MAJ 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyTsh miałam 2,8 dlatego dostałam dawkę 0,25, teraz kontroluje co miesiąc i mam około 1-1,5. Ft3 robiłam niedawno i było ok, nie pameitam wynikow. Jutro na wizycie podpytam czy można coś zmienić i czy takie wahania są możliwe czy to przypadek.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2020, 13:35
-
mwm wrote:Dziewczyny, czy któraś z Was bierze euthytrox? Ja mam dawkę 0,25 bo w ciąży miałam wysoki wynik, biore od początku, ale złe się po niej czuje, ostatnio zostawiłam u rodziców i trzy dni nie brałam to było super, zero mdłości, omdleń itd, dzisiaj wzięłam i znowu dzień leżący i czuje się jak kupa..
-
Dziewczyny, pomożecie? Moje wyniki glukozy to 75-180-100. Lekarz powiedział tylko, żebym uważała na dietę i tyle. Ja nie mam pojęcia, co jeszcze mam ograniczyć, od początku ciąży przytyłam tylko 3 kg, ważę teraz 51 przy 162 cm i nie mam ochoty jeszcze bardziej schudnąć... Kupiłam glukometr Diagnostic, żeby sprawdzić, po jakich posiłkach mi tak skacze cukier, ale wyskakuje mi cały czas błąd E1 i jestem w kropce. Kupiłam bubel? Polecacie jakiś dobry glukometr? Będę wdzięczna za jakiekolwiek sugestie od bardziej doświadczonych w temacie. Dodam, że wszelkie inne badania krwi i dziecka wychodzą teraz ok, bo nt przy genetycznym było podwyższone i jestem pod kontrolą genetyków.
Co do Eutyroxu, biorę i nie mam żadnych skutków ubocznych, ale mama np. bierze Letrox, bo nie toleruje laktozy...Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2020, 14:10
-
Ajka, to faktycznie, gina wersja lepsza, ale już z doświadczenia wiem, że jednak specjalista z danej dziedziny wie więcej niż taki gin, który ma wiedzę z tej dziedziny, ale w zakresie rozrodu. Jednak skonsultowałabym to jeszcze z jakimś innym diabetologiem, po ciąży, i niekoniecznie z Luxmedu, może będzie dobrze.
Mnie od mięsa też odrzuca właśnie, za to jem dużo nabiału, a dzidzia mała. No ale mój lekarz się upiera, że mięso ma najlepszy zestaw aminokwasów, z którego dziecko może sobie swobodnie pobrać to, co mu potrzebne do wzrostu nie niszcząc ustroju matki. W każdym razie ja zaczęłam mięso jeść, głównie w postaci mielonej, bo takie mi jeszcze wchodzi i jakoś daję radę.
Podczas powrotu z Medicovera zaczęłam odczuwać takie kłujące, przeszywające bóle idące od lewej pachwiny aż do środkowej części brzucha. Trwa to do tej pory, czyli już niemal godzinę, myślicie, że jest się czym martwić, czy to się wpisuje w jakąś tam normę?
Zakwas może być dobry, jak taki chłodny barszczyk, jeśli się go dobrze doprawi. Poszukajcie przepisu u Pana Tabletki, widziałam fajny. Ostatnio robiłam sobie z jego przepisu syrop z cebuli, i choć jednak nie, nie mogę go pić, bo mam po nim zgagę, to muszę przyznać, że był wyjątkowo dobry, bo z dodatkiem przypraw korzennych.
A w ogóle burak, to jest nasze niedoceniane panaceum na wiele dolegliwości i warto go jeść często i pod różną postacią. Gotowany czy pieczony np. doskonale alkalizuje żołądek i pozwala walczyć ze zgagą.
Ja biorę teraz 50mg euthyroxu i nic mi po nim nie jest. Wcześniej, gdy brałam taką dawkę, to miewałam kołatania serca, lepsza była 25 mg. Ale w ciąży zwiększyło się zapotrzebowanie i jest ok. A z tego co wiem, to najnowszy euthyrox też już nie ma laktozy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2020, 14:15
Jeheria lubi tę wiadomość
-
Manna wrote:Dziewczyny, pomożecie? Moje wyniki glukozy to 75-180-100. Lekarz powiedział tylko, żebym uważała na dietę i tyle. Ja nie mam pojęcia, co jeszcze mam ograniczyć, od początku ciąży przytyłam tylko 3 kg, ważę teraz 51 przy 162 cm i nie mam ochoty jeszcze bardziej schudnąć... Kupiłam glukometr Diagnostic, żeby sprawdzić, po jakich posiłkach mi tak skacze cukier, ale wyskakuje mi cały czas błąd E1 i jestem w kropce. Kupiłam bubel? Polecacie jakiś dobry glukometr? Będę wdzięczna za jakiekolwiek sugestie od bardziej doświadczonych w temacie. Dodam, że wszelkie inne badania krwi i dziecka wychodzą teraz ok, bo nt przy genetycznym było podwyższone i jestem pod kontrolą genetyków.
Co do Eutyroxu, biorę i nie mam żadnych skutków ubocznych, ale mama np. bierze Letrox, bo nie toleruje laktozy...
Ja w poprzedniej ciąży miałam cukrzycę zwalczaną dietą. Nie jadłam żadnego pieczywa, owoców, nie piłam soków, zero ryżu, jadłam tylko chude mięso, wędline, warzywa wszystkie. Zupy nie mogły być zabielane, a jak makaron to tylko al dente. Bo jak jest miękki to już wytwarza cukierWiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2020, 14:15
20.10.2012 👰🤵💍
21.10.2013 👶 Alan 👪 4210 g 💪
20.05.2020 👶 Leon 🤱👨👩👦👦 4230 g 💪
25.04.2022 👶 Bruno 🤱 3970 g 💪 -
Endi1990 wrote:Ahhh dziewczyny, zmieniam dzisiaj kolejna cyfrę z przodu, muszę przyznać że poprzednia dekada była dla mnie wyjątkowa, co prawda myślałam że przed 30stka uda mi się zamknąć etap ciążowy ale spóźniłem się tylko parę miesiecy;) Muszę się pochwalić że mąż kupił mi ekspres ciśnieniowy i chyba już nic dzisiaj nie zepsuje mi humoru! znikam bo czas poswiecic ten błogi okres na chwile szalenstwa- miłego dnia wszystkim buziaki:*
Ja marzyłam o tym aby zajść w ciążę przed 30. - udało się rzutem na taśmęBaby H.
Baby T.
🙋🏻♀️• MTHFR c.677C>T / MTHFR c.1298A>C układ heterozygotyczny; • Niedrożny prawy jajowód
💁🏻♂️• Nekrospermia / brak ruchliwych plemników
07.05.2019 - punkcja: 16 komórek, 12 zapłodnionych, 4 zarodki
12.05.2019 - ET 5.1.1 ☹️
05.06.2019 - FET odwołany (endo 6,6mm)
14.08.2019 - FET 4.1.1 ☹️
11.09.2019 - FET 4.1.1 😊
7dpt - bhcg 13,3mlU/ml prog 33,28ng/ml; 9dpt - bhcg 46,03mlU/ml prog 45,37ng/ml; 11dpt - bhcg 120,9mlU/ml prog 49,25ng/ml; 15dpt - bhcg 1052mlU/ml prog 36ng/ml
27dpt - mamy ❤️
11.08.2021 - FET 3.2.1 😊
5dpt - bhcg 12mlU/ml; 7dpt - bhcg 35mlU/ml prog 64ng/ml; 9dpt - bhcg 92mlU/ml prog 47ng/ml; 13dpt - bhcg 689mlU/ml; 15dpt - bhcg 1668 mlU/ml
28dpt - mamy ❤️ -
Ja mam AccuChek i jestem zadowolona. Może masz słaba baterie?
Poczytaj o diecie cukrzycowej, mi np. Mleko z rana i wieczora strasznie wybija. Na codzień popełniamy wg tej diety różne błędy, więc może coś Ci przyjdzie do głowy. Dużo daje eleminacja cukru, zamiana makaronu na ciemny, dużo warzyw itp. -
Ajka wrote:Wszystkiego najlepszego...
Na 30 urodziny mąż zabrał mnie gdzieś na kolacje, a potem sie oświadczył i w prezencie dostałam pierścionek zaręczynowy... 5 miesiecy póxniej był slub... to juz 5 lat minęło jak ten czas leci...Baby H.
Baby T.
🙋🏻♀️• MTHFR c.677C>T / MTHFR c.1298A>C układ heterozygotyczny; • Niedrożny prawy jajowód
💁🏻♂️• Nekrospermia / brak ruchliwych plemników
07.05.2019 - punkcja: 16 komórek, 12 zapłodnionych, 4 zarodki
12.05.2019 - ET 5.1.1 ☹️
05.06.2019 - FET odwołany (endo 6,6mm)
14.08.2019 - FET 4.1.1 ☹️
11.09.2019 - FET 4.1.1 😊
7dpt - bhcg 13,3mlU/ml prog 33,28ng/ml; 9dpt - bhcg 46,03mlU/ml prog 45,37ng/ml; 11dpt - bhcg 120,9mlU/ml prog 49,25ng/ml; 15dpt - bhcg 1052mlU/ml prog 36ng/ml
27dpt - mamy ❤️
11.08.2021 - FET 3.2.1 😊
5dpt - bhcg 12mlU/ml; 7dpt - bhcg 35mlU/ml prog 64ng/ml; 9dpt - bhcg 92mlU/ml prog 47ng/ml; 13dpt - bhcg 689mlU/ml; 15dpt - bhcg 1668 mlU/ml
28dpt - mamy ❤️ -
Dziękuję za szybki odzew! O diecie czytałam i staram się stosować, ale mam trochę niewiadomych, właśnie np. co do produktow mlecznych. Pomyślę, co z tym glukometrem, może podejdę do punktu pobrań z prośbą o pomoc, a póki co będę działać na ślepo według podstawowych wskazówek.
-
Manna wrote:Dziewczyny, pomożecie? Moje wyniki glukozy to 75-180-100. Lekarz powiedział tylko, żebym uważała na dietę i tyle. Ja nie mam pojęcia, co jeszcze mam ograniczyć, od początku ciąży przytyłam tylko 3 kg, ważę teraz 51 przy 162 cm i nie mam ochoty jeszcze bardziej schudnąć... Kupiłam glukometr Diagnostic, żeby sprawdzić, po jakich posiłkach mi tak skacze cukier, ale wyskakuje mi cały czas błąd E1 i jestem w kropce. Kupiłam bubel? Polecacie jakiś dobry glukometr? Będę wdzięczna za jakiekolwiek sugestie od bardziej doświadczonych w temacie. Dodam, że wszelkie inne badania krwi i dziecka wychodzą teraz ok, bo nt przy genetycznym było podwyższone i jestem pod kontrolą genetyków.
Co do Eutyroxu, biorę i nie mam żadnych skutków ubocznych, ale mama np. bierze Letrox, bo nie toleruje laktozy...Manna lubi tę wiadomość
-
Ja mam zabrany tacie glukometr contour ts - stary jest (on uzywa AccuChek) i bład e ... cos tam pojawia sie jak za mało krwi pochłonie pasek - tzn nie cała poieszchnia czesci reakcyjnej paska jest czerwona
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2020, 14:55
2020
2023 -
Dziewczyny a spróbujcie cos mi doradzić powiedziec z waszych doświadczeń... dostałam propozycję/prośbę o pomoc przy dekoracji sali na wesele. Wszystko bylo by super gdyby nie termin 🙊 moja córeczka bedzie miała miesiąc myslicie ze jestem w stanie z miesięcznym dzieckiem przhpilnowac na miejscu ekipę i pomoc w strojeniu sali?
Mimi1987 lubi tę wiadomość
Lat 36
Hashimoto
26.07.2019 łyżeczkowanie 9tc - trisomia chromosomu 16
13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C oraz PAI-1 4G w układach heterozygotycznych. -
Mam bardzo liczne fosforany bezpostaciowe w moczu, jak zwykle ostatnio pasma śluzu, zero bakterii i innych niepożądanych składników, typu erytrocyty, leukocyty czy ciała ketonowe. Wszystko poza tym w normie. Ph 8. Nie powiem, żebym jadła dużo warzyw, napojów słodzonych też nie piję za dużo, ostatnio właściwie wcale, bo choruję na gardło, choć ostatnio fakt, że szło dużo soku pomarańczowego, ze dwie szklanki dziennie, więc może to on? Myślicie, że jest się czym martwić? Do gina jeszcze nie dzwoniłam, bo czekam na wyniki krzywej i chcę hurtem.
-
Takmala wrote:Dziewczyny a spróbujcie cos mi doradzić powiedziec z waszych doświadczeń... dostałam propozycję/prośbę o pomoc przy dekoracji sali na wesele. Wszystko bylo by super gdyby nie termin 🙊 moja córeczka bedzie miała miesiąc myslicie ze jestem w stanie z miesięcznym dzieckiem przhpilnowac na miejscu ekipę i pomoc w strojeniu sali?
No pewnie, że dasz radę kto jak nie Ty..Zobaczysz Mamy są zdolne do wszystkiego. Ja tydzień po porodzie organizowałam panieński przyjaciółki. Młody przespał większość imprezy. Oczywiście do klubu już nie poszliśmy 🤣🤣🤣🤣
Miesięczny dzidziuś to śpi je śpi jezawsze to będziesz miała odskocznie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2020, 15:30
Takmala lubi tę wiadomość
20.10.2012 👰🤵💍
21.10.2013 👶 Alan 👪 4210 g 💪
20.05.2020 👶 Leon 🤱👨👩👦👦 4230 g 💪
25.04.2022 👶 Bruno 🤱 3970 g 💪 -
Karollla, bardzo ci współczuję...taki cios do tego w takim czasie,musi ogromnie boleć. Trzymaj się, a jak będziesz potrzebowała,to pisz tu, zawsze to jakiś sposób na radzenie sobie z emocjami.
Co do diety i produktów mlecznych,to tak jak Frufru napisała - lepiej unikać mleka rano i wieczorem, ogółem zaleca się raczej mleko sojowe (ale ja nie trawię tego smaku:P). W każdym razie, kiedyś pisałam bardzo dużo mleka,teraz już nie,a jeśli już, to tylko takie z gospodarstwa (u mnie na dzielni jest Putka, w której prócz chleba sprzedają produkty eko). Dietetyk mówił mi też, że przy rozchwianych cukrach warto unikać jedzenia rano białego sera i jogurtu.
Wczoraj byłam na wizycie u przypadkowej gin (potrzebowałam zmierzyć długość tej mojej nieszczęsnej szyjki, w medicoverze nie było szans na termin) - zrobiła mi mega dokładne badanie, nie tylko szyjki,ale i całego człowieczka (właściwie to było jak połówkowe). No i wyszło na to,że wszystko git - szyjka 34 mm! Także cieszę się bardzo, koniec aresztu domowego, już świrowałam od tego leżenia.
No i zdecydowanie ma być chłopak:P
A, Endi, sto lat!Takmala, Manna, Mysza1986, Jeheria, Catlady, Karolllla, PattisonBM lubią tę wiadomość
34 lata, starania od 2014
Wojtek - 02.05.2020 -
szatanka wrote:Mam bardzo liczne fosforany bezpostaciowe w moczu, jak zwykle ostatnio pasma śluzu, zero bakterii i innych niepożądanych składników, typu erytrocyty, leukocyty czy ciała ketonowe. Wszystko poza tym w normie. Ph 8. Nie powiem, żebym jadła dużo warzyw, napojów słodzonych też nie piję za dużo, ostatnio właściwie wcale, bo choruję na gardło, choć ostatnio fakt, że szło dużo soku pomarańczowego, ze dwie szklanki dziennie, więc może to on? Myślicie, że jest się czym martwić? Do gina jeszcze nie dzwoniłam, bo czekam na wyniki krzywej i chcę hurtem.
Ja od początku ciązy mam PH 7...ale jak zurawinę w tabletkach jadlam to było 62020
2023 -
Jeszcze raz dziękuję! Gukometr ogarnięty, ponad godzinę po posiłku było 107. Będę działać. Najgorzej właśnie z tymi produktami mlecznymi, bo twarożki i mleka to u mnie była norma z rana i z wieczora, więc bardzo dobrze wiedzieć.
-
Ajka wrote:Ja od początku ciązy mam PH 7...ale jak zurawinę w tabletkach jadlam to było 6
A ja jestem zakrętas do kwadratu, to było badanie z listopadaWtedy nawet tych fosforanów nie zauważyłam, a lekarz skomentował, że wyniki są ok. Teraz ani śluzu ani fosforanów nie ma, pH 6. Tylko erytrocytów 3-6, ale to chyba jeszcze w normie?
A ja wczoraj poczytałam sobie poradnik Instytutu Matki i Dziecka "Żywienie kobiet w ciąży"
http://www.imid.med.pl/images/poradnik-zywienia-dla-kobiet-w-ciazy.pdf
i tam było napisane, żeby codziennie jeść mleko i produkty mleczne. I ja tak robię, bo mi też one koją żołądek. Ale rozumiem, że Wy mówicie o tym nabiale pod kątem cukrzycy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2020, 16:21