyć dobrze. Przy takiej inflacji jak jest teraz nie warto mieć dużo oszczędności :D

Frufru lubi tę wiadomość

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2019, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bona wrote:
    Dziewczyny czy po odstawieniu luteiny czulyscie mocniejsze ciągnięcie macicy niż jak bralyscie ?
    Tak. Ja po 2 tygodniach od odstawieniu duphaston właśnie do szpitala trafiłam z powodu skurczy. Nie wiem czy to zbieg okoliczności. Teraz dali mi luteinę dopochwowo.

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2019, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilly. wrote:
    Też nie badałam. Bo na początku ciąży był 242 😂

lilly. lubi tę wiadomość

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 listopada 2019, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, może którejś z Was się spodoba, urocza pamiątka, tym bardziej ze nasze brzdące maja coraz fajniejsze zdjęcia :) https://homidesign.pl/produkt/brzuchatka/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2019, 11:07

• Frufru Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2019, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupiłam na aliexpress drewnianą ramkę z napisem LOVE, taka z miejscem na 3 mniejsze zdjęcia, ale i tak nie włozylam do niej zadnych zdjęć hehe...

f2wl4z179qh7gg9w.png
    ...................................................
    Starania od X 2016 ☹ lipiec 2018 - udało się!!! <3 ciąża trojacza... wrzesień 2018 - poronienie samoistne
    sierpień 2019 - pozytywny test! <3
‹‹ 322 323 324 325 326 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ