X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2020
Odpowiedz

MAJ 2020

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 stycznia 2020, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carla wrote:
    Mój młody nie zna leżaczka, bujaczka, skoczka itp. Urodził się zdrowy, ale miał obniżone napięcie mięśniowe i był leniuchem, do 8 msc leżał jak kłoda. Uratowało go leżenie na brzuchu na podłodze (cienkiej macie piankowej za kilka złotych). A groziły mu ćwiczenia Voity ... dla mnie masakra, fizjoterapeutka mi pokazywała na dziecku, robiło się bordowo-granatowe z płaczu. I co dzięki temu po 8 mcs ekspolozja - w ciągu miesiąca obracanie, pełzanie, siadanie, raczkowanie i pierwsze wstawanie. Moje osobiste odczucie - nie chce bujaczka za darmo.
    Moja córcia miała wzmożone napięcie mięśniowe.
    Więc też tego typu sprzęty są zakazane.
    I szczerze mówiąc dobrze. Bo świetnie można spędzać z dzieckiem czas bez tego.

A też argument o nie wiadomo ilu obowiązkach domowych przez kobiety, że dziecko na cały dzień by z chęcią do lezaczka wsadziły - do mnie nie przemawia.
    I argument w stylu ten czy tamten dziecko za nóżki nosił i ono żyje. To ja też będę. 🤦

Wiadomo każda z Nas zrobi jak uważa. Ale z pewnymi faktami fajnie się zapoznać a co potem się zrobi to już każdej indywidualna sprawa. ☺️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia 2020, 23:05

• Takmala Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2020, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ze tak zapytam... skad wiadomo czy bobas ma prawidłowe napiecie mięśniowe? To od urodzenia wiadomo (od lekarzy) czy jak...?

x9Igp1.png

Lat 36
    Hashimoto
    26.07.2019 łyżeczkowanie 9tc - trisomia chromosomu 16
    13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️

MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C oraz PAI-1 4G w układach heterozygotycznych.
  • Stworka Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2020, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak my byliśmy mali standardem było obkładanie dziecko poduszkami "żeby nauczyło się siedzieć",prowadzenie za rączki "żeby nauczyło się chodzić". Dzisiaj, większość 30 latków ma problemy z kręgosłupem, biodrami. Tak nam nic nie jest.
    Wiedza o dzieciach i ich rozwoju to aktualnie jedna z najszybciej rozwijających się nauk. Dowiadujemy się wielu nowych rzeczy, co szkodzi a co nie szkodzi dziecku. Zalecenia się zmieniają, bo i wiedza się zmienia. I tak jak 50 lat temu standardem było dawanie dziecku makówki do ssania żeby dobrze spało, tak teraz raczej nikt by na to nie wpadł.
    Nijt nikomu niczego nie narzuca, każda zrobi co chce i co uważa za dobre. Warto tylko mieć wiedzę i świadomość a nie podchodzić do wszystkiego na zasadzie "brata koleżanki siostry mąż był sądzą y i ma się dobrze" :)

PLPaulina, Mimi1987, lilly. lubią tę wiadomość

34bff60665.png

23.05.2017 - synek 💙
    04.2019 - aniołek
    1.09.2019 - kolejne 2 kreseczki i bijące 💙 - drugi synek
  • PattisonBM Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2020, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi kolezanka radzi kupic hustawko-lezaczko-bujaczek...
    ze jej mlody przynajmniej obserwuje swiat...oczywiscie nie siedziec w nim cale dnie,ale zeby urozmaicic mlodemu swiat...
    I polecaja ten baby bjorn...

Ja nie kupuje,bo troche kasy szkoda a i miejsca brak na te wszystkie rzeczy...

Patrycja
    ckai3e3k58e1o9b9.png
    klz9krhmuufdsvvx.png
    22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
    23.08.2021 II na teście ❤
    16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
    13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
    29.06.2019 🤵👰
  • Stworka Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2020, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takmala wrote:
    A ze tak zapytam... skad wiadomo czy bobas ma prawidłowe napiecie mięśniowe? To od urodzenia wiadomo (od lekarzy) czy jak...?

Przy wzmozonym napięciu dziecko często wygina się do tyłu, bardzo szybko trzyma głowę, nie daje mu się podwinąć miednicy. To tzw "silne dzieci"

Obniżone znowu ujawnia się przelewaniem dziecka przez ręce, składają się w scyzoryk, nie lubią leżeć na brzuchu, długo nie dźwigają głowy, są bardzo ciche i mają problemy ze ssaniem.

Pediatrzy rzadko potrafią zdiagnozować problemy z napięciem. Zawsze na konsultacjach polecam spotkanie z fizjo - obejzy dziecko czy jest wszystko ok i pokaże jak prawidłowo pielęgnować dziecko

Takmala lubi tę wiadomość

34bff60665.png

23.05.2017 - synek 💙
    04.2019 - aniołek
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2020, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carla wrote:
    Mój młody nie zna leżaczka, bujaczka, skoczka itp. Urodził się zdrowy, ale miał obniżone napięcie mięśniowe i był leniuchem, do 8 msc leżał jak kłoda. Uratowało go leżenie na brzuchu na podłodze (cienkiej macie piankowej za kilka złotych). A groziły mu ćwiczenia Voity ... dla mnie masakra, fizjoterapeutka mi pokazywała na dziecku, robiło się bordowo-granatowe z płaczu. I co dzięki temu po 8 mcs ekspolozja - w ciągu miesiąca obracanie, pełzanie, siadanie, raczkowanie i pierwsze wstawanie. Moje osobiste odczucie - nie chce bujaczka za darmo.

A co to ma to leżaczka skoro nie korzystał...

PS Vojta to nie jedyna metoda...

Mimi1987 lubi tę wiadomość

2020 :)
    2023 :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 stycznia 2020, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takmala wrote:
    Po objawach dziecka widzi rodzic, że coś nie gra. ☺️ Tutaj wyżej stworka fajnie opisała problem ze wzmożonym i obniżonym napięciem.

I idzie do lekarza, po 3 msc życia można stwierdzić problem z napięciem mięśniowym. Do tego czasu może być ono fizjologiczne.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia 2020, 23:09

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 stycznia 2020, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka wrote:
    A co to ma to leżaczka skoro nie korzystał...

PS Vojta to nie jedyna metoda...
    Nie jedyna. Ale czasami zmiany są tak duże, że np bobath to za mało. 😉

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 stycznia 2020, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stworka wrote:
    Jak my byliśmy mali standardem było obkładanie dziecko poduszkami "żeby nauczyło się siedzieć",prowadzenie za rączki "żeby nauczyło się chodzić". Dzisiaj, większość 30 latków ma problemy z kręgosłupem, biodrami. Tak nam nic nie jest.
    Wiedza o dzieciach i ich rozwoju to aktualnie jedna z najszybciej rozwijających się nauk. Dowiadujemy się wielu nowych rzeczy, co szkodzi a co nie szkodzi dziecku. Zalecenia się zmieniają, bo i wiedza się zmienia. I tak jak 50 lat temu standardem było dawanie dziecku makówki do ssania żeby dobrze spało, tak teraz raczej nikt by na to nie wpadł.
    Nijt nikomu niczego nie narzuca, każda zrobi co chce i co uważa za dobre. Warto tylko mieć wiedzę i świadomość a nie podchodzić do wszystkiego na zasadzie "brata koleżanki siostry mąż był sądzą y i ma się dobrze" :)
    Dokładnie ☺️ wiele badań wskazuję na to, że jesteśmy słabym pokoleniem.

• Stworka Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2020, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jeszcze w temacie obserwacji świata. Niemowlakowi naprawdę obserwacja świata do niczego potrzebna nie jest 😊 często ta chęć obserwacji kończy się przebodzcowaniem - skutek to wrzeszczące dziecko, którego nie da się uspokoić 😊
    Tak samo jak my - przy dużej ilości bodźców (muzyka, telewizja, światło jednocześnie) czujemy się zmęczeni, dokładnie tak samo reaguje dziecko. A "starszak" też świetnie obserwuję świat leżąc na brzuchu na podłodze i podnosząc głowę 😊

34bff60665.png

23.05.2017 - synek 💙
    04.2019 - aniołek
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2020, 23:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Nie jedyna. Ale czasami zmiany są tak duże, że np bobath to za mało. 😉

Wiem, ale w takiej sytuacji konieczna jest pelna diagnostyka neurologiczna... bo takie zmiany nie biorą sie z niczego... poza tym w ciezkich przypadkach Vojta nie zawsze moze byc stosowana...

Wiecie ja się juz przygotowuje do tematu, bo po porodzie bede miec pewnie takie problemy...

• Stworka Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2020, 23:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jeszcze taka ciekawostka - Bujaczki typu Baby Bjorn, gdzie dziecko samo może wprawić się w ruch. Aby to zrobić, maluch pcha pięty w podłoże, prostuje się i wzmacnia reakcje wyprostne. Co w poljaczeniu że średnia pielęgnacja (podnoszenie za pachy, trzymanie dziecka przez podtrzymywanie pleców, prostowanie malucha) może doprowadzić do wzmożone go napięcia 😊

Nie chce straszyć, ale naoglądałam się tych "silnych maluchów", które w wieku 3 miesięcy byly sztywne jak pal Azji 🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia 2020, 23:35

34bff60665.png

23.05.2017 - synek 💙
    04.2019 - aniołek
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2020, 00:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stworka wrote:
    I jeszcze taka ciekawostka - Bujaczki typu Baby Bjorn, gdzie dziecko samo może wprawić się w ruch. Aby to zrobić, maluch pcha pięty w podłoże, prostuje się i wzmacnia reakcje wyprostne. Co w poljaczeniu że średnia pielęgnacja (podnoszenie za pachy, trzymanie dziecka przez podtrzymywanie pleców, prostowanie malucha) może doprowadzić do wzmożone go napięcia 😊

Nie chce straszyć, ale naoglądałam się tych "silnych maluchów", które w wieku 3 miesięcy byly sztywne jak pal Azji 🙈

Ja tylko mówię żeby nie popadać w paranoję całe pokolenie dzisiejszych 20 -25 latków wychowało sie na bujaczkach, więc aż tak szkodliwe to być nie może...

Moja kruszyna bujaczka mieć nie bedzie i pewnie bedzie mieć pewnie jakąs rehabilitacje od pierwszych dni swojego zycia, ale ona ma wade mózgu.
    To nie znaczy ze stanie się jakas tragedia jak zdrowe dziecko spędzac bedzie troche czasu w bujaczku...

• szatanka Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2020, 00:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No dobra, to powiedzcie mi, co robilyscie, jak chcialyscie wziąć prysznic, a bylyscie same z dzieckiem w domu? Mnie taki bujaczek na ten moment wydaje się idealny. Mogę je do niego wsadzić i mieć na oku zamiast np.kłaść je na podłodze, bo może lazienka to nie jest najbardziej higieniczne miejsce. Ja nie chcę trzymać dziecka w tym bujaku calymi dniami, ale na takie chwile wydaje mi się idealny.

mwm, Kakarli, Jeheria lubią tę wiadomość

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2020, 01:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka wrote:
    Też biorę to łóżeczko, ale chyba skuszę się jednak na magic. Bo tylko to wydaje mi się mieć sensowne kółka, którym nie porysuję sobie parkietu jeżdżąc nim z sypialni do salonu. Choć cena mnie po prostu rozwala. Z drugiej strony się zastanawiam, czy to aż takie konieczne i nie wystarczy zwykły kokon, w którym ułożę dziecko na ewentualną drzemkę. Inna sprawa, że wersja Magic ma naprawdę wygodne otwieranie bocznej ścianki, ale czy to warte jest aż tyle pieniędzy?

Cena tych łóżeczek jest zaporowa.. tym bardziej ze starczają one do roku?

Takmala lubi tę wiadomość

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
    Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2020, 01:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mwm wrote:
    Zgadzam sie, ale nie wszystkie leżaczki sa tak mocno wygięte i z wieloma przypinkami, dodatkami i zabawkami. Mi nie udało dzisiaj za 200 zl kupić ten https://muppetshop.eu/product-pol-3441-Lezaczek-Quax-Relaxoon-Theodore-Light-Grey.html i nie zamierzam dziecka tam huśtać pół dnia, ale jak trochę poleży? w lozeczku nic nie widzi, a tu może obserwować co nie dookoła dzieje. Z chodzika na pewno zrezygnuje, nie wiem czy wiecie ale w niektórych krajach jest zabroniona ich sprzedaż.

A pomyśleć ze całe nasze pokolenie w chodzikach się chowało.. dlatego wole nie mieć żadnych wymyślnych rzeczy bo nie wiadomo co z czasem wyjdzie.. łóżeczko, kosz, koc i jedziemy 😂

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
    Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2020, 01:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bona wrote:
    Ja dostawke biorę do sypialni a do pokoju małej normalne drewniane łóżeczko , jeżeli będzie się dało chciałabym aby w ciągu dnia spała u siebie w pokoju a tylko w nocy z nami w sypialni.

Na żołądek gorzką herbatę sobie zrób :)

Robie tak samo: do pokoju łóżeczko, do sypialni kosz

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2020, 01:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka wrote:
    No właśnie u mnie z tymi preparatami ciążowymi to chyba nie jest tak hop-siup, bo ze względu na zawartość w nich zwykłego kwasu na samym początku ciąży miałam jego poziom przekroczony, a jak wiadomo nadmiar kwasu jest również szkodliwy. Dlatego właśnie od razu gin kazał mi odstawić wszelkie gotowe preparaty i brać sam folian 400 mg (ja brałam solgara) aż w 16tc kazał odstawić całkiem. Naprawdę mam mętlik w głowie z tego powodu. Każda z ciężarówek, jaką znam, bierze kwas do końca ciąży, a z drugiej strony czytam, że jego nadmiar może np. zwiększać ryzyko astmy oskrzelowej u dziecka, więc może ten mój gin wie, co robi.

Może miałaś przekroczony bo dawka była za duża?
    Ja tak miałam, nie biorę mniejszej codziennie ale biorę co 2-3 dzień.

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2020, 01:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o materac to kupuje lateksowo kokosowy.
    Z prysznicem wyjdzie w praniu ale planuje zabierać malucha wszędzie do łazienki czy kuchni w koszu mojzesza

PattisonBM lubi tę wiadomość

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2020, 01:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadrobiłam Was ale łatwo nie było 😍😂

Bona, PattisonBM, Mysza1986, lipcowka86 lubią tę wiadomość

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
‹‹ 489 490 491 492 493 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ