X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2020
Odpowiedz

MAJ 2020

Oceń ten wątek:
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2020, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Catlady wrote:
    Ja jestem wykończona, póki co połowę macierzyńskiego przepłakuję :( nie wiem jak długo dam radę ciągnąć walkę z kp.. to wiszenie na cycku, odciąganie mleka, odgrzewanie, wyparzanie - zabiera mi większość czasu. Dopiero przed chwilą się wykąpałam, umieram z głodu. Ale młody w końcu zasnął a ja ściągam mleko bo cycki mi zaraz wybuchną ehhhh

Catlady, witaj w klubie :(

Ja nie mogę dojść do ładu z informacjami, które czytam w różnych źródłach: jedni twierdzą, że do 3. miesiąca dziecko ma prawo tak sobie wisieć na piersi bez żadnego rytmu, ładu i składu i że potem się to magicznie zacznie regulować, inni zaś, że taki brak rutyny zaowocuje jeszcze większymi problemami ze snem w przyszłości :(

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 czerwca 2020, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dopajalam starszą córkę Tylko z zaleceń pediatry, ze względu na brak kupki. Ale to tak po 4 msc. 😊

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 czerwca 2020, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szatanka proszę byś wyluzowała.
    Ja tak panikowałam przy starszej.☹️
    "Cholera, no coś z nią nie tak..bo w mądrych książkach piszą że musi spać np minimum 15h. A moja śpi 9h" - ale dzieci są naprawdę różne. Nie wszystkie są identyczne. Jedne jak mają roczek potrafią mieć 2 drzemki w ciągu dnia. A inne już żadnej. I wszystko w normie. Tylko rodzice śpiochów wypoczęci. A aktywnych maluchów oczy na zapałki.

Rutyna to nie koniecznie określone czynności co do minuty.
    Ważne jest wykonywanie rzeczy według schematu. Czyli następowanie czynności w takiej samej kolejności. Rytuały po prostu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2020, 18:29

• Carla Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2020, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Szatanka proszę byś wyluzowała.
    Ja tak panikowałam przy starszej.☹️
    "Cholera, no coś z nią nie tak..bo w mądrych książkach piszą że musi spać np minimum 15h. A moja śpi 9h" - ale dzieci są naprawdę różne. Nie wszystkie są identyczne. Jedne jak mają roczek potrafią mieć 2 drzemki w ciągu dnia. A inne już żadnej. I wszystko w normie. Tylko rodzice śpiochów wypoczęci. A aktywnych maluchów oczy na zapałki.

Rutyna to nie koniecznie określone czynności co do minuty.
    Ważne jest wykonywanie rzeczy według schematu. Czyli następowanie czynności w takiej samej kolejności. Rytuały po prostu.

Mój je co 2 -2,5 godziny z tym, że czasem wisi 15 minut, a czasem ... 2 godziny (wieczorem). Je na tzw. zawołanie. Ale fakt najpierw mu zmieniam pieluchę, później karmię i staram się odbijać, bo zawsze puści albo beee albo pawia na moje ramię ... życie

Mi położna mówiła, żeby z jeden piersi karmić przez dwie godziny, ewentualnie drugą do „popicia dać”. Niby najpierw leci rzadkie, a później konkretne jedzenie dopiero i żeby ciagle nie zmieniać, bo się może nie najeść ... czy to prawda, nie wiem

Carla
  • Endi1990 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2020, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka wrote:
    Catlady, witaj w klubie :(

Ja nie mogę dojść do ładu z informacjami, które czytam w różnych źródłach: jedni twierdzą, że do 3. miesiąca dziecko ma prawo tak sobie wisieć na piersi bez żadnego rytmu, ładu i składu i że potem się to magicznie zacznie regulować, inni zaś, że taki brak rutyny zaowocuje jeszcze większymi problemami ze snem w przyszłości :(
    A w zyciu, moj syn dopiero po 3 a nawet 6 miesiacu pokazal mi co to znaczy miec rozpieprzony dzien... i noc;) do tego stopnia ze do 2 roku zycia dopoki go karmilam to potrafil sie wybudzac stary kon na cycka a jak nie dostal to darl sie bardziej jak noworodek:p z nim ani rutyny ani rytualu nie mam do dzisiaj z reszta widze ze z corka bedzie podobnie ale przynajmniej tym razem biore to na klaye i nie panikuje bo to szybko tak wszystko mija...

3i49krhm3xdgyxl2.png
    atdc3e5ejs2gv10p.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 czerwca 2020, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endi1990 wrote:
    A w zyciu, moj syn dopiero po 3 a nawet 6 miesiacu pokazal mi co to znaczy miec rozpieprzony dzien... i noc;) do tego stopnia ze do 2 roku zycia dopoki go karmilam to potrafil sie wybudzac stary kon na cycka a jak nie dostal to darl sie bardziej jak noworodek:p z nim ani rutyny ani rytualu nie mam do dzisiaj z reszta widze ze z corka bedzie podobnie ale przynajmniej tym razem biore to na klaye i nie panikuje bo to szybko tak wszystko mija...
    Dokładnie. ☹️ Moja córka najgorszy czas ze snem przechodziła w okolicach roczku.
    Ale i teraz ma akcję że budzi się wyspana np 4 rano. 😟

• PattisonBM Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2020, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja panna lezac na pleckach przekrecila sie na boczek ;)
    A jak lezy na brzuszku coeaz dluzej trzyma glowke ;)

Nosz dumna jestem ;)

Karolllla, Niki2803 lubią tę wiadomość

Patrycja
    ckai3e3k58e1o9b9.png
    klz9krhmuufdsvvx.png
    22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
    23.08.2021 II na teście ❤
    16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
    13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
    29.06.2019 🤵👰
  • Mimi1987 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2020, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie Szatanka przestań czytać te "mądre" książki. Każde dziecko jest inne . To, że Twoja córka mało śpi nie znaczy, że źle się rozwija.
    Mój starszy syn przespał pierwszy raz całą noc po skończonych 4 latkach. Także ten ...😬 A i teraz ma pawie 7 lat i potrafi w nocy po 3 razy do nas przychodzić 🤪
    Jak Ja zazdrościłam wszystkim kobietą które miały dzieci śpiochy ehhh.
    Ale jedna Pani dr mi powiedziała. W czasie kiedy te dzieci śpią WASZ Alan robi rzeczy które wchodzą poza wszelkie schematy w mądrych książkach.
    Po tych słowach naprawdę wyluzowaliśmy 🤪 i bez kitu moje dziecko zawsze robiło wszystko szybciej niż rówieśnicy mimo braku snu 😊
    Jeżeli Mała ma sucho, jest nakramiona, nie jest przegrzana. To nic jej nie dolega. Poprostu taki Model się Wam trafił.

PattisonBM Nasz potrafi trzymać główkę tak z 5 minut aż w szoku jestem, że taki z niego siłacz🤱

PattisonBM lubi tę wiadomość

20.10.2012 👰🤵💍
    21.10.2013 👶 Alan 👪 4210 g 💪
    20.05.2020 👶 Leon 🤱👨‍👩‍👦‍👦 4230 g 💪
    25.04.2022 👶 Bruno 🤱 3970 g 💪
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 czerwca 2020, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie było jak u Mimi. Dopiero pediatra musiała mną potrząsnąć by do mnie dotarło, że popadam w paranoję.😊

I córka rozwija się bardzo dobrze.👍 Jest odważna, kreatywna i Bardzo żywiołowa mimo że nigdy nie była spiochem.
    Wiele łez mi przez nią leciało ale jest naprawdę super dziewczyną! 🥰
    Gdy inne dzieci śpią ponad połowę doby, to moja zdobywa świat.
    Mrugnęlam oczami a ona w wieku 10 msc weszła na narożnik i stół.
    Około roczku chodziła po równoważni i wisiała na drążku.
    A teraz na 2 latka - na palcach liczy do 5. I potrafi pokazać Ile ma latek. 🥰

Do śmieci z "mądrymi" książkami. One są bardzo szkodliwe..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2020, 19:14

Mimi1987, PattisonBM lubią tę wiadomość

• Kat20maj2020 Przyjaciółka

Wysłany: 15 czerwca 2020, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny temat szczepień... Niezwykle ciężki dla mnie... Jakie szczepienia wybraliście dla swoich maluchów? Skojwrzone czy refundowane? Szczecinie dodatkowo zalecanymi na meningokoki i rota wirusy???

• Mimi1987 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2020, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kat20maj2020 wrote:
    Dziewczyny temat szczepień... Niezwykle ciężki dla mnie... Jakie szczepienia wybraliście dla swoich maluchów? Skojwrzone czy refundowane? Szczecinie dodatkowo zalecanymi na meningokoki i rota wirusy???

Ja będę szczepiła 6w1 oraz na rota i pneumokoki płatne nie na nfz

20.10.2012 👰🤵💍
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2020, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam kwit od neurologa ze ma byc acelularne i bede miec 5w1 za darmo... przezyjemy osobne wkucie na zoltaczke

2020 :)
    2023 :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 czerwca 2020, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kat20maj2020 wrote:
    Szczepie po raz kolejny na skojarzone. + Pneumokoki + Rota + meningokoki b

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2020, 21:59

• Endi1990 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2020, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PattisonBM wrote:
    Moja panna lezac na pleckach przekrecila sie na boczek ;)
    A jak lezy na brzuszku coeaz dluzej trzyma glowke ;)

Nosz dumna jestem ;)
    wlasnie dzisiaj do meza mowilam ze trzeba uwazac bo wyszlam do kuchni wracam a ta juz na boku zuje jakies zabawki a zostawialam na plecach;)

3i49krhm3xdgyxl2.png
    atdc3e5ejs2gv10p.png
  • PattisonBM Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2020, 04:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super Dziewczynki ;)
    Bo ja juz panikowalam,ze za szybko i to na 100% wzmozone napiecie jest 🤦‍♀️

Co do szczepien...moj maz preferuje NFZowskie szczepionki...ja bym dala 5w1 czy 6w1...i rota i meningokoki i kleszcze...tylko nie wiem czy procz tego ze mniej kluc to sa lepsze te skojarzone...czy nie bedzie zlej reakcji poszczepiennej...

Patrycja
    ckai3e3k58e1o9b9.png
    klz9krhmuufdsvvx.png
    22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
    23.08.2021 II na teście ❤
    16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
    13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
    29.06.2019 🤵👰
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 czerwca 2020, 04:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Te skojarzone szczepionki są lepsze, np ze względu na inny skład na ksztusiec. Lepiej tolerowany. 😊

+ U 7 tyg dziecka ilość wkłuć nie ma znaczenia. Ale im dziecko starsze to Zdecydowanie tak.
    + Nie jest droga
    + Polska jest jednym z niewielu krajów które korzystają jeszcze ze starego typu szczepień tych nie skojarzonych.

A reakcja może wystąpić. Tutaj nikt ci nie da gwarancji ! Ale może wystąpić na wszystko.
    Temat szczepień to temat rzeka.

• Kat20maj2020 Przyjaciółka

Wysłany: 16 czerwca 2020, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A po szczepieniach dzieciaczki wam goraczkowaly?

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 czerwca 2020, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kat20maj2020 wrote:
    Nie po wszystkich. 🤔
    Gorączka była po mmr i meningokokach.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2020, 13:06

• Mimi1987 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2020, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kat20maj2020 wrote:

U mnie po ospie gorączkował

20.10.2012 👰🤵💍
  • MIMI Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2020, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co robicie z Waszymi dziećmi kiedy nie śpią? Nosicie, przytulacie, czy po prostu sobie leżą? Od kilku dni moja córa jak się budzi od razu trzeba ją brać na ręce i nosić w jej ulubionej pozycji i tak czasem przez kilka godzin. Nie znosi też zadnych kompromisów.

‹‹ 961 962 963 964 965 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ