X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2020
Odpowiedz

MAJ 2020

Oceń ten wątek:
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2020, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka wrote:
    A ja jestem zakrętas do kwadratu, to było badanie z listopada ;) Wtedy nawet tych fosforanów nie zauważyłam, a lekarz skomentował, że wyniki są ok. Teraz ani śluzu ani fosforanów nie ma, pH 6. Tylko erytrocytów 3-6, ale to chyba jeszcze w normie?

A ja wczoraj poczytałam sobie poradnik Instytutu Matki i Dziecka "Żywienie kobiet w ciąży"

http://www.imid.med.pl/images/poradnik-zywienia-dla-kobiet-w-ciazy.pdf

i tam było napisane, żeby codziennie jeść mleko i produkty mleczne. I ja tak robię, bo mi też one koją żołądek. Ale rozumiem, że Wy mówicie o tym nabiale pod kątem cukrzycy.

Ja tam pije nałogowo maślanke i kefir... a wyniki ok

2020 :)
    2023 :)
  • lipcowka86 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2020, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolllla bardzo mi przykro :(:(

Endi wszytkiego najlepszego :*:*
    mwm wrote:
    Dziewczyny, czy któraś z Was bierze euthytrox? Ja mam dawkę 0,25 bo w ciąży miałam wysoki wynik, biore od początku, ale złe się po niej czuje, ostatnio zostawiłam u rodziców i trzy dni nie brałam to było super, zero mdłości, omdleń itd, dzisiaj wzięłam i znowu dzień leżący i czuje się jak kupa.. :/

MWM ja brałam euthyrox do 14 tygodnia, później TSH miałam poniżej 0,015 i dostałam zalecenie odstawienia, od tego czasu dużo lepiej się czuję, nie mam już takich strasznych mdłości i wymiotów.

Ja z żelaza biorę Sorbifer Durules 2x1 i bardzo ładnie podnosi mi się poziom żelaza.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2020, 16:54

qdkk6iye60nsfj4p.png
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2020, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lipcowka86 wrote:
    MWM ja brałam euthyrox do 14 tygodnia, później TSH miałam poniżej 0,015 i dostałam zalecenie odstawienia, od tego czasu dużo lepiej się czuję, nie mam już takich strasznych mdłości i wymiotów.

Hmm, to bardzo ciekawe. A badałaś TSH potem? Bo mnie też tak TSH spadło w tym okresie ciąży i miałam w związku z tym dwie sprzeczne opinie:

- gin twierdził, że tarczyca bardzo daje radę i doradzałby nawet odstawienie euthyroxu

- endokrynolożka zaś stwierdziła na USG hashimoto, powiedziała, że TSH tak spada pod wpływem BetaHCG, gdyż pszysadka myli je z TSH właśnie i przestaje je produkować, myśląc, że jest go dużo, dlatego trzeba kontrolować również Ft3 i Ft4.

Posłuchałam endo. Po 4 tygodniach miałam kontrolę, TSH wzrosło (bo beta spadła), Ft3 i Ft4 się pogorszyły, więc dostałam zwiększenie dawki euthyroxu do 50 mg, czyli zupełnie odwrotnie do tego, co radził mi gin. Teraz mam kontrolę hormonów tarczycy za tydzień i zobaczymy co tam słychać. Ginowi nawet nie mówiłam, że zwiększyłam euthyhrox, bo on ma wybujałe ego i się wściekał, że mu się endo wtrąca do prowadzenia ciąży. A endo wściekła się na niego i skwitowała, że nie widuje go na szkoleniach endokrynologicznych. I taka sytuacja :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2020, 17:14

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • Niki2803 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2020, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szatanka każdy lekarz najmądrzejszy 😁. Ja na szczęście mam ginekologa endokrynologa i mam spokój. Wszystko załatwiam na jednej wizycie. TSH i Ft4 badam co wizytę czyli co 4 tyg. Bardzo tarczyca potrafi skakać i mi przez 4tyg wzrosła z 1,8 do 2,8. Więc warto badać.

iv09sg18eb4gszsc.png
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2020, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niki2803 wrote:
    Szatanka każdy lekarz najmądrzejszy 😁. Ja na szczęście mam ginekologa endokrynologa i mam spokój. Wszystko załatwiam na jednej wizycie. TSH i Ft4 badam co wizytę czyli co 4 tyg. Bardzo tarczyca potrafi skakać i mi przez 4tyg wzrosła z 1,8 do 2,8. Więc warto badać.

Mój niby też ma specjalizację endokrynologiczną, ale ona stwierdziła właśnie to, co powyżej, a poza tym, że hashimoto jest ogólnie łatwe do prowadzenia, ale w ciąży trudne i dlatego trzeba się dobrze znać, a on ma endokrynologię ginekologiczną, a nie ogólną. Dlatego słucham jej. Zwłaszcza, że ma bardzo dobre opinie jako lekarz, a mój gin ma opinię zarozumialca i dlatego coraz bardziej rozważam jego zmianę, choć tak się do tego zabieram, że chyba zdążę wcześniej urodzić ;)

Niki2803, lipcowka86 lubią tę wiadomość

klz9bd3m9oljt4xc.png

• Frufru Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2020, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka wrote:
    Ja tam pije nałogowo maślanke i kefir... a wyniki ok

Mi tylko "szkodzi" jako 1 śniadanie i kolacja. Tak to mogę jeść i jem :)
    Normalnie po owocach na wieczór też podnosi, a ja mogę jeść i rano super wynik. Na każdego inaczej działa, jak się ma glukometr, to kilka dni i się sprawdzi na sobie co jak wpływa...

Manna lubi tę wiadomość

f2wl4z179qh7gg9w.png
    ...................................................
    Starania od X 2016 ☹ lipiec 2018 - udało się!!! <3 ciąża trojacza... wrzesień 2018 - poronienie samoistne
    sierpień 2019 - pozytywny test! <3
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2020, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lipcowka86 wrote:
    Karolllla bardzo mi przykro :(:(

Endi wszytkiego najlepszego :*:*

Ja z żelaza biorę Sorbifer Durules 2x1 i bardzo ładnie podnosi mi się poziom żelaza.
    Ja Hemofer i Chyba poproszę o zamianę. Wiem że są też w zastrzykach. Najlepiej przyswajalne. Wyczytałam takie coś:
    Wchłanianie zwiększymy jeśli będziemy przyjmować je na czczo lub między posiłami. Warto preparat popijac sokiem cytrusowym, bo witamina C wspomaga wchłanianie żelaza.(tak robiłam, piłam sok z porzeczek) Korzystne są także witaminy B6, B12 i kwas foliowy. Podczas kuracji żelazem warto ograniczyć spożycie mleka i przetworów mlecznych, a także produktów mącznych i kasz.
    Magnez i wapń biorę zawsze minimum 2h po żelazie, bo to w ulotce napisali że utrudnia wchłanianie.
    Najważniejsze aby do porodu urosła hemoglobina bo zazwyczaj spada po porodzie i ma się mniej siły na poród.
    Ja mam vivacheck uno glukometr. Polecam. Tak nowy eutyrox nie ma laktozy.

Manna, lipcowka86 lubią tę wiadomość

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2020, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kuźwa, pomóżcie, przyszły mi wyniki krzywej: 78 - 119 - 104. Niby według norm w necie jest w porządku, a w panelu Medicovera 2. pomiar świeci mi się na czerwono, bo niby norma jest 70 - 99 (co jest chyba nielogiczne, bo jest taka sama jak na czczo). O co kaman?

klz9bd3m9oljt4xc.png

• Ajka Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2020, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka wrote:
    Kuźwa, pomóżcie, przyszły mi wyniki krzywej: 78 - 119 - 104. Niby według norm w necie jest w porządku, a w panelu Medicovera 2. pomiar świeci mi się na czerwono, bo niby norma jest 70 - 99 (co jest chyba nielogiczne, bo jest taka sama jak na czczo). O co kaman?

na wyniku masz wszędzie normy na czczo i tyle... ja nie wiem jakby było u mnie bo mialam tylko to ponizej 50, a wynik po 1h miescil sie u mnie w normie na czczo- ale Twoj wynik jest spoko, wiec sie nad tym nie zastanawiaj... a jak wygenerujesz pdf z wynikiem tez tak masz?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2020, 20:46

• szatanka Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2020, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka wrote:
    na wyniku masz wszędzie normy na czczo i tyle... ja nie wiem jakby było u mnie bo mialam tylko to ponizej 50, a wynik po 1h miescil sie u mnie w normie na czczo- ale Twoj wynik jest spoko, wiec sie nad tym nie zastanawiaj... a jak wygenerujesz pdf z wynikiem tez tak masz?

Tak, mam ten wynik wzięty w ramkę. Teraz zauważyłam, że na czczo normy dla ciężarnych to 70-92, a po godzinie 70-99, czyli troszeczkę zwiększone. Ale to i tak mi się wydaja jakieś głupie, żeby po takiej dawce glukozy takie małe miało być stężenie. Wszędzie w internecie podają <180 po godzinie i <140 po dwóch. No nic, jutro się pewnie dowiem od doktorka.

klz9bd3m9oljt4xc.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 stycznia 2020, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Manna wrote:
    Dziewczyny, pomożecie? Moje wyniki glukozy to 75-180-100. Lekarz powiedział tylko, żebym uważała na dietę i tyle. Ja nie mam pojęcia, co jeszcze mam ograniczyć, od początku ciąży przytyłam tylko 3 kg, ważę teraz 51 przy 162 cm i nie mam ochoty jeszcze bardziej schudnąć... Kupiłam glukometr Diagnostic, żeby sprawdzić, po jakich posiłkach mi tak skacze cukier, ale wyskakuje mi cały czas błąd E1 i jestem w kropce. Kupiłam bubel? Polecacie jakiś dobry glukometr? Będę wdzięczna za jakiekolwiek sugestie od bardziej doświadczonych w temacie. Dodam, że wszelkie inne badania krwi i dziecka wychodzą teraz ok, bo nt przy genetycznym było podwyższone i jestem pod kontrolą genetyków.

Co do Eutyroxu, biorę i nie mam żadnych skutków ubocznych, ale mama np. bierze Letrox, bo nie toleruje laktozy...
    A może złe paski do glukometru. 😉 Lub słabe baterię. 😉 W instrukcji obsługi masz wyjaśnione co dany kod znaczy. 😉

Norma po 1h jest do 180. Więc twój wynik mieści się na granicy !

I wiele kobiet błędnie myśli że dieta cukrzycowa tam zamknąć lodówkę i nic nie jeść. 🤦🏻‍♀️
    I może to że się glodzisz to twój problem?
    Rozleniwilas organizm i za mało insuliny produkuje by zbić cukier..

Ja mam glukometr accu chek i jestem zadowolona. ☺️

Edit. 9ffee0c6c0c5.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2020, 21:44

Manna lubi tę wiadomość

• Ajka Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2020, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka wrote:
    Tak, mam ten wynik wzięty w ramkę. Teraz zauważyłam, że na czczo normy dla ciężarnych to 70-92, a po godzinie 70-99, czyli troszeczkę zwiększone. Ale to i tak mi się wydaja jakieś głupie, żeby po takiej dawce glukozy takie małe miało być stężenie. Wszędzie w internecie podają <180 po godzinie i <140 po dwóch. No nic, jutro się pewnie dowiem od doktorka.

to 70-99 to jest norma na czczo, ale bez ciąży - mają jakiś błąd w systemie (ja mam z lux med) i w pdf normy są tylko dla pierwszego wyniku - tego na czczo a pozostale sa bez norm.

W systemie za to mam podświetlone na niebiesko za niski wynik i tyle...

szatanka lubi tę wiadomość

• Manna Koleżanka

Wysłany: 17 stycznia 2020, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    A może złe paski do glukometru. 😉 Lub słabe baterię. 😉 W instrukcji obsługi masz wyjaśnione co dany kod znaczy. 😉

Norma po 1h jest do 180. Więc twój wynik mieści się na granicy !

I wiele kobiet błędnie myśli że dieta cukrzycowa tam zamknąć lodówkę i nic nie jeść. 🤦🏻‍♀️
    I może to że się glodzisz to twój problem?
    Rozleniwilas organizm i za mało insuliny produkuje by zbić cukier..

Ja mam glukometr accu chek i jestem zadowolona. ☺️

Edit. 9ffee0c6c0c5.jpg

Dziękuję! Od początku ciąży jadłam, ile tylko mogłam wepchnąć, ale apetyt mam faktycznie nie za duży, zwłaszcza na poczatku było to po prostu trudne. Teraz jest słabo, bo boję się jeść, żeby nie podnieść za bardzo glukozy, a z drugiej strony powinnam jeść coraz więcej. I muszę znaleźć w tym jakieś idealne rozwiązanie, żeby nie zaszkodzić córeczce.

5p0e5mk.png
    Aniołek 11 tydzień [*] - grudzień 2018
    Starania od grudnia 2017
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2020, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka wrote:
    to 70-99 to jest norma na czczo, ale bez ciąży - mają jakiś błąd w systemie (ja mam z lux med) i w pdf normy są tylko dla pierwszego wyniku - tego na czczo a pozostale sa bez norm.

W systemie za to mam podświetlone na niebiesko za niski wynik i tyle...

No chyba, tak, na logikę tak wychodzi. Zresztą, raz już tak u nich miałam, gdy byłam diagnozowana pod kątem SM, że przysłali mi info systemowe o wyniku rezonansu, że jest niby nieprawidłowy, poleciałam na sygnale do siedziby i poprosiłam o wydruk i okazało się, że wszystko jest w porządku. Tak że zdarzają im się najwyraźniej takie przyjemne dla pacjenta niespodzianki.

Sierściucha, a jesteś tu jeszcze może? Co tam słychać u Ciebie?

klz9bd3m9oljt4xc.png

• lilly. Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2020, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Manna wrote:
    Dziękuję! Od początku ciąży jadłam, ile tylko mogłam wepchnąć, ale apetyt mam faktycznie nie za duży, zwłaszcza na poczatku było to po prostu trudne. Teraz jest słabo, bo boję się jeść, żeby nie podnieść za bardzo glukozy, a z drugiej strony powinnam jeść coraz więcej. I muszę znaleźć w tym jakieś idealne rozwiązanie, żeby nie zaszkodzić córeczce.

Bo tu nie chodzi o to żeby nie jeść. Możesz jeść ogrom tylko ważne co jesz :)

Manna lubi tę wiadomość

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
    Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp
  • Mysza1986 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2020, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy do krzywej jakoś się trzeba wcześniej przygotować np. Od którejś godziny dnia poprzedniego już nie jeść?

bv5tg9v.png
  • Frufru Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2020, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi lekarz powtarza że 12 godz przed nie jeść, jeśli pić to tylko wodę. Po podaniu cukru już nic.

f2wl4z179qh7gg9w.png
    ...................................................
    Starania od X 2016 ☹ lipiec 2018 - udało się!!! <3 ciąża trojacza... wrzesień 2018 - poronienie samoistne
    sierpień 2019 - pozytywny test! <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 stycznia 2020, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysza1986 wrote:
    Czy do krzywej jakoś się trzeba wcześniej przygotować np. Od którejś godziny dnia poprzedniego już nie jeść?
    Na czczo 12h. ☺️
    Wodę bez problemy można pić. I brak wysiłku fizycznego przed.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2020, 09:34

Mysza1986 lubi tę wiadomość

• Mimi1987 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2020, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frufru wrote:
    Mi lekarz powtarza że 12 godz przed nie jeść, jeśli pić to tylko wodę. Po podaniu cukru już nic.

Matko ja 12 godzin na pewno nie wytrzymam bez jedzenia. Ja codziennie wstaje po 3.00 i jem 🙈🙉🙊

Mysza1986 lubi tę wiadomość

20.10.2012 👰🤵💍
    21.10.2013 👶 Alan 👪 4210 g 💪
    20.05.2020 👶 Leon 🤱👨‍👩‍👦‍👦 4230 g 💪
    25.04.2022 👶 Bruno 🤱 3970 g 💪
  • Mysza1986 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2020, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Na czczo 12h. ☺️
    Wodę bez problemy można pić. I brak wysiłku fizycznego przed.
    Dzięki! Ruszac się nie będę bo i tak leżę że wzg na szyjke 😊

bv5tg9v.png
‹‹ 472 473 474 475 476 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ