MAJ 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
Catlady wrote:Ja jestem wykończona, póki co połowę macierzyńskiego przepłakuję
nie wiem jak długo dam radę ciągnąć walkę z kp.. to wiszenie na cycku, odciąganie mleka, odgrzewanie, wyparzanie - zabiera mi większość czasu. Dopiero przed chwilą się wykąpałam, umieram z głodu. Ale młody w końcu zasnął a ja ściągam mleko bo cycki mi zaraz wybuchną ehhhh
Catlady, witaj w klubie
Ja nie mogę dojść do ładu z informacjami, które czytam w różnych źródłach: jedni twierdzą, że do 3. miesiąca dziecko ma prawo tak sobie wisieć na piersi bez żadnego rytmu, ładu i składu i że potem się to magicznie zacznie regulować, inni zaś, że taki brak rutyny zaowocuje jeszcze większymi problemami ze snem w przyszłości -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnySzatanka proszę byś wyluzowała.
Ja tak panikowałam przy starszej.☹️
"Cholera, no coś z nią nie tak..bo w mądrych książkach piszą że musi spać np minimum 15h. A moja śpi 9h" - ale dzieci są naprawdę różne. Nie wszystkie są identyczne. Jedne jak mają roczek potrafią mieć 2 drzemki w ciągu dnia. A inne już żadnej. I wszystko w normie. Tylko rodzice śpiochów wypoczęci. A aktywnych maluchów oczy na zapałki.
Rutyna to nie koniecznie określone czynności co do minuty.
Ważne jest wykonywanie rzeczy według schematu. Czyli następowanie czynności w takiej samej kolejności. Rytuały po prostu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2020, 18:29
-
PLPaulina wrote:Szatanka proszę byś wyluzowała.
Ja tak panikowałam przy starszej.☹️
"Cholera, no coś z nią nie tak..bo w mądrych książkach piszą że musi spać np minimum 15h. A moja śpi 9h" - ale dzieci są naprawdę różne. Nie wszystkie są identyczne. Jedne jak mają roczek potrafią mieć 2 drzemki w ciągu dnia. A inne już żadnej. I wszystko w normie. Tylko rodzice śpiochów wypoczęci. A aktywnych maluchów oczy na zapałki.
Rutyna to nie koniecznie określone czynności co do minuty.
Ważne jest wykonywanie rzeczy według schematu. Czyli następowanie czynności w takiej samej kolejności. Rytuały po prostu.
Mój je co 2 -2,5 godziny z tym, że czasem wisi 15 minut, a czasem ... 2 godziny (wieczorem). Je na tzw. zawołanie. Ale fakt najpierw mu zmieniam pieluchę, później karmię i staram się odbijać, bo zawsze puści albo beee albo pawia na moje ramię ... życie
Mi położna mówiła, żeby z jeden piersi karmić przez dwie godziny, ewentualnie drugą do „popicia dać”. Niby najpierw leci rzadkie, a później konkretne jedzenie dopiero i żeby ciagle nie zmieniać, bo się może nie najeść ... czy to prawda, nie wiemCarla -
szatanka wrote:Catlady, witaj w klubie
Ja nie mogę dojść do ładu z informacjami, które czytam w różnych źródłach: jedni twierdzą, że do 3. miesiąca dziecko ma prawo tak sobie wisieć na piersi bez żadnego rytmu, ładu i składu i że potem się to magicznie zacznie regulować, inni zaś, że taki brak rutyny zaowocuje jeszcze większymi problemami ze snem w przyszłości -
nick nieaktualnyEndi1990 wrote:A w zyciu, moj syn dopiero po 3 a nawet 6 miesiacu pokazal mi co to znaczy miec rozpieprzony dzien... i noc;) do tego stopnia ze do 2 roku zycia dopoki go karmilam to potrafil sie wybudzac stary kon na cycka a jak nie dostal to darl sie bardziej jak noworodek:p z nim ani rutyny ani rytualu nie mam do dzisiaj z reszta widze ze z corka bedzie podobnie ale przynajmniej tym razem biore to na klaye i nie panikuje bo to szybko tak wszystko mija...
Ale i teraz ma akcję że budzi się wyspana np 4 rano. 😟 -
Moja panna lezac na pleckach przekrecila sie na boczek
A jak lezy na brzuszku coeaz dluzej trzyma glowke
Nosz dumna jestemKarolllla, Niki2803 lubią tę wiadomość
Patrycja
22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
23.08.2021 II na teście ❤
16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
29.06.2019 🤵👰 -
Dokładnie Szatanka przestań czytać te "mądre" książki. Każde dziecko jest inne . To, że Twoja córka mało śpi nie znaczy, że źle się rozwija.
Mój starszy syn przespał pierwszy raz całą noc po skończonych 4 latkach. Także ten ...😬 A i teraz ma pawie 7 lat i potrafi w nocy po 3 razy do nas przychodzić 🤪
Jak Ja zazdrościłam wszystkim kobietą które miały dzieci śpiochy ehhh.
Ale jedna Pani dr mi powiedziała. W czasie kiedy te dzieci śpią WASZ Alan robi rzeczy które wchodzą poza wszelkie schematy w mądrych książkach.
Po tych słowach naprawdę wyluzowaliśmy 🤪 i bez kitu moje dziecko zawsze robiło wszystko szybciej niż rówieśnicy mimo braku snu 😊
Jeżeli Mała ma sucho, jest nakramiona, nie jest przegrzana. To nic jej nie dolega. Poprostu taki Model się Wam trafił.
PattisonBM Nasz potrafi trzymać główkę tak z 5 minut aż w szoku jestem, że taki z niego siłacz🤱PattisonBM lubi tę wiadomość
20.10.2012 👰🤵💍
21.10.2013 👶 Alan 👪 4210 g 💪
20.05.2020 👶 Leon 🤱👨👩👦👦 4230 g 💪
25.04.2022 👶 Bruno 🤱 3970 g 💪 -
nick nieaktualnyU mnie było jak u Mimi. Dopiero pediatra musiała mną potrząsnąć by do mnie dotarło, że popadam w paranoję.😊
I córka rozwija się bardzo dobrze.👍 Jest odważna, kreatywna i Bardzo żywiołowa mimo że nigdy nie była spiochem.
Wiele łez mi przez nią leciało ale jest naprawdę super dziewczyną! 🥰
Gdy inne dzieci śpią ponad połowę doby, to moja zdobywa świat.
Mrugnęlam oczami a ona w wieku 10 msc weszła na narożnik i stół.
Około roczku chodziła po równoważni i wisiała na drążku.
A teraz na 2 latka - na palcach liczy do 5. I potrafi pokazać Ile ma latek. 🥰
Do śmieci z "mądrymi" książkami. One są bardzo szkodliwe..Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2020, 19:14
Mimi1987, PattisonBM lubią tę wiadomość
-
Kat20maj2020 wrote:Dziewczyny temat szczepień... Niezwykle ciężki dla mnie... Jakie szczepienia wybraliście dla swoich maluchów? Skojwrzone czy refundowane? Szczecinie dodatkowo zalecanymi na meningokoki i rota wirusy???
Ja będę szczepiła 6w1 oraz na rota i pneumokoki płatne nie na nfz20.10.2012 👰🤵💍
21.10.2013 👶 Alan 👪 4210 g 💪
20.05.2020 👶 Leon 🤱👨👩👦👦 4230 g 💪
25.04.2022 👶 Bruno 🤱 3970 g 💪 -
nick nieaktualnyKat20maj2020 wrote:Dziewczyny temat szczepień... Niezwykle ciężki dla mnie... Jakie szczepienia wybraliście dla swoich maluchów? Skojwrzone czy refundowane? Szczecinie dodatkowo zalecanymi na meningokoki i rota wirusy???
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2020, 21:59
-
PattisonBM wrote:Moja panna lezac na pleckach przekrecila sie na boczek
A jak lezy na brzuszku coeaz dluzej trzyma glowke
Nosz dumna jestemPattisonBM lubi tę wiadomość
-
Super Dziewczynki
Bo ja juz panikowalam,ze za szybko i to na 100% wzmozone napiecie jest 🤦♀️
Co do szczepien...moj maz preferuje NFZowskie szczepionki...ja bym dala 5w1 czy 6w1...i rota i meningokoki i kleszcze...tylko nie wiem czy procz tego ze mniej kluc to sa lepsze te skojarzone...czy nie bedzie zlej reakcji poszczepiennej...
Patrycja
22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
23.08.2021 II na teście ❤
16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
29.06.2019 🤵👰 -
nick nieaktualnyTe skojarzone szczepionki są lepsze, np ze względu na inny skład na ksztusiec. Lepiej tolerowany. 😊
+ U 7 tyg dziecka ilość wkłuć nie ma znaczenia. Ale im dziecko starsze to Zdecydowanie tak.
+ Nie jest droga
+ Polska jest jednym z niewielu krajów które korzystają jeszcze ze starego typu szczepień tych nie skojarzonych.
A reakcja może wystąpić. Tutaj nikt ci nie da gwarancji ! Ale może wystąpić na wszystko.
Temat szczepień to temat rzeka. -
nick nieaktualny
-
Co robicie z Waszymi dziećmi kiedy nie śpią? Nosicie, przytulacie, czy po prostu sobie leżą? Od kilku dni moja córa jak się budzi od razu trzeba ją brać na ręce i nosić w jej ulubionej pozycji i tak czasem przez kilka godzin. Nie znosi też zadnych kompromisów.