Maj 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Mnie tez boli kręgosłup i biodra, czuje się jakoś tak ociężale w ogóle, pije dużo wody i wstaje w nocy i tez się wygrzebuje z poduszki ciążowej hahahaha, czyli wszystkie mamy wszystko w normie 😂 haha. A ostatnio miałam dzień latania i załatwiania i nie wypiłam wody tyle ile powinnam to normalnie na wieczór brzuch mnie bolał, twardnial, cała noc potem tez, dopiero jak uzupełniłam płyny to się uspokoiło, dziwne to takie było.
-
Ja też mam problem z krzyżami, czasami jak długo siedzę to czuje taką blokadę. 🤦 W pierwszej ciąży pamiętam że najbardziej i tak bolały kilka tygodni po porodzie...🙃 A gorzej? tak będzie gorzej bo brzuch coraz większy... Muszę przyznać, że poduszka ciążowa to genialny wynalazek. Przesypiam wreszcie całe noce bez wiercenia, ale nie kładę głowy na nią tylko się przytulam do końcówki i między nogi. Mam uczucie, że odciąża to kręgosłup i biodra 🤣🤣🤣
A o tym, że Was suszy fajnie, że piszecie bo też zastanawiałam się czy to normalne, a nie objaw cukrzycy.🤣 Za dużo internetów...🙃Nasz mały cud 15.05.22 🥰 -
Mnie dziś też boli lędźwiowy, od tego leżenia na pewno 😔 już sobie nie potrafie znaleźć pozycji 😒 i też dużo piję, wieczorem przed snem zawsze jakoś mnie suszy a później wstaje siku. I butelka przy łóżku zawsze w pogotowiu 😁
09.09.2021 ⏸️
5.11 - 1 prenatalne, synek 💙
31.12 - polowkowe ✊🙏
26+0- 996g
30+5- 2010g
Euthyrox, Clexane, Acard
04.2021 17tc 💔 -
Ana.Ta wrote:Okej... czyli pewnie to kolejny urok ciąży 🙈 ja właśnie jak będę już na zwolnieniu wprowadzę spacery, bo teraz po pracy nie mam już na to siły 🤭
A ja miałam jeszcze niedawno myśli, że może za wcześnie idę na wolne... a teraz zdałam sobie sprawę, że trzeba odetchnąć, przygotować się i odpoczywać fizycznie i psychicznie...
Witaj w klubie z tym zwolnieniem. Ja mam podobne obawy, ze za wczesnie itd. Jakos ciezko mi zrezygnowac z moje o aktywnego zycia. Bardzo lubie swoja prace i ciezko mi sobie wyobrazic, ze mam nagle nic nie robic. Bylam w szoku jak w 6 tyg na pierwszym usg lekarz mi proponowal zwolnienie. Ciaza przebiega odpukac dobrze. Wiadomo pracuje mniej, wszystko zdalnie, zdrzemne sie jak musze.
Powoli jednak tez czuje po kosciach ciaze, waham sie czy od 21 czy 24 tyg isc na zwolnienie. Pewno zobacz jak bede sie czula.Maj 2022 👶🏻👶🏻
3 FET, 17.09 beta 10 dpt 105, 17 dpt 1919, 24 dpt 21200
ciąża bliźniacza 1k2o
12 + 3: prenatalne ok 54 mm I 58 mm
16 + 3: 150g i 180g będą chłopcy
18 + 2: 215g I 255g
20 + 3: 295g i 355g
26 + 3: 747g i 862g
28 + 3: 1020 g i 1080 g
30 + 5: 1420 g I 1470 g
32 + 3: 1790 g I 1860 g
34 + 3: 1970 g i 2099 g
36 + 3 CC: 2250g, 49 cm i 1935 g, 48 cm -
Z tymi zwolnieniami to sprawa indywidualna. Są kraje gdzie pracuje się do ostatniego dnia ciąży jeśli nic powaznego się nie dzieje, bo ciąża to nie choroba. Z tej perspektywy L4 na naszym etapie w sumie bez powodu to szok.
Ja mam jak Ania.181,tez lubie swoją pracę, nie jest fizycznie wymagająca i trochę mi żal, a po poprzednim macierzyńskim trochę mam traumę, bo wszyscy znajomi w pracy, mąż też, i całe dnie z maluchem dawały popalić. Póki co planuje pracować do końca lutego, może połowy marca, chociaż nie przeczę że są momenty ze chętnie bym sobie odpoczęła na kilka dni. Wczoraj miałam taki kryzys, że spałam 10 godzin w nocy, a w ciągu dnia miałam 3 drzemki. Za to dziś jestem pełna energiiAnia 181 lubi tę wiadomość
29.04 - moja kochana córeczka -
Z tym zwolnieniem to rzeczywiście każdy ma inna sytuację zawodową lub zdrowotną więc przyszłe mamy same wiedzą najlepiej kiedy jest już pora na odpoczynek ☺ Bo co przypadek to inny powód zwolnienia ☺ Więc na spokojnie każda pora będzie dobra jeżeli tylko tak czujemy ☺
A ja dzisiaj jestem dzień po szczepieniu na covid i na razie tylko ręką mnie boli no i trochę jestem rozbita albo sobie wmawiam inne objawy 😉 Za tydzień wizyta kontrolna to sprawdzę czy z dzidzia jest wszystko ok 👌 Na razie Laura wierci się jak zawsze więc powinno być dobrze 😃
A będziecie szczepić się na krztusiec?🤔☺Olenkaa lubi tę wiadomość
-
Ja planuje się zaszczepić. To chyba po 27 tygodniu jakoś? Nawet syna ostatnio na to zaszczepiłam, bo się okazało że się zmienił kalendarz szczepień i szczepią wcześniej, także mała będzie chroniona z dwóch stron
spodziewam się ze większość potencjalnych chorób to mój starszak przyniesie z przedszkola...
Na razie w przyszłym tygodniu idę na krzywa cukrową.Merci92 lubi tę wiadomość
29.04 - moja kochana córeczka -
Merci ja też będę się szczepić na krztusiec
a kojarzycie czy ono jest refundowane czy trzeba za szczepionkę zapłacić?
Edit już doczytałam że nie jest refundowaneWiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2022, 19:12
Merci92 lubi tę wiadomość
09.09.2021 ⏸️
31.12 - polowkowe ✊🙏
26+0- 996g
30+5- 2010g
Euthyrox, Clexane, Acard
04.2021 17tc 💔 -
nick nieaktualnyNa krztusiec tez na pewno, ale trochę bliżej porodu, myślę, że tak w marcu pewnie pójdę😀 co do zwolnienia, ja pracuje w sumie bardziej fizycznie, ale mimo wszystko czuje się dobrze wiec jak najdłużej dam rade będę chodzić. Natomiast mieszkam za granica i faktycznie tutaj zwolnienia ciążowe to niepopularny temat. Ostatnio jak powiedziałam luźno w pracy do jednej babeczki, że pewnie do końca marca, a później już ciężko może być, to mi powiedziała, że jej córka w ciąży bliźniaczej do samego końca pracowała. Powiedziałam No to super, że tyle dala rade. Jednocześnie naprawde w pracy mam dużo pomocy od współpracowników, finansowo tez mi się opłaca bardziej i tak jak kiedyś pisałam dużo lepiej się odżywiam 😀 natomiast żeby nie było codziennie rano jest u mnie płacz i lament jak bardzo mi się nie chce iść. Jak macie dziewczyny opcje iść na zwolnienie i chcecie tego to nie ma sensu na sile w pracy siedzieć
-
Ja póki co dalej pracuje, tak naprawdę dopiero teraz od stycznia zaczynam uczyć osobę na moje zastępstwo- a teraz hit, na moje miejsce przyjęto dwie osoby. Jestem trochę pracoholikiem, wiec chyba szefowa naprawdę sie martwi, ze to duzo obowiazkow na jednego zastępcę
. Takze zaczynam ich uczyc i od lutego moge isc na spokojnie na zwolnienie, ale jeszcze zobaczymy jak beda sobie radzic, jak bede sie dobrze czuła to moze przepracuje do konca lutego. Oczywiście tez mam dni, ze chcialabym juz sobie odpocząć, ale czuje też, ze poki pracuje i jestem na chodzie to czas leci szybciej i tez tak bardzo nie tyje... Wiem, ze to zabawne, ze sie tym przejmuje w ciąży ale zawsze mialam kompleks na punkie swojej wagi i mam nadzieję, ze nie przytyje więcej niz 10-12kg...
Na krztusiec planuje sie szczepic, ale jeszcze nie wiem kiedy, musze dopytac lekarki. W srode mam prenatalne to jak nie zapomnie to zapytam.
17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja -
Ja musiałam iść tak szybko na L4 bo krwiak a później niewydolność szyjki a niestety mam prace stojąco-chodząco-myślącą plus duży stres więc nie mogłam sobie pozwolić na bycie aktywną zawodowo. Zwłaszcza że muszę większość dnia leżeć 😒
09.09.2021 ⏸️
31.12 - polowkowe ✊🙏
26+0- 996g
30+5- 2010g
Euthyrox, Clexane, Acard
04.2021 17tc 💔 -
Olenkaa, to normalna sprawa. Gdybym ja miala wskazania dawno zostalabym juz w domu.
U mnie na szczęście poki co wszystko w normie.
Wasze dzieciaczki tez takie marudy są? Położyłam sie przed chwila na kanapie, mowie do męża żeby dal rękę na brzuszek, moze kopnie. I tak lezymy duzsza chwile- cisza. Zaczęłam mała zagadywac i dzgnełam palcem w brzuch, och, jak sie obruszyla i odstawiła taniec. Wgl najczesciej sie wierci jak siedzę, jakby sie denerwowała ze ją ugniatam. To takie zabawne
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2022, 19:25
Malinka2021, Ana.Ta lubią tę wiadomość
17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja -
Mój maluch od początku jest przekorny 😅 pierw na połowowych ułożył się w iście niefotograficznej pozycji i ani myślał się obrócić mimo szturchania przez lekarza 😅 teraz co czuje, że się rusza, mówię do męża, że teraz niech da rękę to może poczuje, a wtedy maluchowi odechciewa się wygibasów 😆
Ana.Ta lubi tę wiadomość
PCOS, starania od 2018, klinika od 2021
08.21 4ta stymulacja (letrozol+bemfola+ ovitrelle)
12.05.22 👶Wojtuś💙 -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyVende wrote:Ja póki co dalej pracuje, tak naprawdę dopiero teraz od stycznia zaczynam uczyć osobę na moje zastępstwo- a teraz hit, na moje miejsce przyjęto dwie osoby. Jestem trochę pracoholikiem, wiec chyba szefowa naprawdę sie martwi, ze to duzo obowiazkow na jednego zastępcę
. Takze zaczynam ich uczyc i od lutego moge isc na spokojnie na zwolnienie, ale jeszcze zobaczymy jak beda sobie radzic, jak bede sie dobrze czuła to moze przepracuje do konca lutego. Oczywiście tez mam dni, ze chcialabym juz sobie odpocząć, ale czuje też, ze poki pracuje i jestem na chodzie to czas leci szybciej i tez tak bardzo nie tyje... Wiem, ze to zabawne, ze sie tym przejmuje w ciąży ale zawsze mialam kompleks na punkie swojej wagi i mam nadzieję, ze nie przytyje więcej niz 10-12kg...
Ja właśnie póki prasa pracowałam do 17 tygodnia, to przytyłam więcej niż w pierwszej ciąży, bo pracę nam siedzącą, a po powrocie nie miałam już siły na ruch, za to nadrabiałam jedzenie.
Teraz jem mniej, spaceruję i ćwiczę. Mam nadzieję, że w rezultacie nie przytyję więcej niz w pierwszej ciąży.
-
nick nieaktualnyMój to w ogóle ma strasznie nieregularne ruchy, czasem go cały dzień nie czuje, następnego dnia więcej. Tak różnie jest. Nawet nie wiem jaki on ma rytm dnia, bo jest bardzo zróżnicowany. Czasem wstanie ze mną o 5, a czasem nie. Czasem objem się słodyczy, napije trochę coli, a on twardo tam siedzi cicho w kącie i nic. Ostatnio się obudziłam w nocy ze strasznym bólem brzucha, aż mnie w pół zgięło. Jiestety nie mam detektora więc 40 min dzgalam brzuch i w końcu się obudził tam. Czuje go ale naprawdę w nieprzewidywalnych momentach. Juz naprawdę odliczam dni do połówkowego, bo mam listę pytań
-
Olenkaa wrote:Ana.Ta za wcześnie na wolne?? 😱 Ja jestem od 8 tygodnia 😜
Ja właśnie przez krwawienie a później plamienia bałam się komukolwiek przyznać i jakoś brnęłam.. trochę urlopu, trochę pracy, ale ja cały dzień siedzę przed komputerem, przerwy mogę robić wg uznania, więc było i jest łatwiej. Teraz pracuje po 7h.. Chyba strach i to że lubię swoją pracę mnie tak „przetrzymało”
Ja podobnie jak niektóre z Was przyuczam od stycznia i planuję od lutego jednak pójść na to wolne. Na pewno na początku będzie mi brakowało tej mojej zakręconej ekipy. Ale przecież wrócimy:)
Czas zająć się sobą. Na luziemi też już coraz ciężej wstawać, bo nie zAwsze poduszka ciążowa pomaga 😂
Nocne odwiedziny wc i bezsenność robią swoje 🙈Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2022, 22:18
16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍