X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2020
Odpowiedz

MAJ 2020

Oceń ten wątek:
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 13 maja 2020, 23:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Tutaj macie analizę. 😊

https://pantabletka.pl/delicol-czy-kolzym-kolka-opinia/

Niektóre mamy podają milion suplementów maluszkom. I dostarczają tyle cukru w ich diecie, że szok.

Mialam dziś wizytę telefoniczną u pediatry i przy okazji spytałam o to... i ona miala zupełnie inne zdanie niz pan tabletka...

Nie umiem ocenic kto ma racje, ale napisze co ona mówiła:
    praktycznie kazdy noworodek ma w pewnym stopniu nietoleracje laktozy - układ trawienny wydziela za mało laktazy w stosunku do potrzeb - to de facto jest własnie niedojrzałosc układu trawiennego u noworodków... to wszystko jest przejsciowe... ale według niej jesli sa gazy, biegunka i wzdecia, które bardzo dokuczaja to mozna siegnąc po ten preparat... stan taki jak u mojej Weroniki raczej nie... no ale u nas nie jest z tym źle..

2020 :)
    2023 :)
  • Karolllla Autorytet

Wysłany: 13 maja 2020, 23:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szatanka dawaj znać koniecznie ale na pewno będzie wszystko dobrze!♥️
    Lilly ja to samo zero stanika w szpitalu.
    Mwm ja jestem wege nie jem praktycznie w ogóle krowich rzeczy (ser na pizzy to wyjątek) więc może dlatego też Oli nie ma brzuszkowych problemów ale to takie gdybanie w sumie.

lilly. lubi tę wiadomość

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 maja 2020, 00:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiadomo jeśli dziecku cos dolega to zrobimy wszystko by ulżyć.
    Tylko ogólnie w Polsce nadużywa się leków a suplementów to jeszxze bardziej.
    Okazuje się potem że noworodek potrafi mieć pokaźną apteczkę..

Np jednym z objawów nietolerancji laktozy są kupki śmierdzące kwasem.

Niby nasza dieta nie wpływa ale warto zwrócić uwagę. Moja córka zawsze gorzej się czuła gdy ja piłam sok pomarańczowy. 🤷🏻‍♀️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2020, 00:25

• Jeheria Autorytet

Wysłany: 14 maja 2020, 01:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje Lilly i Szatanka!

Szatanka u mojej przyjaciółki córka zachłysnęła się wodami, po narodzinach od razu ją zabrali bo słabo oddychała, była na wspomaganiu przez dobę, dostawała antybiotyk ale wszystko jest dobrze, dziś ma 2,5 miesiąca. U Was też będzie ok!

U mnie ok, jesteśmy w domku, jutro wizyta położnej. Martwię się że mam za mało mleka. Ale po karmieniu ładnie śpi te 2h. Sam się wybudza. Mały w domu spokojniejszy niż w szpitalu. Zawsze płacze przy zmianie pieluszki :( ale wczoraj nie zrobił w ogóle kupy. Mąż mi dużo pomaga.

lilly., PattisonBM, Niki2803, PLPaulina, Catlady lubią tę wiadomość

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 14 maja 2020, 01:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilly ale szybka akcja 😱 super Ci poszło!
    Mój przystojniak:
    https://zapodaj.net/945266c9aa3a3.jpg.html

Andzia86, Karolllla, lilly., PattisonBM, Catlady, Ajka lubią tę wiadomość

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 14 maja 2020, 01:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wypadały z Was w połogu jakieś kawałki? Wypadł ze mnie jakiś glut 3cm spory. To normalne?

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 14 maja 2020, 01:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PattisonBM wrote:
    Szatanka dasz rade...
    Nie wiem czy masz cos takiego, ale podobno grzebien uciskajacy plecy pomaga na bol...i taka pileczka poltwarda jak tenisowa pomaga tez...
    Lipa,ze wogole noe ma jak "medycznie" zlagodzic bolu...

Trzymaj sie dzielna i twarda baba jestes!!!
    Kto jak nie my ;)
    Właśnie chciałam polecić grzebień, używałam :)

PattisonBM lubi tę wiadomość

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Carla Autorytet

Wysłany: 14 maja 2020, 03:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Obudziłam się z lekkimi skurczami w dole brzucha i krzyżu, są nieregularne, ale spać póki co nie mogę. Bolał mnie brzuch, czuję jak młody napiera mi na krzyż i kość ogonową, co chwilę siusiam i odwiedziłam toaletę, tak mnie napiera, że lekką biegunkę mam. Cholera, czuję taki dziwny niepokój, podekscytowanie, sama nie wiem co. Na 9 na ktg umówiona jestem ... albo się rozkręci albo tylko straszy, 6 dni do terminu ...

lilly., Mamuśka90 lubią tę wiadomość

Carla
  • Kakarli Ekspertka

Wysłany: 14 maja 2020, 03:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeheria wrote:
    Wypadały z Was w połogu jakieś kawałki? Wypadł ze mnie jakiś glut 3cm spory. To normalne?

Tak. Nawet wezwalam pogotowie. Mój skrzyp był wielkości limonki. Po tym jak wypadł zaczęła że mnie lecieć krew w takim tempie, że myślałam, że się wykywawiam. W wielkim skrocie - to normalne. Najważniejsze, żeby odchody pologowe mialy normalny, fizjologiczny zapach i nie były jasno czerwone. Jeżeli nie masz temperatury i czujesz się dobrze, to nie musisz się bać.

Szatanko ja byłam takim noworodkiem, który też się nałykał wód płodowych. Na 3 dni zabrali mnie mojej mamie, ale wszystko skończyło sie ok. Będzie dobrze :)

Mnie również kolzym poleciła pediatra. Nie wiem co pisze Pan Tabletka - nawet nie wiem czy czytać, bo wiem że u nas to działa. W przeciwieństwie do diety eliminacyjnej czy kladzenia na brzuchu. Jedyne co poza kolzymem przynosi krótką ulgę to masaż brzuszka. Dlatego myslę, że te sposoby są dobre dla dzieci z półki " bezobsługowe,/ minimalne problemy z brzuszkiem".
    Są też dzieci , które muszą dostawać specjalistyczne produkty żywieniowe, bo każde karmienie to wielkie ulewanie, ból i ogromny krzyk. Takim dzieciaczkom też raczej nie pomoże:(

Jeheria lubi tę wiadomość

• Jeheria Autorytet

Wysłany: 14 maja 2020, 03:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zrobił 2 kupy 🙏

Karolllla, PattisonBM, Niki2803, Ajka lubią tę wiadomość

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Karolllla Autorytet

Wysłany: 14 maja 2020, 03:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeheria super gość ☺️ I mój też przy przebieraniu to rzeź niewiniątek 🤦🏼‍♀️ Przewijanie i kąpiel to są dwa momenty kiedy słyszę taki prawdziwy ryk dziecka, no chłop ma chyba za chudy tyłek i mu zimno, a w mieszkaniu gorąco...ubieram ciuchy i jakbyś z prądu odłączyła - bloga cisza 😂

Jeheria, PattisonBM lubią tę wiadomość

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 14 maja 2020, 03:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carla wrote:
    Obudziłam się z lekkimi skurczami w dole brzucha i krzyżu, są nieregularne, ale spać póki co nie mogę. Bolał mnie brzuch, czuję jak młody napiera mi na krzyż i kość ogonową, co chwilę siusiam i odwiedziłam toaletę, tak mnie napiera, że lekką biegunkę mam. Cholera, czuję taki dziwny niepokój, podekscytowanie, sama nie wiem co. Na 9 na ktg umówiona jestem ... albo się rozkręci albo tylko straszy, 6 dni do terminu ...
    U mnie tydzień przed porodem zaczęły się właśnie napieranie na krzyż a podczas porodu bóle krzyżowe 😢 myślę że to niedługo!

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 14 maja 2020, 04:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kakarii co masz na myśli jasno czerwone? W szpitalu mówią ze jasno czerwone takie śluzowo rozwodnione są ok

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
    Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 14 maja 2020, 05:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobitki mam pytanie odnośnie karmienia i maluchów. Mój pierwsza dobę wiadomo spał, w drugiej jadł po pół godziny z każdej piersi i potem z 3h snu. Teraz w 3 wyglada to tak ze possie 10m wypluwa, czasami 20m, a jak odkładam to wierci się otwiera buzie, ładuje ręce i po pol h czy godzinie stękanie i płacz. Ledwo żyje 🤣

Jak jest u Was? Karmicie na przemian czy za jednym razem z obu? Jak długo? Ile potem śpią maluchy? Czy jak śpią to tak nieruchomo czy wiercą się, ruszają buzia i mocno rękami?

Jestem zielona nie wiem co normalne a co nie 🙈

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
    Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp
  • PattisonBM Autorytet

Wysłany: 14 maja 2020, 06:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://szkolarodzeniaprenalen.pl/szkolenia/etap/15 tu o karmieniu piersia...

I chyba to normalne ze podczas snu sie wierca...odruch Moro...czy jakos tak...

Kazda z pierwszym dzieckiem jest zielona ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2020, 06:21

Patrycja
    ckai3e3k58e1o9b9.png
    klz9krhmuufdsvvx.png
    22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
    23.08.2021 II na teście ❤
    16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
    13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
    29.06.2019 🤵👰
  • Karolllla Autorytet

Wysłany: 14 maja 2020, 06:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilly ja karmie przeważnie z obu piersi naraz czyli z ok pół godziny minimum ale nie zawsze. Ale te 10 min karmienia to wychodzi Ci po drzemce np? Twój jeszcze mały jest więc krócej może jeść ale to o czym mówisz przy odkładaniu buzia otwarta i wkładanie rąk pomimo wiszenia na cycku ponad godzinę zaczęło się u mnie w 3 tygodniu i wprowadziłam smoczek (ewidentnie nie był głodny tylko chciał ssać). Wydaje mi się, że Twój może jednak jest głodny, spróbuj zmienić pozycje do karmienia skoro wypluwa, bo spać powinien raczej jak dętka najedzony a nie się wiercić.
    Po karmieniu takim, że jest najedzony to od 2-3,5 h Oli śpi ale wtedy odlatuje przy cycku.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2020, 06:38

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • Kakarli Ekspertka

Wysłany: 14 maja 2020, 06:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chodzi o świeżą krew. Ona powinna już po pierwszych kilku dniach się nie pojawiać.

• Zieziulka Autorytet

Wysłany: 14 maja 2020, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka wrote:
    Lilly, super historia. Moja niestety jest inna, wszystko poszło nie tak :( Mam nacięte krocze, obecnie praktycznie nie mam w nim czucia i nie kontroluję bąków, powiedzcie, że to normalne i że nie spełnił się mój najgorszy scenariusz. 🙏

Ale najgorzej jeśli chodzi o małą. Zabrali mi ją i jest na monitoringu, bo ma obniżoną saturację. Robią jej cały komplet badań. Padły hasła zachlystowe zapalenie płuc i sepsa, wszystko przez te zielone wody. Jak mówiłam, dostała 9 pkt, bo była lekko sina, potem miałam ją 2h na cycu i się przyssala ładnie, ale nieco furczala, więc mi ją zabrali. Boję się :(

Jeżeli potwierdzi się to zapalenie to mała pewnie dostanie antybiotyki i będzie wszystko dobrze ♥️ Daj znać jak sytuacja.

⚡ PCOS, Celiakia, Oligozoospermia⚡

🤱 Marta 30.04.2017 r. 💜 36+1 tc
    🤱 Antosia 24.05.2020 r. 💜 38+1 tc

• Drzemka Autorytet

Wysłany: 14 maja 2020, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kakarli wrote:
    Chodzi o świeżą krew. Ona powinna już po pierwszych kilku dniach się nie pojawiać.
    Mi polozna mowila, ze mogą wychodzic skrzepy i czasami świeża krew nawet, zwłaszcza po jakimś wysiłku. Dopóki nie ma nieprzyjemnego zapachu to jest ok.

lilly. lubi tę wiadomość

Kuba jest już z nami 🙂 16.05.2020
  • lipcowka86 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2020, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szatanka gratuluję ❤❤❤

Mam nadzieje że z Małą będzie wszytko dobrze i szybko wrócicie do domu 😘😘😘

qdkk6iye60nsfj4p.png
‹‹ 882 883 884 885 886 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ