X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2020
Odpowiedz

MAJ 2020

Oceń ten wątek:
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeheria wrote:
    Ja w dzieciństwie też miałam porażenie twarzy, prawdopodobnie od przewiania. Tomograf nic nie wykazał. Ale teraz tak mnie skłoniłas do przemyśleń... Mam przecież Leidena. Kto wie co to dokładnie było...

A kolega u mnie ze szkoły miał po grypie... 4 miesiące go na lekcjach nie było

2020 :)
    2023 :)
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak z innej beczki, mój mąż oficjalni zmienił nazwę naszej królewny z wampirka, na buzorka... i kilka razy dziennie pyta "jak tam buzorek -buzuje?"

Takmala, Frufru, Bona, Niki2803, Jeheria, PattisonBM lubią tę wiadomość

• Kat20maj2020 Przyjaciółka

Wysłany: 27 listopada 2019, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka wrote:
    A tak z innej beczki, mój mąż oficjalni zmienił nazwę naszej królewny z wampirka, na buzorka... i kilka razy dziennie pyta "jak tam buzorek -buzuje?"

Dobre dobre 😂😂 u nas jest gustek :)) ( jeszcze nie wiemy jaka jest płeć dziecka ) 😂😂

Jeheria, Ajka lubią tę wiadomość

• MIMI Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kat20maj2020 wrote:
    Dobre dobre 😂😂 u nas jest gustek :)) ( jeszcze nie wiemy jaka jest płeć dziecka ) 😂😂
    A u nas Gligluś 😀😀

Jeheria, Ajka lubią tę wiadomość

• lilly. Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 01:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takmala wrote:
    Analiza badanego materiału wykazała obecność wariantów: MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C oraz PAI-1 4G w układach
    heterozygotycznych.

Hej, ja mam MTHFR 677 hetero i PAI 4G homo.
    Zestaw: metylowane witaminy Smarty pants, DHEA, wit D, acard 150, clexane 40

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
    Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 01:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka wrote:
    Ja cholesterol spr. od wielu lat... wtedy nie łykałam zadnych leków z kw. foliowym... powiem ciekawiej moja mama:

wiek 72 lata, BMI - 29
    homocysteina 18
    cholesterol - 146 - czyli na dole obszaru dopuszczalnego...
    cukier 86

Wysłałam rodziców na badania genetyczne tego mthfr jak była jakas promocja tak z ciekawość - i uwaga moja mama homozygota tez (a tata heterozygota)

Moja mama urodziła 3 zdrowych dzieci - w pierszej ciąży nie brała nawet kwasu foliowego...poza tym pewnie nie ona jedna w rodzinie ma mutacje, a tu żadnych wad cewy nerwowej w rodzinie, nic... poronień z resztą też nie było... moja babcia musiała być co najmniej heterozygotą, żadnego kwasu foliowego nie brała - 5 zdrowych dzieci, zero poronień

Wydaje mi się że szum wokół MTHFR jest przesadzony... ktoś chce na tym zarobic i tyle...

Ps mama obenie łyka folian (0,4) i b12 - homocysteina 9

poza tym, mozna poczytać tu:
    https://mamaginekolog.pl/nowe-rekomendacje-przyjmowania-folianow-u-kobiet-w-wieku-rozrodczym

Apropo tego co piszesz to jestem na zagranicznych grupach i właśnie często dziewczyny twierdzą ze największym problemem jest branie zwykłego kwasu. Przy tych mutacjach już lepiej nie brać nic, dlatego być może Twoja mama czy babcia nie miały problemów. Myśle ze lekarze jeszcze maja mała wiedza na temat genetyki, to wszystko raczkuje.

W każdym razie jak już jest ten etap ciąży to byłabym spokojna. Przy następnej okazji polecam zbadać homocysteine, kwas foliowy i b12 :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2019, 01:27

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
    Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp
  • lipcowka86 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 06:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takmala wrote:
    Analiza badanego materiału wykazała obecność wariantów: MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C oraz PAI-1 4G w układach
    heterozygotycznych.

Nie jesteś sama z tym zestawem, ja mam dokładnie taki sam.
    Wokół mutacji w ostatnim czasie urosło tyle mitów że głowa mała. Na chwilę obecną są tylko zalecenia stosowania 0.8 mg kwasu foliowego połączonego z folianem. Pai nie jest wskazaniem do heparyny, chyba że masz potwierdzony zespół antyfosfolipidowy.
    Także spokojnie nie c się nie martw !!

Takmala lubi tę wiadomość

qdkk6iye60nsfj4p.png
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co chyba mi naprawdę tego magnezu brakowało. już skurczy nie mam. Nawet wczoraj byłam na basenie, oczywiście głównie chodziłam w wodzie i trochę rękami machałam. Ale to relaksujące ♥️
    A synka już czuję, takie puknięcia ale chciałbym częściej :D bo tylko jak leżę spokojnie to puknie.

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Stworka Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja Zglupialam w sumie. Chyba mam zapalenie pęcherza, wszystkie objawy na to wskazują - pieczenie, częstomocz, ból podbrzusza, uczucie pełnego pęcherza. No wszystko. Oprócz badania moczu w którym wyszły nieliczne bakterie i śluz. I to wszystko. Jadę dzisiaj do lekarza z nim pogadać bo już nie wiem co i jak, czy to pęcherz czy jakaś infekcja 🙈
    Ajka Ty pisałaś, że mimo dobrych wyników w ogólnym badaniu na posiewie wyszło. Długo się czeka na posiew?

34bff60665.png

23.05.2017 - synek 💙
    04.2019 - aniołek
    1.09.2019 - kolejne 2 kreseczki i bijące 💙 - drugi synek
  • PattisonBM Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stworka tak zrob posiew...ja robilam 12.11 a na wizycie 20.11 juz byl (mowila ze ok 1 tydz sie czeka)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2019, 08:55

Patrycja
    ckai3e3k58e1o9b9.png
    klz9krhmuufdsvvx.png
    22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
    23.08.2021 II na teście ❤
    16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
    13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
    29.06.2019 🤵👰
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stworka wrote:
    Ja Zglupialam w sumie. Chyba mam zapalenie pęcherza, wszystkie objawy na to wskazują - pieczenie, częstomocz, ból podbrzusza, uczucie pełnego pęcherza. No wszystko. Oprócz badania moczu w którym wyszły nieliczne bakterie i śluz. I to wszystko. Jadę dzisiaj do lekarza z nim pogadać bo już nie wiem co i jak, czy to pęcherz czy jakaś infekcja 🙈
    Ajka Ty pisałaś, że mimo dobrych wyników w ogólnym badaniu na posiewie wyszło. Długo się czeka na posiew?

Mi nigdzie nic nie wyszło, ale Monural pieknie zlikwidował dolegliwości, więc zapalenie bakteryjne być musiało...

w ogólnym: mialam leukocyty 1-3, erytrocyty 1-3 i nieliczne bakterie...
    w posiewie nic nie wyszło, ale ja w nocy 10 razy wstawalam na siku i w miedzy czasie jeszcze piłam... wiec próbka mogła byc zbyt rozcięczona żeby cos wykryć... (mi posiew wychodzi tylko w ekstremalnych przypadkach, jak dopuszcze zeby bylo kosmicznie źle... raz mi posiew nie wyszedł a po 2 tygodniach bez leków miałam odmiedniczkowe zapalenie nerek)

ja mialam juz tyle razy w życiu zapalenie pecherza, że lekarze wychodza z załozenia, że ja wiem lepiej...

Ps po monuralu w badaniu ogólnym nie ma juz nic, zero erytrocytów, leukocytów i bakterii

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2019, 09:30

• Ajka Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a i zapomniałam:

posiew czysty to max 3 dni
    posiew z bakteriami max 5-6 dni

• Stworka Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie tak myślę, że w probce mogło nic nie wyjść bo rozcienczony sik był, a ja czuję się jakby na dole ktoś mnie skopal. Do tego ból podbrzusza i wizyty w toalecie co 3 minuty 🙈 miałam to samo w pierwszej ciąży, nawet dokładnie na tym samym etapie, więc jestem pewna że to pęcherz, zmylilo mnie tylko badanie w którym w sumie jic za bardzo nie ma.

34bff60665.png

23.05.2017 - synek 💙
    04.2019 - aniołek
  • Frufru Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś wieczorem wizyta, i już powoli czarne chmury nad głową... Nie lubię tego, takie wkręcanie sobie... Czekam tylko na moment kiedy na usg zobaczę ruch i serduszko, nic mi więcej nie trzeba. Chyba mnie to smuci, że już większość z Was czuje jakieś ruchy, a ja nadal nic... I się boję...

f2wl4z179qh7gg9w.png
    ...................................................
    Starania od X 2016 ☹ lipiec 2018 - udało się!!! <3 ciąża trojacza... wrzesień 2018 - poronienie samoistne
    sierpień 2019 - pozytywny test! <3
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stworka wrote:
    Właśnie tak myślę, że w probce mogło nic nie wyjść bo rozcienczony sik był, a ja czuję się jakby na dole ktoś mnie skopal. Do tego ból podbrzusza i wizyty w toalecie co 3 minuty 🙈 miałam to samo w pierwszej ciąży, nawet dokładnie na tym samym etapie, więc jestem pewna że to pęcherz, zmylilo mnie tylko badanie w którym w sumie jic za bardzo nie ma.

W drugim trymestrze jakby co mozna Furagin - tak mi gin mówił - ma wtedy kategorie B, ja dostałam Monural i podziałał jak złoto...

• Ajka Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frufru wrote:
    Dziś wieczorem wizyta, i już powoli czarne chmury nad głową... Nie lubię tego, takie wkręcanie sobie... Czekam tylko na moment kiedy na usg zobaczę ruch i serduszko, nic mi więcej nie trzeba. Chyba mnie to smuci, że już większość z Was czuje jakieś ruchy, a ja nadal nic... I się boję...

nie no chyba nie wiekszość... z reszta ja czułam jakoś mega wczesnie, nikt mi nie chciał wierzyć... jak wszystkich pytałam to mowili ze 18-22 najczęściej...

PS bedzie dobrze, na tym etapie juz wiekszośc niebezpieczenstw mamy za sobą :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2019, 10:25

Frufru lubi tę wiadomość

• szatanka Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fru, ja też mam dzisiaj wizytę o 17.00. Na razie nie panikuję, ale do 17.00 daleko ;)

No i, jeśli Cię to pocieszy, ja też jednak ruchów nie czuję - tamto to było najwyraźniej coś innego.

Dziewczyny, miewacie problem z popuszczaniem moczu przy kaszlu, kichaniu itp. Czy to znowu mój problem z oslabionymi mięśniami?

Frufru lubi tę wiadomość

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • Karolllla Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fru fru dobrze będzie ale wiem co czujesz dlatego ten głupi detektor zrobił swoją robotę. Raz na kilka dni przez 5 sekund posłucham serca i można w spokoju czekać na kolejną wizytę. A zaznaczę, że bardzo byłam przeciwna temu urządzeniu ;) Jednak jak się jest po przejściach to kobieta inaczej funkcjonuje. Moja kumpela z byłej pracy jest w 1 ciąży termin ma na lipiec także mega się cieszę bo tylko dwa miesiące będą nas dzielić i będziemy razem spędzać czas ale ja nie o tym w sumie. To jest jej pierwsza ciąża, w ogóle nie jest w temacie co, gdzie jak, a tym bardziej co może pójść nie tak i widzę totalnie inne podejście, beztroskie, bez wiedzy, na spokojnie. Kolejna wizyta za miesiąc? Ok nie ma sprawy, gdzie ja 3 tygodnie i włosy sobie wyrywałam...

Frufru lubi tę wiadomość

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • Karolllla Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szatanka nie mam takich problemów 🤷🏼‍♀️ Co do ruchów to ja też nic nie czuje czasem tylko przelewanie i rybki :)

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • Stworka Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ruchy czuje baaardzo rzadko i muszę się skupić. Wiem, że to jeszcze nie czas - trochę muszę poczekać 😉

Szatanka, w ciąży często zdąża się wysilkowe nietrzymanie moczu, skutkiem są słabe mięśnie dna miednicy, które dodatkowo w ciąży są osłabione. Warto je ćwiczyć przez np wypychanie miednicy do przodu (pro tip - jak nam chce się siusiu a toaleta daleko nie zaciskajmy nóg a wypchnijmy miednice do przodu)

34bff60665.png

23.05.2017 - synek 💙
    04.2019 - aniołek
‹‹ 339 340 341 342 343 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ