X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2022
Odpowiedz

Maj 2022

Oceń ten wątek:
  • 5ylwian Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2022, 05:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja Was pobije z brzuchem-ja mam 120 cm, Ale z kolei z moja nadwaga zaczynałam z poziomu 88cm,więc myślę,że aż tak mi na razie nie urósł ;)

Merci92 lubi tę wiadomość

a97e8a0113.png
    *14.09.2021- II kreski
    *18.05. - 38+5, 3675 g
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2022, 07:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeśli chodze o szpital idę tam gdzie moja prowadząca:) odległościowo mam do niego 12 km. Szybkim tempem ok 15 min. Ja też się tam rodziłam, ma dobre opinie, podtrzymam rodzinne tradycje 🙈

Ojej muszę zmierzyć ten mój brzuszek - ogólnie to ostatnio mi nieźle „wystrzelił” - już pod kurtką widać🙃

Ze stanikami też muszę zrobić porządek, nie wiem ile mi urosły ale takie luźniejsze cienkie sprzed ciąży są jeszcze względne w dopinianiu, ale lekko „wyskakują” 😂Też chciałabym takie fajnie zbierające.

Ps. Malutka moja fika od rana, ostatnio lekarka nie powiedziała nic o ułożenie ale była jakoś tak obrócona w poprzek. Teraz ruchy czuje po całym pasie brzucha na wysokości pępka i mam też kopnięcia w pecherz/ obastAwiam poprzeczne

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2022, 07:21

Merci92, Leksa, Zosiek lubią tę wiadomość

16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍
  • Malinka2021 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2022, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie brzuszek 90 cm 🙂

Merci92, Leksa, Ana.Ta lubią tę wiadomość

PCOS, starania od 2018, klinika od 2021
    08.21 4ta stymulacja (letrozol+bemfola+ ovitrelle)
    12.05.22 👶Wojtuś💙
  • Merci92 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2022, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mam butelkę z lovi 150ml antykolkowa i ze trzy smoczki bo jeden był w gratisie do tej butelki w rossmanie ☺

Ana.Ta Moja Laura jest albo przynajmniej wtedy była główka w dół i jak lekarz powiedział że jest już tak ułożona to byłam zdziwiona bo ruchy czułam za równo nisko jak i nad pępkiem ale nie wysoko. Może bejbiki rączkami tam na dole uderzają a nóżkami u góry jak takie małe szczeniaczki które leżą na plecach i łapkami majtaja 🤭😄☺

Malinka2021 niestety mój gin nie ma takiego sprzętu do robienia 3D zdjęć i się zastanawiam czy do innego nie iść żeby chociaż jedno mieć zdjęcie pamiątkowe na koniec ☺ Tylko kurcze najbliższy termin u takiego potencjalnego gin jest przed wypłata a mnie ta ostatnia potężna wyprawka szczyściła trochę konto 🤭

Leksa, Zosiek, Ana.Ta lubią tę wiadomość

6056198c02.png
  • Leksa Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2022, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej witam się i ja :) ochłonęłam już chwilowo po informacji o cukrzycy, mąż był wielkim wsparciem.

Zapamiętałam z tego co pisalyscie, ze 5ylwian poszła do fizjoterapeuty i już jest lepiej, także cieszę się kochana razem z Tobą 🤗

Pisalyscie tez o szpitalu do porodu, tak wiec w czwartek lecę na wizytę i będę rozmawiać o tym, ze CHCE cesarkę, bo boje się o to moje serce. I gdybym miała mieć cesarkę to będę chciała rodzic tam gdzie jest moja gin żeby ona mi ja przeprowadziła. A gdyby mialo być inaczej to nie wiem, gdzie będę rodzic, bo jak się zacznie poród to nie dojadę od siebie do Bydgoszczy, bo nie zdążę.
    Staników do karmienia jeszcze nie mam, oglądam jakies, ale póki co żaden mi nie przypadł do gustu. Za to zdecydowaliśmy się na wózek i kupimy 3w1 lionelo. Macie jakies opinie na temat tych wózków ?
    Co do butelek to syn miał okropne kołki i przez pierwsze miesiące używaliśmy butelek antykolkowych firmy Tommee Tippee i dla małej tez chce kupić takie butelki tyle ze na sam początek nie kupie antykolkowych z nadzieja, ze się nie przydadzą :)
    A obwod brzuszka z najszerszym punkcie 88 cm :) a przytyłam 11 kg już 🤦🏼‍♀️ Nie wiem czy to przez cukrzyce tak tyje czy to genetyka 😅 moja mama idąc ze mną do porodu była +9 , a idąc rodzic mojego brała była +20 😅 ja idąc rodzic syna byłam +13, ale wtedy nie miałam cukrzycy. Muszę cierpliwie czekać do czwartku

Zosiek, Merci92, Ana.Ta, Soleil, 5ylwian lubią tę wiadomość

Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️
  • Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2022, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksa nie załamuj się tak tą cukrzycą 🙂ja 2 tygodnie temu przechodziłam to samo co Ty. Też mi ginekolog powiedzial ze podwyższony cukier, od razu skierowanie do diabetolog a tam dali mi glukometr, diagnoza oczywiście że cukrzycą ciążowa i mierzenie 6 x dziennie cukru oraz dieta...okazało się że to trochę przesadzona reakcja lekarzy...przy diecie hmm tylko takiej że nie jadłam slodyczy I jadłam posiłki tak jak mialam wypisane czyli o określonych godzinach i 5x dziennie to tylko 1 raz mialam cukier za duży. W zeszlym tyg bylam znowu na kolejnej wizycie u diabetolog a między czasie jeszcze badania z krwi robilam jakies takie konkretne przy cukrzycy i oczywiście wyszły dobre, więc diabetolog stwierdziła że jest o mnie spokojna ale ze niby dalej dietę mam trzymać i mierzyć cukier bo mi to służy.. a ja cukier mierze ale diety nie trzymam. Jem zdrowo, ale normalnie. Wczoraj zjadłam placka, kiedys pizze a cukier w normie🙂 jedynie widze ze na czczo mam czasem przy górnej granicy ale to wiem ze slodyczy i owoców na wieczór nie jesc i jest ok🙂
    Moze z Toba Leksa będzie tak samo☺️

Leksa, Merci92, Ana.Ta, Soleil lubią tę wiadomość

oar89n73njsm8gcn.png
  • Zosiek Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2022, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej 😁 jak ktoś dorwie taki wygodny, zbierający stanik to też z chęcią się dowiem. Ja póki co mam pecha i ciągle wracam do mojego starego 🙃

U mnie 3 USG też 10 marca ale ja już będę 31+4, tak mnie zapisała, nie wiem czy nie późno. Nie robię teraz 3D, robiłam w połówkowym i słabo wyszło bo młoda była wtulona w łożysko, podobno dalej tak ma, a to zaburza warstwy i zamiast np. buzi łapie warstwę łożyska. A nie chce jej męczyć dla zdjęcia. Zazdroszczę jak uda Wam się taką fotkę pstryknąć, bo to fajna pamiątka.😁

Ja przy córce miałam kilka butelek z różnych firm, bo córka miała problem ze ssaniem, najbardziej sprawdził mi się Avent, teraz idę w Avent Natural. Smoczki zdecydowanie lovi, zapobiegają podobno wadom zgryzu. Dorwałam takie 0-2 miesiąca, zamiast 0-3, są mniejsze. 😉 Jak dziecko starsze to polecam z firmy nuk, łatwiej go później odstawić bo można go podcinać(Myszki podgryzają) i dziecko samo odrzuci.🤣

Leksa lubi tę wiadomość

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2022, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piszecie o tych pozycjach dzieci i śniło mi się że moja na powrót obróciła się głową do góry :)
    U mnie o dziwo w pęcherz w ciągu całej ciąży nie kopała i nie mam problemu z bieganiem do toalety w nocy (za to w dzień tak, bo piję jak smok). Ale ostatnio albo w okolicach pępka albo dosięga do tej kości miednicowej czy jak się nazywają te wystające kości po bokach.Trochę to bolesne jak coś tam wsunie, a ja mam uczucie jakby jej moje kości stopę zakleszczyly, chociaż to przecież niemożliwe. Czasem mam wrażenie że leży tam w pozycji szpagatu :)

Merci, nie wiem czy to ostatnie USG ma sens w 3D (chyba że która z was ma inne doświadczenia), bo tak naprawdę na tym w 3 trymestrze juz mało widać, dziecko jest duże i ogląda się go tylko po kawałku, więc już takiego wrażenia to nie robi jak na poprzednich.

Ja mam butelkę antykolkowa Brown po synu, na razie ja zostawiam a później zobaczymy. Te kilka lat temu ja bardzo polecali, ale w sumie prawie nie korzystaliśmy, więc nie mam zdania.

Merci92, Ana.Ta, Malinka2021 lubią tę wiadomość

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • Merci92 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2022, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna może masz rację bo na USG zwyklym też coraz mniej się widzi tylko poszczególne części ciała bo już bobasy są duze ☺ A mąż mówi że jemu się te zdjęcia jakos nie podobają że niby takie male potworki wychodzą ☺ Dla mnie to byłby taki kochany potworek 😃

6056198c02.png
  • Vende Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2022, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeszcze w ogóle sie nie zapisałam jeszcze na trzecie prenatalne, tak sie zafiksowałam na tej wizycie 1 marca, ze zapomniałam sie zapisac na prenatalne. Ale myślę, ze na spokojnie zapisze sie tego pierwszego. Nie planuje robic go w 3D jako tako, ale moja lekarka wrzuca mi przebitki 3D jak widzi ze Mała sie fajnie ustawia ;). Takze jakieś pojedyncze fotki będę miała tego typu :). Jeju, w ogole musze zrobić w efekcie porzadek w papierach i badaniach bo juz nawet nie wiem co gdzie mam w razie w.

U mnie Mała ostatnio leżała w poprzek. I dalej ją tak czuję mam wrażenie. Chociaż moja lekarka powiedziala ze na tym etapie jeszcze spokojnie, moze sie obracać jeszcze w dowolnym kierunku.

Ana.Ta lubi tę wiadomość

17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja :)
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2022, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam 3 prenatalne, ale nawet nie zapytałam czy „zwykle” czy 3D😂 sądze w takim razie że te pierwsze - powiem wam że ostatnio przy 2D dostałam takie cudne zdj, że w zupełności mi wystrczy :-) jejku ależ się nie mogę doczekać jej buźki 🥰

Na następnej wizycie już nie odpuszczs opisu gdzie ta moja córcia się sZwęda w tym brzuszku🙃 faktycznie może kopać po całym brzuchu leżąc głowĄ w dół😬 to nawet całkiem możliwe 😂

Jejku czy któraś z Was jeszcze nie jest w temacie szkoły rodzenia i porodu? 🙈 ja przez te zakupy do domu nie mam kompletnie głowy i mam wyrzuty sumienia 😑

Dzięki za polecajki butelek i smoczków dopisałam do listy 💛

Leksa lubi tę wiadomość

• Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2022, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny przyszedł mój neno Angelo! Super zestaw trzeba przyznać. Jest w nim w sumie buteleczka. Czy oprócz niej kupujecia jeszce jakąś dodatkowo? Właśnie na kolki?

Strasznie jestem zielona w tym temacie🙉

Mój brzuszek = 96 cm, z tym że mój był płaski jak deska. Na wadze 10,5 kg. 🤷‍♀️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2022, 10:37

• Zosiek Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2022, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana.Ta te butelki z neno podobno są kiepskie bo mają szybki przepływ, lepiej mieć jakąś inną dodatkowo. 😉

Ana.Ta lubi tę wiadomość

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2022, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zaczęłam wczoraj oglądać na YouTube Joannę Mróz , super ma te filmiki🙂będę się starać ogladnac wszystkie🙂kolezanka jeszcze polecała oglądać zaufajpołożnej...Też chyba pisałyście o tym🙂
    Dziewczyny a macie już wybranego pediatre dla maluszka? Pasowaloby to chyba też przed porodem zrobic😏

Ana.Ta lubi tę wiadomość

oar89n73njsm8gcn.png
  • 5ylwian Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2022, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem załamana dziewczyny. Ból wrócił wczoraj wieczorem,obustronnie. Nie wiem czy to ułożenia dziecka,a jeśli tak to czy bezpieczne, czy to może jednak coś nie tak z ciąża,czy nadal jednak kość, a.moze wcale nie była kość. Zdecydowałam się pojechac dzisiaj na IP. I wiecie co? Olali mnie. Niby najpierw nawet test na covid miałam,bo żeby wejść na IP trzeba się wymazać.spytalam potem tylko co mam wybrać na automacie do numerów,bo były przyjęcia do szpitala,przyjęcia do porodu, i ostry dyżur-nagle przypadki.powiedzialam co mi jest to nie powiedziała mi co wybrać tylko kazała iść do poradni ginekologicznej. A tu usłyszałam komentarz,że standardowe zagranie izby,najlepiej odesłać do poradni. Potem Byłam u położnych w tej poradni przed lekarzem. Zjebały mnie też,że nie skontaktowałam się z lekarzem prowadzącym,bo to on powinien mnie przyjąć,bo to on ma obraz całej ciąży A nie przychodzić tu. Mówię o izbie przyjęć A one do mnie,że na izbę przyjęć jedzie się w sytuacji zagrożenia życia... Mówię,że lekarka mi napisała ostatnio,że jak jest coś niepokojącego to zawsze można skorzystac z izby i że co ja mam zrobić. A one swoje,że lekarz prowadzacy powinien mi niezwłocznie wyznaczyć wizytę u siebie.I wyslaly mnie na korytarz, do 16 przyjmuje lekarz jak będzie jakieś okienko albo ktoś nie przyjdzie to mnie wcisną. Siedzę w szpitalu od 9. Nie wiem czy w ogóle wejdę dzisiaj. Mama już dosyć,mam ochotę ryczeć

a97e8a0113.png
    *14.09.2021- II kreski
    *18.05. - 38+5, 3675 g
  • 5ylwian Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2022, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja lekarka przyjmuje tylko w środę i czwartki,wiec na pewno na teraz to by kazała mi jechać do lekarza do szpitala. Nie wiem co robić. A tyle kasy chamy pociągają z wypłaty A na co to? Nie wiem ile wysiedze. Jestem już głodna,nie mam nic ze soba do jedzenia, kręci mi się w głowie od maski i naprawdę zaraz się porycze

a97e8a0113.png
    *14.09.2021- II kreski
    *18.05. - 38+5, 3675 g
  • Motyl12 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2022, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosiek, a czy smoczki z lovi pasują do butelek aventa?
    I jeszcze pytanko do Was-jaki magnez przepisał Wam lekarz?ja biorę aspargin ale doczytałam że zatrzymuje wchłanianie kwasu foliowego i chcę zmienić na inny

Udane 2IVF-Zdarzył się cud😍
    Maj 2022r-rodzi się synuś🤱💙
  • Vende Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2022, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwian, jeju, biedna jesteś bardzo. Współczuje. Nie wiem co bym zrobiła na Twoim miejscu, a w przychodni do ktorej chodzisz nie ma innych ginekologów? Bo cos slabo to brzmi co piszesz o tym szpitalu :(

Ja tez oglądam Joanne Mróz, raz w tygodniu mam tę szkołe rodzenia ze swoją położną, słucham też trochę zaufaj położnej. A i tak czuje, ze nic nie wiem ;).

Motyl92 ja biorę daymag b6, zaczęłam jak mialam mdłości i wymioty, niestety tabletki nie wchodziły a ten rozpuszcza sie w wodzie.

Motyl12, 5ylwian lubią tę wiadomość

17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja :)
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2022, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwian, strasznie współczuję. Nie daj się tam, walcz o swoje! Ty jesteś mama i ty masz się czuć pewnie ze wszystko jest ok. Upominaj się tam żeby cie szybciej przyjęli. Może od razu próbuj łapać lekarza jak się da?

Zosiek, ja biorę asmag, ale nie mam pojęcia jak się to ma do kwasu foliowego.

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • Zosiek Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2022, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motyl12 nie pasują, są zupełnie inne, tzn nie jestem pewna jak nakrętki, bo np. do tego laktatora neno Angelo można wkręcić Avent, dzisiaj to sprawdzę bo czekam na laktator. Pisałam o smoczkach lovi, że są dobre te do "cyckania". Do butelek z aventu smoczki w komplecie mają fajne. 😉 Można jedną kupić buteleczkę 125ml i później się zweryfikuje czy pasuje dziecku, ona ma smoczek 0+.
    Ja biorę magne b6.

5ylwian współczuję czekania i takiego traktowania. 😔 Tak to wygląda w czasach pandemii, najważniejsi pacjenci z covid... Próbowałaś dzwonić do swojej lekarki? Przyjmuje w jakimś szpitalu? Zawsze ona może jakoś ruszyć... Trzymaj się tam i dawaj znać 😘

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2022, 11:39

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
‹‹ 214 215 216 217 218 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ