MAJ 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
Frufru wrote:No to chyba będę w czarnej d... Bo już pewno nie będzie terminów do tego, do którego chodzę...
No mój gin uważa, że zbyt częste usg nie jest wskazane, ale teraz chyba się uprę. Płacę w końcu za to... A od grudnia nie wiem co się w środku dzieje.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2020, 11:02
-
Jeżeli chodzi o KP i zajście w ciążę ja jestem z tych co kuszą odstawić żeby zaciazyc. Syna karmilam 21 miesięcy i mimo, że miałam normalnie okres (dostałam 7 miesięcy po porodzie) w ciążę zaszłam dopiero jak młodego odstawiłam całkowicie.
-
Mysza1986 wrote:Wybacz że trochę zaironizuję, ale co lekarz robi na takiej wizycie bez usg? W oczy patrzy? To prawda że zbyt częste usg z badaniem czynności serca jest różnie przez lekarzy postrzegane, ale takie co 3/4 tyg w zdrowej ciąży to absolutny must have. A co jeśli wód plodowych jest mało lub szyjka się zbyt szybko skraca? Myślę że warto tak jak pisałaś uprzec się na to usg 😊
Mam tylko badanie na fotelu, wypisuje recepty, l4, zleca badania... I tyle. No co mam powiedzieć, taki jest... W 1 ciąży którą poronilam, robił usg co chwilę, bardzo się angażował, więc myślałam, że teraz też będzie chuchać i dmuchać. Ale skoro nic się nie dzieje, to nie widzi potrzeby...
Nagadam mu, że mnie coś boli albo co...Mysza1986 lubi tę wiadomość
-
Paulina tu nie chodzi o to ze siedzis z maluhem w domu i mozesz karmic piersia bez przeszkod,ale kolezanka ma syna tylko kp butla nie przeziebila sie musiala isc do lekarza i co? Musiala zabrac syna ze soba,bo karmi piersia a on butli nie wezmie...Patrycja
22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
23.08.2021 II na teście ❤
16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
29.06.2019 🤵👰 -
Frufru wrote:Mam tylko badanie na fotelu, wypisuje recepty, l4, zleca badania... I tyle. No co mam powiedzieć, taki jest... W 1 ciąży którą poronilam, robił usg co chwilę, bardzo się angażował, więc myślałam, że teraz też będzie chuchać i dmuchać. Ale skoro nic się nie dzieje, to nie widzi potrzeby...
Nagadam mu, że mnie coś boli albo co...
Moj robi tylko mega krótkie usg - gdzie sprawdza czy dziecko rośnie- waga i tyle... on nawet nie uważa tego za usg...
Wiecie w USA, UK i w innych karajach czesto w ciazy nie patologicznej sa tylko 2 usg i koniec... to moim zdaniem wielki błąd, bo nie wyłapie się hipotrofii, ale...
w kazdym razie powinno wystarczyć 3 prenatalne jak się nic nie dzieje... ale nagadaj co szkodzi2020
2023 -
nick nieaktualnyPattisonBM wrote:Paulina tu nie chodzi o to ze siedzis z maluhem w domu i mozesz karmic piersia bez przeszkod,ale kolezanka ma syna tylko kp butla nie przeziebila sie musiala isc do lekarza i co? Musiala zabrac syna ze soba,bo karmi piersia a on butli nie wezmie...
Tylko że ja i tak nie miałam z kim zostawić córki. 🤦🏻♀️
Heh, i przy córkę która nie chciała nic jeść inaczej patrzę na to po prostu.
I po tych przejściach Nie ważne jak, byle jadło..
Tylko trzeba mieć na uwadze, że ciężko utrzymać karmienie mieszane..
Wiem, że są mamy 'kpi' i to większość nie z wyboru a Dlatego, że dziecko ma pierś robi bleee a tylko butla się liczy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2020, 11:51
-
nick nieaktualnyAjka wrote:Moj robi tylko mega krótkie usg - gdzie sprawdza czy dziecko rośnie- waga i tyle... on nawet nie uważa tego za usg...
Wiecie w USA, UK i w innych karajach czesto w ciazy nie patologicznej sa tylko 2 usg i koniec... to moim zdaniem wielki błąd, bo nie wyłapie się hipotrofii, ale...
w kazdym razie powinno wystarczyć 3 prenatalne jak się nic nie dzieje... ale nagadaj co szkodzi
Ale lekarze to omijają po prostu. -
Wiecie co, a ja się trochę dziwie. Tak jak pisałam, karmilam syna 21 miesięcy. Do 6 miesiąca był tylko na cycu, butelki nie chciał tknąć. I bez problemu mogłam wyjść na zakupy, do fryzjera, lekarza czy iść pobiegać. Zostawał z moja mamą czy z mężem. Jak miał 4 miesiące wróciłam do pracy (uczyłam w szkole językowej, nie było mnie popołudniami w domu) i też problemu większego nie było -dziecko z głodu nie umarło przez te 3 godziny mojej nieobecności, mąż nie oszalał.
To nie jest tak, że jak się karmi piersią to już kaplica, koniec, uziemiony człowiek do osiemnastki dziecka.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2020, 11:55
PLPaulina, Cer lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyStworka wrote:Wiecie co, a ja się trochę dziwie. Tak jak pisałam, karmilam syna 21 miesięcy. Do 6 miesiąca był tylko na cycu, butelki nie chciał tknąć. I bez problemu mogłam wyjść na zakupy, do fryzjera, lekarza czy iść pobiegać. Zostawał z moja mamą czy z mężem. Jak miał 4 miesiące wróciłam do pracy (uczyłam w szkole językowej, nie było mnie popołudniami w domu) i też problemu większego nie było -dziecko z głodu nie umarło przez te 3 godziny mojej nieobecności, mąż nie oszalał.
To nie jest tak, że jak się karmi piersią to już kaplica, koniec, uziemiony człowiek do osiemnastki dziecka.
Nie dało się lepiej naprawdę !! 👍
Jak się chcę to można pogodzić życie z kp. A jak się nie chce to się szuka wymówek do podania butli.
Przez ten czas wyłącznego kp to chyba nie za bardzo wychodzi się z domu na całe dnie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2020, 12:11
Stworka lubi tę wiadomość
-
Planuję KP ale zobaczymy jak to będzie. Raczej się nie wybieram bez dziecka nigdzie bo i tak nie będę miała z kim zostawić... Wszystko wyjdzie z czasem...
A macie teraz mdłości jeszcze? Bo mnie właśnie ścięło, obierałam ziemniaki na obiad i nagle bum. Myślałam, że zwymiotuję tak jak stoję. Wypilam teraz herbatę i leżę... -
A ja mam troszkę traumę po Synku jeśli chodzi o Kp. Pierwsze 3 miesiące ssał prawie 22h na dobę. Robiłam za smoczek niestety bo nic innego nie tolerował. Chodziłam jak zombiak i teraz jeśli mi się uda to chce od początku '' uczyc'' butli I innego smoczka niż maminy cycek bo przy takim wulkanie energii co mam w domu to nie wyrobię karmić co chwilę na żądanie. Ale zobaczymy jak to będzie bo mogę sobie planować a życie mnie wyśmieje prosto w twarz 😂
Paulina nie mam pojęcia jak to z przepisami z cc. Jeszcze nie wiem nawet czy dostanę skierowanie czy będę ryzykować. Może dowiem się w sobotę.. A ogólnie jak wspominasz cc i rekonwalescencję?
Fru ja mam mdłości tylko jak za długo nic nie zjem 😀Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2020, 12:20
-
Ja po wizycie. 26t 6d ciąży. Młody ma 891 gram, wszystko dobrze, położenie główkowe. Tylko oczywiście ręce trzyma na twarzy i po raz kolejny jego buźki nie mogę zobaczyć. Cukier ok, nawet nie wiem jaki, ale próba cukrowa wyszła super. Serducho ok (a stres miałam bo na połówkowych było podejrzenie niedomykalności zastawki trójdzielnej, wprawdzie później wykluczone echo serca, ale stres pozostał). Moja waga 53 kg.
Ps. ogólnie od ponad tygodnia mam doła, uciekł mój kot 8 letni domowy przyjaciel, mieszkamy tam dopiero od 4 tygodni z nim, zero efektów szukania i śladu po nim, strasznie tęsknię, płaczę i wierzę, że wróci ...Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2020, 12:37
Niki2803, Kira91 lubią tę wiadomość
Carla -
Frufru wrote:Mam tylko badanie na fotelu, wypisuje recepty, l4, zleca badania... I tyle. No co mam powiedzieć, taki jest... W 1 ciąży którą poronilam, robił usg co chwilę, bardzo się angażował, więc myślałam, że teraz też będzie chuchać i dmuchać. Ale skoro nic się nie dzieje, to nie widzi potrzeby...
Nagadam mu, że mnie coś boli albo co...
Nie wyobrażam sobie, żeby nie mieć usg, walcz zwłaszcza, że jak piszesz płacisz za tą wizytę, a nie jest na NFZ. Albo idź do kogoś innego. Moje usg też nie jest długie ale sprawdza serce czy ok, wody, łożysko, szyjkę i tyle i wychodzę spokojna. -
Carla wrote:
Ps. ogólnie od ponad tygodnia mam doła, uciekł mój kot 8 letni domowy przyjaciel, mieszkamy tam dopiero od 4 tygodni z nim, zero efektów szukania i śladu po nim, strasznie tęsknię, płaczę i wierzę, że wróci ...
Współczujekoty nie lubią zmian więc musi być ciężko. Ale trzeba mieć nadzieję, może się szlaja ale w końcu znajdzie drogę powrotną!
Carla, PattisonBM lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa w 1 ciąży nie miałam skierowania na CC.
Tylko informację od ortopedy o rozejściu spojenia.
Miałam się ponownie zgłosić do niego po 35tc po skierowanie. Ale nie zdążyłam. 🤦🏻♀️🤦🏻♀️
W Policach nie chcieli skierowania. Sami podjęli decyzję.
Ale teraz z tymi nowymi przepisami to szczerze nie wiem jak to ogarnąć.
Boję się tego, że się nachodze do ortopedy a oni w szpitalu będą dyskutować z tym. 😕
Jestem całkowicie zdezorientowana całą tą sytuacją. 😕
Też nie wiem jak patrzę na poród sn po cesarce. -
Carla wrote:Ja po wizycie. 26t 6d ciąży. Młody ma 891 gram, wszystko dobrze, położenie główkowe. Tylko oczywiście ręce trzyma na twarzy i po raz kolejny jego buźki nie mogę zobaczyć. Cukier ok, nawet nie wiem jaki, ale próba cukrowa wyszła super. Serducho ok (a stres miałam bo na połówkowych było podejrzenie niedomykalności zastawki trójdzielnej, wprawdzie później wykluczone echo serca, ale stres pozostał). Moja waga 53 kg.
Ps. ogólnie od ponad tygodnia mam doła, uciekł mój kot 8 letni domowy przyjaciel, mieszkamy tam dopiero od 4 tygodni z nim, zero efektów szukania i śladu po nim, strasznie tęsknię, płaczę i wierzę, że wróci ...Carla lubi tę wiadomość
-
PLPaulina wrote:Ja w 1 ciąży nie miałam skierowania na CC.
Tylko informację od ortopedy o rozejściu spojenia.
Miałam się ponownie zgłosić do niego po 35tc po skierowanie. Ale nie zdążyłam. 🤦🏻♀️🤦🏻♀️
W Policach nie chcieli skierowania. Sami podjęli decyzję.
Ale teraz z tymi nowymi przepisami to szczerze nie wiem jak to ogarnąć.
Boję się tego, że się nachodze do ortopedy a oni w szpitalu będą dyskutować z tym. 😕
Jestem całkowicie zdezorientowana całą tą sytuacją. 😕
Też nie wiem jak patrzę na poród sn po cesarce.
Kurczę ale przecież się tyle mówi o tych cesarkach że robią jak nawet nie trzeba... szkoda że jak ktoś ma wskazania no bo wygląda na to ze masz te wskazania i przy okazji obawy że będą z tym dyskutować. Nie powinno tak byćpowinna kobieta w takiej sytuacji mieć spokój przecież to i tak stres
A propos skurczy o które was ostatnio pytałam to położna mówiła że 10 dziennie takich skurczy uważa się jeszcze za normę...
Lat 36
Hashimoto
26.07.2019 łyżeczkowanie 9tc - trisomia chromosomu 16
13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C oraz PAI-1 4G w układach heterozygotycznych. -
nick nieaktualny