X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2020
Odpowiedz

MAJ 2020

Oceń ten wątek:
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 8 maja 2020, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mwm wrote:
    Dziewczyny a jak wasze blizny po CC? U mnie ogólnie jest trochę zaczerwieniona, położna przy zdjęciu szwu mówiła ze może się sączyć płyn i krew i dzisiaj trochę się tego pojawiło, u Wss po jakim czasie było już ok?

Moja całkiem zagojona - od początku nic się z nia nie działo (ale mi się zawsze wszystko ladnie goi)... miałam szwy rozpuszczalne... jedyny problem, że skóra nad blizną się dziwnie układa a sama blizna taka krzywa trochę pod kątem... ale to podobno tak ze wzgledu na ułozenie Weroniki

Na laktacje pije Femaltiker, ale czy to działa nie wiem - Weronika je 300-350 ml mm i przybiera na wadzę (w tym wieku powinna jesc 600-700ml) - zakladam ze róznica idze z moich cycków... w tym tygodniu mam jej eksperymentalnie ograniczyc mm o połowe i zobaczymy...

Mam laktator -kombajn od medali, i jak odciągalam co 3h to ratowało życie że jest podwójny i caly proces 15 min... ostatecznie pzestałam odciągać... moze raz dziennie sie w to bawie - tylko wieszam malą na cyca i tyle... wydaje mi sie ze dzieki temu mi się zwiekszylo bo Weronika nie chce jesc mieszanki za bardzo teraz, wiec chyba z cyca wiecej dostaje... z resztą ona jest ssaczem nie z tej ziemi... nie leci a ona i tak ciumka... taki ciumkoidek z niej.

Ogolnie stres + cc na zimno i do tego przed terminem to zabójca laktacji... Jak dołozymy przemeczenie i za mało jedzenia i picia - to juz mogiła. Nie polecam tej kombinacji

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2020, 15:30

MIMI, PattisonBM, szatanka lubią tę wiadomość

2020 :)
    2023 :)
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 8 maja 2020, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A w ogole to my dzis 1,5h spaceru... mała waży 3900 prawie i pieknie rosnie...

Cer, Catlady, PLPaulina, Carla, Andzia86, lipcowka86, Karolllla, PattisonBM, lilly., Bona, szatanka, mwm, Niki2803 lubią tę wiadomość

• MIMI Autorytet

Wysłany: 8 maja 2020, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carla wrote:
    Olejek ze słodkich migdałów, oliwa z oliwek z kuchni i dodatkowo używam Hipp Mama masło (dostępne w Rossmann).

Ps. Nastraszyłaś mnie. Myślałam, że to dziadostwo jak do 7/8 nie wyjdzie to można odetchnąć 🥺 mi 12 dni do terminu zostało i chyba będę się podwójnie w takim razie smarować, chociaż i tak dwa razy dziennie nakładam i masuję moją „piłeczkę”
    Jestem w szoku że na sam koniec jeszcze mogą wyjść. Ja już od jakiegoś czasu się nie smaruję bo stwierdziłam że już się nie zrobią. Muszę się dziś naoliwić 😀

Carla lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 maja 2020, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carla wrote:
    Ja też, ale już się go nie mogę doczekać. Taki słodki, pachnący maluch z małymi stopkami i te rączki. Oby tylko starszak przyjął go z takim entuzjazmem jak tuli brzuch ...
    Moja za to jest tak opiekuńcza że boję się, że zamęczy siostrę. 😅

Carla lubi tę wiadomość

• Ajka Autorytet

Wysłany: 8 maja 2020, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka wrote:
    Jeheria, a kiedy masz mieć ew. wywoływanie? Bo już blisko ostatecznego terminu u Ciebie. Ja chyba dziś pojadę na KTG jednak, bo znowu mi się dzidzia leniwi, a naczytałam się o przestarzałych łożyskach i załapałam schizę, wolę w weekend się nie martwić.

Ja mam laktator elektryczny canpol, kupiony za Waszą poradą, bo się przymierzałam do Medeli i mam nadzieję, że będzie ok. Ponoć ważna jest też wielkość lejka w stosunku do brodawki, ale ja nawet nie sprawdzałam, czy u mnie jest ok, bo wyszłam z założenia, że brodawki mam ani małe ani duże, więc powinno być ok. :)

Ja mam medele lejki m- na początku (jakies 2 tygodnie) były ok ale ostatnio mi sie z nich piersi jakos tak wylewają ( nie umiem inaczej tego określic)... teraz bym wolała większe lejki

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2020, 17:14

• Jeheria Autorytet

Wysłany: 8 maja 2020, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka wrote:
    Jeheria, a kiedy masz mieć ew. wywoływanie? Bo już blisko ostatecznego terminu u Ciebie. Ja chyba dziś pojadę na KTG jednak, bo znowu mi się dzidzia leniwi, a naczytałam się o przestarzałych łożyskach i załapałam schizę, wolę w weekend się nie martwić.
    Pewnie zależy od wyników badań, mają mi robić przy przyjęciu, mogę zjeść rano śniadanie normalnie, pytałam. Ja już nic nie czytam bo też się zamartwiam. W tym tygodniu miałam 2x ktg i wizytę USG więc raczej wszystko jest dopilnowane. Mały się rusza. Boję się zielonych wód. Pocieszam się że termin porodu liczony wg mnie to 4 maj bo punkcje miałam 15 DC. I tak też wyszło wg usg w 1 trymestrze. Ogólnie wytyczne mówią że do szpitala mają obowiązek położyć 8 dnia po terminie. A u Ciebie jaki plan?

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Bona Autorytet

Wysłany: 8 maja 2020, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to chyba coś ruszyło. O 12.00 miałam test oksytocynowy czyli podanie 2 strzykawek oxy . Malutka ładnie na to zareagowała , tętno nie spadało. Teraz od ok 2 godzin skurcze co 10 minut. 2 cm rozwarcia narazie. Dr. powiedział że jak do rana nie urodzę to rano wywołujemy kroplówką. Także do jutra na świat przyjdzie moja mała kruszynka.

PattisonBM, Catlady, Beti82, Andzia86, szatanka, Karolllla, Jeheria, Kira91, Mamuśka90, lilly., MIMI, lipcowka86, Niki2803 lubią tę wiadomość

l22nl6d8e2h2xrg1.png
    INV maj 2019😟 /\ INV sierpień 2019 😃
  • PattisonBM Autorytet

Wysłany: 8 maja 2020, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bona po oxy bardzo bolesne sa te skurcze?
    W kroplowce tez oxy tak?

Patrycja
    ckai3e3k58e1o9b9.png
    klz9krhmuufdsvvx.png
    22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
    23.08.2021 II na teście ❤
    16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
    13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
    29.06.2019 🤵👰
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 8 maja 2020, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bona, to kciukasy, żeby wyszła sama!

Ja byłam na tym KTG i miałam USG, znowu 250 zł w kieszeni mniej, ale przynajmniej jestem spokojna. Przed badaniem zjadłam kebsa i popiłam colą, bo akurat byłam w mieście i zaczęło mną telepać z powodu spadku cukru, więc musiałam coś na szybko, no i podczas badania 20-minutowego było 5 ruchów. Zapis prawidłowy. Tętno w normie, choć był jeden jakiś pik do 200, który wywołał alarm. Na USG wszystko elegancko, AFI 12, przepływy super, łożysko troszeczkę zwapniałe na brzegach, ale ponoć jeszcze całkiem w porządku. Więc tak jak na początku badania mówił, że jeżeli słabiej odczuwam ruchy, to może warto zakończyć ciążę, tak po USG stwierdził, że zostawiamy ją do dnia terminu, czyli do 12.05, wtedy ponowne KTG i jeśli nic się nie zadzieje, to 17.05 podczas jego dyżuru wywoływanie. Tylko że w jego szpitalu nie ma rodzinnych, więc jeszcze nie wiem, co zdecydujemy ostatecznie. No, a najlepsze, że na USG było widać, że mała się bardzo mocno rusza, a ja tego oczywiście nie czułam, tak że tak jak mówiłam - osiwieję przez nią, a tu wszystko w porządku. Waga 3300g, więc optymalnie ponoć.

Ajka, to fajnie, że mała przybiera i Ci się laktacja rozkręca. Może za niedługo będziesz mogła zrezygnować z mm.

Kupiłam dziś herbatkę z liści malin i zacznę pić.

Bona lubi tę wiadomość

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • Kira91 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2020, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bona trzymam kciuki :)

Bona lubi tę wiadomość

suvmjw7.png
    5d4026t.png

03.2017- Aniołek,poronienie septyczne
    Potworniaki, torbiele
  • Bona Autorytet

Wysłany: 8 maja 2020, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati - Po teście oxy czyli tylko po 2 strzykawkach skurcze nie były bolesne tylko brzuch się stawiał. Teraz można powiedzieć że skurcze są naturalne bo kroplówki jaki taki nie mam podłączonej. Jeszcze nie są jakieś mega bolesne.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2020, 20:49

PattisonBM lubi tę wiadomość

l22nl6d8e2h2xrg1.png
    INV maj 2019😟 /\ INV sierpień 2019 😃
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 8 maja 2020, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super Bona oby poszło wszystko sprawnie!

Ja policzyłam koszty gina prywatnego od kwietnia to 815 zł mniej 🤦
    No ale na NFZ były wszystkie wizyty odwołane.
    Szatanka dobrze że jest plan, wtedy człowiek spokojniejszy. Super waga taka akurat do porodu sn. A tętno ma prawo skakać przy ruchach dziecka. To jest ok.

szatanka lubi tę wiadomość

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 maja 2020, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tą wagą idealną dziecka do porodu sn to nie taka prosta sprawa.

Koleżanka pierwsze dziecko urodziła 3500g - poszło w miarę wszystko ok.
    Po 8 latach syn z hipotrofia 2kg. Pękła strasznie. 😕

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2020, 21:19

• Carla Autorytet

Wysłany: 8 maja 2020, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrzcie jaka pełnia ... ciekawa jestem, czy to na nas podziała 🧐

Carla
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 8 maja 2020, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie chmury dlatego na mnie nie działa 😂

Carla, lilly., PLPaulina, Mimi1987 lubią tę wiadomość

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 8 maja 2020, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zauwazylyscie ze na początku wszystkie się rozpakowywaly przed czasem a teraz połowa maja i wszystkie albo spóźnione albo zaraz termin? 😂

Mimi1987, PattisonBM, Frufru, Niki2803 lubią tę wiadomość

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
    Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 8 maja 2020, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakaś blokada nastała 🤔 jak się posypiemy to wszystkie na raz, będzie druga fala 💪

Mamuśka90, Mimi1987, PattisonBM, PLPaulina, lipcowka86, lilly., MIMI lubią tę wiadomość

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Mimi1987 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2020, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilly. wrote:
    Zauwazylyscie ze na początku wszystkie się rozpakowywaly przed czasem a teraz połowa maja i wszystkie albo spóźnione albo zaraz termin? 😂

Wszystkie na raz ruszymy szturmem na porodówki 🤰🚀

U mnie bez kitu nic nie wskazuje, że urodzę 11.05 🤦‍♀️
    Nuda nic.się nie dzieje na na na 💃💃💃💃

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2020, 23:06

szatanka, lilly. lubią tę wiadomość

20.10.2012 👰🤵💍
    21.10.2013 👶 Alan 👪 4210 g 💪
    20.05.2020 👶 Leon 🤱👨‍👩‍👦‍👦 4230 g 💪
    25.04.2022 👶 Bruno 🤱 3970 g 💪
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 maja 2020, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeśli np nie wyczuwam szyjki tzn że jest jeszcze długa ? I do porodu daleko ? Czy jak to jest ?

• PattisonBM Autorytet

Wysłany: 8 maja 2020, 23:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szatanka a Ty nie masz lozyska z przodu tak jak ja?
    Bo to tez wycisza odczucie ruchow...

Moja Lila dzis tylko do poludnia sie przeciagala, wczoraj za to wieczorem od 21 do ok 1...
    Kurcze jak leze bardziej spina sie brzuch...mam 9 dni a brzuszek jeszcze wysoko...

Patrycja
    ckai3e3k58e1o9b9.png
    klz9krhmuufdsvvx.png
    22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
    23.08.2021 II na teście ❤
    16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
    13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
    29.06.2019 🤵👰
‹‹ 859 860 861 862 863 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ