X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2022
Odpowiedz

Maj 2022

Oceń ten wątek:
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2022, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwian, nie chce zeby to źle zabrzmiało, ale to pocieszające ze ktoś też tak ma.
    Ja jeszcze mam problem z mężem - on nie ma dobrego kontaktu z synem (tzn on uważa że ma, ale poświęca mu może 5 min dziennie), martwie się że teraz córeczka to będzie tatusiowa, jestem pewna że on nie będzie ich fair traktował, a im lepiej będzie traktował corke, tym ja będę bardziej starała się wyrównać to synowi.

Ja niestety jestem z tych co niewiele myślą do przodu o złych rzeczach. Od początku było dla mnie jasne że będzie drugi syn i z tym sobie poradzę. Nie pytajcie skąd takie przekonanie. 50% szans było - nie wyszło. Boję sie ze nie będę umiała wychować dziewczynki na silna kobietę, jaką chciałabym żeby była...

miissia, Merci92, 5ylwian lubią tę wiadomość

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • Merci92 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2022, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna Napewno wychowasz dziewczynkę na silna kobietę ☺👍 Jak już się tym martwisz to na pewno zrobisz wszystko żeby tak było ☺

A ja powiem wam że moja chrześnica, która ma 4,5 roku też na początku bardzo się cieszyła że braciszek się urodzi i mówiła do brzuszka ale niestety po porodzie potrafila zabawkami w niego rzucać jak jakaś zazdrość się pojawila. Jak to się mówi od miłości do nienawiści cienka granica jest. Raz braciszek jest słodki i go przytula a raz mu kuksanca da ☺ Wiadomo taki noworodek non stop przy piersi jest lub na rękach więc bawić się z nią już tak samo jak wcześniej nie da rady. Na szczęście 5 miesięcy minęło i podobno przyzwyczaiła się do nowej sytuacji i nie ma już takich złych reakcji więc dzieci pewnie potrzebuja czasu i tlumaczenia oraz rozmów a wszystko z czasem się poukłada ☺ Trzymam kciuki za was Mamuśki na pewno świetnie sobie poradzicie z zazdrosciami waszych maluchów bo wydaje mi się że takie reakcje są normalne u dzieci ☺💪

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia 2022, 11:46

6056198c02.png
  • Leksa Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2022, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna 5ylwian jak czytam wasze wypowiedzi to mi „lepiej” . Ja ostatnio płakałam tez o to, ze mała zabierze mnie synowi, ze nie będę mogła mu poświecić tyle czasu co teraz, ze nasze życie się zmieni. Oczywiście cieszę się, ze będzie drugie dziecko, ale już teraz tęsknie za pierwszym.

5ylwian, Kasjanna lubią tę wiadomość

Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2022, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A propos zazdrości - koleżance 2-latek chciał udusić noworodka poduszka w kołysce, bo on nie chce takiego brata. Także różnie bywa, trzeba pilnować, ale oczywiście przeszło mu, teraz trzymają z bratem front przeciwko młodszej siostrze ;)

Merci92 lubi tę wiadomość

• 5ylwian Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2022, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna wrote:
    Sylwian, nie chce zeby to źle zabrzmiało, ale to pocieszające ze ktoś też tak ma.
    Ja jeszcze mam problem z mężem - on nie ma dobrego kontaktu z synem (tzn on uważa że ma, ale poświęca mu może 5 min dziennie), martwie się że teraz córeczka to będzie tatusiowa, jestem pewna że on nie będzie ich fair traktował, a im lepiej będzie traktował corke, tym ja będę bardziej starała się wyrównać to synowi.

Ja niestety jestem z tych co niewiele myślą do przodu o złych rzeczach. Od początku było dla mnie jasne że będzie drugi syn i z tym sobie poradzę. Nie pytajcie skąd takie przekonanie. 50% szans było - nie wyszło. Boję sie ze nie będę umiała wychować dziewczynki na silna kobietę, jaką chciałabym żeby była...
    Ja modlilam się o drugiego syna, nie umialabym wychowywać córki. Mąż bardzo liczył na córkę,teraz niby cieszy się na syna,Ale co ma mówić? Ja właśnie też bałam się,że nie będę umiała tak nakierowac córki,żeby była silna i nie dała się nikomu ponizac. Ja taka nie byłam. Od dziecka miałam nadwagę,w szkole się ze mnie śmiali, z wagi, z ciuchów. Dopiero w liceum wzięłam sprawy w swoje ręce i schudłam 30kg, wtedy zaczęłam być zauważalna i faceci się mną interesowali. Ale we mnie już pozostało myślenie,że gdybym nadal była gruba to by mnie nie widzieli i tak już zostało. Nie potrafiłam wierzyć w szczere intencje ludzi. Do dzisiaj, zwłaszcza teraz w ciąży sni mi się podstawówka i koleżanki,które mnie wytykaja palcami. Nie chciałam nigdy córki,żeby nie musiała tego przechodzic co ja.

a97e8a0113.png
    *14.09.2021- II kreski
    *18.05. - 38+5, 3675 g
  • 5ylwian Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2022, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksa wrote:
    Kasjanna 5ylwian jak czytam wasze wypowiedzi to mi „lepiej” . Ja ostatnio płakałam tez o to, ze mała zabierze mnie synowi, ze nie będę mogła mu poświecić tyle czasu co teraz, ze nasze życie się zmieni. Oczywiście cieszę się, ze będzie drugie dziecko, ale już teraz tęsknie za pierwszym.
    No właśnie to wszystko jest o tyle pokręcone,że.to nie była wpadka, przecież staraliśmy się długo o drugie dziecko, 4 razy poroniłam,więc była to przemyślana decyzja. Dlatego tym bardziej sama siebie nie rozumiem z takimi myślami, jakby drugie dziecko było karą..

a97e8a0113.png
    *14.09.2021- II kreski
    *18.05. - 38+5, 3675 g
  • Leksa Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2022, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    5ylwian wrote:
    No właśnie to wszystko jest o tyle pokręcone,że.to nie była wpadka, przecież staraliśmy się długo o drugie dziecko, 4 razy poroniłam,więc była to przemyślana decyzja. Dlatego tym bardziej sama siebie nie rozumiem z takimi myślami, jakby drugie dziecko było karą..

Myśle, ze to są emocje i hormony ciążowe. Przecież żadna z nas nie żałuje tego, ze jest w ciąży, to tez jest trochę strach czy damy sobie radę i jak to wszystko pogodzimy

Kasjanna, 5ylwian lubią tę wiadomość

Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️
  • Zosiek Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2022, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej 😁

Ja po wizycie, młoda ma 2450g 🥰 wszystko ok, mam skierowania już na badania potrzebne do porodu, część zrobiłam dzisiaj, gbs jeszcze muszę w inne miejsce podjechać. Ktg będziemy robić w 38 tygodniu. Oczywiście po wizycie musiałam zaliczyć pączka, ojj będę to cierpieć później.🤣

Właśnie my chcieliśmy dużo mniejszą różnice wieku, ale nie udało się. 10 lat to bardzo dużo i mam obawy, ale ostatnio trochę mniejsze. Córka moja jest mamina, spędzałyśmy zawsze dużo czasu razem, gry, spacery, wycieczki. W ciąży mąż przejął pałeczkę i brał córkę na eskapady czy w góry. Wiem że łatwo nie będzie, ale przyzwyczai się. Wiecie przyszła kiedyś do mnie, objęła brzuch i mówi; mamuś cieszę się, że już nie będę nigdy sama. 😉 Ja się wzruszyłam bo jestem jedynak i rozczuliło mnie. 😂
    Myślę, że nawet jak na początku będzie ciężko to starsze zaakceptuje sytuację i przywyknie.

Co do wychowania córek, też mam i miałam nieraz obawy, mówiąc wprost nie jest dla nas świat łaskawy. Myślę jednak, że jak się dużo rozmawia i stara się dawać jakiś wzór to są szanse, żeby dziewczynka była silna. Czasami chłopcy też są słabi, dużo to jest też charakter.🙃 Przede wszystkim trzeba dzieci chwalić, podbudowywać ich poczucie własnej wartości.

A co do świata po porodzie, zmienia się, ale my też się zmieniamy. Dziewczyny co będą mieć pierwsze przekonają się.😁😁😁
    My też już jesteśmy wygodni od paru lat, więc śmialiśmy się z mężem, że tak jakbyśmy startowali od O. 🤣

Soleil, Leksa, Asiulka87, Merci92, Megsi, Misiaa, Malinka2021, Provitamina, 5ylwian lubią tę wiadomość

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2022, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwian, ciesze się że Ci się udało. Ja mam trochę odwrotnie, bo rodzice wychowali mnie na mocna babkę i taka się zawsze czułam. Ale trochę się stlamsilam w małżeństwie i właśnie pokazanie córce że można inaczej będzie dla mnie wyzwaniem, bo mogę mówić, ale wiadomo że dzieci nie słuchają tylko naśladują.

Dzis pierwszy raz od chyba miesięcy zrobiłam sobie makijaż i poryczałam się czytając wasze wpisy...

Wiem że hormony robią duża robotę, ja mam bardzo zle wspomnienia z okresu niemowlęctwa syna bo nie mogłam sobie z sobą poradzić. Nawet rozmawiałam z psychologiem jakiś czas temu co mam robić jak się to powtórzy. Co z tego że wiem że to hormony, nie umiem się zdystansowac. Kazała medytować. Ale jak uwielbiam jogę tak medytacji w ogóle nie rozumiem...

Zosiek, 5ylwian, Malinka2021 lubią tę wiadomość

• Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2022, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O matko widze ze ja mam swoje rozkminy czy w ogóle podołam bo to pierwsze dziecko ale widzę że przy kolejnym wcale przyszłym mamom nie jest latwiej🤗
    Ehhh my już chyba tak mamy ze zawsze musimy się martwic🙂
    Ja się też boje tej potężnej miłości ktora mnie może zalać hehe. Mam dwóch młodszych braci których bardzo kocham i o których zawsze się bardzo bałam szczególnie w tych latach dojrzewania...Jak gdzies szli na imprezę np to sprawdzałam na messengerze kiedy byli dostępni bo to świadczyło ze żyją🙈
    A co dopiero będzie z moim dzieckiem?! Jak gdzies samo wyjdzie to będę zawału dostawac😆 masakra hehe.

Też chcialabym córkę wychować na mądrą i silna kobietę i tak będę się starac🙂a co do chłopaków to oni też mogą mieć przeciez problemy w szkole, mogą się z nich smiac czy ich bić jak się znajdą silniejsi i głupsi od nich w klasie czy szkole😐to jest straszne...najważniejsze mysle zebysmy mieli jako rodzice dobry kontakt z dzieckiem obojętne jakiej płci hehe zeby nie bały się mówić nam o swoich ewentualnych problemach🙂

Zosiek, Leksa lubią tę wiadomość

oar89n73njsm8gcn.png
  • Soleil Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2022, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czasami ciężko przewidzieć zachowanie dzieci, mam nadzieje że szybko się przystosują do nowej sytuacji bo wiadomo może być ciężko. Ja jak dziś pamiętam, między mną a moją młodszą siostrą jest 5 lat różnicy. I gdy ona sie urodziła urodził się tez za chwilę sasiad. Zgadnijcie gdzie ja przebywalam wtedy 😎 w dzien w dzień chodziłam 'pomóc' (teraz raczej myślę że zawracałam tyłek) sąsiadce przy dziecku, mimo że mama mówiła, że takie same bebe w domu. Nie wiem czy robiłam to z zazdrości, może. Może u sąsiadki czułam się bardziej doceniona. Nie pamiętam ile to trwało, w sumie z dzieciństwa z rodzeństwem to pamiętam tylko krzyki i kłótnie 😅. Dopiero jak się powyprowadzałyśmy to jesteśmy jednymi z najlepszych koleżanek

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia 2022, 14:19

Merci92, Zosiek, Leksa, Asiulka87 lubią tę wiadomość

• Martuska1 Ekspertka

Wysłany: 7 kwietnia 2022, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas wszystko ok po wizycie. 33 tc waga 2200g. U mnie w ciągu 3 tygodni +2 kg także nie jest źle :)

Merci92, Soleil, Megsi, Motyl12, Zosiek, Leksa, Misiaa, 5ylwian, Malinka2021, Provitamina lubią tę wiadomość

8599s65g7c9lln09.png
    27.09.21 3mm ❤
    18.10.21 2,33cm
    26.10.21 3,54cm
    10.11.21 6,40cm
    03.12.21 188g ( 100% chłopiec ❤)
    12.01.22 434g
    11.02.22 919g
    16.03.22 1540g
    06.04.22 2200g
    27.04.22 2600g
    11.04.22 2900g
    12.05.22 Kacperek 2880g 55cm 10pkt ❤
  • Merci92 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2022, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super dziewczyny ☺ Zdrowo rosną te wasze bobasy 😃

Soleil lubi tę wiadomość

6056198c02.png
  • Motyl12 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2022, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super że wszystko ok z bobaskami😍
    Aż wzruszyłam się czytając Wasze wpisy...też nie mam łatwego życia...aż za dużo by pisać ale powiem Wam że te problemy często spędzają sen z powiek, powodują łzy i zasłaniają radość z tak długo wyczekiwanej ciąży i to wszystko przez osobę z najbliższej rodziny😢

Zosiek, Soleil, 5ylwian lubią tę wiadomość

Udane 2IVF-Zdarzył się cud😍
    Maj 2022r-rodzi się synuś🤱💙
  • Merci92 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2022, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosiek Ty to chociaż pamiętasz jeszcze jak pampersa założyć a ja to wczoraj na misiu musiałam zakładać żeby w szpitalu wiochy nie bylo bo nigdy tego nie robiłam 😄 Podziwiam jak ktoś decyduje się w dzisiejszych czasach na zawijanie dzidzi w tetrowe 😃

Megsi, Zosiek, Leksa lubią tę wiadomość

6056198c02.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 kwietnia 2022, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzicie ja się boję o relacje mojego męża z synem.
    Bo z jednej strony mój mąż jest kochany,ułożony i odpowiedzialny i strasznieninteligenty.
    Ale ciężko mu przyswajać informacje, okazywać emocje i zbyt twardo stoi czasem przy swoich argumentach. Boję się, że nie będzie potrafił wychować syna na czułego i okazującego emocje, że dziecko będzie miało problem ze zwierzaniem się. Są takie aspekty życia, które mąż ogarnie super z dzieckiem, ale boję się, że będzie zbyt mało wylewny. Wiem, że będzie spędzał dużo czasu z małym, ale chciałabym wychować syna na dobrego partnera i nie wiem czy podołamy. Z dziewczynka byłoby nam łatwiej, bo wiem ile błędów moi rodzice że mną popełnili, wiem co jest zle i czego mi jako kobiecie brakuje. Zawsze wiedziałam jakie wartości chce przekazać córce, żeby miała łatwiejsze życie niż ja, ale jestem też przeszczesliwa, że będę mieć syna. Planuję mocno męża wspierać i mówić mu co mógłby poprawić, ale nie wiem jak to wyjdzie. Może za bardzo analizuje wszystko.

Co do różnicy wieku, mogę wam powiedzieć, że u nas co 8 lat dzieci są i nie było problemów.
    Natomiast niech was nie zwodzi to, że przy dużej różnicy wieku nie ma kłótni.
    Mi wstyd przyznać, ale jak moja siostra urodziła syna jak ja miałam 8 lat to pomagałam jej bardzo, ale jak był starszy trochę i zaczął być denerwujący to się biliśmy i dogrywaliśmy jak 5 latki. Pomyśleć, że 12 letnia ja mogłabym odpuścić 4 latkowi ale nie było tak łatwo.

Teraz mój brat ma 12 letniego syna i 4 letnie córki i jest to samo. Czasem on sam z siebie dogryza im, bo lubi jak się wkurzają, czasem one przychodzą i bez powodu jemu coś robią.
    Natomiast kochają się strasznie i wskoczyli by w ogień za sobą.
    Tak samo jest ze mną i moim rodzeństwem, duża różnica między nami, ale nie wyobrażam sobie ich nie mieć.
    Dlatego nieważne jak ciężko z 1 dzieckiem będzie i jak wygodnie. Chcę starać się o drugie, żeby moje dziecko miało kogoś jak nas zabraknie.

Merci92, Zosiek, Soleil, Motyl12 lubią tę wiadomość

• Zosiek Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2022, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motyl 😘 myślę że trzeba próbować szukać i w upragnionej ciąży radości jak również w innych rzeczach i skupić się na sobie. Już nieraz dałam się bliskiej osobie stłamsić, przejmowałam się, nie spałam itd, a prawda taka, że ona miała mnie gdzieś. Kto ma zadbać o nas jak nie my same. 😘 Ja z biegiem czasu doceniam to co mam i ogromne wsparcie męża daje mi siłę na różne problemy.

Merci zgadza się pampersa pamiętam 🤣, ale zaczynam żałować że nie poszliśmy na tą szkołę rodzenia ze względu na męża. 🤣🤣🤣 Dla niego to wszystko nowość, pokazałam mu kiedyś jak się noworodka trzyma, podnosi, przewija to tak był przerażony i pyta; dasz sobie radę przez pierwsze miesiące prawda???🤣🤣 Wiem, że żartował, ale wiem, że też się obawia. Nam kobietom mimo wszystko to przychodzi łatwiej.

Soleil padłam z tą wizytacją u sąsiadki. 🤣

Kasjanna co do pokazania córce silnej kobiety to masz jeszcze na to dużo czasu, może to jest moment, żeby wyjść z tego stłamszenie. Co do jakiś depresji po porodzie itd. to niestety dużo dziewczyn to dotyka, jednak myślę, że teraz jak masz już takiego starszego smyka to będzie Ci lepiej, najgorzej jak się siedzi w domu z niemowlakiem i nie ma z kim pogadać. A tu zawsze starszy radości doda i zajmie myśli. 😘

Soleil, Merci92, Kasjanna, Leksa, Motyl12 lubią tę wiadomość

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2022, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosiek, święta racja. To jest duży plus większej różnicy wieku między dziećmi, bo starszak pozwoli się oderwać.

Leksa, Asiulka87, Zosiek lubią tę wiadomość

• Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2022, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megsi mamy chyba troszke podobnych mężów 😋
    Mój jest przedobrym człowiekiem ale jest taki bardziej zadaniowy. Wszystko chce robić najlepiej ale to jest typowo techniczny mozg hah nie wiem jak to się przełoży na wychowanie dziecka😛dlatego też mowil ze z chlopakiem byłoby mu troszke łatwiej bo wie co i jak a z dziewczynką moze nie do końca wiedziec jak do niej się zabrać ale najważniejsze że chce pomóc i chce być dobrym tatą ☺️

Megsi lubi tę wiadomość

oar89n73njsm8gcn.png
  • martynkaa87 Ekspertka

Wysłany: 7 kwietnia 2022, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, mam nadzieję że Doda wam to otuchy :) u moich synów jest 3,5 roku różnicy. Starszy ma teraz 5,5 a młodszy 2 lata. I powiem wam że od samego początku kochają się miłością prawdziwa i pozbawioną jakiejkolwiek zazdrości.. nie wiem na ile jest to kwestia charakteru starszeego a na ile przygotowania go przez nas do rodzeństwa ale jak ktoś do nas przychodzi to nie może się nadziwić że zazwyczaj bracia to się tłuką a u nas bawią i przytulają. Jak byłam w poprzedniej ciąży to starszego angażowałam w co tylko mogłam - wybierał jakieś ubranka, zabawki i był mega dumny a nie miał nawet trzech lat. Czytaliśmy dużo bajek o rodzeństwie i oglądaliśmy filmy i on naprawdę nie mógł się doczekać.
    Teraz wiem że będzie trudniej bo młodszy ma dopiero dwa lata i nie ogarnia tak dużo jak starszy brat ale mam nadzieję że starszy mu przetłumaczy że jest ich 3 muszkieterów i muszą trzymać się razem :)

Leksa, Zosiek, Malinka2021, Merci92, Motyl12, Asiulka87, Megsi lubią tę wiadomość

‹‹ 303 304 305 306 307 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ