X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2020
Odpowiedz

MAJ 2020

Oceń ten wątek:
  • Bona Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wiecie może coś na temat cholesterolu w ciąży ? Moje wyniki są wysoko ponad normą. Jestem ciekawa czy na tym etapie ciąży może aż tak wynik przekraczać normy. Zrobiłam te badania bo mój tato nalegal z powodu rodzinnej miażdżycy. Ale czy to ma w ogóle sens w ciąży.

Dziewczyny jaki macie poziom progesteronu ? U mnie dziś 46ng/ml . Chyba dobrze jak na ten tydzień ciąży

21bef862aa48.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2019, 10:33

l22nl6d8e2h2xrg1.png
    INV maj 2019😟 /\ INV sierpień 2019 😃
  • Jeffcia Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takmala wrote:
    Tez uważam że bez sensu u pracodawcy to na zwolnieniu musi być... pewnie nie każdy lekarz chce lub umie zmieniac adres i dlatwgo temat został poruszony...

Ja po wizycie wszystko ok młoda pierwszy raz na wizycie spokojna :) a łożysko jednak gin mowila dzisiaj ze z tylu to możliwe że 2 tyg temu inny lekarz mówił że z przodu będzie a dzisiaj inny ze z tylu...? Hm sama juz nie wiem :) ważne że z małą ok
    Super że wszystko ok:) podobno wraz z wzrostem macicy może troche zmienić się położenie łożyska. Może się podnieść, ale nie jestem też tego pewna, może się mylę. Mi napisał że też mam z przodu. Na nast wizycie ciekawe co powie.

Niedoczynność tarczycy od 2014r.
    Pierwsza ciąża-listopad 2018 - puste jajo
    3cs
    16.09.19 - pozytywny test:)
    Maksymilian 👶 28.05.2020
    Pozytywny test II 13.01.2023
    preg.png[/
  • Takmala Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no tez czytałam kiedys ze się moze zmienic ułożenie łożyska i sie ocenia po 20 tc ale się zdziwiłam ze tu tył tam przód zobaczymy co na następnej wizycie powiedza. W grudniu mam u tej co wczoraj, w styczniu prenatalne dopiero u tego co 2 tyg temu :)

x9Igp1.png

Lat 36
    Hashimoto
    26.07.2019 łyżeczkowanie 9tc - trisomia chromosomu 16
    13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️

MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C oraz PAI-1 4G w układach heterozygotycznych.
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bona wrote:
    Dziewczyny wiecie może coś na temat cholesterolu w ciąży ? Moje wyniki są wysoko ponad normą. Jestem ciekawa czy na tym etapie ciąży może aż tak wynik przekraczać normy. Zrobiłam te badania bo mój tato nalegal z powodu rodzinnej miażdżycy. Ale czy to ma w ogóle sens w ciąży.

Dziewczyny jaki macie poziom progesteronu ? U mnie dziś 44. Chyba dobrze jak na ten tydzień ciąży
    21bef862aa48.jpg

Nie ma raczej innych norm dla lipidogramu w ciąży, u mnie sporo dziewczyn bada. Może ogranicz trochę niezdrowe tłuszcze?
    Progesteron idealnie masz. Ja mam ponad 100 ale za wysoki i chyba musimy zejść z tej luteiny :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2019, 10:34

Bona lubi tę wiadomość

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
    Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp
  • Bona Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W necie znalazłam taką informację, ale nie uspokaja mnie to w 100% aby całkowicie przestać się przejmować tymi wynikami.

Cytaty:
    "Podwyższone stężenie cholesterolu w ciąży
    Wzrost poziomu cholesterolu w ciąży jest zjawiskiem fizjologicznym, jest on bowiem potrzebny do zwiększonej produkcji hormonów ciążowych. Podczas ciąży stężenie wszystkich lipidów w surowicy wzrasta, lecz najbardziej dotyczy to trójglicerydów."

Lilly wydaje mi się że nie jem aż tak tłusto, zdarza mi się zjeść fast fooda . Ale nie jem tego często. . Postaram się jeść naprawdę zdrowo. Ciekawe czy wynik się poprawi. A co do luteiny to ja właśnie zeszłam całkowicie i zostałam tylko na duphastonie. Jutro mam wizytę i zapewne lekarz i z dupka będzie chciał zejść

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2019, 10:48

l22nl6d8e2h2xrg1.png
  • Karolllla Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bona myślę, że nie masz się co przejmować za bardzo, organizm w ciąży szaleje ale zapytaj lekarza najlepiej :) Co do progesteronu ja już prawie od miesiąca bez dupka. Tylko witaminy i acard.

Bona lubi tę wiadomość

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • Kat20maj2020 Przyjaciółka

Wysłany: 27 listopada 2019, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny kulam się powoli :) a raczej biegam narazie normalnie jak przed ciążą funkcjonuje :) mam do was pytanie odnośnie witamin, biorę femibion natal2 plus. Po skończeniu tego op. Lekarka kazała mi brać duphavit czy jakoś tak. Natomiast przeraża mnie kwestia żelaza ... Kiedyś brałam żelazo jakieś z apteki przed ciążą wiele lat skończyło się to tak że po wzięciu 20 TAB wyrzucił resztę bo miałam takie rewolucje żołądkowe że nie mogłam normalnie funkcjonować w pracy... Poważnie obawiam się że jak będę jadła to żelazo to stanie się to samo... Macie jakieś doświadczenia w tym temacie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2019, 11:18

• Bona Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kat ja niestety nie wypowiem się bo nigdy nie interesowałam się tym tematem i nie dotyczyło mnie to.

l22nl6d8e2h2xrg1.png
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bona wrote:
    W necie znalazłam taką informację, ale nie uspokaja mnie to w 100% aby całkowicie przestać się przejmować tymi wynikami.

Cytaty:
    "Podwyższone stężenie cholesterolu w ciąży
    Wzrost poziomu cholesterolu w ciąży jest zjawiskiem fizjologicznym, jest on bowiem potrzebny do zwiększonej produkcji hormonów ciążowych. Podczas ciąży stężenie wszystkich lipidów w surowicy wzrasta, lecz najbardziej dotyczy to trójglicerydów."

Lilly wydaje mi się że nie jem aż tak tłusto, zdarza mi się zjeść fast fooda . Ale nie jem tego często. . Postaram się jeść naprawdę zdrowo. Ciekawe czy wynik się poprawi. A co do luteiny to ja właśnie zeszłam całkowicie i zostałam tylko na duphastonie. Jutro mam wizytę i zapewne lekarz i z dupka będzie chciał zejść

Jak mi się uda za free w luxmed zrobić, to moze tez zrobie ... ja zawsze miałam bardzo niski cholesterol (poniżej normy czesto) więc mozna by porównac... trójglicerydy często miałam koło 30... ale ja nie lubie tłuszczu i prawie go nie jem normalnie... a w ciązy na tłuste mialam taki apetyt jak nigdy... więc moze cos w tym jest że organizm potrzebuje więcej trójglicerydów...

w każdym raazie to tylko cholesterol i nie jest jakiś kosmiczny... w ogole bym się tym nie przejmowała na etapie ciąży... najwyżej po ciąży trzeba by sie tym zająć...

Bona lubi tę wiadomość

2020 :)
    2023 :)
  • Bona Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka to jak będziesz miała możliwość za darmo to zrób proszę. Zobaczymy czy Tobie też urósł. :) Narazie nie będę się przejmować. Tak jak mówicie

l22nl6d8e2h2xrg1.png
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kat20maj2020 wrote:
    Dziewczyny kulam się powoli :) a raczej biegam narazie normalnie jak przed ciążą funkcjonuje :) mam do was pytanie odnośnie witamin, biorę femibion natal2 plus. Po skończeniu tego op. Lekarka kazała mi brać duphavit czy jakoś tak. Natomiast przeraża mnie kwestia żelaza ... Kiedyś brałam żelazo jakieś z apteki przed ciążą wiele lat skończyło się to tak że po wzięciu 20 TAB wyrzucił resztę bo miałam takie rewolucje żołądkowe że nie mogłam normalnie funkcjonować w pracy... Poważnie obawiam się że jak będę jadła to żelazo to stanie się to samo... Macie jakieś doświadczenia w tym temacie?

nie nigdy... teraz pierwszy raz w zyciu biore jakis preparat co ma żelazo - prenatal duo, ale nic mi sie nie dzieje

• Takmala Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny musze się z wami podzielić chyba słabymi nowinami jeszcze nie wiem co i jak bo zaczynam czytać na ten temat ale z nifty w cenie dostałam pakiet i zrobiłam test na trombofilie i wyszły mi mutacje:
    MTHFR_677C-T
    MTHFR_1298A-C
    PAI-1 4G
    Wiem ze sa dziewczyny w środa nas ktore chyba maja cos takiego lub podobnego? Ktoras ma moze taki zestaw ?

x9Igp1.png

Lat 36
    Hashimoto

• Ajka Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takmala wrote:
    Dziewczyny musze się z wami podzielić chyba słabymi nowinami jeszcze nie wiem co i jak bo zaczynam czytać na ten temat ale z nifty w cenie dostałam pakiet i zrobiłam test na trombofilie i wyszły mi mutacje:
    MTHFR_677C-T
    MTHFR_1298A-C
    PAI-1 4G
    Wiem ze sa dziewczyny w środa nas ktore chyba maja cos takiego lub podobnego? Ktoras ma moze taki zestaw ?

Heterozygota czy homozygota?

• Takmala Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Analiza badanego materiału wykazała obecność wariantów: MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C oraz PAI-1 4G w układach
    heterozygotycznych.

x9Igp1.png

Lat 36
    Hashimoto

• Ajka Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A brałas metylowany kwas foliowy przed i w trakcie ciązy? Generalnie heterozygota jeszcze nie koniec świata... z tym PAI nie wiem czy włacza się heparyne przy heterozygocie, ale kojarze ze któras tutaj ma taka mutacje, więc jeszcze pewnie się wypowie, a tym mthfr bym się specjalnie nie przejmowała, zwłaszcza jeśli brałas np femibion natal, albo podobne... ja mam MTHFR_677C-T homozygotę...

PS z reszta wady cewy nerwowej juz by wyszły na usg, więc bez paniki

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2019, 12:12

• Takmala Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No niestety ale bralam większość czasu zwykły kwas foliowy. Chyba na samym początku tej ciąży jakis miesiąc brałam metylowany a tak zwykły:(

x9Igp1.png

Lat 36
    Hashimoto

• szatanka Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takmala, wczoraj wyczytałam w książce "w oczekiwaniu na dziecko" , że położenie łożyska moze się do dwudziestego któregoś tygodnia zmienić z przedniego na tylne i odwrotnie, dlatego bardzo możliwe, że stało się to u Ciebie.

Bona, mój mąż jest rodzinnie obciążony chorobami sercowo-naczyniowymi i od dwoch lat walczymy u niego z podobnymi wynikami do Twoich, ale bez większych rezultatów na razie. A je naprawdę w miarę zdrowo, dość dobre tluszcze, przemycam mu warzywa i nic. Jakoś jego organizm na to nie reaguje za bardzo. Od kilku miesięcy łyka olej z kryla i właśnie dzisiaj poszedl zrobić lipidogram, wiec dam znac, czy to coś pomogło. Ale to i tak mogłabyś cos z tym zrobić dopiero po ciąży, teraz żadne takie suple nie są wskazane, chociaz możesz sprobowac mi kwasów omega3, jesli ci lekarz pozwoli, mogą też pomóc ciąży . Na mojego męża jednak omega-3 samo nie zadziałało, wiec przeszliśmy na kryla. Jeśli i to nie pomoglo,, pewnie uda się do lekarza po regularne leki na zbicie cholesterolu i przede wszystkim trójglicerydów, bo to one są najgorsze.

A badalas kiedyś homocysteine i MTHFR? Bo mowi sie, ze homocysteina to chilesterol 21. wieku, a jej wysoki poziom, który podejrzewa się obecnie o wywolywanie chorob sercowo-naczyniowych, może być wywołany mutacją MTHFR i nieprawidłową metylacją kwasu foliowego i witaminy B12. Niby norma jest do 15, ale znawcy mówią, że zdrowo jest jak wynosi ponizej 8.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2019, 12:48

Bona, Jeheria lubią tę wiadomość

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • Bona Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szatanka nigdy nie badałam się pod tym kątem. To są pierwsze badania w moim życiu i zrobiłam tylko lipodogram w związku z miażdżycą u taty i dziadka. W sumie to tylko dlatego że przez przypadek spotkałam tatę w przychodni i weszliśmy razem pogadać sobie z naszym lekarzem. I tato powiedział lekarzowi aby dał mi skierowanie na badania , dzięki którym będziemy mogli wykluczyć zagrożenie miażdżycą. Siostra taty też ma cholesterol wysoki , także u nas w rodzinie jest kilka osób z tym problemem.

Czyli sugerujesz abym zrobiła :
    *Homicysteine
    *MTHFR ?

l22nl6d8e2h2xrg1.png
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka wrote:
    Takmala, wczoraj wyczytałam w książce "w oczekiwaniu na dziecko" , że położenie łożyska moze się do dwudziestego któregoś tygodnia zmienić z przedniego na tylne i odwrotnie, dlatego bardzo możliwe, że stało się to u Ciebie.

Bona, mój mąż jest rodzinnie obciążony chorobami sercowo-naczyniowymi i od dwoch lat walczymy u niego z podobnymi wynikami do Twoich, ale bez większych rezultatów na razie. A je naprawdę w miarę zdrowo, dość dobre tluszcze, przemycam mu warzywa i nic. Jakoś jego organizm na to nie reaguje za bardzo. Od kilku miesięcy łyka olej z kryla i właśnie dzisiaj poszedl zrobić lipidogram, wiec dam znac, czy to coś pomogło. Ale to i tak mogłabyś cos z tym zrobić dopiero po ciąży, teraz żadne takie suple nie są wskazane, chociaz możesz sprobowac mi kwasów omega3, jesli ci lekarz pozwoli, mogą też pomóc ciąży . Na mojego męża jednak omega-3 samo nie zadziałało, wiec przeszliśmy na kryla. Jeśli i to nie pomoglo,, pewnie uda się do lekarza po regularne leki na zbicie cholesterolu i przede wszystkim trójglicerydów, bo to one są najgorsze.

A badalas kiedyś homocysteine i MTHFR? Bo mowi sie, ze homocysteina to chilesterol 21. wieku, a jej wysoki poziom, który podejrzewa się obecnie o wywolywanie chorob sercowo-naczyniowych, może być wywołany mutacją MTHFR i nieprawidłową metylacją kwasu foliowego i witaminy B12. Niby norma jest do 15, ale znawcy mówią, że zdrowo jest jak wynosi ponizej 8.

Ja mam MTHFR 677 TT czyli najgorszy wariant - (homozygota zmutowana) i cholesterol podobnie jak cała moja rodzina mam piekny... tzn zwykle poniżej normy, ale dużo HDL, a mało LDL i trójglicerydów...

homocysteine na samym femibionie mialam 9, potem mi sie juz nie chciało spr.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2019, 13:19

• szatanka Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka wrote:
    Ja mam MTHFR 677 TT czyli najgorszy wariant - (homozygota zmutowana) i cholesterol podobnie jak cała moja rodzina mam piekny... tzn zwykle poniżej normy, ale dużo HDL, a mało LDL i trójglicerydów...

Ja tez mam tę mutację i też cholesterol zawsze piękny, tak jak ty. Trójglicerydy na poziomie 20. Ale ja mam i homocysteine w miarę niską.

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
‹‹ 337 338 339 340 341 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ