X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2020
Odpowiedz

MAJ 2020

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 marca 2020, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bona wrote:
    Czy Wam też już tak zaczęła siara lecieć ?
    Jakieś 10 tygodni temu

• Bona Autorytet

Wysłany: 28 marca 2020, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooo to faktycznie bardzo szybko..

l22nl6d8e2h2xrg1.png
    INV maj 2019😟 /\ INV sierpień 2019 😃
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 28 marca 2020, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam takie pytanko odnośnie wymiarów główki i brzuszka. Sporo dziewczyn na FB panikuje ze maja rozjazd dwutygodniowy między wymiarami HC i AC i ze maja to kontrolować. Sprawdziłam swoje z ostatniego badania jako ze mam teraz 6t przerwę i tez mam rozjazd:

Wiek z OM: 29w4d
    HC: 30w4d
    AC: 28w6d

Tez tak macie? Już mam lekka schize z tym brakiem wizyt..

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
    Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 marca 2020, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam po raz drugi małą główkę i brzuszek a długą kość udową. 😊
    Ja w sumie nie analizuję tego.
    Długo wybierałam lekarza i ufam jej kompetencjom. Nie próbuje strugać z siebie lekarza. 😊

Są wizyty, Nawet online. Trzeba pytać. Jak lekarz mało mówi.

Jak dla mnie Internet szkodzi psychice.🤣
    Można się dowiedzieć wielu śmiesznych rzeczy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2020, 10:59

PattisonBM lubi tę wiadomość

• Kira91 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2020, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bona, z tą zgaga i czupryna to mit ;)
    Siary nie mam, dopiero po porodzie się pojawiła, teraz jakieś tam zaschnięte mini kropelki tylko ;)

Lilly, ja nie wiem nawet co to są za wymiary. Nie analizuje, lekarz mówił że jest wszystko ok to ja nie doszukuje się niczego ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2020, 10:56

Frufru, lilly. lubią tę wiadomość

suvmjw7.png
    5d4026t.png

03.2017- Aniołek,poronienie septyczne
    Potworniaki, torbiele
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 marca 2020, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bona wrote:
    Ooo to faktycznie bardzo szybko..
    W normie. 😊

Pierwszy raz pojawiło się szybko.

Teraz później. Około 12-14tc zanikło mi mleko. Potem było chwilę sucho i bolało.
    A potem pojawiła się siara, piersi takie jędrne. Już bez bólu sutków.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2020, 10:59

• PattisonBM Autorytet

Wysłany: 28 marca 2020, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeszcze nie mam zadnych wyciekow...
    Wymiary yez jakos sie roznicuja ale jak lekarz nie panikuje to ja tez nie...

Patrycja
    ckai3e3k58e1o9b9.png
    klz9krhmuufdsvvx.png
    22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
    23.08.2021 II na teście ❤
    16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
    13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
    29.06.2019 🤵👰
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 marca 2020, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilly. wrote:
    Mam takie pytanko odnośnie wymiarów główki i brzuszka. Sporo dziewczyn na FB panikuje ze maja rozjazd dwutygodniowy między wymiarami HC i AC i ze maja to kontrolować. Sprawdziłam swoje z ostatniego badania jako ze mam teraz 6t przerwę i tez mam rozjazd:

Wiek z OM: 29w4d
    HC: 30w4d
    AC: 28w6d

Tez tak macie? Już mam lekka schize z tym brakiem wizyt..
    U mnie w 33 tygodniu były rozjazdy o 2-3 tygodnie, głowa odpowiadała chyba 36. Ale skoro lekarz mówi ze w normie to ja tez nie panikuje :) od początku dziecko jest większe niż z OM.
    Co do siary to ja mam już ze 3 miesiące spokojnie, ale tylko w nocy, a od jakiegoś tygodnia w ciągu dnia, ale plamy mam wielkości cycka, strasznie duże wycieki.

lilly. lubi tę wiadomość

• Bona Autorytet

Wysłany: 28 marca 2020, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżeli chodzi o wyniki główki i brzuszka to się na tym nie znam . I nie mam opisu na który tydzień one pasują. Mam tylko takie coś HC faktycznie w dolnej granicy.
    1bcc1ef1a1eb.jpg

Wymiar FOD ( czołowo potyliczny główki ) też poniżej normy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2020, 11:21

l22nl6d8e2h2xrg1.png
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 28 marca 2020, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bona, to dobrze, że wszystko dobrze, ale pytałam głównie o psychikę Twoją. Czujesz się już nieco lepiej?

Dziewczyny, nie analizujcie tak wszystkich tych wymiarów, bo oszalejecie. Jeśli lekarz nic nie mówi, to znaczy, że jest ok. U nas wada nerki, i co? Mam się nie przejmować. A co dopiero jakimiś tam wymiarami.

Ja też nie mam tych organizerów jeszcze. A na allegro nic nie ma fajnego?

Siary też nie mam. Może to dobrze, mam nadzieję, że nie oznacza, że mleka też nie będzie.

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • Bona Autorytet

Wysłany: 28 marca 2020, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szatanka codziennie myślę o samotnym porodzie ale powoli już się chyba z tym godzę. Ale obawa nie znika.

szatanka lubi tę wiadomość

l22nl6d8e2h2xrg1.png
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 28 marca 2020, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bona wrote:
    Jeżeli chodzi o wyniki główki i brzuszka to się na tym nie znam . I nie mam opisu na który tydzień one pasują. Mam tylko takie coś HC faktycznie w dolnej granicy.
    1bcc1ef1a1eb.jpg

Wymiar FOD ( czołowo potyliczny główki ) też poniżej normy

Bona ja to analizowałam w kontekście wodogłowia... bo u mnie HC bardzo duże powyżej 90 centyla i poszerzone komory boczne bardzo... poszłam do innego lekarza i obwód główki nagle mniejszy chociaz ciąza starsza o 1,5 tygodnia... a widziałam na monitorze jak mierzy.... nakłada takie jajco z przerywanych kresek na obraz główki i dopasowuje kursorem... na usg ostatnim lekarka zrobiła to bardzo dokładnie - sama widziałam... a wczesniej to różnie bywało - wydaje mi się że wystarczy jak lekarzowi przesunie sie trochę kursor i juz się nie bedzie zgadzać... z resztą niektórzy szacują na podstawie BDP i FOD - i wystarczy ze sie trochę pomylą w którymś z tych wymiarów i juz mogą wyjść spore róznice

Zwyczajnie lekarze przyjmują że jak się mniej więcej zgadzaa to jest ok... bo wiedzą że to kwestia pomiaru i dok ladności i ze za kazdym razem troche inaczej wychodzi - dlatego nie mówią dokładnie, tylko mówią że wszystko w porządku... a jak masz mała główkę to łatwiej bedzie urodzić

PS dorośli ludzie mają obwód głowy w przedziale 55-63 cm chyba - ja mam 53cm a mój mąż 65cm... to też jest parametr uwarunkowany genetycznie.

2020 :)
    2023 :)
  • Bona Autorytet

Wysłany: 28 marca 2020, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a tak ogólnie to jak u Was z samopoczuciem na tej końcówce ?

Kira91, szatanka lubią tę wiadomość

l22nl6d8e2h2xrg1.png
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 28 marca 2020, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zgaga... a poza tym bardzo dobrze się czuję

Bona lubi tę wiadomość

2020 :)
    2023 :)
  • PattisonBM Autorytet

Wysłany: 28 marca 2020, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O tak zgaga okropna...
    Pobolewa mnie podbrzusze na linii bioder..jak koncza sie majtki...i mam wrazenie ze z peawej strony zebra mi na siebie nachodza...bol plecow co jakis czas...

Czasem mam ochote juz urodzic...czasem tak mi ciazy brzuszek...11kg na plus...

Patrycja
    ckai3e3k58e1o9b9.png
    klz9krhmuufdsvvx.png
    22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
    23.08.2021 II na teście ❤
    16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
    13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
    29.06.2019 🤵👰
  • Kira91 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2020, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bona u mnie rewelacja :) fakt, jak się nadzWigam Synka i za nim polatam to czasem coś tam mi wlezie w kręgosłup, ale tak to jestem aż w szoku ze tak ciąże się mogą od siebie różnic (z synem koncowka to już aż deprecha). Teraz póki co nawet nie musiałam jeszcze zdejmować obrączki :) jestem zmęczona delikatnie dlatego staram się spać w dzien coś z Adasiem. W nocy jest różnie, ale ogólnie żadne bóle, skurcze itp mi bardzo nie dokuczają 😊 jedynie zawroty głowy trochę za uciążliwe ale też daje rade. Wczoraj pierwszy raz na spacerze musiałam sobie zrobić postój, ale też nie mogłam za bardzo tak ten mój Urwis szybko biega 🙈
    Generalnie w porównaniu do poprzedniej ciąży to jest REWELACJA! W ogóle zostało mi 30 dni do tp, ciekawe czy przez ten wysiłek jaki mam na codzień urodzę prędzej 😀

Bona, PattisonBM lubią tę wiadomość

suvmjw7.png
    5d4026t.png

03.2017- Aniołek,poronienie septyczne
    Potworniaki, torbiele
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 marca 2020, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kira, mam to samo z myślami o wcześniejszym porodzie. Czy dźwigając moje 12kg cokolwiek się zacznie wcześniej czy jednak na te 7-10dn przed to czeka mnie cesarka. 🤔

Ja szczerze to też czuję się o wiele lepiej niż w 1 ciąży. Dokucza mi zgaga, ból spojenia łonowego i czasami już straszne zmęczenie. Ale ogólnie to jest dużo Lepiej. Chociaż czasu ciąży nie lubię! I już nie planuję więcej tego przechodzić. 😊

Teraz korzystamy z córką z pięknej pogody.☀️Jesteśmy tak 3-5h dziennie na dworzu. Trochę mnie ta aktywność męczy. Ale podczas drzemki córki też się kładę. Leżę, relaksuje się. 😊
    I potem mogę działać dalej.

Ponoć od jutra pogoda ma być kiepska i to mnie martwi.

Bona, PattisonBM lubią tę wiadomość

• Karolllla Autorytet

Wysłany: 28 marca 2020, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie analizuje wyników/pomiarów po wyjściu z gabinetu. Wszystko ok to ok. Też w sumie mam dobre samopoczucie już bym mogła młodego poznać :) odebraliśmy adaptery do wózka wszystko pasi uff Muuvo z cybexem więc fura gotowa 😎🖤

f0858741985a.jpg

Ajka, PLPaulina, Bona, szatanka, Endi1990, PattisonBM, Niki2803, lilly. lubią tę wiadomość

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • Frufru Autorytet

Wysłany: 28 marca 2020, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi tylko doskwiera zgaga szczególnie w nocy oraz ból lewej pachwiny, myślę że przez ułożenie dziecka bardziej z tej strony właśnie... Tak mi się wydaje... Dziś postałam i pochodziłam więcej niż zwykle i już czuję plecy... I tą nieprzespaną noc. A tak w zasadzie ok. Zaczynam dziś 36 tc. 👶

Karolllla, Bona, PattisonBM lubią tę wiadomość

f2wl4z179qh7gg9w.png
    ...................................................
    Starania od X 2016 ☹ lipiec 2018 - udało się!!! <3 ciąża trojacza... wrzesień 2018 - poronienie samoistne
    sierpień 2019 - pozytywny test! <3
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 28 marca 2020, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bona wrote:
    Czy Wam też już tak zaczęła siara lecieć ?
    Nie. I zapewne do porodu nie będzie. Rodzinne.

Bona lubi tę wiadomość

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
‹‹ 680 681 682 683 684 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ