MAJ 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
szatanka wrote:Sayuri, zapomniałam wczoraj odpisać na Twój post: a jakie Twój mąż ma objawy? Ja właśnie czegoś takiego się obawiałam u mojego, bo ma te wyniki lipidogramu beznadziejne, a latem wyszła mu na szyi żyła i potem po tej stronie miał paraliż. Dlatego się bałam, że to jest powiązane.
Miał zawroty głowy, zaburzenia mowy, orientacji, widzenia. Zdarzyło mu się tak dwa razy. Nie mógł iść prosto, rzucało go. Na angiografii wyszła zwężona jedna z głównych żył w mózgu. Czekamy na wizytę u neurologa.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2019, 18:23
-
lipcowka86 wrote:Szatanka mam nadzieję, że Mąż szybko dojdzie do siebie i, że te paraliże nie będą się już powtarzać!!
Takmala ja też mam mieć bezpłatną szkołę rodzenia, dodatkowo w przychodni u mojej Ginki jest rehabilitant za darmo.
Dziewczyny zrobiłam sobie taką listę z rzeczami dla malucha, co byście jeszcze dodały a co wykreśliły?
łóżeczko z materacykiem
prześcieradło z gumką 3 szt
lampka z delkiatnym światłem
przewijak z podkładką i pokrowcem
rożek 2 szt
śpiworek 2 szt
kocyk 2 sztuki
wanienka
ręczniki kąpielowe 3 szt
płyn do mycia (babydream)
myjki do mycia
szczotka z miękkiego włosia
nożyczki do paznokci
tłusta maść do pupy - Linomag zielony
krem na odparzenia z cynkiem – Hipp
chusteczki nawilżane 2 paczki
chusteczki bawełniane suche 2 paczki
płatki kosmetyczne prostokątne 1 paczka
otulacze tetrowe 3 szt
podkład do przewijania 2 paczka
miseczki na wodę plastikowe 2 szt
patyczki do uszu 1 paczka
sól fizjologiczna w ampułkach 5ml 20 szt
gaziki niejałowe
termometr do wody (tani i zwykły)
laktator elektryczny
woreczki do mrożenia mleka
butelki 3 szt
podgrzewacz do butelek
suszarka do butelek
płyn do mycia butelek
smoczek 2 szt
sterylizator
mleko modyfikowane
maść na brodawki
wózek, moskitiera
śpiworek
kocyk do wózka
fotelik z bazą
śpiworek do fotelika
śpiochy
pajace
półspiochy
kaftanik
body
rampers
pieluchy tertrowe / flanelowe/bambusowe min. po 10-20 szt
niania elektroniczna
leżaczek bujaczek
mata na podłogę
witamina d3
spray z oktenitydyną – do przemywania pępka
paracetamol syrop
termometr bezdotykowy
nebulizator
aspirator do noska (gruszka lub inny)
Lipcowka mamy szczegółowa listę na pierwszej stronie, pierwszy post
lipcowka86 lubi tę wiadomość
3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp -
szatanka wrote:Ja dzisiaj zbadałam mocz i mam wszystko idealnie, więc te czerwone siki to z diety były jednak. Za to tarczyca chyba mi słabnie, bo mam FT4 w dolnej granicy normy dla ciężarnych, a TSH z 0,065 podniosło się do 0,8. Coś czuję, że czeka mnie zwiększenie dawki euthyroxu, a to wg endo oznacza, że będę najprawdopodobniej musiała go brać już do końca życia po ciąży
No nic, jutro mam u niej wizytę, to się dowiem.
Sayuri, zapomniałam wczoraj odpisać na Twój post: a jakie Twój mąż ma objawy? Ja właśnie czegoś takiego się obawiałam u mojego, bo ma te wyniki lipidogramu beznadziejne, a latem wyszła mu na szyi żyła i potem po tej stronie miał paraliż. Dlatego się bałam, że to jest powiązane.
Dzięki za pocieszenie z tą szkołą rodzenia, zadzwonię do przychodni jeszcze przed świętami, ale jak coś, to po świętach już się na serio za tym porozglądam.
A co sądzicie o wiaderku do kąpieli? Moja kuzynka to miała i chyba całkiem fajna sprawa, zarówno dla maluszka, który się czuje jak u mamy w brzuchu trochę, jak i dla rodziców, bo to jest pionowe, można jeszcze dokupić stojak, więc mniej się trzeba pochylać.
Ja mam zapowiedziane już dwie paki z ciuszkami dla dziewczynek. Myślałam, że się już nie załapię, bo jestem już w takim wieku, że wszyscy dawno mają dzieci, ale jednak znalazły się dwie dobre duszyczki. Zobaczymy, coś tam z tego na pewno skompletuję.
Szatanka a brałaś wcześniej leki na tarczyce? Jeżeli nie to absolutnie nie jest reguła ze będziesz musiała je brać po ciąży. Ja wcześniej brałam wiec co innego ale w ciąży tez mam 3 razy większa dawkę a endo mówiła ze po ciąży zaraz wracamy do normalnej, bo kwestia hormonów.
3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp -
Cer wrote:Hejka!Ja byłam dziś na połówkowych. Maluch według lekarza zdrowy, wszystko ok, na 100 % chłopak!
Była lekka obsuwa w kolejce,a ja cała w nerwach, jak to będzie. Samo badanie podobne do prenatalnych, zdziwiłam się tylko, że nie trwało jakoś specjalnie długo,z 15 minut to chyba max, a gdzieś czytałam, że to trochę trwa, więc się nastawiałam. Lekarz małomówny, także więcej dowiedziałam się już z samego opisu, niż w trakcie badania. Robal waży 331 g, szyjka ma 32 mm. Na jednym ze zdjęć maluch przykłada sobie piąstkę do buzi,głowę ma odchyloną, ustka w ciup, wygląda to tak, jakby strzelał sobie łyk czegoś mocniejszego:P Ano niech mu będzie na zdrowie:) Reszta fotek jest dla mnie totalnie nieczytelna, nie wiem co na nich jest;P Rodzicom dziś pierwszy raz pokazywałam zdjęcia robala, to oczywiście interesowało ich najbardziej, czy na którymś faktycznie widać, że to chłopak. Badanie robiłam w Medicoverze.
Dziś taki wizytowy dzień, bo kilka godzin później wizyta u mojej gin. Co ciekawe, stanowczo nadal kazała przyjmować luteinę i duphaston, chyba ze względu na moje wcześniejsze niepowodzenia ciążowe. Jutro idę do mojej drugiej lekarki, u której robię usg, ona raczej nie będzie zadowolona z faktu, że biorę wciąż te leki, już na poprzedniej wizycie pytała, kiedy mam odstawić. No ale na początku ciąży ustaliliśmy z mężem, że lekami kieruje 1 lekarz główny i tego się trzymamy.
Powoli zaczynam wierzyć, że tym razem się uda...
Gratulacje ❤️ Będzie dobrze!
Co do luteiny to są właśnie dwie szkoły.. a wcześniejsze straty w którym tyg?
3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
Dziewczyny dopadła mnie jelitówka
Przedwczoraj wzdęcia i lekkie bóle, wczoraj się lało dosłownie i ból spory, dziś już ok ale cały czas mocno bolal mnie brzuch. Mam nadzieje ze to taka 3 dniówka i jutro już przejdzie.
Czy któraś z Was miała coś podobnego w obecnej lub poprzednich ciążach?3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
sayuri wrote:Miał zawroty głowy, zaburzenia mowy, orientacji, widzenia. Zdarzyło mu się tak dwa razy. Nie mógł iść prosto, rzucało go. Na angiografii wyszła zwężona jedna z głównych żył w mózgu. Czekamy na wizytę u neurologa.
O rany, to faktycznie nieciekawie. A wiadomo, jak to się leczy, gdyby miała się diagnoza potwierdzić? Trzymam kciuki za tę wizytę u neuro. Mój mąż nie ma zmian w płucach, więc trochę odchodzi ryzyko, że to sarkoidoza, bo kaszel mocno na to wskazywał. Dziś miał rezonans i czekamy na opis.
Lilly, brałam okresowo przed ciążą. Tzn. jak były przerwy w staraniach, to odstawiałam. TSH skakało sobie bez leków w przedziale od 1 do nawet 3. Teraz mam dawkę 25 mg, mój gin powiedział dzisiaj, żeby nie zwiększać, ale ja postanowiłam, że w tej sprawie będę słuchać endo, bo to co ona mówi, ma dla mnie większy sens. Wyczytałam też, że przy hashimito w ciąży TRZEBA suplementować jod, więc biorę go tak jak ona mi zaleciła i tym samym jednak nie sprzedaję (to do Andzi86).
A co do jelitówki: współczucia i koniecznie jak najszybciej uzupełnij bakterie, żeby się żadna dysbioza nie zrobiła, bo jedna jelitówka potrafi zrobić niezły bałagan w jelitach. Najlepiej chyba zacząć od enterolu, który też leczy biegunkę, a potem pobrać jakiś probiotyk wieloszczepowy, np. sanprobi superformula albo vivomix. -
.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2020, 15:13
szatanka lubi tę wiadomość
-
lilly. wrote:Dziewczyny dopadła mnie jelitówka
Przedwczoraj wzdęcia i lekkie bóle, wczoraj się lało dosłownie i ból spory, dziś już ok ale cały czas mocno bolal mnie brzuch. Mam nadzieje ze to taka 3 dniówka i jutro już przejdzie.
Czy któraś z Was miała coś podobnego w obecnej lub poprzednich ciążach? -
Ja dzisiaj w trasę do rodzinki z 500 km za kółkiem 🙄 Ostatnie 100 km dopiero brat mnie zmieni, którego zgarnę z lotniska. Mega się cieszę jeszcze nikt mnie w ciąży nie widział, a po drodze zgarniam też babcię, która dowie się właśnie, że będzie mieć prawnuczka 🤗
Endi1990, szatanka, lilly., Mysza1986, Niki2803, Jeheria lubią tę wiadomość
-
Karolllla wrote:Ja dzisiaj w trasę do rodzinki z 500 km za kółkiem 🙄 Ostatnie 100 km dopiero brat mnie zmieni, którego zgarnę z lotniska. Mega się cieszę jeszcze nikt mnie w ciąży nie widział, a po drodze zgarniam też babcię, która dowie się właśnie, że będzie mieć prawnuczka 🤗
Karolllla lubi tę wiadomość
-
szatanka wrote:O rany, to faktycznie nieciekawie. A wiadomo, jak to się leczy, gdyby miała się diagnoza potwierdzić? Trzymam kciuki za tę wizytę u neuro. Mój mąż nie ma zmian w płucach, więc trochę odchodzi ryzyko, że to sarkoidoza, bo kaszel mocno na to wskazywał. Dziś miał rezonans i czekamy na opis.
Lilly, brałam okresowo przed ciążą. Tzn. jak były przerwy w staraniach, to odstawiałam. TSH skakało sobie bez leków w przedziale od 1 do nawet 3. Teraz mam dawkę 25 mg, mój gin powiedział dzisiaj, żeby nie zwiększać, ale ja postanowiłam, że w tej sprawie będę słuchać endo, bo to co ona mówi, ma dla mnie większy sens. Wyczytałam też, że przy hashimito w ciąży TRZEBA suplementować jod, więc biorę go tak jak ona mi zaleciła i tym samym jednak nie sprzedaję (to do Andzi86).
A co do jelitówki: współczucia i koniecznie jak najszybciej uzupełnij bakterie, żeby się żadna dysbioza nie zrobiła, bo jedna jelitówka potrafi zrobić niezły bałagan w jelitach. Najlepiej chyba zacząć od enterolu, który też leczy biegunkę, a potem pobrać jakiś probiotyk wieloszczepowy, np. sanprobi superformula albo vivomix.
Tak koniecznie słuchaj endo. Ja miałam 1,7 to już dawkę większa dostałam. A jod ze wskazań to każda ciężarna musi brać
Właśnie nie wiem czy vivomix w ciąży można brać bo mam zapas w lodowce.3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
lipcowka86 wrote:Lily dzięki 😘
Zaglądałam tam jakiś czas temu ale chyba nie było wszystkiego i dlatego pisałam swoją, a później już nie patrzyłam.
Tak uzupełnialysmy na bieżącoteraz już powinna być kompletna
lipcowka86 lubi tę wiadomość
3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
Endi1990 wrote:miałam w 21 tygodniu. Nawadniali mnie w szpitalu kroplowkami i wypuścili dzień przed ślubem
Ojej aż do szpitala trafiłaś??3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
lilly. wrote:Ojej aż do szpitala trafiłaś??
-
Endi1990 wrote:Poszłam do nocnej przychodni i Pani już wypisywala mi jakieś recepty ale jak wyciągnęłam kartę ciąży to jakby ducha zobaczyła- podarła recepte i wpisała skierowanie do szpitala;) Mąż twierdzi że z doswiadczenia wie że w przychodniach boją się takich sytuacji z kobietami w ciąży i kierują na oddziały.
Rozumiem, najwazniejsze ze dobrze się skończyło
Ale jak dziś już jest ok to chyba nie muszę jechać na oddział co myślisz?3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
My dzisiaj ruszamy do rodziny męża na święta, 650 km przed nami. Dawno mi się tak nie chciało jechać jak dzisiaj, zwłaszcza, że w moim rodzinnym domu święta zawsze były pełne tradycji, magii, prezentów i tego czegoś. A u teściowej jest zwykły obiad, sztuczna choinka a prezenty to mój wymyśl bo po co to. Do tego teściowa jest pod względem jedzeniowym jak 3 latek - tego nie lubię, tego nie tykam, tego nawet nie powacham. Chciałam makowiec zrobić to usłyszałam że sama będę jadła bo ona maków a nie tyka. Ciąża przy tym wszystkim nie pomaga 🙈
PattisonBM lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Stworka a ja to bym zrobiła ten makowiec choćby na przekór. Przecież nie tylko ona
Będzie konsumentem na tych Świętach 😀Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2019, 11:39
PattisonBM lubi tę wiadomość