MAJ 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja też mam takie delikatne bóle miesiączkowe od kilku dni. Do szpitala idę za równo 14 dni i nie chciałabym wcześniej. Tłumaczę sobie, że w pierwszej ciąży też takie miałam i żadnego porodu z tego nie było, chociaż wtedy to akurat bardzo tego chciałam 😀
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 maja 2021, 17:10
🌸 ❤️ sierpień 2018
🐻❤️ maj 2021 -
Orientujecie się jak to jest z dodatkiem po urodzeniu dziecka. Kiedyś było tak ze 1000 zł dostawali wszyscy a drugi 1000 zł to już w zależności od zarobków. A teraz chyba się coś zmieniło ?
-
Emimo wrote:Orientujecie się jak to jest z dodatkiem po urodzeniu dziecka. Kiedyś było tak ze 1000 zł dostawali wszyscy a drugi 1000 zł to już w zależności od zarobków. A teraz chyba się coś zmieniło ?
Teraz jest tzw „becikowe” uzależnione od dochodów, już nie dla każdego. Dochód nie może przekraczać 1922 zł na osobę.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 maja 2021, 18:32
malami.91 lubi tę wiadomość
Luty 2015 - 👧❤️
Maj 2021 - 👧❤️
-
Dziękuje za odpowiedź. Tak tez właśnie wyczytałam, ale nie byłam pewna. Aaa czyli ukróciło się. No nic.
Chyba jeszcze dużo Maluszków w brzuszkach tylko nie wszystkie Mamy piszą z nami na bieżąco. Bo lista z pierwszej strony długa. -
My z pierwszą córką załapaliśmy się, jak było dla każdego. Wystarczyło mieć udokumentowane prowadzenie ciąży przed 10 tygodniem. I faktycznie bogatsze gminy dokładały jeszcze od siebie.
To prawda, dużo już osób jest nieaktywnych.Luty 2015 - 👧❤️
Maj 2021 - 👧❤️
-
Ja to się zastanawiam jak lekarze wpisują w karty ciąży terminy porodu. Ja mam wpisane wg ostatniej miesiączki 20 maj, ale wg USG I trymestru to wychodzi 14 maj, tylko już tego nie mam wpisane. W pierwszej ciąży też miałam wpisane na 11 listopada wg ostatniej miesiączki, a wg USG było szybciej i tego już nie odnotowano. Przez to poród miałam wywoływany 11 dni po terminie czyli 22 listopada, gdzie gdyby brany był termin z USG to byłoby zawsze tydzień szybciej i ciąża nie byłaby tak przenoszona. Teraz tak samo, boję się, ze mocno przenoszę, bo będą patrzeć na tą datę właśnie z om. Dziwne trochę, że niektórym wpisują tak, a innym inaczej.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 maja 2021, 19:41
Po 6 cs I ciąża (synek 2014 r.)
Starania o drugie dziecko od maja 2017 roku
II ciąża 10tc/8tc [*] (20.11.2018)
cb [*] - grudzień 2019
mąż: teratozoospermia, ŻPN - styczeń 2020 operacja i po niej poprawa w badaniach nasienia
Ja: Hashimoto i mutacje: MTHFR C677T i A1298C heterozygota oraz PAI-1 (4G/5G) homozygota
08.09.2020 test ciążowy +
29.09.2020 ♥️ -
Mi mówił lekarz zarówno w pierwszej jak i drugiej ciąży, że jeśli z miesiączką nie było problemow, tzn. cykle były w miarę regularne to wiążąca jest data porodu wyliczona z ostatniej miesiączki. Ja z om mam termin na 22 maja a z usg na 26 maja, ale lekarz liczył mi ciążę zawsze do daty 22 maja. Data z usg I trymestru jest już mało miarodajna dla określenia wieku ciąży.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 maja 2021, 19:55
mother84 lubi tę wiadomość
🌸 ❤️ sierpień 2018
🐻❤️ maj 2021 -
Karenira, gratulacje! Fajnie, że się odezwałaś 🙂. Ja jak rodziłam pierwszy raz to łożysko wyszło sprawnie, za to pęcherz płodowy musieli wyciągać. Byłam już totalnie wyczerpana i było mi wszystko jedno co się ze mną dzieje, ale pamiętam, że to było bardzo nieprzyjemne.
Położną przy pierwszym porodzie też miałam super (nie wykupioną) a do tego 2 studentki na wyłączność, które bardzo mi pomagały. Mam nadzieję, że teraz trafię równie dobrze 🙂.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 maja 2021, 20:07
♂️ styczeń 2019
♀️ maj 2021