X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2020
Odpowiedz

MAJ 2020

Oceń ten wątek:
  • PattisonBM Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2020, 23:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zauwazylam ze moja rano o 4-5 je jakies 10-20ml zasypia na godzine potem je 40-60ml po 10 min kolejne...ale na noc o 22 i 1 w nocy je te 70-90ml i widoczmie do tej 6 rano jest najedzona...

Juz w ciagu dnia ma czas aktywnksci wtedy klade na brzuszku na macie...

szatanka lubi tę wiadomość

Patrycja
    ckai3e3k58e1o9b9.png
    klz9krhmuufdsvvx.png
    22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
    23.08.2021 II na teście ❤
    16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
    13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
    29.06.2019 🤵👰
  • Karolllla Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2020, 00:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szatanka dlatego drążyłam przy karmieniu bo w 5 min nie da się najeść raczej i myślę, że dlatego moze byc taka niespokojna. U Ciebie kojarzę, że była doradca laktacyjna nic nie mówiła na tak krótkie sesje? Może nie idzie jej ululać bo jest głodna po prostu, a nie chce cycka bo się rzuca dla zasady? Oli też się rzuca, warczy i mnie drapie ale przetrzymuje tą fazę i zaczyna po niej jeść znowu. On odkąd jest na mm to twardo swój głód demonstruje i wkurza się na cycki ale jak minie mu padaka to zaczyna jeść dalej z cycków i dopiero potem mm dostaje. Coś musi być na rzeczy skoro po butli lepiej Wam spała.

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2020, 00:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No z tym scenariuszem 5 minut, to u nas też tak jest. Też małe porcje jedzenia niemal co pół godziny. Weronika do tego prawie nie śpi w ciągu dnia. Na pewno nie da się jej odłożyć na drzemkę bo zaraz jest ryk, ale za to w ciągu dnia mamy łącznie już ze 45 minut na macie, co najmniej 1h spaceru, ileś tam czasu idze na pieluchy i przebieranie...reszta to cyc/butla i krótkie drzemki na rączkach u mamy. Fotel to skarb.

Mam jednak ten bonus, że jak jej nie odkładam to nie płacze...A to jednak sporo znaczy. Generalnie mam problem żeby iść do kibla i bolą mnie rece, ale dziecko zadowolone.

Szatanka ogólnie to łatwo nie masz...i nie wyobrażam sobie jak funkcjonujesz, a jeśli chodzi o jedzenie to nie bowiem czy można jakoś to zmienić...ja nie potrafię u nas i już nie próbuje i tak są z tym przeboje.

Trzymaj się.

U nas pierwszy uśmiech do mnie gdzieś między skończonym 5tygodniem a 6tygodniem...na pewno jak miała 7tygodni to już bardzo często się śmiała.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 czerwca 2020, 00:28

2020 :)
    2023 :)
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2020, 00:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolllla wrote:
    Szatanka dlatego drążyłam przy karmieniu bo w 5 min nie da się najeść raczej i myślę, że dlatego moze byc taka niespokojna. U Ciebie kojarzę, że była doradca laktacyjna nic nie mówiła na tak krótkie sesje? Może nie idzie jej ululać bo jest głodna po prostu, a nie chce cycka bo się rzuca dla zasady? Oli też się rzuca, warczy i mnie drapie ale przetrzymuje tą fazę i zaczyna po niej jeść znowu. On odkąd jest na mm to twardo swój głód demonstruje i wkurza się na cycki ale jak minie mu padaka to zaczyna jeść dalej z cycków i dopiero potem mm dostaje. Coś musi być na rzeczy skoro po butli lepiej Wam spała.

No rozbawiłaś mnie :D A jak sprawić, żeby minęła padaka? :) Bo ja nie wiem. Generalnie jak moja ma tę padakę, to czasami faktycznie tak jest, że w tej sekundzie cycek jest beee, ale za 2 minuty już ciumka ze smakiem. Jednak wciąż nie udaje mi się sprawić, żeby się nażarła chociaż z dwóch cycków po 5 minut przy jednym karmieniu. Raz to się udało po kąpieli i pamiętam, że wtedy właśnie odpadła na 3 h. Nie mam jednak pojęcia, co się wtedy stało, że zjadła z obu, od tego czasu próbuję to powtórzyć i dupa.

A że z tą butlą coś jest na rzeczy, to też już wiem. Tylko dalej nie wiem, co z tym zrobić. Już chyba mówiłam, że na samym początku dokarmiałam po 10 ml i wtedy dziecko spało jak anioł. Gdy po kilku dniach pojawił się u mnie nawał, stwierdziłam, że koniec z dokarmianiem, bo mam już swój pokarm i wtedy dziecko zaczęło się wić i drzeć, co my i medycy wzięliśmy za kolki, a moim zdaniem dziś to kolki nie są. Czyżbym jednak miała sławetne chude mleko? Z innej jeszcze strony, przecież po ostatnim karmieniu, powiedzmy koło 23.00-24.00, kiedy już rezygnujemy i kładziemy się z nią spać i na dobranoc dostaje cyca, też ssie tylko 5 minut, a przesypia teraz po 5 godzin... I co, nagle jej wystarcza? Choć to nocne jest bardziej kaloryczne, więc może jednak za dnia mam chude mleko? No ale co wtedy, mam jej dawać sztuczne z butli zamiast mojego, żeby dłużej pospała? No nie ogarnę.

Mam też permanentnego zonka z przyrostami. Średnia z ostatnich 5 dni jest słaba, bo wychodzi 20 g dziennie, ale jak wziąć pod uwagę ostatnie 2 tygodnie, to jest dobra, bo wychodzi 30g dziennie. No to najada się, czy nie?

Ajka, no ja też w Twojej sytuacji bym olała, że nie śpi i już. Mnie to jej marudzenie wykańcza, bo to jest permanentny stres i szukanie rozwiązań. Dziś pomaga to, a jutro tamto. Moja też czasem poleży na macie nawet 10 minut jednorazowo, choć najczęściej muszę co chwila podchodzić i wkładać jej smoczka, bo go wypluwa, a potem się drze, żeby jej podać. No, taki ze mnie niewolnik, stale na usługach tej 4-kilogramowej panny.

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • Karolllla Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2020, 04:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hahahah ciesze się, że mogłam rozbawić zawsze coś 😅 nie mam pojęcia jak opanować padakę, ja wtedy przykładam na milion sposobów do cycka, pod różnym kątem i mu grożę, że jak się nie ogarnie to inaczej pogadamy 🤪 po kilku minutach załapuje jeszcze na chwile chociaż.
    Co do nocy to bym nie porównywała karmień bo noc to noc. Mniej aktywności Oli też tylko chwile je samego cycka no z 5-10 min max i zasypia i nie drze się o więcej, a w ciągu dnia już tak.
    Nie wiem jak się mają przyrosty do najedzonego zadowolonego dziecka w sumie czy jedno wynika z drugiego ale średnią masz dobrą.

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 czerwca 2020, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, moj syn je często z jednej piersi i naprawdę 5 minut, zasypia na niej i potem je po 3h wiec się najada, jest tak od urodzenia i tez się martwiłam bo wszędzie było napisane ze karmienie trwa 20 minut. Każde dziecko jest inne.
    U nas od paru dni jest szał na cycku, wyje w trakcie jedzenia, przy zmianie cycków, jak się najje, ogólnie Co drugie trzecie karmienie to cyrk, nie wiem czemu, próbowałam wszystkiego, na noc poprostu odciagam jedna porcje a około 4-5 daje ba leżąco cycka i zasypia. Doszłam do wniosku ze muszę to przetrwać i tyle. Naprawdę każdy bobas jest inny, musimy pisać o swoich doświadczeniach bo to dużo daje, ja często jak Was podczytuje to znajduje jakieś podobieństwa i się uspokajam :)

Catlady, Karolllla lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 czerwca 2020, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To, że dziecko zasypia na piersi wcale nie oznacza, że się najada. Prawie wszystkie dzieciaki drzemią przy cycku.😊

Wskaźników skutecznego karmienia jest trochę. Wiadomo, że przyrost wagi, te min 30g na dobę musi być.
    Ale zdarza się, że głodne dziecko zasypia lub wręcz przeciwnie jest pobudzone, dziwnie się zachowuje.
    Napewno najedzone powinno robić się spokojne.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 czerwca 2020, 11:31

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 czerwca 2020, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    To, że dziecko zasypia na piersi wcale nie oznacza, że się najada. Prawie wszystkie dzieciaki drzemią przy cycku.😊

Wskaźników skutecznego karmienia jest trochę. Wiadomo, że przyrost wagi, te min 30g na dobę musi być.
    Ale zdarza się, że głodne dziecko zasypia lub wręcz przeciwnie jest pobudzone, dziwnie się zachowuje.
    Napewno najedzone powinno robić się spokojne.
    A ja uważam ze to jest wazne, bo gdyby był głodny to wybudziłby się szybko, ja syna nie wazę regularnie bo widzę ze rośnie ładnie, pare dni temu ważył 5800 wiec raczej jest ok.

• Kat20maj2020 Przyjaciółka

Wysłany: 21 czerwca 2020, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na początku martwiłam się bo mody po karmieniu nie odbija... Teraz mam odwrotny problem. Od chwili gdy skończył 2 tyg odbija jak mistrz świata... Głośno wyraźnie i nawet z 3 razy z krótkimi przerwami. Teraz ma miesiąc, odbił mi 2 razy wczoraj wieczorem przed spaniem leżąc na mojej piersi , odłożyłam do łóżeczka... Minęło dobre 50 minut i przebudził o mnie jego dławie nie się... Szybko go przewróciłam i skończyło się dobrze ale nawet nie chce myśleć co by było gdybym się nie przebudziła... Myślę że odbiło mu się wtedy znowu a że leżał to zaczął się dławić. Mam teraz stresa spuścić go z oczu no ale przecież muszę też robić co innego a nie tylko siedzieć i gapić się na niego

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 czerwca 2020, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mwm wrote:
    A ja uważam ze to jest wazne, bo gdyby był głodny to wybudziłby się szybko, ja syna nie wazę regularnie bo widzę ze rośnie ładnie, pare dni temu ważył 5800 wiec raczej jest ok.
    Nie koniecznie. Dzieci głodne = niski cukier. Co może powodować senność, apatycznosc.
    To u mojej pierworodnej był objaw zaburzeń ssania.

Każde dziecko inaczej komunikuje wszystko. Trzeba metodą prób i błędów dociec o co chodzi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 czerwca 2020, 13:12

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 czerwca 2020, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj kończymy miesiąc. 💗 Ja Nawet nie wiem kiedy to zleciało. 😲

Ciągle uczymy i poznajemy się Wszyscy. Starsza córka mnie pozytywnie zaskakuje. Bo się grzeczna bardzo zrobiła. 💖
    09b27c299a88.jpg

PattisonBM, Karolllla, szatanka, Jeheria, Mimi1987 lubią tę wiadomość

• PattisonBM Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2020, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kat staraj sie ukladac glowke na bok jak kladziesz do spania.

My dzis od rana mam wrazenie ze nie robimy nic innego tylko jemy...

Patrycja
    ckai3e3k58e1o9b9.png
    klz9krhmuufdsvvx.png
    29.06.2019 🤵👰
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2020, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czolga wrote:
    Dziewczyny zazdroszcze Wam tych 4, 5 czy 6 które maluchy śpią w nocy.Mareczek budzi się równo co 3 H czasem 3.5 i wciąga między 90 a 110 mm w 15 min. I to jeszcze jest ok bo mam już system wszystko naszykowane tylko woda chlup i można jeść. Tylko że on potem nie zasypia cwaniak jeden potem jest godzina usypiania.2 H śpimy i znowu. Że 2 razy może przespal 4 H. Czekam na ten dzień kiedy prześpij 5 H. Starszy na cycu budził się co 2h więc i tak jest lepiej. Ja staram się kąpać 19 lub 20 zależy jak wypada karmienie żeby zaraz po dostał mm ale on wieczorami nie chce spać więc jak przychodzi kąpiel to jest wykończony trochę już głodny i drze się w nieboglosy nie wiem jak to zmienić :(

Nadrabiam. Mój jak budził się co 3h myślałam ze jest dramat to teraz budzi się co 2h, co 1,5h w nocy i od 4 nie śpi... zombi ze mnie 🙈

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
    Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp
  • Karolllla Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2020, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilly. wrote:
    Nadrabiam. Mój jak budził się co 3h myślałam ze jest dramat to teraz budzi się co 2h, co 1,5h w nocy i od 4 nie śpi... zombi ze mnie 🙈

Witaj w klubie...skończyła się nocna sielanka, co 1,5 co 2h pobudka to jest porażka dla mnie, wstałam dziś wściekła ;) dziś o 5 rano po jedzeniu gdzie powinien spać miał oczy jak 5 zł i przez godzinę zabawa 🤦🏼‍♀️

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • PattisonBM Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2020, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam nadzieje ze mloda da w nocy mi zyc...chyba ze teraz na spacerku sie wyspi i bedzie w nocy bal...

Patrycja
    ckai3e3k58e1o9b9.png
    klz9krhmuufdsvvx.png
    29.06.2019 🤵👰
  • MIMI Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2020, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szatanka mnie te jęki i stęki połączone z napinaniem mięśni niepokoją i myślę że będę szukała przyczyny. Choć widzę że z nią łatwo nie będzie. Strasznie charakterna z niej dziewczyna.
    Wczoraj byliśmy na grillu, przespała kilka godzin więc w nocy nie spała prawie wcale. Umieram...
    U nas nawet biorąc spokojną noc i tak karmieniem jest zawsze co 3 lub 2.5 h a jesteśmy na mm.

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 czerwca 2020, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szatanka my niestety nie trafiliśmy z neurologiem zbyt dobrze. ☹️ Babka Zero podejścia do dzieci. I nie zbyt rozmowna. ☹️

Niestety tytuły przed nazwiskiem nie uczą empatii.☹️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 czerwca 2020, 18:28

• Jeheria Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2020, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też na mm a budzi się co 3h. Zależy ile zje. Im więcej to dłużej śpi. Od 5:30 już nie śpi za to spanie w ciągu dnia na szczęście nie ma przełożenia na sen w nocy. Wczoraj spał od 17:00 do 20 potem kąpiel i cała noc.
    Mój jak śpi, czuwa z 3h w dzień to potem na raz jje 130ml a nawet 150 ml od 2 dni. Najgorzej jest od 5:30 do 14. Wtedy jje często a małe porcje. Praktycznie non stop głodny bo wypina język, ssie pięść. A po 14 spokój i w miarę regularne jedzenie.
    Szatanka ja uważam że masz głodna córcie. Wiem jak.moj się zachowywał jak był głodny a też tył w normie. Identycznie jak Twoja. Tylko że te normy to tylko normy widocznie mój potrzebuje tyc nie 200g tygodniowo jak przy piersi tylko 350g jak teraz przy mm. Każdy ma różny apetyt. I nawet na mm protestuje czasem przy butli ale ja mu wciskam aby więcej na raz zjadł bo nie chce karmić go co 10 minut. I jest tak jak u Was - chwila buntu a potem ssie. Wygina się przy butli jak jest znudzony i chce w inne miejsce iść. Wczoraj nie darowałam i zjadł 130 ml po kąpieli a nie jak zawsze 60-80 (przysypia) i spał o 1,5h dłużej. Czyli 4h.
    Dziś byliśmy w kościele. Oczywiście Mały się obudził już na początku mszy. Dałam butle. Trochę zjadł (50ml). Głośno odbił a potem głośno zesrał się i zaczął płakać 😂 mąż odjechał wózkiem i przewinął.
    Ogólnie już się przełamałam i często wychodzimy, mimo że w dzień chce jeść co chwila. Na pewno będzie lepiej, przecież to kwestia paru miesięcy. A na mm od 5 miesiąca można już rozszerzać dietę 😎
    Teraz właśnie zasnął mi na rękach a zjadł tylko 50 ml ale ok 16 zjadł 150ml więc teraz po kąpieli zje dużo :)

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2020, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i też płacze przy butli jak powietrze zassie, muszę często go odbijać podczas jednego karmienia inaczej uleje. W dzień jje niespokojnie i łyka powietrze i to przez to, a w nocy nie.

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2020, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeheria wrote:
    My też na mm a budzi się co 3h. Zależy ile zje. Im więcej to dłużej śpi. Od 5:30 już nie śpi za to spanie w ciągu dnia na szczęście nie ma przełożenia na sen w nocy. Wczoraj spał od 17:00 do 20 potem kąpiel i cała noc.
    Mój jak śpi, czuwa z 3h w dzień to potem na raz jje 130ml a nawet 150 ml od 2 dni. Najgorzej jest od 5:30 do 14. Wtedy jje często a małe porcje. Praktycznie non stop głodny bo wypina język, ssie pięść. A po 14 spokój i w miarę regularne jedzenie.
    Szatanka ja uważam że masz głodna córcie. Wiem jak.moj się zachowywał jak był głodny a też tył w normie. Identycznie jak Twoja. Tylko że te normy to tylko normy widocznie mój potrzebuje tyc nie 200g tygodniowo jak przy piersi tylko 350g jak teraz przy mm. Każdy ma różny apetyt. I nawet na mm protestuje czasem przy butli ale ja mu wciskam aby więcej na raz zjadł bo nie chce karmić go co 10 minut. I jest tak jak u Was - chwila buntu a potem ssie. Wygina się przy butli jak jest znudzony i chce w inne miejsce iść. Wczoraj nie darowałam i zjadł 130 ml po kąpieli a nie jak zawsze 60-80 (przysypia) i spał o 1,5h dłużej. Czyli 4h.
    Dziś byliśmy w kościele. Oczywiście Mały się obudził już na początku mszy. Dałam butle. Trochę zjadł (50ml). Głośno odbił a potem głośno zesrał się i zaczął płakać 😂 mąż odjechał wózkiem i przewinął.
    Ogólnie już się przełamałam i często wychodzimy, mimo że w dzień chce jeść co chwila. Na pewno będzie lepiej, przecież to kwestia paru miesięcy. A na mm od 5 miesiąca można już rozszerzać dietę 😎
    Teraz właśnie zasnął mi na rękach a zjadł tylko 50 ml ale ok 16 zjadł 150ml więc teraz po kąpieli zje dużo :)

A ja mam problem zeby mi zjadła 60ml... np teraz z cyca zjadła 30-40g według wagi i nie chce dojesc 60ml... wykańcza mnie to karmienie

2020 :)
    2023 :)
‹‹ 971 972 973 974 975 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ