X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2020
Odpowiedz

MAJ 2020

Oceń ten wątek:
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2020, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Tylko pytanie czy w obecnej sytuacji to dobrze, że są pomocne? I że chodzą od pacjentki do pacjentki.

Ja teraz za priorytet stawiam jak najmniejszy kontakt z personelem. Bo jednak najwięcej zakażeń jest właśnie od personelu.

Ty rodzisz drugi raz, pewnie ma się inną perspektywę wtedy. Ja liczę na to, że u nas w Szczecinie jednak nie ma tragedii, że się nie kontaktują między oddziałami, więc na porodówce będzie jednak spokój, bo mimo wszystko ciężarne podwójnie na siebie uważają. Ale ostateczną decyzję będę podejmowała i tak w momencie porodu na podstawie aktualnej sytuacji. Może się tak skończy, że pojadę do Goleniowa, skąd jest mój doktorek? Chociaż tam jest tylko I stopień referencyjności i trochę mnie to odstrasza.

Sayuri, no dziwne, czyżby zmieniły się wymogi? Ale teraz patrzę, że na liście od położnej ze szpitala mam wpisane wręcz, że wynik kiły ma być wręcz podwójny - z początku i końca ciąży.

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • Endi1990 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2020, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobra dziewczyny- mąż własnie wrocil na chate- jutro ostatni dyżur i do porodu ma zakaz pracy w szpitalu- opieka na syna... innego wyjscia nie widzimy niestety bo jakby okazalo sie ze wchodzi na kwarantanne min.14 dni to jestem w czarnej dupie z synem ;)
    Zaraz na KTG zobaczyny czy cos tam rusza bo ciaża donoszona <3

PattisonBM, Andzia86, Karolllla, Kira91, Cer, mwm, MIMI, Bona, Catlady, lilly., Niki2803, Mysza1986, Mimi1987, Jeheria lubią tę wiadomość

3i49krhm3xdgyxl2.png
    atdc3e5ejs2gv10p.png
  • PattisonBM Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2020, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie znow wymioty a mala swiruje w brzuchu...

Patrycja
    ckai3e3k58e1o9b9.png
    klz9krhmuufdsvvx.png
    22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
    23.08.2021 II na teście ❤
    16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
    13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
    29.06.2019 🤵👰
  • sayuri Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2020, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem szatanka, ale też mi przychodzi do głowy, że może sami w szpitalu robili? Brali mi krew do badań.. A na co dokładnie to nie pytałam. Myślałam że tylko morfologia a słyszałam też o kwasie moczowym także nie tylko..

• Cer Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2020, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odważyłam się wejść poświątecznie na wagę...67 kg obecnie (czyli +13 kg od początku ciąży),eh a miałam takie nadzieje, że osiądę na 65, długo się trzymała mi taka waga. Szkoda że tak mało możliwości ruchu teraz mamy, chociaż spacerkami można by się trochę wspomóc. A tak zostają ćwiczenia na piłce.
    Kurde, a w lodówce świątecznych ciast nieco zostało i wiem,że się nie oprę:/...

34 lata, starania od 2014

Wojtek - 02.05.2020 :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 kwietnia 2020, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ile razy Wam mówiłam ze wagi w ciąży oszukują? 🤪 z reszta 65 kg na dwie osoby, to jakby po 30 na łebka :D
    A słyszałyście o tej dziewczynie z top model Aleksandrze Żuraw, ona się przyznała ze ważyła 110 przy porodzie, zaczynała pewnie z waga 60-65 max, albo i wiele mniej jak to modelki.. aż mi ciężko uwierzyc ze mogła tyle przytyć.

• MIMI Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2020, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wszystko miałam badane tylko raz, HIV, kiłę, grupę krwi. Mam nadzieję że to wystarczy. Może też zależy od szpitala, ale wydaje mi się że to nie my powinnyśmy się martwić o to które wyniki kiedy zrobić, po coś się do tego lekarza chodzi. Teraz jak byłam to kazał zrobić morfologię i mocz i powiedział że na tym koniec.
    A tak z innej beczki... przygotowujecie się jakoś pod względem kulinarnym na czas po porodzie? Miałam w planach nagotować trochę rzeczy i zamrozić, ale póki co nie wolno mi stać przy garach. Może jeszcze jak się wszystko ustabilizuje to zdążę.

PattisonBM lubi tę wiadomość

• Karolllla Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2020, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimi nie, u mnie mój M. na pewno o to zadba.
    Nie pomyślałabym nawet o tym, żeby robić coś na zapas, zawsze można coś zamówić :) Dzisiaj sobie palety przywieźliśmy i robię łóżko na balkonie, z braku laku jak to uziemienie potrwa długo będę się wylegiwać z młodym i patrzeć w niebo ☀️

PattisonBM, MIMI, Cer lubią tę wiadomość

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • sayuri Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2020, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już porobilam zapasy, poporcjowałam potrawy i pomroziłam. Jak się okazało, idealnie w czas :) mąż może korzystać.

PattisonBM, MIMI lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 kwietnia 2020, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka wrote:
    Ty rodzisz drugi raz, pewnie ma się inną perspektywę wtedy. Ja liczę na to, że u nas w Szczecinie jednak nie ma tragedii, że się nie kontaktują między oddziałami, więc na porodówce będzie jednak spokój, bo mimo wszystko ciężarne podwójnie na siebie uważają. Ale ostateczną decyzję będę podejmowała i tak w momencie porodu na podstawie aktualnej sytuacji. Może się tak skończy, że pojadę do Goleniowa, skąd jest mój doktorek? Chociaż tam jest tylko I stopień referencyjności i trochę mnie to odstrasza.

Nie sądzę, że dotrwam do cc.
    Więc będę rodzic po raz pierwszy. Nie mam kompletnie pojęcia o psn.🤷🏻‍♀️ Jestem pierworódka. Nie wiem co to skurcze, czego się spodziewać. Więc jestem przerażona jak każda z Was.😱

Wiekszosc położnych jednak nie ma tylko 1 kontraktu. I to nie jest fajne w obecnej sytuacji.😕 A jak trafimy na poluzowanie zasad to dopiero będzie katastrofa. 😕

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2020, 16:20

• Mimi1987 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2020, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MIMI wrote:
    Ja wszystko miałam badane tylko raz, HIV, kiłę, grupę krwi. Mam nadzieję że to wystarczy. Może też zależy od szpitala, ale wydaje mi się że to nie my powinnyśmy się martwić o to które wyniki kiedy zrobić, po coś się do tego lekarza chodzi. Teraz jak byłam to kazał zrobić morfologię i mocz i powiedział że na tym koniec.
    A tak z innej beczki... przygotowujecie się jakoś pod względem kulinarnym na czas po porodzie? Miałam w planach nagotować trochę rzeczy i zamrozić, ale póki co nie wolno mi stać przy garach. Może jeszcze jak się wszystko ustabilizuje to zdążę.

Ja mam pełno zapasów porobionych. Pierogi, kotlety, pulpety, zupy wszystko przygotowane na kryzysowy czas. Nie wiadomo jaki będzie dzidziuś A starszak codziennie musi zjeść obiad. Tak samo jak Ja. Przy karmieniu piersią ojjj jest zapotrzebowanie na jedzenie :)
    A jak już mam część zrobione to szybko pójdzie ziemniaczki suróweczka i jest obiadek ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2020, 16:31

MIMI lubi tę wiadomość

20.10.2012 👰🤵💍
    21.10.2013 👶 Alan 👪 4210 g 💪
    20.05.2020 👶 Leon 🤱👨‍👩‍👦‍👦 4230 g 💪
    25.04.2022 👶 Bruno 🤱 3970 g 💪
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 kwietnia 2020, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pamiętam, że miałam takie ambitne plany na gotowanie w 1 ciąży. Ale nie wyrobiłam się i trafiłam na patologię.
    Daliśmy radę.👍 Mamy fajną lokalną firmę, która robi zdrowe i smaczne jedzenie.
    I pewnie już mąż zacznie korzystać jak pójdę rodzic. Bo chociaż potrafi gotować to pewnie nie będzie się jemu chciało.
    A po porodzie to napewno się przyda jedzonko. Bo przy dwójce maluchów to nie wiem kiedy znajdę czas na stanie w kuchni.

• Frufru Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2020, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wróciłam z ktg i mam mieszane uczucia. U mnie skurczy brak. Serduszko małego biło średnio w okolicy 140. No i ok. Ale kila razy, przy większym ruchu, podniosło się do 170. Kobieta ze szkoły rodzenia mówiła, że to trochę niepokojące i że trzeba to sprawdzić. W piątek mam przyjść jeszcze raz. Dla mnie logiczne, że przy ruchu może bić szybciej... Czy nie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2020, 16:46

f2wl4z179qh7gg9w.png
    ...................................................
    Starania od X 2016 ☹ lipiec 2018 - udało się!!! <3 ciąża trojacza... wrzesień 2018 - poronienie samoistne
    sierpień 2019 - pozytywny test! <3
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2020, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frufru wrote:
    Wróciłam z ktg i mam mieszane uczucia. U mnie skurczy brak. Serduszko małego biło średnio w okolicy 140. No i ok. Ale kila razy, przy większym ruchu, podniosło się do 170. Kobieta ze szkoły rodzenia mówiła, że to trochę niepokojące i że trzeba to sprawdzić. W piątek mam przyjść jeszcze raz. Dla mnie logiczne, że przy ruchu może bić szybciej... Czy nie?

Jak ja właśnie się na wizycie pytałam gina czy robić KTG teraz dodatkowo albo zamawiać do domu to po USG powiedzial ze ciaza książkowa i nie ma sensu bo czasami może więcej zamieszania wnieść niż dobrego - typu ze coś się właśnie na chwile obniży czy zawyży i niepotrzebny niepokój. Chyba ze rzeczywiście są wskazania - mała ilość wód, czy coś z tętnem podczas badania.

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
    Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp
  • Bona Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2020, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Slyszalyscie jakieś opinie o żelu do porodu Gynotal ? Właśnie go zamówiłam jestem ciekawa czy wart swojej ceny....

Do tego zamówiłam jeszcze elektrody TENS , szpital nie zapewnia ich a ponoć pomaga przy bólach spowodowanych skurczami

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2020, 17:51

lilly., PattisonBM lubią tę wiadomość

l22nl6d8e2h2xrg1.png
    INV maj 2019😟 /\ INV sierpień 2019 😃
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2020, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bona wrote:
    Slyszalyscie jakieś opinie o żelu do porodu Gynotal ? Właśnie go zamówiłam jestem ciekawa czy wart swojej ceny....

Do tego zamówiłam jeszcze elektrody TENS , szpital nie zapewnia ich a ponoć pomaga przy bólach spowodowanych skurczami

Na forum był post i dziewczyny polecały Feminum żel - to samo działanie i dużo dużo tańszy.

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
    Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp
  • Bona Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2020, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jednym słowem dałam dupy... Tyle kasy :(

l22nl6d8e2h2xrg1.png
  • Frufru Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2020, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    8cf80bfa2bc3.jpg

Rozumiem że ten dolny wykres, to moja macica, tak?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2020, 18:03

f2wl4z179qh7gg9w.png
    ...................................................
    Starania od X 2016 ☹ lipiec 2018 - udało się!!! <3 ciąża trojacza... wrzesień 2018 - poronienie samoistne
    sierpień 2019 - pozytywny test! <3
  • Bona Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2020, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fru ja się nie wypowiem bo Ktg nie miałam robionego i nie mam pojęcia :)

l22nl6d8e2h2xrg1.png
  • Endi1990 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2020, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jeżeli akceleracje występowały przy ruchach płodu to jak najbardziej dobry objaw. Ja też dzisiaj byłam na ktg i podobno książkowe... nie znam sie na tyle zeby doradzic ale wiem ze zasada jest jedna u nas- zatwierdzic badanie ma lekarz nie położna bo to on posiada kompetencje do tego i nie mozna go wykonywac bez jego obecnosci, nie wiem jaka praktyka jest gdzie indziej :(

3i49krhm3xdgyxl2.png
    atdc3e5ejs2gv10p.png
‹‹ 740 741 742 743 744 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z poczuciem winy i ze wstydem?

Poczucie winy i wstydu może wpływać na to, jak postrzegasz siebie, jakie decyzje podejmujesz i jak budujesz relacje z innymi. Jeśli nie umiesz ich rozpoznać i zrozumieć, mogą Cię przytłaczać, odbierać energię i podcinać pewność siebie. Nie musisz w tym tkwić. Nauka rozróżniania tych emocji i skutecznego radzenia sobie z nimi pomoże Ci odzyskać wewnętrzny spokój i lepszy kontakt ze sobą.

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ