MAJ 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
Cer, to jest Twój wybór, jak będziesz karmiła dziecko. Wiadomo, że świadomie krzywdy mu nie wyrządzisz. Każdy wokoło ma dla matki tysiąc rad i porad, tych szczerych, i tych wypowiadanych tonem "ja wiem lepiej, zrób jak mówię". Osobiście uważam, że nie ma niczego złego w dokarmianiu dziecka butelką. A tak jak pisze Ajka, nigdy nie wiesz, co Twoje dziecię będzie tolerowało. Może być tak, że to ono podejmie wybór za wszystkie matki świata. A co, jeśli nie będziesz miała dość pokarmu? Też Ci mama powie, że masz karmić wyłącznie butelką? Trzeba będzie dokarmiać i już.
Ja na wszelki wypadek zakupiłam laktator i zamierzam też mrozić odciągnięty pokarm, jeśli oczywiście będzie jego nadmiar. A wszystko i tak wyjdzie po porodzie, jak każda inna rzecz.
PattisonBM, Cer lubią tę wiadomość
-
Ja poszlam do pracy jak syn miał 5,5 miesiaca bo trafila sie na prawde bardzo dobra propozycja. Z synem zostawala mama i tesciowa, przychodzilam na karmienie 2 razy dziennie bo mieszkalam zaraz obok:) Wszystko sie da i moim zdaniem to od nas zalezy ile i jak sie karmi, nikomu nic do tego- mozna grzecznie radzic ale na tym powinno sie skonczyc
-
nick nieaktualnyJak mama będzie karmić dziecko to jest mega indywidualna sprawa i szczerze to nikomu nic do tego. 😊
Ja miałam inną wizję w ciąży tego wszystkiego.
Miałam butelki, smoczki - córka niczego nie tknęła.
Cierpiała na zaburzenia ssania. Musiała być dokarmiana z kubeczka.
Ale szybko udało nam się dogadać i kp 16 msc.
Córka stałe posiłki zaczęła jeść po roczku, chociaż inaczej to sobie wcześniej wyobrażałam. 🤦🏻♀️ Miałam wizję, że po 6 msc się zaczyna rozszerzanie i zaraz Dziecko je stałe posiłki. 🤦🏻♀️ Naiwna.
Ja tym razem nie kupuje żadnych butelek i smoczków - jeśli kobieta chcę i jest nastawiona na kp to naprawdę jest to niepotrzebne.
A mój mąż pracuję więc tych okazji do jakiegoś wychodzenia samej nie było i tym razem już napewno nie będzie.
Gdy mąż był już w domu to woleliśmy ten czas spędzić rodzinnie lub ze znajomymi.
Ale to wszystko to jest indywidualna sprawa. I jak mama zrobi to jej wyłącznie decyzja.
Ja wiem, że po przebojach z córką i długiej walki z cdl - bardzo ciężko karmić mieszanie. To często początek końca kp.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2020, 20:43
-
nick nieaktualnyMy po wizycie i mamy 1,5 kg kawalera
dość mocno zwolnił z przyrostem, bo 4 tygodnie temu było 950g, ale póki jest w normie to się nie martwię, ciekawe tylko skąd u mnie te kilogramy 🤣 za tydzień usg trzeciego trymestru i nie mogę uwierzyc, ze już tak blisko.. niesamowite, dopiero pamietam strach przed prenatalnym a tu już jedno z ostatnich..
Rozmawiałam tez dzisiaj z Panią która pracuje na izbie przyjęć na Zelaznej, powiedziała ze odesłanie do innego szpitala kiedy są regularne skurcze itd, zdarza się niezwykle rzadko i żeby nie czytać internetow. Trochę zgłupiałam no ale trzeba wierzyć, ze się uda
Aa i cześć z Was tez mówiło, ze ma mocne kłucie w podbrzuszu, podobno to typowy objaw naciskania na pęcherz i żeby zmienić pozycje i się nie martwićAjka, Kira91, lipcowka86, PattisonBM, Niki2803 lubią tę wiadomość
-
PLPaulina wrote:Jak mama będzie karmić dziecko to jest mega indywidualna sprawa i szczerze to nikomu nic do tego. 😊
Ja miałam inną wizję w ciąży tego wszystkiego.
Miałam butelki, smoczki - córka niczego nie tknęła.
Cierpiała na zaburzenia ssania. Musiała być dokarmiana z kubeczka.
Ale szybko udało nam się dogadać i kp 16 msc.
Córka stałe posiłki zaczęła jeść po roczku, chociaż inaczej to sobie wcześniej wyobrażałam. 🤦🏻♀️ Miałam wizję, że po 6 msc się zaczyna rozszerzanie i zaraz Dziecko je stałe posiłki. 🤦🏻♀️ Naiwna.
Ja tym razem nie kupuje żadnych butelek i smoczków - jeśli kobieta chcę i jest nastawiona na kp to naprawdę jest to niepotrzebne.
A mój mąż pracuję więc tych okazji do jakiegoś wychodzenia samej nie było i tym razem już napewno nie będzie.
Gdy mąż był już w domu to woleliśmy ten czas spędzić rodzinnie lub ze znajomymi.
Ale to wszystko to jest indywidualna sprawa. I jak mama zrobi to jej wyłącznie decyzja.
Ja wiem, że po przebojach z córką i długiej walki z cdl - bardzo ciężko karmić mieszanie. To często początek końca kp.
Ja sie na nic nie nastawiam, nie wiem czy mała bedzie umiała ssać, nie wiem czy bedzie umiala przełykać... z mojej perspektywy wszystko jedno czy cyc czy butelka, byle sama jadła...
Cer lubi tę wiadomość
2020
2023 -
nick nieaktualnyAjka wrote:Ja sie na nic nie nastawiam, nie wiem czy mała bedzie umiała ssać, nie wiem czy bedzie umiala przełykać... z mojej perspektywy wszystko jedno czy cyc czy butelka, byle sama jadła...
Najlepiej nic nie planować, dostosowywać się do sytuacji.
Chociaż wiadomo, nie każda mama pracuje na etacie i ma roczny macierzyński. Czasami musi
lub chcę wrócićć do pracy wcześniej. Fajnie jak ma z kim zostawić dziecko.
To wtedy Inaczej się to organizuję wszystko. Ważne by robić zgodnie ze swoimi przekonaniami !!Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2020, 21:32
-
Ja to bym chciała jedno dziecko i tuż przed skończonym urlopem kolejne bez powrotu do pracy ale co życie przyniesie nie wiem niestety. Ale to mój plan idealny... i żeby zajść w ciążę to jeśli będę miała okazję małą karmić piersia to bym też musiała zacząć odstawiac ją już gdzieś 7-8miesiac i tak wlasnie planuje ale wiem ze życie może pisać inny scenariusz niż ja.
Lat 36
Hashimoto
26.07.2019 łyżeczkowanie 9tc - trisomia chromosomu 16
13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C oraz PAI-1 4G w układach heterozygotycznych. -
nick nieaktualnyTakmala wrote:Ja to bym chciała jedno dziecko i tuż przed skończonym urlopem kolejne bez powrotu do pracy ale co życie przyniesie nie wiem niestety. Ale to mój plan idealny... i żeby zajść w ciążę to jeśli będę miała okazję małą karmić piersia to bym też musiała zacząć odstawiac ją już gdzieś 7-8miesiac i tak wlasnie planuje ale wiem ze życie może pisać inny scenariusz niż ja.
Ja Dostałam okres karmiąc córkę.
I zaszłam w ciążę nadal karmiąc. 😊
To indywidualna sprawa. Są kobiety, które karmią tylko piersią i okres dostają szybko np po 3 msc od porodu.
Ale znam i takie co 2 lata są bez okresu. 😊Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2020, 22:39
-
Wylądowaliśmy szczęśliwie chociaż wiało strasznie przy starcie. Teraz tylko do Wawy i łóżko! Nie mamy temperatury chociaż czujemy się połamani i charczymy i ja ledwo żyje ale mam nadzieje, że już z górki
Jak nie będzie poprawy to do lekarza lecę.
Jeheria, Niki2803, Frufru lubią tę wiadomość
-
Ajka ja raz się tak zakręciłam z acardem ze jestem prawie pewna ze wzięłam 2 i tez mam 150. Wszystko jest ok. Raz tez zapomniałam zastrzyku i tez jest ok. To już było jakiś czas temu.
Ajka lubi tę wiadomość
3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp -
PLPaulina wrote:Nie prawda że trzeba skończyć kp. 🤦🏻♀️
Ja Dostałam okres karmiąc córkę.
I zaszłam w ciążę nadal karmiąc. 😊
To indywidualna sprawa. Są kobiety, które karmią tylko piersią i okres dostają szybko np po 3 msc od porodu.
Ale znam i takie co 2 lata są bez okresu. 😊
Wiem że nie trzeba i można zajść karmiąc (opisałam swój plan dzialania) tylko mi zależy na szybkim zajęciu czyli muszę swoje szanse zwiększyća po zaprzestaniu karmienia piersia większość kobiet zachodzi łatwiej. No i sam okres nie jest gwarancją ciąży to jednak bardziej skomplikowane.
A i nikt no nie twierdzi że trzeba więc nie wiem skąd twoje załamanie (🤦🏻♀️) A bardzo często w ten sposób odpisujesz na czyjeś wiadomości odnosząc się do tematu ale nie sedna wypowiedzi. Ktos mówi że czuje się fatalnie a Ty że masz czy tam miałaś gorzej. No ok ale tu nie konkurs
A i jak cos to nic do Ciebie nie mam obstawiam że taka jesteś z przekorem i tyle ale czasem napisane inaczej się odbiera niż mówione 😉Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2020, 23:38
Frufru lubi tę wiadomość
Lat 36
Hashimoto
26.07.2019 łyżeczkowanie 9tc - trisomia chromosomu 16
MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C oraz PAI-1 4G w układach heterozygotycznych. -
Karolllla wrote:Wylądowaliśmy szczęśliwie chociaż wiało strasznie przy starcie. Teraz tylko do Wawy i łóżko! Nie mamy temperatury chociaż czujemy się połamani i charczymy i ja ledwo żyje ale mam nadzieje, że już z górki
Jak nie będzie poprawy to do lekarza lecę.
Karollla, takiego wirusa mają chyba obecnie moi tesciowie, strasznie ich poskładał, już dwa tygodnie są bez sił. Mam nadzieję, że u Was będzie jednak szybciej. No ale i tak lepsze to niż grypa, bo tu przynajmniej nie ma gorączki. Wyleżcie dziada jak najszybciej.
-
Takmala
Ja dostałam pierwsza miesiączkę po 3 miesiecach od porodu, potem po 14 jak skończyłam Kp (od razu ciąża) . A owulacji było kilka przez ten czas, sprawdzałam u ginatakże trzymam gorąco kciuki za Twój plan!
lilly. lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDuża część kobiet twierdzi, że nie można zajść w ciążę kp. I traktuję to jako metodę antykoncepcji. Można się nieźle przejechać po prostu. 😊
I nie chciałam Cię urazić, po prostu zrozumiałam że musisz odstawić by zajść w ciążę. A to nie jest konieczność po prostu.
U nas mimo, że pierwsza ciąża po stymulacjach, długich staraniach.
To druga, 3 msc i już. 🤦🏻♀️ Aż szok.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2020, 05:13
Kira91, Takmala lubią tę wiadomość
-
Kira dzieki za info o owu bez okresu...
Bo tez planujemy dziecia rok po roku...tzn ciaze jak mala bedzie miec roczek,wiec tez starania jakies 3-4mc wczesniej... choc wszystko wyjdzie w praniu
Dziewczyny trzymam kciuki za szybkie wyzdrowienie...
Co do kp i butelek ja chce karmic piersia ale nie chce sytuacji ze dziecko tylko cyc i ja nigdzie nie moge sie ruszyc bez malej...chce zeby maz babcia dziadek ect moim odciagnietym mlekiem byli w stanie dziecko nakarmic...roznie moze byc...choroba i do lekarza z mala bo przy cycu...no nie...Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2020, 07:16
Kira91, Cer, Jeheria lubią tę wiadomość
Patrycja
22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
23.08.2021 II na teście ❤
16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
29.06.2019 🤵👰 -
Widzę, że kilka z Was idzie na badania 3 trymestru. Mi jeszcze lekarz nic nie mówił, może w czwartek powie... To od którego tyg się idzie?
Bo teraz pomyślałam, że skoro jest jeszcze jedno badanie, to mi znów nie zrobi usg tylko wyślę na te badania... Już kombinuje co mu naściemniać, żeby jednak zrobił to usg...