MAJ 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Odnośnie możliwości sprawdzenia sączenia się wód płodowych przy użyciu papierków lakmusowych:
"Test pH przy użyciu papierka lakmusowego- są to specjalne paseczki, które można kupić w aptece lub zamówić przez Internet (koszt 100szt. Ok 15-30zł). W ciąży pH pochwy wynosi 4-4,5 (może być podwyższone w przypadku infekcji lub stosowaniu antybiotykoterapii), pH moczu wynosi ok.5,5, natomiast pH wód płodowych jest zawsze zasadowe i barwi papierek lakmusowy na kolor niebieski lub jego odcienie- od turkusu nawet po głęboki granat."
mother84, Kora88 lubią tę wiadomość
36 lat
28.08.2020 ⏸️ Chłopiec
26.04.2021 3070g, 52cm -
Jejku ale mam doła dzisiaj. Swieta przed nami a ja nic nie ogarnęłam.
Nie wiem jak wigilie naszykuje jak bede sie tak bała chodzić. Troche pochodze zaraz mnie kłuje wszytsko na dole i sie boje ze to ta szyjka.
Co do wydzieliny to ja mam w ciazy teraz wodnista ale lekko biala i troche mnie to wspokaja. Ale tez czasami jak poleci to wyfaje mi sie duzo tego. -
Nath, świetne wieści 😍
Co do ubranek to większość dzieci zaczyna raczej od 56. Ja wzięłam do szpitala dla synka trochę 56, trochę 62 (miał być duży) i w tych 62 tonął. Urodził się 3 tyg przed czasem z wagą 3,2kg i 55cm. Coś koło miesiąca nosił te ubranka 56.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2020, 13:35
♂️ styczeń 2019
♀️ maj 2021 -
Nath, wspaniałe wieści Swoją drogą u mnie łożyszko też na przedniej ścianie, a ruchy czuję od 18+4.
Jeśli chodzi o ilości i rozmiary ubranka to ja się sugeruję tymi listami wyprawkowymi:
https://www.dobreliski.pl/wyprawka
https://www.fazymazy.com/blog/blog-fazymazycom/wyprawka-dla-noworodka-listaAmazonkA29 lubi tę wiadomość
36 lat
28.08.2020 ⏸️ Chłopiec
26.04.2021 3070g, 52cm -
Co do ubranek ja miałam na 56 starszak 3750 i 56cm młodszy 3700 55cm i były idealne. Teraz poczekam bliżej końcowego usg i zobaczymy ale pewnie 56 będzie idealne.
AmazonkA29 lubi tę wiadomość
-
Karenira wrote:Odnośnie możliwości sprawdzenia sączenia się wód płodowych przy użyciu papierków lakmusowych:
"Test pH przy użyciu papierka lakmusowego- są to specjalne paseczki, które można kupić w aptece lub zamówić przez Internet (koszt 100szt. Ok 15-30zł). W ciąży pH pochwy wynosi 4-4,5 (może być podwyższone w przypadku infekcji lub stosowaniu antybiotykoterapii), pH moczu wynosi ok.5,5, natomiast pH wód płodowych jest zawsze zasadowe i barwi papierek lakmusowy na kolor niebieski lub jego odcienie- od turkusu nawet po głęboki granat."
Tak się zastanawiam czy ph zasadowe nie występuje również przy infekcjach....bo z tego co się orientuje są drobnoustroje które powodują odczyn bardziej zasadowy....
-
Nath cieszę się, że wszystko ok, możesz odsapnąć 😊
Ja też już po wizycie, dostałam najlepszy prezent na święta, wyobraźcie sobie, że moje łożysko, które rokowało na przodujące, zasłaniało całe ujście wewnętrzne, przeszło ze ściany tylnej na przednią i podniosło się pięknie do góry tak, że nie ma już żadnego zagrożenia ☺️ z maluszkiem wszystko w porządku 😊 mam na tej przedniej teraz a ruchy czuję, ale faktycznie są one słabszej mocy chyba niż jak było na tylnej (pamiętacie miałam zagwozdkę że nagle straciły na mocy), więc może coś w tym jest.
Pytałam o wydzielinę/śluz to gin mówiła, że to normalne że są bardzo duże ilości białej, bezbarwnej, wodnistej, że nawet czujemy że wypływa w dużych ilościach. Sprawdzała mi ją mówiła że wszystko gra.
Co do ciuszków to nasz syn urodził się spory 57 cm i 3910, a na początek dobre były 56, nawet z h&m miałam na wyjście to były za duże
Ajrin może i siusiak, kto wie 😁
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2020, 14:51
AmazonkA29, Karenira, liwi, malami.91, squirrel, Emimo, Kora88, Angelaaaa, wisienka94 lubią tę wiadomość
Po 6 cs I ciąża (synek 2014 r.)
Starania o drugie dziecko od maja 2017 roku
II ciąża 10tc/8tc [*] (20.11.2018)
cb [*] - grudzień 2019
mąż: teratozoospermia, ŻPN - styczeń 2020 operacja i po niej poprawa w badaniach nasienia
Ja: Hashimoto i mutacje: MTHFR C677T i A1298C heterozygota oraz PAI-1 (4G/5G) homozygota
08.09.2020 test ciążowy +
29.09.2020 ♥️ -
ZielonaHerbata wrote:Nath super,ze wszytsko dobrze!
Ja też mam łożysko na przedniej ścianie i byłam pewna,że ruchy poczuje później ale czułam już od 18tc a jest to moja pierwsza ciąża. Także też nie ma na to jasnej zasady. -
A mi właśnie przyszły wyniki wymazu i wszytsko ok.
Powiem szczerze, że myslam,że coś wyjdzie nie tak i dostanę antybiotyk do przeleczenia i wtedy szyjka przestanie się skracać. Bo była też taka opcja, że to właśnie jakaś bakteria jest odpowiedzialna za skracanie się szyjki.
A tak jeśli bakteria jest wykluczona,to pewnie czeka mnie leżenie. No ale nic, muszę czekać do kontroli i liczyć,że już mi się tam nic nie skracaAJrin lubi tę wiadomość
-
A u mnie córka urodziła się chuda bo miała 2,8 kg, a gdy wychodziliśmy ze szpitala 2,6 kg ale miała 53 cm i we wszystkich ubrankach na 56 pochodziła z miesiąc. Mimo to na start uważam ze dobre będą 56 bo nie ma co potem dziecka szukać w za dużych ubrankach 🙂 ale nie za dużo oczywiście 🙂 potem w 62 to pamiętam, że pochodziła już ok 3 miesięcy.🌸 ❤️ sierpień 2018
🐻❤️ maj 2021 -
Mother84 super wieści ❤️
mother84 lubi tę wiadomość
-
ZielonaHerbata to trzymajmy kciuki, żeby po prostu dalej ta szyjka się nie skracała ✊ a kiedy masz następną wizytę?
cb [*] - grudzień 2019
mąż: teratozoospermia, ŻPN - styczeń 2020 operacja i po niej poprawa w badaniach nasienia
Ja: Hashimoto i mutacje: MTHFR C677T i A1298C heterozygota oraz PAI-1 (4G/5G) homozygota
29.09.2020 ♥️ -
Hej jestem po wizycie wszytko ok a lekarz powiedział że duże prawdopodobieństwo na dziewczynke pokazał na USG uda i kreski i stwierdził że to wargi sromowe hehe i on stawia na dziewczynkę a miesiąc temu mówił że 60%chlopiec:) także teraz czekam na połówkowe i tam już się musi coś potwierdzić hehe
Karenira, mother84, malami.91, Angelaaaa, wisienka94 lubią tę wiadomość
Dluuuuga historia...ale warto było walczyć !!!
9dpt 84.51
11dpt 210
14 dpt 765.9
18dpt 4270
32dptmamy ❤️
-
Hej, ja tez juz po wizycie. Wszystko jest dobrze, szyjka długa i zamknięta. Maluszek rozwija sie prawidłowo. No i ładnie współpracował więc już wiemy, że będzie chlopak mąż szczęśliwy, aż się popłakał jak mu powiedziałam.
Dziewczyny cieszę się bardzo z Waszych dobrych wieści idealne prezenty na świętamalami.91, mother84, AJrin, Kaśka28, Angelaaaa, AmazonkA29 lubią tę wiadomość
05.05.2021 TP chłopiec Piotruś ♥
28.08.2020 (17dpo)⏸️💚🍀
-
Hm. A mi dziś nic nie mówiła o szyjce, 2 tyg temu była ok i miała 4 cm, to chyba jak dziś badała na fotelu i USG i mówiła, że wszystko ok to chyba ok 😝 bo już nie dopytywałam 🙊
cb [*] - grudzień 2019
29.09.2020 ♥️