X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2022
Odpowiedz

Maj 2022

Oceń ten wątek:
  • 5ylwian Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2022, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Soleil wrote:
    5ylwian biedulka, szkoda że tak wyszło, ale w czas i w porę to odkryłaś bo jeszcze nie ma tragedii. Gdyby była na pewno nie puścili by Cię z tego szpitala jakiegokolwiek by wrażenia nie zrobili. Chociaż to co opisałaś, aż ciary przechodzą, że tacy ludzie pracują 😭 jak tak można mówić i bawić się w odsyłanie pacjentki w ciąży, która przyszła bo ma Problem.. Pewnie zanim zdążysz ochłonąć już Twoja doktor, ewentualnie inny lekarz, będzie miał na Ciebie plan 😘

Ja od kilku dni przy każdym wstaniu z łóżka mam twardnienie brzucha, nawet mimo brania progesteronu i magnezu, powiem Wam że jest mi tak z tym źle.. Myślę że też maja na to wpływ zaparcia, które powróciły 😢 Do wizyty jeszcze 2 tygodnie. Czuje się okropnie psychicznie, nieprzydatna do niczego
    A może nospe powinnaś dostać?

a97e8a0113.png
    *14.09.2021- II kreski
    *18.05. - 38+5, 3675 g
  • Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2022, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwian glowa do góry, odpoczywaj i nie stresuj się bo to na pewno nie pomoże!
    Co do szczepienia to ja uważam, że to raczej nie miało wpływu...Tyle kobiet w ciąży na świecie się szczepilo...wiadomo że teraz czlowiek bedzie się doszukiwać powodów ale myślę że z tą szyjką to już tak bywa i w czasach przed Covidem tez sie skracały🙂 trzeba być dobrej myśli! Leż i odpoczywaj🤗
    Co do magnezu to ja biorę slowmag. Pytałam swojego lekarza czy nie moglabym brac magne b6 bo akurat mialam zapasy w domu hah ale powiedzial mi ze ten slowmag jest lepszy, chodzi chyba właśnie o lepsze wchlanianie🙂

5ylwian, Motyl12 lubią tę wiadomość

oar89n73njsm8gcn.png
  • Soleil Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2022, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    5ylwian wrote:
    A może nospe powinnaś dostać?

W Belgii nie dają takich środków :/ ale mam nospe i jak jest tragedia to biorę 1dziennie, różnicy dużej nie widzę, wiem że dziewczyny biorą po 3,ale za dużo ich nie mam, muszę jakoś do wizyty rozłożyć.. Muszę podpytać o to koniecznie bo poza magnezem i paracetamolem to nic nie proponują

Ana.Ta lubi tę wiadomość

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2022, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tą nospa lekarka mi powiedziała że ona co prawda powinna pomoc na skurcze i twardnienie, ale nie przesadzać bo działa na wszystkie mięśnie, łącznie z szyjka, także z tym też trzeba uważać.

Soleil lubi tę wiadomość

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • 5ylwian Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2022, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny lekarka zadzwoniła.jutro między 13-14 mam przyjechać ponownie do szpitala (bo ona tam pracuje) i mam tak jak dzisiaj przejść test na covid i wejśc na ta izbę i powiedzieć,że jestem z nią umówiona,żeby ja zawołał i mnie tam zbada. Mówi,że trochę sceptycznie podchodzi do takich pomiarów,ale nie widzi mnie to nie chce przesądzać. Mam oprócz asparginu,który biorę 3x to mam brać jeszcze slowmag 3x.i dzisiaj odpoczywać A jutro przyjechać. Mówi,że gdyby faktycznie było 21mmm w 27 tygodniu to trochę mało,ale chce ją samą zmierzyć

Soleil, Kasjanna, Leksa, Zosiek, Malinka2021, Ana.Ta, Motyl12, Olenkaa lubią tę wiadomość

a97e8a0113.png
    *14.09.2021- II kreski
    *18.05. - 38+5, 3675 g
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 lutego 2022, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super, ze ci odpisała. To teraz wlacz sobie coś, albo poczytaj i odpoczywaj do jutra.
    Zobaczymy co ci powie lekarka.
    Może faktycznie poprostu będziesz musiała leżeć i pachnieć do końca ciąży, a może obejdzie się bez tego.

Soleil przykro mi, że tak się czujesz u mnie też nospy nie ma, chociaż Polski ginekolog przypisał mi buscopan czy jakoś tak, ale nie brałam, bo mi przeszły wtedy dolegliwości.
    Widzę, że już wszystkie zmagamy się z tymi twardnieniami. Może to już taki etap ciąży, sama nie wiem.
    U mnie najgorzej jest przed wizytami zawsze coś mi się dzieje i muszę iść prywatnie. Najgorsze w tym jest to, że w takim wypadku wychodzą mi 2 wizyty w 1 tygodniu, a później przed 6 tyg nic.
    Ja jak chodzę do pracy to brzuch strasznie twardy, a dzisiaj zostałam w domu i też napięty się robi, teraz lepiej jak leżę, ale zaraz musze wstać i zrobić jakiś obiad.
    Mąż zaoferował, że ugotuje, albo przyjedzie z jedzeniem, ale tak mi jakoś źle z tym, że on 12h w pracy i jeszcze miałby stać w kuchni.
    Mam pokrojone wszystko na szczęście.
    Najwyżej jutro zaszaleje i objem się jakimś KFC, bo chodzi za mną już z miesiąc, ale walczę, żeby nie jesc 😁

5ylwian, Merci92, Soleil, Ana.Ta lubią tę wiadomość

• Soleil Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2022, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cieszę się i się nie cieszę że nie jestem sama 🙄 wzięłam nospe forte, wydaje mi się że tutaj też jest buscopan, zobaczę następne dni, najwyżej będę pisać do mojej Pani doktor. Ja właśnie ze względu, że męża nie ma cały dzień to staram się ten obiad w trakcie dnia ogarnąć chociażby na raty bo i tak przejął już wszystkie obowiązki

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2022, 18:59

• Zosiek Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2022, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    5ylwian dawaj jutro znać. 😘

Soleil z zaparciami też walczę, nie jest to łatwe zwłaszcza z takim juz dużym brzuchem 🤦 niestety lepiej już nie będzie i będziemy się tak toczyć do końca... Najgorsze są ostatnie tygodnie, bo już z chodzeniem mogą być problemy. W sobotę też miałam taki kryzys, płakałam mężowi, że już do niczego się nie nadaje, bo trochę posprzątałam, zupę zrobiłam i musiałam leżeć. Łącze się z Tobą w bólu 😘

Co do obiadów, ja kombinuje jednogarnkowe, albo w stylu warzywa na patelnię z mięsem itd. byle jak najszybciej. Albo siądę i zrobię np więcej kotletów mielonych i pomroże. Mięsa jak kupimy więcej to pokroje i mam już porcje przygotowane w zamrażarce. Jakoś trzeba teraz kombinować.🤣🤦

5ylwian, Soleil lubią tę wiadomość

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2022, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny kochane trzymajcie się dzielnie✊

5ylwian dobrze że jutro Twoja Cię przyjmie. Co by się nie działo szybko zareagowałaś więc będzie tylko lepiej. Odpoczywaj do samej wizyty 😘

Powiem Wam, że jak sobie pomyśle o tych komplikacjach to aż mi się gęsia skórka robi:/
    Człowiek jeszcze „tyle ma do zrobienia” a tu nagle B U M. Ale co by się nie działo. Walczmy dzielnie. Jeszcze tylko 1/3 została w większości, a niektórym z Nas to już wgl malutko 😘

Podziwiam wszytkie które jeszcze pracują, ja już przy domowych pracach się męczę, często leżę bo kłuje, czy boli, albo ochodzę się bo trzeba coś pozałatwiać. A co dopiero jeszcze wstawanie na czas i dojazdy. Superwoman jesteście 😘

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2022, 20:15

Soleil, 5ylwian, Zosiek lubią tę wiadomość

16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2022, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja często gotuje na dwa dni, a w sobotę przy okazji zakupów byliśmy na kebabie 😇 1 w ciąży... i ostatni. Powiem Wam że wolę domową pizzę albo frytki z piekarnika. Był pyszny ale tak mnie po nim suszyło że 5 szkl wody było za mało🤣🤷‍♀️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2022, 20:19

• Vende Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2022, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwian, wlasnie bo to duzo zależy niby od tego jak zmierzy. Dlatego dobrze ze ona Ci zmierzy, skoro robiła to poprzednio :). Odpocznij a jutro daj znac jaka decyzja i co Ci powiedziała.
    Jeju, dziewczyny z tymi obiadami i ogarnianiem domu to jest masakra. Ja mam wrażenie, ze zabiera mi to pol dnia a mialam przeciez leżeć. Jeszcze tak jak dzisiaj doszla szkola rodzenia to jestem wypluta. Nie wiem jak ja dwa tygodnie temu jeszcze pracowałam (i to wcale nie po 8h tylko potrafiłam więcej) a i tak to wszystko ogarnialam. Moze to właśnie magia siedzenia w domu, sama nie wiem. Zawsze sie zastanawiałam co robia kobiety ktore nie pracują a teraz sama nie mam na nic czasu :P.
    Zaczynam momentami czuc wybrzuszenia na brzuchu, ze jest taki nierówny chyba to jest zalezne od tego jak sie mała odwroci. Za pierwszym razem to sie wystraszylam co jest :P

Ana.Ta, Malinka2021, 5ylwian, Soleil lubią tę wiadomość

17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja :)
  • Marmis Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2022, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    5ylwian wrote:
    A co mogą mi dac? Dopiero w piątek odstawiłam progesteron. Boję się,że mnie zamkną w szpitalu
    Sylwian ja mialam podobna sytuacje. Mi tez z 4 cm do 2,5 sie szyjka skrocila w ciagu dwoch tygodni juz w grudniu. Na poczatku stycznia moja gin zalozyla mi pessar normalnie u siebie w gabinecie. Wczesniej pobrała wymazy- bo nie moze byc zadnej infekcji. Dodatkowo.biore na noc cyclogest. Nie mozesz dzwigac ani przemeczac sie, duzo lez. I generalnie oszczedny tryb zycia. Bedzie dobrze✊✊✊ Do szpitala Cie raczej nie poloza. W takim wypadku po prostu lezenie i pessar.

Kasjanna, Megsi, Ana.Ta, Malinka2021, 5ylwian lubią tę wiadomość

Marmis
  • Malinka2021 Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2022, 06:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny teraz rano trafiłam na artykuł o ziołach w ciąży polecanych i zakazanych. Wczoraj jadłam kurczaka z curry i faktycznie wieczorem twardawy brzuch miałam. A dzisiaj rano czytam, że curry nie powinno jeść się w ciąży , bo skurcze może powodowac! Może też jecie coś o czym nie mamy pojecia, że może szkodzić i te twardnienia się pojawiają? Podsyłam artykuł o tych ziołach 🙂

https://naturalniezdrowe.pl/blog/94_przyprawy-ziola-ciazy-zalecane-ograniczane

PCOS, starania od 2018, klinika od 2021
    08.21 4ta stymulacja (letrozol+bemfola+ ovitrelle)
    12.05.22 👶Wojtuś💙
  • Malinka2021 Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2022, 06:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Starte jabłko z cynamonem sobie jadałam.. A tam jest napisane, że cynamon wady wrodzone może powodować 😐

PCOS, starania od 2018, klinika od 2021
    08.21 4ta stymulacja (letrozol+bemfola+ ovitrelle)
    12.05.22 👶Wojtuś💙
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2022, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, myślę że bez paniki. Może jakbysmy się codziennie obzeraly tymi przyprawami to miałoby efekt jak opisany, ale nie jak się dodaje w małych ilosciach do potraw od czasu do czasu.

Leksa, Merci92, Zosiek lubią tę wiadomość

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • 5ylwian Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2022, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marmis wrote:
    Sylwian ja mialam podobna sytuacje. Mi tez z 4 cm do 2,5 sie szyjka skrocila w ciagu dwoch tygodni juz w grudniu. Na poczatku stycznia moja gin zalozyla mi pessar normalnie u siebie w gabinecie. Wczesniej pobrała wymazy- bo nie moze byc zadnej infekcji. Dodatkowo.biore na noc cyclogest. Nie mozesz dzwigac ani przemeczac sie, duzo lez. I generalnie oszczedny tryb zycia. Bedzie dobrze✊✊✊ Do szpitala Cie raczej nie poloza. W takim wypadku po prostu lezenie i pessar.
    Dzięki :* odliczam godziny do wizyty. Dam znac co powie

Merci92, Ana.Ta, Zosiek lubią tę wiadomość

a97e8a0113.png
    *14.09.2021- II kreski
    *18.05. - 38+5, 3675 g
  • 5ylwian Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2022, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marmis wrote:
    A ile się czeka na wyniki tych wymazow? Bo się zastanawiam czy da radę mi jeszcze w tym tygodniu go założyć w razie czego

a97e8a0113.png
    *14.09.2021- II kreski
    *18.05. - 38+5, 3675 g
  • Merci92 Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2022, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    5ylwian jestem z Tobą ☺ Czasami pomiary są tak różne. Na każdym sprzęcie i przez kogoś innego robione mogą być inne. Jeszcze wyjdzie ze masz dużo lepsza sytuację niż się wczoraj zapowiadało.☺

Dziewczyny a robicie Baby Shower bo teraz to jest takie modne ostatnio?👶🚿☺

5ylwian lubi tę wiadomość

6056198c02.png
  • Provitamina Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2022, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To prawda, co sprzęt albo nawet lekarz to inne pojawiają się parametry.
    Ja nie chciałam baby shower, zresztą taką imprezę robią koleżanki, a teraz przez tą pandemie kontaktu się ograniczyły. W sumie ja już na początku ciąży powiedziałam, że nie chce 🙂
    Wczoraj byłam na wizycie. Mój maluch waży ok 660 g i nadal ma się dobrze. Trochę się martwiłam przed wizytą, bo słabo go czułam, ale widocznie więcej śpi niż wojuje w brzuchu. Poza tym nie każdy ruch dziecka można poczuć, bo na usg machał rączkami i nóżkami a ja tego nie czułam.
    Wczoraj dowiedziałam się, że z uwagi na mój mięśniak mogę mieć wskazanie do cc, bo z uwagi na tego mięśniaka macica inaczej się obkurcza, poza tym mięśniak może przeszkadzać w fizjologicznym porodzie. Decyzja i tak będzie finalnie podjęta po ustaleniu położenia dziecka i jego wadze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2022, 08:58

Merci92, Megsi, Zosiek, Soleil, 5ylwian lubią tę wiadomość

Starania od kwietnia 2020 roku
    👫 OBOJE 35+

Prolaktyna: 23,34 ng/ml ✅
    AMH: 1,48 (norma 35 l.- 39 l. : 0,147 - 7,49 ng/ml)
    Testosteron wolny: 3,08 (0,10 - 6,30 pg/ml✅
    Androstendion: 3,29 (0,30 - 3,30 ng/ml✅
    Estradiol: 223,10 (21 - 312 pg/ml) ✅
    TSH: 0,708 (0,350 - 4,940)✅
    FT3: 4,15 pmol/l (2,63 - 5,70)
    FT4: 1,02 ng/dl (0,70 - 1,48)
    Anty TPO < 3,00 IU/ml (0,00 - 5,61)✅
    DHEA-SO4: 281,60 ✅
    FSH: 6,70 mIU/ml (3,03 - 8,08)
    LH: 4,65 mIU/ml (1,80 - 11,78)
    Drożność jajowodów ✅
    Histeroskopia - sierpień 2021r. - OK

3 x IUI [IV, V, VI 2021r] - brak ciąży

Sierpień 2021r. IN VITRO
    06.09.2021r. punkcja, pobrano 2 komórki, tylko jedna się zapłodniła - mąż: metoda selekcji plemników PICSI
    09.09.2021r. transfer 8aa + Ebryoglue
    11 dpt: Beta 467,87 / 13 dpt: Beta 953,59 / 15 dpt: Beta 1632,94 / 18 dpt: 3929,93
    Pierwsze USG: 4 październik 21r.: 25 dpt - jest serduszko.
    7470ugpj1funw5wd.png
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2022, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinka2021 dzięki za artykul 😘 ja też posypuje swoją owsiankę cynamonem, ale właśnie wydaje mi się że to taka mała ilość że nie ma znaczenia... ale jak juz wiem ogranicze 🙈
    Ja zrezygnowałam z wielu herbat ziołowych które wczesnej piłam a są nie wskazane. Ale została mi melisa i mięta więc nie jest źle🙃

Ja o baby shower nie myślę, przyjaciółki też nie proponują, ale i tak nie chcę. Jakoś taka radość przed porodem przy różnych przypadłościach dla mnie byłaby niekomfortowa. Jak zobacze córeczkę, jak urodzę wtedy mogę świętować wszystko ✊💛

Provitamina super że badania przebiegly pomyslnie 💛 to prawda jak nie ma dużo ruchów człowiek ma głupie myśli. Moja córcia np dzisiaj jeszcze śpi jak nigdy i już czekam żeby mnie kopnęła🤷‍♀️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2022, 09:01

Malinka2021, Zosiek, Merci92 lubią tę wiadomość

‹‹ 217 218 219 220 221 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ