X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2020
Odpowiedz

MAJ 2020

Oceń ten wątek:
  • Karolllla Autorytet

Wysłany: 31 marca 2020, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka wrote:
    U mnie 4 tygodnie i jeden dzień, ale ja marzę żeby chociaż do 38 dociągnąć. W 36 mogą być jeszcze spore problemy... Takie dziecko to jednak wciąż wcześniak i będę się zastanawiać, co jest przez ACC a co bo dziecko się za wcześnie urodziło...

A dali do zrozumienia, że może być konieczność wcześniejszego porodu? Na pewno będzie dobrze wszystko!

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 marca 2020, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz piorę cały wózek. Za pierwszym razem tylko wietrzyłam i prałam prześcieradło.
    Fotelik był wietrzony. Nie prałam przed. Teraz będę prała. 😊

• Jeheria Autorytet

Wysłany: 31 marca 2020, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka to zostaniesz w szpitalu do rozwiązania, moja koleżanka leżała 9 tygodni na cholestaze. Miała CC w dwóch ciążach. Ważna jest dieta. A mocno Cię swedziało i gdzie? Bo mnie też swędzi ale już sama nie wiem czy sobie nie wymyślam... Nie chcę mi się głowy wychylać z domu aby iść do labu :/

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 31 marca 2020, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie nie jakoś bardzo... Tak tylko może odrobinę więcej niż zwykle, ale też nie byłam pewna czy sobie nie wyobrażam. No ale zrobiłam te próby wątrobowe i wyszły bardzo źle. Żeby stwierdzić cholestaze potrzebny wynik kwasów żółciowych.... A ten będzie jutro i wszystko się okaże

2020 :)
    2023 :)
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 31 marca 2020, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolllla wrote:
    A dali do zrozumienia, że może być konieczność wcześniejszego porodu? Na pewno będzie dobrze wszystko!

Powiedzieli że porozmawiamy o terminie porodu jak będą wyniki...

• Jeheria Autorytet

Wysłany: 31 marca 2020, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka wrote:
    Właśnie nie jakoś bardzo... Tak tylko może odrobinę więcej niż zwykle, ale też nie byłam pewna czy sobie nie wyobrażam. No ale zrobiłam te próby wątrobowe i wyszły bardzo źle. Żeby stwierdzić cholestaze potrzebny wynik kwasów żółciowych.... A ten będzie jutro i wszystko się okaże
    A Jak się nazywa badanie kwasów żółciowych?

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • PattisonBM Autorytet

Wysłany: 31 marca 2020, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilly. wrote:
    Gdzie?
    https://www.tvp.info/47178688/ma-koronawirusa-urodzila-dziecko-noworodkowi-przeprowadzono-test

Portugalia Porto chyba...

I Zgierz https://wiadomosci.wp.pl/koronawirus-w-polsce-zakazona-kobieta-urodzila-dziecko-podano-wynik-testu-niemowlaka-6494851239962241a

Karolla u nas kot juz od 3 dnia spi w lozeczku...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 marca 2020, 22:13

Karolllla lubi tę wiadomość

Patrycja
    ckai3e3k58e1o9b9.png
    klz9krhmuufdsvvx.png
    22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
    23.08.2021 II na teście ❤
    16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
    13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
    29.06.2019 🤵👰
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 31 marca 2020, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kakarli wrote:
    Dziewczyny, czy któraś z Was wie jak to jest z normami dotyczącymi przepływów w ciąży? Czytam sobie o tym z ciekawości, ale wychodzi mi , że mam je w dolnej granicy normy. Lekarz mówi, że są ok i kolejną wizyta za 4 tygodnie ( z racji korony).
    Mam 34+ 1 t.c.,młody waży 2300. Umb pi ma 0.71 a umb r.i 0.51.
    Wpisz sobie wyniki tutaj:
    https://fetalmedicine.org/research/doppler
    Ua pi- wskaźnik pulsacji tętnicy pępkowej
    Mca pi wskaźnik pulsacji tętnicy mózgowej
    Wyliczy Tobie cpr czyli wskaźnik mózgowo pępkowy. I na ten parametr należy patrzeć. On jest najważniejszy. Jeśli jest poniżej 1,05 wówczas jest centralizacja krążenia, krew płynie do.mozgu serca, kosztem innych narządów, to jest niebezpieczna sytuacja, wymaga hospitalizacji. Przepływy trzeba kontrolować najlepiej co tydzień bo czasami mogą wyjść źle przez ułożenie dziecka np gdy uciska na pepowine. Trzeba też patrzeć kształtu fal, czy jest fala rozkurczowa, nie może być przepływu wstecznego. Tak samo trzeba spojrzeć na wymiary dziecka, czy obwód brzuszka nie jest mniejszy od pozostałych wymiarów. I jaka jest tendencja, porównać z wcześniejszymi USG. Ogólnie częstsza kontrola jak źle to CC.

A i na tej stronie to zamiast przecinków kropki się stawia :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 marca 2020, 22:26

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 31 marca 2020, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeheria wrote:
    A Jak się nazywa badanie kwasów żółciowych?

No badanie poziomu kwasów żółciowych we krwi.

Jeheria lubi tę wiadomość

• Jeheria Autorytet

Wysłany: 31 marca 2020, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koc (w Białymstoku):
    https://naforum.zapodaj.net/1059fdaa7f3c.jpg.html

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 31 marca 2020, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WHO zaleca poród naturalny a w Polsce?

Dziewczyna rodziła prze obowiązkowe CC, były kombinezony i potrójne rękawice.
    Nie ukrywam ze jak przeczytałam o kombinezonach to wybuchlam śmiechem ;)

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
    Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 marca 2020, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja szczerze mówiąc nie rozumiem tekstu "zalecać poród sn" ..
    Przecież ogólnie to taki rodzaj porodu jest najlepszy.

Ale....To co teraz mają zrobić kobiety, gdzie cc jest koniecznością. 🤔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 marca 2020, 22:52

• lilly. Autorytet

Wysłany: 31 marca 2020, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    A ja szczerze mówiąc nie rozumiem tekstu "zalecać poród sn" ..
    Przecież ogólnie to taki rodzaj porodu jest najlepszy.

Ale....To co teraz mają zrobić kobiety, gdzie cc jest koniecznością. 🤔

W sensie WHO chodzi o to ze jeżeli kobieta z Covid chce rodzic naturalnie a nie ma innych powodów żeby musiała mieć CC to może. Oczywiście w Polsce nie ma wyboru. Wszędzie moje koleżanki w różnych krajach mimo wirusa rodzą z partnerami. Oczywiście partner jest tylko i wyłącznie na sali i w specjalnym stroju ochronnym. W Polsce? Oczywiście zakaz..

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
    Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 31 marca 2020, 23:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilly. wrote:
    W sensie WHO chodzi o to ze jeżeli kobieta z Covid chce rodzic naturalnie a nie ma innych powodów żeby musiała mieć CC to może. Oczywiście w Polsce nie ma wyboru. Wszędzie moje koleżanki w różnych krajach mimo wirusa rodzą z partnerami. Oczywiście partner jest tylko i wyłącznie na sali i w specjalnym stroju ochronnym. W Polsce? Oczywiście zakaz..

Minimalizują czas ekspozycji personelu na wirusa. Niestety, taki mamy klimat :/

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • Frufru Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2020, 05:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogólnie w tej petycji co kiedyś wrzuciłam link fajnie wszystko wyjaśnili i w zasadzie ja się zgadzam... Lekarz też człowiek, robi zakupy, przemieszcza się, ma kontakt z ludźmi - zakładam że ma większą szansę na złapanie tego gówna... A chłop z którym mieszkasz i spisz obok stanowi zagrożenie. A raczej jeśli my jesteśmy zdrowe, to nasi partnerzy też...
    Wszystko ma dwie strony, ja wiem... Takie poranne marudzenie.

2 dzień jakaś niespokojna jestem...

lilly. lubi tę wiadomość

f2wl4z179qh7gg9w.png
    ...................................................
    Starania od X 2016 ☹ lipiec 2018 - udało się!!! <3 ciąża trojacza... wrzesień 2018 - poronienie samoistne
    sierpień 2019 - pozytywny test! <3
  • PattisonBM Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2020, 06:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fru racja...
    Jest akcja kto Cie podstawia pod drzwi? Psrtner...a potem bye bye przejmuje Cie obca kobieta...potem na sali z obcymi jestes,ktore tez maja partnerow,ktorzy pod drzwi je odstawili...wiec wieksze prawdopodobienstwo zlapac to od personelu,ktory co ok 4 dni ma wymiane pacjentow niz od partnera z ktorym jestes 24/7...

Frufru, lilly. lubią tę wiadomość

Patrycja
    ckai3e3k58e1o9b9.png
    klz9krhmuufdsvvx.png
    22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
    23.08.2021 II na teście ❤
    16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
    13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
    29.06.2019 🤵👰
  • lipcowka86 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2020, 06:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hercia35 wrote:
    Ja już leżałam na Kopernika na podaniu sterydow i mam już ustalony termin przyjęcia na 15 kwietnia, więc raczej już nie będę zmieniać. Zresztą cały szpital jest teraz w Prokocimiu. Na Kopernika tylko porodowka została 😉 no i chyba jakiś jeszcze jeden oddział. A Ty masz lekarza z Ujastka ?

Widzisz to nawet nie wiedziałam, że tak to rozwiązali. Całkiem spoko i chyba faktycznie nie ma co zmieniać.
    A jak mała rośnie? Po 15.04 będziesz miała już skończony 34 TC ?

Tak moja Gin prowadzącą pracuje na Ujastku, CC mamy ustalone wstępnie na 26.05 ale zobaczymy czy nie będziemy zmieniać. U mnie na szczęście łożysko poszło do góry 😊

PattisonBM lubi tę wiadomość

qdkk6iye60nsfj4p.png
  • Kira91 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2020, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka wrote:
    Kira, a mogę zapytać, czy w związku z tym rozerwaniem miałaś potem jakieś problemy związane z nietrzymaniem moczu? Albo teraz w drugiej ciąży? Wiesz, ja się tego najbardziej boję ze względu na moje wyjściowe osłabienie tych mięśni. I wiesz może, dlaczego właściwie Cię tak rozerwało?

Powiem Ci ze delikatnie miałam z tym problem ale po jakimś czasie samo ustało, teraz nie mam problemów w ciąży :) Ale ogólnie po porodzie SN może być taki delikatny problem, siostra nie pękła a też jakiś czas się z tym męczyła.
    A myślę że to moje rozerwanie to wina położnej, bo miałam ładne skurcze i wszystko samo ładnie szło a ona mi dała oksytocyny, jakiś jeszcze zastrzyk i miałam dwa cyz trzy razy robiony masaż szyjki, na maksa podkręciła mi poród a ja głupia w szoku się na wszystko godziłam byle już urodzić.. Pewnie dlatego że zaczęłam rodzic przed 23 to chciała mnie jak najszybciej "załatwić".... To załatwiła mnie tak że 8 tygodni przy przepięknej pogodzie nie byłam w stanie wyjść na spacer z dzieckiem... Strasznie boję się powtórki bo tym razem w domu energiczny dwulatek...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia 2020, 08:52

suvmjw7.png
    5d4026t.png

03.2017- Aniołek,poronienie septyczne
    Potworniaki, torbiele
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2020, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kira91 wrote:
    Powiem Ci ze delikatnie miałam z tym problem ale po jakimś czasie samo ustało, teraz nie mam problemów w ciąży :) Ale ogólnie po porodzie SN może być taki delikatny problem, siostra nie pękła a też jakiś czas się z tym męczyła.
    A myślę że to moje rozerwanie to wina położnej, bo miałam ładne skurcze i wszystko samo ładnie szło a ona mi dała oksytocyny, jakiś jeszcze zastrzyk i miałam dwa cyz trzy razy robiony masaż szyjki, na maksa podkręciła mi poród a ja głupia w szoku się na wszystko godziłam byle już urodzić.. Pewnie dlatego że zaczęłam rodzic przed 23 to chciała mnie jak najszybciej "załatwić".... To załatwiła mnie tak że 8 tygodni przy przepięknej pogodzie nie byłam w stanie wyjść na spacer z dzieckiem... Strasznie boję się powtórki bo tym razem w domu energiczny dwulatek...
    Współczuję tego pęknięcia, to musiało być katorgą :(

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2020, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zrobiłam dziś alat, aspat i bilurbine. No oby było okej.

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
‹‹ 692 693 694 695 696 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ