MAJ 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny, mam dylemat, co kupić do łóżeczka. Do wózka kupiłam jedenk kocyk-kolderke dwustronną bawełna i minky i kupię jeszcze kocyk bambusowy na cieplejsze dni i oczywiscie pieluchy bambusowe/flanelowe na upały, ale co do łóżeczka na te pierwsze miesiące? Mam zakupiony taki otulacz Tulik i niby w tym dziecko ma spać, ale to nie jest w ogóle ocieplane, taka trochę grubsza bawełna. W takim przypadku i tulik i spiworek albo rożek, ktore dodatkowo spowiją dziecko, wydają mi się bez sensu. Co zatem, jeśli będzie chłodniej? Przykrywać czymś? Jesli tak, to czym? Generalnie chyba mówi się, żeby nie przykrywać ze noworodka kołderką, dlatego właśnie jestem w kropce i pytam o Wasze zdanie.
-
No właśnie... noworodek już w szpitalu styka się z wieloma różnymi osobami. Lekarze, położne, inne mamy.. i czy rzeczywiście, będąc już w domu, kontakt np z naszymi rodzicami jest takim wielkim zagrożeniem? Lekarze i położne mają większy kontakt z osobami chorymi niż zwykli ludzie.
PattisonBM lubi tę wiadomość
-
szatanka wrote:Dziewczyny, mam dylemat, co kupić do łóżeczka. Do wózka kupiłam jedenk kocyk-kolderke dwustronną bawełna i minky i kupię jeszcze kocyk bambusowy na cieplejsze dni i oczywiscie pieluchy bambusowe/flanelowe na upały, ale co do łóżeczka na te pierwsze miesiące? Mam zakupiony taki otulacz Tulik i niby w tym dziecko ma spać, ale to nie jest w ogóle ocieplane, taka trochę grubsza bawełna. W takim przypadku i tulik i spiworek albo rożek, ktore dodatkowo spowiją dziecko, wydają mi się bez sensu. Co zatem, jeśli będzie chłodniej? Przykrywać czymś? Jesli tak, to czym? Generalnie chyba mówi się, żeby nie przykrywać ze noworodka kołderką, dlatego właśnie jestem w kropce i pytam o Wasze zdanie.
-
nick nieaktualnysayuri wrote:No właśnie... noworodek już w szpitalu styka się z wieloma różnymi osobami. Lekarze, położne, inne mamy.. i czy rzeczywiście, będąc już w domu, kontakt np z naszymi rodzicami jest takim wielkim zagrożeniem? Lekarze i położne mają większy kontakt z osobami chorymi niż zwykli ludzie.
U mnie mama i tesciowa pracują. I nie wyobrażam sobie mieć z nimi teraz kontakt czy po porodzie.
My wolimy przeczekać ten czas. Wiadomo wirtualne pokazanie dziecka to nie to samo. Ale lepsze niż choroba.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2020, 11:33
-
nick nieaktualnyZ tymi kołderkami to chodzi o to by uważać by noworodek nie narzucił sobie na buźkę. I tyle. 😊
Ale też nie róbmy odrazu z maja - zimy. Raczej w domu każdy ma ciepło. I dziecko w żaden sposób nie musi być przykryte milionem warstw. Czy opatulone w rożek.
Śpiworki można do spania kupić różnej grubości. Od 1tog do chyba 3.5 tog. Na każdą porę roku.
Moja córka nie chciała śpiworka. I spokojnie używałam pieluszek, kołderki i kocyków.
Tylko zawsze ładnie pod paszki wsadzalam by nie mogła zakryć buzi. 😊Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2020, 11:34
-
Podobno te calkowite spowijanie jest zle. Ze nie powinno sie do spania krepowac ruchu rak i nog.
Ze trzeba by wkladac malucha w spiworek z nogami i raczkami.Patrycja
22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
23.08.2021 II na teście ❤
16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
29.06.2019 🤵👰 -
nick nieaktualnyPattisonBM wrote:Podobno te calkowite spowijanie jest zle. Ze nie powinno sie do spania krepowac ruchu rak i nog.
Ze trzeba by wkladac malucha w spiworek z nogami i raczkami.
Bo zdrowe dzieci nie ma potrzeby zawijać. Ale są dzieci z różnymi zaburzeniami i tutaj bywa to pomocne. 😊 -
Dlatego napisalam "podobno".
Ja mam spiworek z otworami na rece i w ksztalcie takiego worka...Patrycja
22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
23.08.2021 II na teście ❤
16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
29.06.2019 🤵👰 -
A mi rożek i spowijanie pomogło w usypianiu przez tydzien po powrocie, a póżniej już hulaj dusza
A teraz nie wiem, zobaczymy jak będzie chciała spać- dla odrobiny wypoczynku zrobie jak tylko sobie królewna zażyczy
szatanka, PattisonBM, PLPaulina lubią tę wiadomość
-
Ten Tulik, który kupiłam, ponoć nie krępuje ruchów dziecka, bo jest odpowiednio elastyczny. Jednocześnie spowija i dzięki temu ponoć dziecko nie wybudza się z powodu odruchu moro. No ale rączki są jednak w środku, więc nie nałożę kołderki pod paszki, bo nie ma jak. A jakoś wydaje mi się, że skoro ja w maju śpię w piżamie i pod cienką kołdrą, to wydaje mi się, że dzidzi w samym tuliku będzie zimno.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2020, 13:11
PattisonBM lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyEndi1990 wrote:A mi rożek i spowijanie pomogło w usypianiu przez tydzien po powrocie, a póżniej już hulaj dusza
A teraz nie wiem, zobaczymy jak będzie chciała spać- dla odrobiny wypoczynku zrobie jak tylko sobie królewna zażyczy
PattisonBM, Endi1990 lubią tę wiadomość
-
Hm a ja o tym tak nie myślałam... Mam kocyk bambusowy, rożek, i malutka kołderke do gondoli więc do łóżka też będę mogła wsadzić jak będzie potrzeba... A tak to w bodziakach i lekko przykryta. Myślę że w maju już w miarę ciepło będzie. Ja staram się nie przesadzać z zakupami bo gdzie to wszystko trzymać i skąd kasa
Lat 36
Hashimoto
26.07.2019 łyżeczkowanie 9tc - trisomia chromosomu 16
MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C oraz PAI-1 4G w układach heterozygotycznych. -
PattisonBM wrote:Dlatego napisalam "podobno".
Ja mam spiworek z otworami na rece i w ksztalcie takiego worka...
Dziewczyny a do jakiego rozmiaru szykujcie ubranka. Jak na razie mam ogarnięte 56 i 62, nie wiem czy ma sens prać i prasowac już większe? -
nick nieaktualny
-
Pytałyscie gdzie kupiłam taki zielony kocyk to jest teraz promka jak komuś jeszcze kocykow brakuje bawełniany + bambus za drugi jest 19zl. ( le pampuch ) kod rabatowy: WIOSNA
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2020, 13:36
PattisonBM, szatanka lubią tę wiadomość
Lat 36
Hashimoto
26.07.2019 łyżeczkowanie 9tc - trisomia chromosomu 16
MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C oraz PAI-1 4G w układach heterozygotycznych. -
Niki2803 wrote:Też mam śpiworek i jeszcze rożek. Wyjdzie w praniu w czym będzie spać 🙂.
Dziewczyny a do jakiego rozmiaru szykujcie ubranka. Jak na razie mam ogarnięte 56 i 62, nie wiem czy ma sens prać i prasowac już większe?Frufru, PattisonBM, Niki2803 lubią tę wiadomość