X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2020
Odpowiedz

MAJ 2020

Oceń ten wątek:
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2020, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeheria wrote:
    Hej a ja już wróciłam do żywych. Byłam w szpitalu 3 dni (temp nie spadała bo tabletkach). crp 50 (norma 10), erytrocyty w moczu, straszny kaszel i zapalenie zatok, dostałam antybiotyk Amotaks. Gorączkę miałam co wieczór, dawali mi paracetamol w kroplówkach. Wczoraj juz tylko 37,6. Z Małym wszystko ok, szyjka długa zamknięta. Miałam też codzienne półgodzinne zapisy ktg. I co ciekawe w czasie kiedy spinała (stawiała, twardniała) mi się macica jak często miewam to skurcz był na poziomie maks 33. Zgadza to się z informacjami z neta:
    "skurcze Braxtona-Hicksa (o amplitudzie 15-30 mm Hg), które pojawiają się raz - dwa razy na godzinę i już odznaczają się w zapisie KTG. Za pobudzanie czynności skurczowej macicy odpowiadają hormony: oksytocyna i prostaglandyny, produkowane przez organizm kobiety. Odczuwa się je jako nagłe twardnienie i napięcie macicy, które ustępuje po kilku-kilkunastu minutach, bądź bóle w dole brzucha o charakterze przypominającym ból miesiączkowy lub ból w okolicy lędźwiowej. Nieliczna część kobiet może odczuwać dość silnie bóle uniemożliwiające utrzymanie wyprostowanej postawy ciała. Każda ciężarna może je odczuwać inaczej, ponieważ każda ma inny próg bólu."

o jej... a ja się niczym nie zaraziłam...

2020 :)
    2023 :)
  • Karolllla Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2020, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj miałam jednak baby shower niespodziankę, przyjechały dziewczyny wynajęły sobie apartament i wszystko przygotowały. Mega sie wzruszyłam. Na dzisiaj teatr wykupiony a ja chora nadal i nie idę :( Dostałam tak piękne prezenty, że szok! Ale od rana dziś wstałam wyziębiona wręcz temperatura 35,3 nie mam smaku ani węchu, kaszel jak rozrusznik. Pojechałam na SOR to mnie pogonili w ciąży, że co ja tam robię i mam iść do internisty. Jedyny bankomat w szpitalu nieczynny a za parking tylko gotówka. Wiec sobie chodziłam w deszczu szukałam bankomatu...w przychodni obok domu na szczęście się zlitowali i o 16:00 przyjmie mnie jakiś lekarz, który nigdy nie odmawia ciężarnym (dobrze wiedzieć). Mam dosyć laski, tak rzadko choruje a jak się zdarzy to nie ma szybkiej opieki na już :(

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 lutego 2020, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka wrote:
    Byłam u niej 2 tygodnie temu :D Właściwie jakoś bardzo mi nie pomogła, zrobiła USG, powiedziała, że mam mocne mięśnie (te w pochwie) i że ze względu na moją elastopatię powinnam rodzić w pozycjach wertykalnych bez żadnej presji typu oksytocyna. Nie widziała u mnie powodu do jakichś przygotowań czy rehabilitacji na ten moment.

Bardziej mnie przekonała ta wczorajsza, Fizjolady, była bardzo konkretna i widziałam, że prowadzi przygotowania do porodu, a nawet rehabilitację EMG po porodzie, którą miałam przez ostatnie 1,5 roku przed zajściem w ciążę w Poznaniu, bo w Szczecinie nie było żadnego takiego ośrodka. Dlatego mam ochotę się do niej wybrać.

Dzisiaj natomiast doktorek rezerwowy uczulił mnie, że jeżeli chcę dość szybko wrócić po moje zarodki, to powinnam starać się urodzić naturalnie, bo po pierwsze po cesarce trzeba odczekać z kolejną ciążą, a po drugie w macicy z blizną ponoć się już tak super nie zagnieżdżają. To on robił mi transfer i w ogóle ma w klinice opinię specjalisty w tym zakresie, więc chyba wie, co mówi. I bądź tu człowieku mądry, naprawdę mam niełatwy orzech do zgryzienia...

Mnie też się wzrost wagi zatrzymał na razie na 8kg i w sumie się nie obrażę, jak tak zostanie, ale to pewnie nierealne. Od poniedziałku mam zaplanowany detoks, czyli zero słodyczy. Ciekawe, ile wytrzymam :D
    To ja ją dobrze wspominam sprzed 2 lat.. bardzo mi pomogła przy rozejściu spojenia łonowego. 😊😊

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 lutego 2020, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niech sobie w dupe wsadza ta normę 10-15 kg 🤪

Endi1990, Catlady, Takmala, Frufru, PLPaulina lubią tę wiadomość

• Catlady Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2020, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka wrote:
    PS na netflix jest super dokument o niemowlakach - wlasnie oglądam :)
    Właśnie, dobrze że mi przypomniałaś bo dzisiaj miała być premiera! A mieliśmy z mężem plan aby to obejrzeć :)
    Dzięki :)

Baby H. <3
    202205061770.png

Baby T. <3
    202005301770.png

🙋🏻‍♀️• MTHFR c.677C>T / MTHFR c.1298A>C układ heterozygotyczny; • Niedrożny prawy jajowód
    💁🏻‍♂️• Nekrospermia / brak ruchliwych plemników

07.05.2019 - punkcja: 16 komórek, 12 zapłodnionych, 4 zarodki
    12.05.2019 - ET 5.1.1 ☹️
    05.06.2019 - FET odwołany (endo 6,6mm)
    14.08.2019 - FET 4.1.1 ☹️
    11.09.2019 - FET 4.1.1 😊
    7dpt - bhcg 13,3mlU/ml prog 33,28ng/ml; 9dpt - bhcg 46,03mlU/ml prog 45,37ng/ml; 11dpt - bhcg 120,9mlU/ml prog 49,25ng/ml; 15dpt - bhcg 1052mlU/ml prog 36ng/ml
    27dpt - mamy ❤️

11.08.2021 - FET 3.2.1 😊
    5dpt - bhcg 12mlU/ml; 7dpt - bhcg 35mlU/ml prog 64ng/ml; 9dpt - bhcg 92mlU/ml prog 47ng/ml; 13dpt - bhcg 689mlU/ml; 15dpt - bhcg 1668 mlU/ml
    28dpt - mamy ❤️
  • Frufru Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2020, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mwm wrote:
    Niech sobie w dupe wsadza ta normę 10-15 kg 🤪
    Przytakuję dojadając wczorajszego pączka ;)
    Ale już dość rozpusty. Troszkę się muszę ogarnąć. Tak dziś myślę, czy ten mój mały 1700g człowiek nie za duży hehe...

mwm lubi tę wiadomość

f2wl4z179qh7gg9w.png
    ...................................................
    Starania od X 2016 ☹ lipiec 2018 - udało się!!! <3 ciąża trojacza... wrzesień 2018 - poronienie samoistne
    sierpień 2019 - pozytywny test! <3
  • sayuri Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2020, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O matko 1700g?? To co ja mam powiedzieć z moją kilogramową córcią... W poniedziałek będę wiedziała co dalej. Ale im bliżej tej wizyty, tym bardziej denerwuję się...

• Ajka Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2020, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam znów te zgagi (w sumie przestałam przez kilka dni pić to siemie bo myslam ze i tak przestało dzialac i zrobiła się tragedia)

pączka bym nie przełknęła... miałam mężowi kilka usmazyć, ale nie mogłam sie przemóc... z mojej perspektywy zgago- mdłości z I trymestru były lepsze... jak cos zjadłam to przechodziło... a teraz tylko boli i piecze... i nic cholera przez to źle sie odżywiam

• Ajka Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2020, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sayuri wrote:
    O matko 1700g?? To co ja mam powiedzieć z moją kilogramową córcią... W poniedziałek będę wiedziała co dalej. Ale im bliżej tej wizyty, tym bardziej denerwuję się...

A ja muszę niedługo zweryfikować stan główki Weroniki... i psychicznie jest ze mną coraz gorzej... przed oczami mam najczarniejsze scenariusze... chyba nie jestem jeszcze gotowa na resztę życia...

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 lutego 2020, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frufru wrote:
    Przytakuję dojadając wczorajszego pączka ;)
    Ale już dość rozpusty. Troszkę się muszę ogarnąć. Tak dziś myślę, czy ten mój mały 1700g człowiek nie za duży hehe...
    Duża kobitka, moj mały w 29+5 miał 1500, ale wydaje mi się ze to niewiele, 4 tygodnie wcześniej ważył 1000, chociaż może to kwestia błędów pomiarowych..

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 lutego 2020, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka wrote:
    A ja muszę niedługo zweryfikować stan główki Weroniki... i psychicznie jest ze mną coraz gorzej... przed oczami mam najczarniejsze scenariusze... chyba nie jestem jeszcze gotowa na resztę życia...
    Ale czemu tak się nastawiasz? Myśl pozytywnie, to Twój cud. Ja na Twoim miejscu zastanawiałbym się nad krwią pępowinowa, bo ostatnio coraz częściej leczą nią porażenie mózgowe autyzm i inne choroby na które kiedyś nie było ratunku. Jeśli jesteś zainteresowana mogę dac Ci namiar na dziewczynę z która mielismy spotkanie, moja ginekolog tez mówiła o tym ze zna przypadki wyleczenia taki chorób neurologicznych. A może nigdy nie będzie Ci to potrzebne bo córeczka nie da nic po sobie poznać?:)

Ajka, Kat20maj2020 lubią tę wiadomość

• sayuri Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2020, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka wrote:

Ajka musisz być silna dla swojej córci.. to Ty będziesz dla niej najważniejszą osobą w życiu. Wiadomo, że człowiek woli być przygotowany na najgorsze.. Bo ja też mam różne myśli. Mnie na szczęście ratują tabletki od psychiatry, które biorę cały czas i dzięki temu jestem spokojna i lepiej łapię rzeczywistość.. może też poszukaj gdzieś pomocy? Czasami zwykłe wygadanie się obcej osobie dużo daje.. wierzę, że dasz radę :) A Wernika będzie śliczną i pogodną dziewczynką.

Ajka lubi tę wiadomość

• szatanka Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2020, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też, Ajka, wierzę, że wszystko się w miarę dobrze skończy i Weronika będzie bardzo sprawna. Rozumiem Twoje obawy, ale z tego, co mówisz wynika, że są chyba duże szanse, że są będzie dobrze. Jednakowoż uważam tak jak Sauyri, że Tobie szczególnie przydałaby się opieka specjalisty w ogarnięciu swoich emocji, bo Twoja córka po porodzie będzie Cię bardzo potrzebowała i powinnaś być w stanie o nią zadbać z wewnętrzną siłą. Samemu czasem trudno jednak unieść takie rzeczy i znaleźć tę siłę w sobie.

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2020, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sayuri wrote:
    Ajka musisz być silna dla swojej córci.. to Ty będziesz dla niej najważniejszą osobą w życiu. Wiadomo, że człowiek woli być przygotowany na najgorsze.. Bo ja też mam różne myśli. Mnie na szczęście ratują tabletki od psychiatry, które biorę cały czas i dzięki temu jestem spokojna i lepiej łapię rzeczywistość.. może też poszukaj gdzieś pomocy? Czasami zwykłe wygadanie się obcej osobie dużo daje.. wierzę, że dasz radę :) A Wernika będzie śliczną i pogodną dziewczynką.

ja chyba jeszcze nie spełniam definicji depresji... mam czasem lepsze dni, generalnie wykańcza mnie wizja kolejnych badań i to że tak długo nie było sprawdzane... chociaż sama tego nie chciałam i wiem że wcześniej sprawdzanie nie miało sensu za bardzo.

Ciężko tak żyć w strachu, nikt mi nie powie jak to się skończy, bo nikt nie wie...
    Nikt o tym nie wiem, w rodzinie, wśród znajomych... wszyscy sie tak cieszyli i ja zwyczajnie nie umiałam tego zepsuć...

• szatanka Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2020, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To może szkoda, że nie podzieliłaś się tym z najbliższymi, może umieliby Cię jakoś wesprzeć i dodać otuchy? Przecież i tak w końcu się dowiedzą, myślisz, że będą zadowoleni, że im nic nie powiedziałaś?

I nie trzeba mieć depresji, żeby pogadać z psychologiem o swoich obawach, oni mają narzędzia, które pomagają czasem spojrzeć na problem z innej perspektywy i zmienić nastawienie albo zniewelować obawy. :)

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • PattisonBM Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2020, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sayuri wrote:

Heya moja tez 14.02 miala 1kg cyt."okolo".
    Powiedziala gin ze to dobry parametr na 26tc...(bylam w 26+5)

Patrycja
    ckai3e3k58e1o9b9.png
    klz9krhmuufdsvvx.png
    22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
    23.08.2021 II na teście ❤
    16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
    13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
    29.06.2019 🤵👰
  • PattisonBM Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2020, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mwm wrote:
    Ale czemu tak się nastawiasz? Myśl pozytywnie, to Twój cud. Ja na Twoim miejscu zastanawiałbym się nad krwią pępowinowa, bo ostatnio coraz częściej leczą nią porażenie mózgowe autyzm i inne choroby na które kiedyś nie było ratunku. Jeśli jesteś zainteresowana mogę dac Ci namiar na dziewczynę z która mielismy spotkanie, moja ginekolog tez mówiła o tym ze zna przypadki wyleczenia taki chorób neurologicznych. A może nigdy nie będzie Ci to potrzebne bo córeczka nie da nic po sobie poznać?:)

Tylko to nie jest opcja refundowana i podobno narazie jest to opcja wykonywana chyba tylko w Lublinie...

Patrycja
    ckai3e3k58e1o9b9.png
    klz9krhmuufdsvvx.png
    29.06.2019 🤵👰
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2020, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka wrote:
    To może szkoda, że nie podzieliłaś się tym z najbliższymi, może umieliby Cię jakoś wesprzeć i dodać otuchy? Przecież i tak w końcu się dowiedzą, myślisz, że będą zadowoleni, że im nic nie powiedziałaś?

I nie trzeba mieć depresji, żeby pogadać z psychologiem o swoich obawach, oni mają narzędzia, które pomagają czasem spojrzeć na problem z innej perspektywy i zmienić nastawienie albo zniewelować obawy. :)

To bardzo często nie wychodzi w ciąży... zwłasza na połówkowych zwykle przegapiają taką wadę, jęsli nic innego nie wykryją, więc jakby co to nie muszę nic mówić... jakby się pojwiły problemy to sami zobaczą i stopniowo sie dowiedzą...

Z wami czasem gadam jak mam gorsze chwile i to mi bardzo duzo daje..

szatanka lubi tę wiadomość

• Ajka Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2020, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PattisonBM wrote:
    Tylko to nie jest opcja refundowana i podobno narazie jest to opcja wykonywana chyba tylko w Lublinie...

niestety podobno w prypadku wad OUN to te metody nie przynoszą efektu... takie mam wnioski ze śledzenia kilku grup rodziców na FB...

• PattisonBM Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2020, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka wrote:
    ja chyba jeszcze nie spełniam definicji depresji... mam czasem lepsze dni, generalnie wykańcza mnie wizja kolejnych badań i to że tak długo nie było sprawdzane... chociaż sama tego nie chciałam i wiem że wcześniej sprawdzanie nie miało sensu za bardzo.

Ciężko tak żyć w strachu, nikt mi nie powie jak to się skończy, bo nikt nie wie...
    Nikt o tym nie wiem, w rodzinie, wśród znajomych... wszyscy sie tak cieszyli i ja zwyczajnie nie umiałam tego zepsuć...

Kochana podziel sie z osobami bliskimi...od tego tez ma sie rodzine,zeby dzielic sie radoscia i smutkiem...a z Wera bedzie wszystko ok i nawet nie zauwazysz ze cos jest nie tak...ostatnio chyba badania wyszly pozytywnie...trzymam kciuki...a czasem faktycznie wygadanie sie przed obca osoba duzo daje...
    Ja bylam 3 razy za free u psycholog przy pl.Konfederacji przy kosciele sw.Zygmunta. moze nadal maja tam taki punkt pomocy...

Patrycja
    ckai3e3k58e1o9b9.png
    klz9krhmuufdsvvx.png
    29.06.2019 🤵👰
‹‹ 575 576 577 578 579 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ