X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2020
Odpowiedz

MAJ 2020

Oceń ten wątek:
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 2 marca 2020, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Tak niektóre położne w Policach to dramat..

Jedynie te na Pomorzanach są fajne. 👍

Tak, te z Pomorzan są kochane, mam z nimi szkołę rodzenia. I gdyby nie to, że tam w sumie też jest masówka, a ja też wymagałabym szczególnej troski, gdyby miało być SN, to chyba bym jednak przebolała te kiepskie warunki i poszła do nich. Ale pogadam jeszcze z nimi na osobności, może coś mi doradzą.

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • Endi1990 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2020, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PattisonBM wrote:

Endi to na porod przez SOR? Nie maja wejscia na izbe przyjec na ginekologi?

Cer wyslalam zaproszenie.
    niestety w okolicznych szpitalach nie maja, ale szybko idzie- wchodzisz mowisz ze rodzisz i wioza cie na gore;)

PattisonBM lubi tę wiadomość

3i49krhm3xdgyxl2.png
    atdc3e5ejs2gv10p.png
  • PattisonBM Autorytet

Wysłany: 2 marca 2020, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki mozecie podeslac jakis screen z koszyka z apteki tej gemini? Juz nie wiem co procz linomagu sudokremu wit d3 i octaniseotu wrzucic...

Patrycja
    ckai3e3k58e1o9b9.png
    klz9krhmuufdsvvx.png
    22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
    23.08.2021 II na teście ❤
    16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
    13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
    29.06.2019 🤵👰
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 2 marca 2020, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a wiecie że juvit d3 i devikap to są leki z witaminą d3, nie suplementy, wiec są na receptę ale np juvit d3 mozna kupic za 3,20 zł na ryczałt, a na zasłużonego honorowego dawce krwi za 0 zł (u mnie tata jest zasłuzonym). Z tymże juvit ma 590 j. w kropli a devikap 500 j. a dla noworodka musi byc 400 j.
    Czy ktos wie czy mozna podawac wiekszą dawkę niz te 400?
    ja mam w koszyku jeszcze:
    katarek plus, unimer baby ampułki z solą fizjologiczną, wkładki laktacyjne wielorazowe, woreczki do przechowywania pokarmu, mozna rozważyc tez bio gaję, espumisan krople, czopki przeciwgorączkowe, tantum rosa do przemywania krocza

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Kakarli Ekspertka

Wysłany: 2 marca 2020, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety nie jesteśmy w stanie przewidzieć naszych reakcji w trakcie porodu. Ja jestem hipochondryczką a poród przeszłam jak zachipnotyzowana. Z mojego punktu widzenia bardzo dużo daje nastawienie. Oczywiście zostanę zrógana za to stwierdzenie, bo wiadomo, że często nasze chęci nie mają nic wspólnego chociażby z możliwością urodzenia sn. Nie zmienia to jednak faktu, że można sobie przetłumaczyć, że: a) boli, ale to nie jest cierpienie b) fakt, że ból nabiera na sile oznacza, że jest bliżej niż dalej c) nawet najgorsze cudze przeżycia nie muszą stać się naszym udziałem.
    Ja rodziłam w Łodzi w salve medica. Faktycznie przyjmowanie leków przeciwzakrzepowych ma wpływ na możliwość znieczulenia. Mi lekarz zalecił abym przestała przyjmować leki przeciwzakrzepowe około 2 tygodni przed porodem- ale ja miałam zakrzepicę w wywiadzie rodzinnym, więc i zapewne ryzyko powikłań inne, niż osoby chore.
    Ja napiszę jeszcze raz - dla mnie poród był fajnym przeżyciem. Dał mi ogromną siłę i dumę. Mam wrażenie, że zbliżył mnie z mężem, bo i on się biedny nameczył w jego trakcie.

Nie zapomnę nigdy dwóch rzeczy : 1) niestety u mnie szyjka nie współpracowała i parte skurcze były mało skuteczne ( trwały ponad 2 h). Ponieważ miałam podaną oksy skurcze miałam co minutę. Mijają te dwie godziny patrzę na męża A on blady jak ściana. Rozbawiło mnie to strasznie z tego względu, że czułam że wszystko idzie tak jak trzeba i że zaraz będzie po wszystkim, i jego mina była tak nieadekwatna do tej woli walki, którą miałam w sobie, że zaczęłam go pocieszać ;-)
    2. Obiad, który dostałam pół godziny po porodzie był najlepszym jaki jadłam w życiu. Nie było to nic specjalnego, ale ja cały poród marzyłam tylko o nim.

Mam nadzieję, że ten poród będzie co najmniej taki sam. Oczywiście odczuwam też lęk, ale odwrotu nie ma:)

Jeheria, Endi1990, Karolllla, Takmala, PattisonBM, Niki2803, lilly., lipcowka86 lubią tę wiadomość

• Drzemka Autorytet

Wysłany: 2 marca 2020, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam jeszcze w koszyku podkłady poporodowe, majtki siateczkowe, olej z wiesiołka, herbata z liści malin, wodę morska w aerozolu, kompresy jałowe, podkłady higieniczne, kompresy do pielęgnacji sutków, femaltiker, paracetamol hasko czopki. I to tyle na razie, ale konca nie widac😀

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2020, 19:01

Jeheria lubi tę wiadomość

Kuba jest już z nami 🙂 16.05.2020
  • Cer Autorytet

Wysłany: 2 marca 2020, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pattison, zaproszenie przyjęte:) Mimi, a do ciebie wysłałam;)

Melduję się po usg,wszystko gra, robal waży prawie 1,5 kg. Mam mocne postanowienie zrobienia w tym tygodniu próbnego pakowania do szpitala, jestem ciekawa, czy da radę upchać wszystko w torbę którą mam.
    Macie w swoich szkołach rodzenia zajęcia z ubierania dziecka? Właśnie czytam w harmonogramie, że u nas takie będą, trzeba przyjść ze swoimi ciuszkami i babeczka będzie nam mówić co i jak. W sumie fajna opcja:)
    Trochę się zmartwiłam, bo męża akurat nie będzie ze mną na zajęciach, na których będą omawiane wszystkie sprawy związane z porodem, ma być też o roli ojca przy porodzie, no i klops,takie ważne rzeczy go ominą.

Mimi1987, Jeheria, PattisonBM lubią tę wiadomość

34 lata, starania od 2014

Wojtek - 02.05.2020 :)
  • Endi1990 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2020, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym ubieraniem dziecka to jak urodzil sie mlody i wsadzily go w rozek to mialam nadzieje ze juz go nie bede musiala przez najblizsze miesiace z tego rozka wyciagac, bo jak trzymac taka kruszyne. Pozniej go rozwinelam bo zrobil kupe- na pol sali slychac jak noworodek robi kupe;p to nie moglam sie nadziwic jak taki maly pedrak sie rusza i jak wyczyscic mini jajka z czarnej smoly. A juz prawdziwe wyzwanie przyszlo przy wypisie- ubranie w kombinezonik, lalka przynajmniej sztywna a tu sie wszysyko rusza i nie pasuje w dziurki od ubran... poprosilam.meza;) nigdy nie zapomne tego uczucia jak dochodzi do ciebie ze to zawiniatko ktore ci przyniesli jest twoje i trzeba szybko nauczyc sie je ogarniac dopoki sie nie skapnie ze w goly tyłek bez pampera jest mu chlodno i ze jak bedzie sie darl jak kot na ruje to wszyscy beda wokol niego skakac ;)

PLPaulina, PattisonBM lubią tę wiadomość

3i49krhm3xdgyxl2.png
    atdc3e5ejs2gv10p.png
  • Bona Autorytet

Wysłany: 2 marca 2020, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PattisonBM wrote:
    Dziewczynki mozecie podeslac jakis screen z koszyka z apteki tej gemini? Juz nie wiem co procz linomagu sudokremu wit d3 i octaniseotu wrzucic...
    Może nie z Gemini ale to moja cała apteczka .
    Do tego mam jeszcze sudocrem i bephanten ale to już w szufladzie z żelami do mycia, balsamami itp

e83ff0412a8f.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2020, 19:45

Jeheria, PattisonBM lubią tę wiadomość

l22nl6d8e2h2xrg1.png
    INV maj 2019😟 /\ INV sierpień 2019 😃
  • Mimi1987 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2020, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cer wrote:
    Pattison, zaproszenie przyjęte:) Mimi, a do ciebie wysłałam;)

Melduję się po usg,wszystko gra, robal waży prawie 1,5 kg. Mam mocne postanowienie zrobienia w tym tygodniu próbnego pakowania do szpitala, jestem ciekawa, czy da radę upchać wszystko w torbę którą mam.
    Macie w swoich szkołach rodzenia zajęcia z ubierania dziecka? Właśnie czytam w harmonogramie, że u nas takie będą, trzeba przyjść ze swoimi ciuszkami i babeczka będzie nam mówić co i jak. W sumie fajna opcja:)
    Trochę się zmartwiłam, bo męża akurat nie będzie ze mną na zajęciach, na których będą omawiane wszystkie sprawy związane z porodem, ma być też o roli ojca przy porodzie, no i klops,takie ważne rzeczy go ominą.

Cer napisałam ;)

20.10.2012 👰🤵💍
    21.10.2013 👶 Alan 👪 4210 g 💪
    20.05.2020 👶 Leon 🤱👨‍👩‍👦‍👦 4230 g 💪
    25.04.2022 👶 Bruno 🤱 3970 g 💪
  • Carla Autorytet

Wysłany: 2 marca 2020, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj zaczęłam szkołę rodzenia. Poznała mnie położna, z którą rodziłam 😉 tez już pierwsze zakupy w aptece zrobione i pomału szykuje się do wicia gniazda, ciuszki itp. Za tydzień lekarz i chyba zakończę etap pracy, bo nie mam czasu na nic, a siły już nie te. Tez Octenisept kupiłam już bo obawiam się ze za moment nie będzie, ludzie szykują się na koronowirusa i pewnie on tez padnie ich łupem ...

Kupiłam w czwartek za 25,99 już 32,99 kosztuje ... jakaś masakra

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2020, 19:54

Carla
  • Frufru Autorytet

Wysłany: 2 marca 2020, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś na zajęciach z kąpania niemowląt położna bardzo polecała olej ze słodkich migdałów, już wylądował w moim koszyku razem z lanoliną :)

Powiem Wam, że dziwnie się myło tą lalkę hehe... Ale zawsze nowe doświadczenie...

lilly. lubi tę wiadomość

f2wl4z179qh7gg9w.png
    ...................................................
    Starania od X 2016 ☹ lipiec 2018 - udało się!!! <3 ciąża trojacza... wrzesień 2018 - poronienie samoistne
    sierpień 2019 - pozytywny test! <3
  • Mimi1987 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2020, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frufru wrote:
    Dziś na zajęciach z kąpania niemowląt położna bardzo polecała olej ze słodkich migdałów, już wylądował w moim koszyku razem z lanoliną :)

Powiem Wam, że dziwnie się myło tą lalkę hehe... Ale zawsze nowe doświadczenie...

Ja mam ten i super polecam ;)

https://kontigo.com.pl/naturalny-zel-do-ciala-i-wlosow-ze-slodkich-migdalow-hagi-cosmetics-10658.html?fee=5&fep=10658&gclsrc=aw.ds&&gclid=CjwKCAiA-vLyBRBWEiwAzOkGVENi0gcqz1crrDCd4IRHs_8diqiYUrQAVYYenlittJIMQE1ZHSUAVRoCnfUQAvD_BwE

Frufru, lilly. lubią tę wiadomość

20.10.2012 👰🤵💍
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 marca 2020, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2020, 13:38

Frufru lubi tę wiadomość

• Mimi1987 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2020, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Ja nie polecam tych kosmetycznych olejków z migdałów. To całkiem inna bajka.

Chemia po prostu. Jeśli wejdzie się na skład tego co Mini przesłała to glowa boli od ilości składników i na próżno tam szukać oleju z migdałów.

Ja wybieram te 100% olej z migdałów. 😊

OMG moja kulpa, moja kulpa;) mam nadzieję że od ilości przeczytanego składu głowa już przestała Cię boleć 🙉🙈🙊🤣

20.10.2012 👰🤵💍
  • Endi1990 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2020, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas octanisept do pępka sie nie sprawdził, pępek się babrał i nie chciał schnac, polozna polecila stary sposob babciny i kolezanka chemiczka zrobila nam roztwor 70% spirytusu- dwa dni i poszedl, wiec z mloda chyba tez tak zrobie, octanisept zostawie na fafle dla psa chociaz tez juz poqoli przerzucam sie na manusan

3i49krhm3xdgyxl2.png
    atdc3e5ejs2gv10p.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 marca 2020, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2020, 13:39

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 marca 2020, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2020, 13:39

• Endi1990 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2020, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Było duze boom na octanisept i czapki z glow dla producenta, do tej pory sie smieja w szpitalach ze to spray na wszystko doslownie- mozna sobie spryskac zęba jak boli, wetrzec w skronie na migrene, na zlamanie haha sama w domu mam z 5 butelek ale gazik ze spirytusem polecam szczerze, albo szare mydlo i suszenie- ale to tylko moja opinia

3i49krhm3xdgyxl2.png
    atdc3e5ejs2gv10p.png
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 2 marca 2020, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bona widzę że już kupiłaś, długie mają terminy ważności te rzeczy?

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
‹‹ 598 599 600 601 602 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ