X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2020
Odpowiedz

MAJ 2020

Oceń ten wątek:
  • Bona Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2019, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jestem po drugim badaniu połówkowym . Tym razem w bardziej specjalistycznej placówce. Podłamałam się. Pojechałam tam z poszerzonymi miedniczkami nerkowymi a wyjechałam z nowym problemem. Okazało się że małej nie domyka się zastawka trójdzielna. Mam skierowanie na echo serca małej. I dodatkowo zasugerował mi lekarz wykonanie Nifty. POnieważ w badaniach 12 tygodnia ( prenatalnych ) Wolna beta wyszła mi wysoka do tego te nerki i serduszko. Te wady występują u dzieci z ZD , stad rozmowa o Nifty.

l22nl6d8e2h2xrg1.png
    INV maj 2019😟 /\ INV sierpień 2019 😃
  • Endi1990 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2019, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bona ja bym zdecydowała się na Nifty przynajmniej dla własnego spokoju ducha, ale wierzę, że wszystko wyjdzie jednak w porządku.

Kira91 lubi tę wiadomość

3i49krhm3xdgyxl2.png
    atdc3e5ejs2gv10p.png
  • Niki2803 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2019, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bona współczuję takich wieści. Zrób Nifty i na pewno okaże się że wszystko jest dobrze. Trzymam kciuki

iv09sg18eb4gszsc.png
  • Kira91 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2019, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bona,myślę tak jak Endi...
    Trzymaj się mocno!

suvmjw7.png
    5d4026t.png

03.2017- Aniołek,poronienie septyczne
    Potworniaki, torbiele
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 grudnia 2019, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie, zrób nifty. 🙂 Współczuje. Ale musisz być dobrej myśli !!!

My też niedługo idziemy na echo serca. I mam stresa.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2019, 12:26

• Bona Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2019, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nifty będę robiła w poniedziałek. Tak się boję :(

l22nl6d8e2h2xrg1.png
  • Takmala Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2019, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bona trzymaj się dzielnie! Mam nadzieje ze wszystko sie ułoży i okaże sie z małą wszystko w porządku. Już też ktoś pisał o takich sytuacjach ze jakimś czasie wszystko było ok i tego Ci życzę. A te nerki sie potwierdziły? Bo tez czytałam ze one po urodzeniu często tez wracaja do normy ze to dość częste nieprawidłowości u takich maluszków

x9Igp1.png

Lat 36
    Hashimoto
    26.07.2019 łyżeczkowanie 9tc - trisomia chromosomu 16
    13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️

MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C oraz PAI-1 4G w układach heterozygotycznych.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 grudnia 2019, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę Bona tak współczuje.. wiem, ze wiele z tych wad które wykrywają na połówkowych jest niegroźnych, a czasami się jeszcze wyrównują..Powiem Ci ze ja te mam trochę dość badan, w ciągu trzech dni łożysko z bardzo wysokiego zrobilo mi się nisko, to jest niemożliwe i nikt nie wie co się stało, ale musiał być gdzies zły pomiar. Ja tez miałam wysoka wolna bete i doktor powiedziała ze wyniki super.. Pappe jaka miałas?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2019, 12:37

• Bona Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2019, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takmala miedniczki nerkowe faktycznie poszerzone ale nie mocno. Od 4 mm lekarze zaczynają się martwić u mnie jest 4,1 mm. Także bardziej zaniepokojony był tym serduszkiem i wynikiem wolnej bety.

Mwm Wyniki z pierwszych prenatalnych :
    wolne b-hCG 128,7 IU/l w przeliczeniu 2,457 MoM
    PAPPA=a 1,470 IU/l w przeliczeniu 0,762 Mom

l22nl6d8e2h2xrg1.png
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2019, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bona wrote:
    Nifty będę robiła w poniedziałek. Tak się boję :(

Na pocieszenie powiem że chętnie się z tobą zamienię. Polecam Wawę i Roszkowskiego do USG. Nie jest super miły, ale powie prawdę. Może jednak nie ma się czym martwić. Jak stałam kolejce to była jedna dziewczyna z niby wada serca, a się okazalo, że wszystko ok. Ps nie wiem czy bym nie zrobiła jednak amnio (ja robiłam w szpitalu Orłowskiego w Wawie - tam robia mikromacierz na nfz)... po pierwsze za darmo... po drugie to badanie diagnostyczne a nie przesiewowe, a z ryzykiem to z reguły bujda. Zależy kto robi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2019, 13:07

2020 :)
    2023 :)
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2019, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bona, przykro mi strasznie, że masz znowu takie stresy. Ja przyłączam się do Ajki, też bym robiła amniopunkcję. Masz mało czasu na reakcję, a ten wynik potwierdzi wszystko na pewno.

Co do nerek, mojej koleżanki synek miał jakąś wadę w prenatalnych, a po urodzeniu mu się wyrównała, tak że to chyba nie jest mocno groźne. Z serduszkiem gorzej, ale może można by operować? Gdybam, bo się nie znam. W każdym razie nie zazdroszczę, ale bądź dobrej myśli i rozważ tę amnio.

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • PattisonBM Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2019, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stworka coz ja bym zrobila po swojemu chcesz makowiec zrob tesciowa nie chce niech nie je jej strata.

Bona moze sie okaze ze to burza w szklance wody i nie jest to taka powazna sytuacja jak mowia...tez zalezy interpretacja od lekarza...trzymam kciuki za pozytywne wyniki...napisz jak przyjda jaki rezultat...

Carla lubi tę wiadomość

Patrycja
    ckai3e3k58e1o9b9.png
    klz9krhmuufdsvvx.png
    22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
    23.08.2021 II na teście ❤
    16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
    13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
    29.06.2019 🤵👰
  • Bona Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2019, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amnio właśnie mi odradził lekarz, szczerze nie pamiętam czy mowił dlaczego. Trochę się wyłączyłam po informacji o serduszku

l22nl6d8e2h2xrg1.png
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2019, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bona wrote:
    Amnio właśnie mi odradził lekarz, szczerze nie pamiętam czy mowił dlaczego. Trochę się wyłączyłam po informacji o serduszku

No to jak Ci amnio odradzał... to znaczy że ryzyko czegokolwiek jest jedmak bardzo małe... moze nie warto nic robic... amnio sie zaleca jesli ryzyko jest większe niż 1:300 - tu lekarz ewidentnie uznał, ze jest mniejsze...

jest jak jest... nic tego nie zmieni... a może olej to wszystko na razie zrób echo serca po Świętach i to NIFTY jak masz kase... zepsujesz sobie świeta czekając na wynik nifty...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2019, 13:34

• Bona Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2019, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nifty raczej zrobie . Czekam jeszcze na mojego aż wróci z pracy . Musimy usiąść i pogadać.. Głowe mam pełna myśli. Dwóch lekarzy sugerowało mi szybkie działanie z Nifty aby móc podjąć jakiekolwiek dzialania...Maja na myśli zatrzymanie ciąży ... O czym na razie w ogóle nie myślę !!!

l22nl6d8e2h2xrg1.png
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2019, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bona wrote:
    Nifty raczej zrobie . Czekam jeszcze na mojego aż wróci z pracy . Musimy usiąść i pogadać.. Głowe mam pełna myśli. Dwóch lekarzy sugerowało mi szybkie działanie z Nifty aby móc podjąć jakiekolwiek dzialania...Maja na myśli zatrzymanie ciąży ... O czym na razie w ogóle nie myślę !!!

Po Nifty nie można podjąć żadnych działań... trzeba robic amnio i tak... Nifty to badanie przesiewowe nie diagnostyczne - nawet jak w nifty wyjdzie ZD to nie jest na 100% przesądzone że jest zd.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2019, 13:44

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 grudnia 2019, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę zatrzymanie ciąży przez niedomykalność zastawek? Przecież mnóstwo wad można leczyć, operować, kontrolować, co za rzeczy gadają Ci lekarze, nie znając żadnych konkretów.. jezu brak słów!

• Ajka Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2019, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mwm wrote:
    Kurczę zatrzymanie ciąży przez niedomykalność zastawek? Przecież mnóstwo wad można leczyć, operować, kontrolować, co za rzeczy gadają Ci lekarze, nie znając żadnych konkretów.. jezu brak słów!

mysle ze im nie chodzi o wade serca... tylko o potencjalne wady genetyczne... z reszta taka rada jak dali i tak blokują tak naprawde zakonczenie ciazy, wiec nie wiem jakie maja motywy

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 grudnia 2019, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mówiłas im o tym, ze tak długo plamilas na początku ciąży?

• szatanka Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2019, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mwm, nie chodzi o wadę serca, a o ciężkie i nieodwracalne uszkodzenie plodu z powodu wad genetycznych.

Bona, może ci odradzali amnio bo dziecko duże, gorzej sie wbić, ale to tak jak ajka mowi - gdyby ryzyko bylo poważne, to by sugerowali amnio. A jakie miałaś obliczone ryzyko ZD po teście podwójnym? Bo ten stosunek wolnej bety do pappa rzeczywiscie taki podejrzany.

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
‹‹ 398 399 400 401 402 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ