MAJ 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
Patrząc na ta listę to ja tyle w domu dla dziecka nie mam A co dopiero zabrać do szpitala 🙈 faktycznie pół pokoju jak nie cały
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2020, 10:46
PattisonBM lubi tę wiadomość
Lat 36
Hashimoto
26.07.2019 łyżeczkowanie 9tc - trisomia chromosomu 16
13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C oraz PAI-1 4G w układach heterozygotycznych. -
Takmala wrote:Ja mam bóle pod biustem i wczoraj pojechałam kupić mowy stanik bo juz żaden mi nie pasował i też mam wrażenie ze z dnia na dzień(Obwód nie miseczka). Ogólnie czuje się też ostatnio gorzej. I fizycznie czuje się średnio atrakcyjnie... wydaje mi się że jakaś taka cała jestem opuchnięta zawsze sobie wyobrażałam że będę wyglądać inaczej w ciazy albo może że będę się sama że sobą lepiej czuć.
No niestety, chyba powoli wchodzimy w najgorszy etap ciąży, gdy słowo "ciężarna" zaczyna mieć sens. Ja też się ostatnio czuję ciężko, puchną mi stopy, przy zmianie boku w łóżku nastękam się jak stara baba. Ale jak idę na fitness dla ciężarnych to jest spoko, mogę wszystko, co tam każą robić i nie czuję się jakimś wielorybem, choć wiadomo, że to zupełnie inny poziom ćwiczeń niż normalnie.
A jeszcze Wam powiem, co wczoraj fizjo mówiła o dbaniu o mięśnie brzucha: żeby nie chodzić jak pingwin, bo to je obciąża, tylko jednak używać bioderek, oraz absolutnie pod żadnym pozorem nie wstawać ani nie kłaść się "z brzucha", tylko najpierw na boczek i potem dopiero wstawać. Zresztą, ta ostatnia uwaga dotyczy całego życia i również facetów, bo ponoć mięśnie brzucha nie są od dźwigania ciała tylko stabilizacji postawy, a jak się je w ten sposób osłabi, to nie mają siły wykonywać swojej pierwotnej funkcji i potem człowiek łazi zgarbiony i rozlazły.
Ja wczoraj się złamałam i wzięłam polprazol, tak mnie paliło w gardle, że aż bolało jak przy najgorszej anginie, stwierdziłam, że nie ma co ryzykować nadżerką śluzówki. Jakie to cudowne uczucie móc coś zjeść bez obawy, że zaraz zacznie piec, ale pewnie lek podziała jeszcze tylko dzisiaj i od jutra znowu jazda... -
U mnie w szpitalu, nie można brać połoznej, a w alternatywnym szpitalu jeszcze nie sprawdzałam... z resztą ja nie wiem czy u mnie nie skończy się na CC
PS na netflix jest super dokument o niemowlakach - wlasnie oglądamJeheria lubi tę wiadomość
2020
2023 -
Ajka wrote:U mnie w szpitalu, nie można brać połoznej, a w alternatywnym szpitalu jeszcze nie sprawdzałam... z resztą ja nie wiem czy u mnie nie skończy się na CC
PS na netflix jest super dokument o niemowlakach - wlasnie oglądam -
nick nieaktualnyTo ja Wam powiem na przyszłość czy to miało sens
Ja się czuje naprawdę dobrze i najdziwniejsze jest to, ze mam plus 13 kg a ja naprawdę tego nie czuje.. wody póki co nie gromadzę, mam troszkę większe uda, ale nie aż na taka wagę.. domyślam się ze ja dobije do 20 to w szpitalu zleci mi kilka, a reszta?
A jeśli chodzi o brzuch nisko, to ja mam, nigdy ginekolog nie zwróciła mi na to uwagę, byłam u fizjoeterapeuty dwa tygodnie temu z uciskiem na nerw w tyłku, podkleila mi pośladek i brzuch się automatycznie podniósłmam 31 tydzień, szyjkę 4,5 a chodzę bardzo dużo, nawet czasami dzwigne i jest ok.
lilly. lubi tę wiadomość
-
To ja się czuje jak stara babcia przy tobie 🙈 A na plusie 8,5 i tygodniowo mniej. Ale no nie ukrywam że ja aktywna przez ciąża nie byłam wcale nie było na to czasu 😏 A i w ciąży Tak sobie się czułam więc nie ćwiczyłam był czas ze duzo chodziłam ale ten czas minął
Lat 36
Hashimoto
nick nieaktualnyAle powiem Wam ze psychicznie tez mam czasami jakieś zjazdy.. ostatnie pare lat albo codziennie na studiach albo w pracy biurowej, codziennie się ogarniałam, malowałam, zawsze o to dbałam a teraz.. tylko leginsy i bluzki ciążowe.. jak wychodzimy do znajomych to mąż taki wpatrzony i zauroczony bo się wreszcie umalowałam
brak kontaktu z ludźmi potrafi naprawdę depresyjnie nastroić, mimo ze w głębi serca jesteśmy szczęśliwe.. a dzisiaj mam na sobie skarpety z Mikołajem, tak na czasie bardzo..
Jeheria lubi tę wiadomość
-
Podobno norma przyrostu wagi to 10-15kg.
Wczoraj mnie uspokoili ze przychodze w terminie porodu i jak wszystko ok to dostane wyznaczenie terminu przyjecia 7-10 dni na oddzial na wywolywanie porodu.Patrycja
22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
23.08.2021 II na teście ❤
16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
29.06.2019 🤵👰 -
Mi gin powiedziała że mam jej "przyzwolenie" na 16kg bo raczej szczupła byłam jak do niej przyszłam. Mialam akurat spadek formy i miałam 46kg i wyglądałam mega szczupło wręcz nie ładnie. Po poronienie zostało mi 48 kg i zaraz zaszła w kolejna ciążę (wzrost 157cm) jestem ciekawa czy uda się nie przekroczyć tych 16 skoro już 8,5. Ale podobno każda inaczej tyje ten ostatni trymestr
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2020, 13:31
Lat 36
Hashimoto
nick nieaktualny
-
Takmala wrote:Mi gin powiedziała że mam jej "przyzwolenie" na 16kg bo raczej szczupła byłam jak do niej przyszłam. Mialam akurat spadek formy i miałam 46kg i wyglądałam mega szczupło wręcz nie ładnie. Po poronienie zostało mi 48 kg i zaraz zaszła w kolejna ciążę (wzrost 157cm) jestem ciekawa czy uda się nie przekroczyć tych 16 skoro już 8,5. Ale podobno każda inaczej tyje ten ostatni trymestr
Ja tyje wolniej niż w 1 trymestrze... w zasadzie ostatnie 2 tygodnie w ogole... jak w tym tygodniu dalej tak bedzie to na nastepniej wizycie bedzie taka sama wagaTakmala lubi tę wiadomość
2020
2023 -
PLPaulina wrote:Szatanka skorzystaj z tej babki: Magdalena Ptak.
Dobrze zajmuję się mięśniami dna miednicy.
Byłam u niej 2 tygodnie temuWłaściwie jakoś bardzo mi nie pomogła, zrobiła USG, powiedziała, że mam mocne mięśnie (te w pochwie) i że ze względu na moją elastopatię powinnam rodzić w pozycjach wertykalnych bez żadnej presji typu oksytocyna. Nie widziała u mnie powodu do jakichś przygotowań czy rehabilitacji na ten moment.
Bardziej mnie przekonała ta wczorajsza, Fizjolady, była bardzo konkretna i widziałam, że prowadzi przygotowania do porodu, a nawet rehabilitację EMG po porodzie, którą miałam przez ostatnie 1,5 roku przed zajściem w ciążę w Poznaniu, bo w Szczecinie nie było żadnego takiego ośrodka. Dlatego mam ochotę się do niej wybrać.
Dzisiaj natomiast doktorek rezerwowy uczulił mnie, że jeżeli chcę dość szybko wrócić po moje zarodki, to powinnam starać się urodzić naturalnie, bo po pierwsze po cesarce trzeba odczekać z kolejną ciążą, a po drugie w macicy z blizną ponoć się już tak super nie zagnieżdżają. To on robił mi transfer i w ogóle ma w klinice opinię specjalisty w tym zakresie, więc chyba wie, co mówi. I bądź tu człowieku mądry, naprawdę mam niełatwy orzech do zgryzienia...
Mnie też się wzrost wagi zatrzymał na razie na 8kg i w sumie się nie obrażę, jak tak zostanie, ale to pewnie nierealne. Od poniedziałku mam zaplanowany detoks, czyli zero słodyczy. Ciekawe, ile wytrzymamWiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2020, 14:00
-
mwm wrote:Ale powiem Wam ze psychicznie tez mam czasami jakieś zjazdy.. ostatnie pare lat albo codziennie na studiach albo w pracy biurowej, codziennie się ogarniałam, malowałam, zawsze o to dbałam a teraz.. tylko leginsy i bluzki ciążowe.. jak wychodzimy do znajomych to mąż taki wpatrzony i zauroczony bo się wreszcie umalowałam
brak kontaktu z ludźmi potrafi naprawdę depresyjnie nastroić, mimo ze w głębi serca jesteśmy szczęśliwe.. a dzisiaj mam na sobie skarpety z Mikołajem, tak na czasie bardzo..
O właśnie. Ja do pracy to makijaż, włosy, sukienki lub spódniczki, szpilki... A teraz byle wygodniej hehe. Niby spoko, ale czasem brakuje takiego ogaru. Wiadomo, że można w domu też być zrobionym, ale to nie to samo...
Kat20maj2020 lubi tę wiadomość
-
Hej a ja już wróciłam do żywych. Byłam w szpitalu 3 dni (temp nie spadała bo tabletkach). crp 50 (norma 10), erytrocyty w moczu, straszny kaszel i zapalenie zatok, dostałam antybiotyk Amotaks. Gorączkę miałam co wieczór, dawali mi paracetamol w kroplówkach. Wczoraj juz tylko 37,6. Z Małym wszystko ok, szyjka długa zamknięta. Miałam też codzienne półgodzinne zapisy ktg. I co ciekawe w czasie kiedy spinała (stawiała, twardniała) mi się macica jak często miewam to skurcz był na poziomie maks 33. Zgadza to się z informacjami z neta:
"skurcze Braxtona-Hicksa (o amplitudzie 15-30 mm Hg), które pojawiają się raz - dwa razy na godzinę i już odznaczają się w zapisie KTG. Za pobudzanie czynności skurczowej macicy odpowiadają hormony: oksytocyna i prostaglandyny, produkowane przez organizm kobiety. Odczuwa się je jako nagłe twardnienie i napięcie macicy, które ustępuje po kilku-kilkunastu minutach, bądź bóle w dole brzucha o charakterze przypominającym ból miesiączkowy lub ból w okolicy lędźwiowej. Nieliczna część kobiet może odczuwać dość silnie bóle uniemożliwiające utrzymanie wyprostowanej postawy ciała. Każda ciężarna może je odczuwać inaczej, ponieważ każda ma inny próg bólu."
-
Frufru wrote:O właśnie. Ja do pracy to makijaż, włosy, sukienki lub spódniczki, szpilki... A teraz byle wygodniej hehe. Niby spoko, ale czasem brakuje takiego ogaru. Wiadomo, że można w domu też być zrobionym, ale to nie to samo...
-
No ja nie noszę, teraz to tylko mam ciepłe trampki za kostkę (ale zaraz nie dam rady zawiązać hihi) i botki na płaskim zapinane na zamek. Mogłaby zima już nie przychodzić, bo będzie kiepsko. Noszę jesienny płaszczyk ale już dolne guziki odpięte... A nie wiem czy zimową kurtkę zapnę na zamek. Dylematy
Najchętniej to bym letnie sukienki ponosiła, najwygodniej... -
Ja wczoraj jak pojechałam kupić sobie stanik (już do karmienia może będzie dobry jak urodze) to zaszalałam i kupiłam koszulę nocną z tych sexy ale na faceta czekam bo na 2 tygodnie wyjechał. Taka niespodzianka dla niego i żebym się bardziej kobieco poczuła. Bo juz pomysłów nie mam
Lat 36
Hashimoto
MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C oraz PAI-1 4G w układach heterozygotycznych.