X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2020
Odpowiedz

MAJ 2020

Oceń ten wątek:
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frufru wrote:
    Dziś wieczorem wizyta, i już powoli czarne chmury nad głową... Nie lubię tego, takie wkręcanie sobie... Czekam tylko na moment kiedy na usg zobaczę ruch i serduszko, nic mi więcej nie trzeba. Chyba mnie to smuci, że już większość z Was czuje jakieś ruchy, a ja nadal nic... I się boję...
    Będzie dobrze ♥️ dziś odetchniesz :) ja tylko co zaczynam czuć a jestem szczupła i lekarz pytał tydzień temu to jeszcze nie kojarzyłam że to to. Trudno to rozpoznać, przynajmniej ja mam problemy. Mówił że jestem szczupła to już dawno powinnam poczuć. Jak widać jest różnie. A łożysko mam z tyłu.

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stworka wrote:
    Ja ruchy czuje baaardzo rzadko i muszę się skupić. Wiem, że to jeszcze nie czas - trochę muszę poczekać 😉

Szatanka, w ciąży często zdąża się wysilkowe nietrzymanie moczu, skutkiem są słabe mięśnie dna miednicy, które dodatkowo w ciąży są osłabione. Warto je ćwiczyć przez np wypychanie miednicy do przodu (pro tip - jak nam chce się siusiu a toaleta daleko nie zaciskajmy nóg a wypchnijmy miednice do przodu)

Moja mama tez miała... i juz mnie ostrzegała, ale ja nie mam nic takiego.

2020 :)
    2023 :)
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka wrote:
    Mi nigdzie nic nie wyszło, ale Monural pieknie zlikwidował dolegliwości, więc zapalenie bakteryjne być musiało...

w ogólnym: mialam leukocyty 1-3, erytrocyty 1-3 i nieliczne bakterie...
    w posiewie nic nie wyszło, ale ja w nocy 10 razy wstawalam na siku i w miedzy czasie jeszcze piłam... wiec próbka mogła byc zbyt rozcięczona żeby cos wykryć... (mi posiew wychodzi tylko w ekstremalnych przypadkach, jak dopuszcze zeby bylo kosmicznie źle... raz mi posiew nie wyszedł a po 2 tygodniach bez leków miałam odmiedniczkowe zapalenie nerek)

ja mialam juz tyle razy w życiu zapalenie pecherza, że lekarze wychodza z załozenia, że ja wiem lepiej...

Ps po monuralu w badaniu ogólnym nie ma juz nic, zero erytrocytów, leukocytów i bakterii

To skąd mieć pewność ze się ma? Tylko po objawach? Tez wstaje 6 razy siku w nocy..

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
    Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeheria wrote:
    Będzie dobrze ♥️ dziś odetchniesz :) ja tylko co zaczynam czuć a jestem szczupła i lekarz pytał tydzień temu to jeszcze nie kojarzyłam że to to. Trudno to rozpoznać, przynajmniej ja mam problemy. Mówił że jestem szczupła to już dawno powinnam poczuć. Jak widać jest różnie. A łożysko mam z tyłu.

A ja gruba jestem i poczulam pierwszy raz na przełomi 15/16 tygodnia, a tak regularnie to od 16+5... tylko ze ja mam bardzo mało tkanki tłuszowej na brzuchu akurat i mięśnie mega silne i napiete w tej okolicy... moze dlatego... wszyscy sie dziwili, tylko lekarz nie...

w kazdym razie to ja jestem troche odmieńcem a nie reszta towarzystwa, która nie czuje albo ledwo czuje...

• Ajka Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilly. wrote:
    To skąd mieć pewność ze się ma? Tylko po objawach? Tez wstaje 6 razy siku w nocy..

Cały czas pamietasz o tym że istniej w Twoim ciele cewka moczowa i pecherz, cały czas Cie cos tam uwiera albo boli albo piecze...

Podczas wizyty w toalecie początek i koniec strumienia moczu jest bolesny albo niekomfortowy...

jak jest cos nie tak na początku Cie to tylko irytuje, ale po jakims czasie trudno wytrzymać, zasnąc w nocy, skupis sie na codziennych rzeczach.

lilly. lubi tę wiadomość

• lilly. Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka wrote:
    Cały czas pamietasz o tym że istniej w Twoim ciele cewka moczowa i pecherz, cały czas Cie cos tam uwiera albo boli albo piecze...

Podczas wizyty w toalecie początek i koniec strumienia moczu jest bolesny albo niekomfortowy...

jak jest cos nie tak na początku Cie to tylko irytuje, ale po jakims czasie trudno wytrzymać, zasnąc w nocy, skupis sie na codziennych rzeczach.

Ok rozumiem, dziękuje za szczegółowy opis :***

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
    Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilly. wrote:
    Ok rozumiem, dziękuje za szczegółowy opis :***

Rozumiem, że aktualnie jednak Ci nic nie dolega 😉

• Endi1990 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inaczej jest jak pierwsza ciąża, a zupełnie inaczej jak druga Ja w pierwszej nie wiedziałam czego się spodziewać miałam wrażenie że z dnia na dzień poczuje kopniaka i to będzie to...a niestety nie tędy droga na początku to takie jakby może stawianie się macicy, jakby wzdęcie, niestrawność a dopiero później delikatne pukniecie które możesz powiązać akurat z ruchem dziecka. Ja teraz poczułam ruchy 2 tygodnie szybciej niż w pierwszej ciąży, ale gdybym wcześniej ich nie znała to początków wogole nie powiązałabym z ciążą także cierpliwości na pewno jest dobrze:)

3i49krhm3xdgyxl2.png
    atdc3e5ejs2gv10p.png
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka wrote:
    Moja mama tez miała... i juz mnie ostrzegała, ale ja nie mam nic takiego.

Ja mam osłabione te mięśnie i byłam przez rok przed zajściem rehabilitowana. Mam bardzo specjalistyczny sprzęt do ćwiczeń i chyba czas go w koncu wyciągnąć... Miałam tylko nadzieje, że to normalne zjawisko w fizjologiczne w ciąży. Ostatnio takie lekkie nietrzymanie zdarzało mi się po punkcji, gdy miałam lekką hiperkę i bardzo obolaly brzuch.

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endi1990 wrote:
    Inaczej jest jak pierwsza ciąża, a zupełnie inaczej jak druga Ja w pierwszej nie wiedziałam czego się spodziewać miałam wrażenie że z dnia na dzień poczuje kopniaka i to będzie to...a niestety nie tędy droga na początku to takie jakby może stawianie się macicy, jakby wzdęcie, niestrawność a dopiero później delikatne pukniecie które możesz powiązać akurat z ruchem dziecka. Ja teraz poczułam ruchy 2 tygodnie szybciej niż w pierwszej ciąży, ale gdybym wcześniej ich nie znała to początków wogole nie powiązałabym z ciążą także cierpliwości na pewno jest dobrze:)
    Dokładnie jak piszesz, mi zaczęło się od stawania macicy bezbolesnego. Taki guz. Trzeba to na własnej skórze przeżyć aby wiedzieć co i jak :)

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Frufru Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka wrote:
    Fru, ja też mam dzisiaj wizytę o 17.00. Na razie nie panikuję, ale do 17.00 daleko ;)

No i, jeśli Cię to pocieszy, ja też jednak ruchów nie czuję - tamto to było najwyraźniej coś innego.

Dziewczyny, miewacie problem z popuszczaniem moczu przy kaszlu, kichaniu itp. Czy to znowu mój problem z oslabionymi mięśniami?
    No mi się zdarza, co jest mega krepujące...

Dobra, nie nakręcam się. Musze się czymś zająć, żeby głowa miała coś do roboty. Na razie wciska 2 śniadanie, bo pospałam dziś do 9... Ost mam problem i albo nie mogę zasnąć, albo budzę się w nocy...

f2wl4z179qh7gg9w.png
    ...................................................
    Starania od X 2016 ☹ lipiec 2018 - udało się!!! <3 ciąża trojacza... wrzesień 2018 - poronienie samoistne
    sierpień 2019 - pozytywny test! <3
  • Endi1990 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frufru wrote:
    Ost mam problem i albo nie mogę zasnąć, albo budzę się w nocy...

Ja już się boje bo w poprzedniej ciazy po przejściu na L4 przestawiłam sobie cały cykl dobowy, szłam spać po 3:00 w nocy i budziłam sie koło 11:00. teraz miałam egzaminy do tego młody na 8.00 do przedszkola to jest trochę lepiej ale najgorsze sa te pobudki w nocy jak nie mozna zasnac...

3i49krhm3xdgyxl2.png
    atdc3e5ejs2gv10p.png
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka wrote:
    Ja mam osłabione te mięśnie i byłam przez rok przed zajściem rehabilitowana. Mam bardzo specjalistyczny sprzęt do ćwiczeń i chyba czas go w koncu wyciągnąć... Miałam tylko nadzieje, że to normalne zjawisko w fizjologiczne w ciąży. Ostatnio takie lekkie nietrzymanie zdarzało mi się po punkcji, gdy miałam lekką hiperkę i bardzo obolaly brzuch.

oj to byle jak... :(

• lilly. Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka wrote:
    Rozumiem, że aktualnie jednak Ci nic nie dolega 😉

Oprócz czestosiku nie mam powyższych objawów :p

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
  • Bona Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilly proszę dodaj mi na pierwszej stronie " dziewczynkę " :):) Nikola :):)
    Dziś na wizycie się potwierdziło na 100% 😍😍😍

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2019, 15:26

Niki2803, Ajka, Karolllla, Frufru, Takmala, Andzia86, Hortensja, PattisonBM, sayuri, lilly., Jeheria, lipcowka86, PLPaulina lubią tę wiadomość

l22nl6d8e2h2xrg1.png
    INV maj 2019😟 /\ INV sierpień 2019 😃
  • Hortensja Przyjaciółka

Wysłany: 28 listopada 2019, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajnie,że już masz wybrane imię, mi codziennie inne się podoba :/

Eiu9p2.png
    ckzJp2.png
  • Bona Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hortensja wrote:
    Fajnie,że już masz wybrane imię, mi codziennie inne się podoba :/
    Myślę , że już tak zostanie. Ale nigdy nic nie wiadomo hihi

Hortensja lubi tę wiadomość

l22nl6d8e2h2xrg1.png
    INV maj 2019😟 /\ INV sierpień 2019 😃
  • Stworka Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobra byłam po receptę, też dostałam Monural jak Ajka. Zdziwiłam się że to jedna dawka

34bff60665.png

23.05.2017 - synek 💙
    04.2019 - aniołek
    1.09.2019 - kolejne 2 kreseczki i bijące 💙 - drugi synek
  • Endi1990 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My już z mężem przebrnęliśmy przez prawie wszystkie internetowe słowniki imion i nic nam nie wpadło, wyszło natomiast kogo nie lubimy, kto nas denerwuje i jakbyśmy nigdy nie dali córce na imię:p mam nadzieję że nas olśni, bo z synkiem wiedzielieliśmy zanim jeszcze w ciążę zaszłam ;)

3i49krhm3xdgyxl2.png
    atdc3e5ejs2gv10p.png
  • Takmala Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamy tak samo z chłopcem 0 problemu ale dla dziewczynki nie mamy i nic nam wspolnid nie wpadło w oko. Ciężki temat ale mamy jeszcze troszke czasu i tez liczę na olśnienie

x9Igp1.png

Lat 36
    Hashimoto
    26.07.2019 łyżeczkowanie 9tc - trisomia chromosomu 16
    13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️

MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C oraz PAI-1 4G w układach heterozygotycznych.
‹‹ 340 341 342 343 344 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ