X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2022
Odpowiedz

Maj 2022

Oceń ten wątek:
  • Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2022, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Soleil wrote:
    Asiulka pierwsza próbna okej, nie wspominając że zeszło z 1.5 godziny zanim ją zrobiłam, ale jestem bardzo zadowolona 😀 jutro robię kolejne podejście 😀 muszę kupić tłusciejsze mleko do spieniania chociaż te 2% też jako tako dało radę 🙂

Malinka zazdroszczę energii po takim wyjsciu, u mnie dłuższe wypady kończyły się łóżkiem, ale jutro planuje wyjść na mecz męża i tez zejdzie kilka godzin. A że to ostatni to z grillem itd. Na szczęście w klubie jest kanapa gdybym nie dala rady usiedzieć będzie gdzie się 'rozwalić' :D

Póki co nadrabiam jedzenie lodów :)

A kupowałaś od razu jakies filiżanki do tego ekspresu albo dzbanuszek specjalny co spieniania mleka czy nie?
    Dobrze pamiętam że przy tym ekspresie mieściły się większe kubki? Wyciągało się dno chyba?😋

miissia lubi tę wiadomość

oar89n73njsm8gcn.png
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2022, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała do południa głównie spala, ale teraz tak trochę już marudzi i chce żeby ją tulić. Brat na razie poznał na kamerce i dużego zainteresowania nie było, pewnie w domu dopiero zrozumie zmianę.
    Ana.Ta,ja przy pierwszym porodzie też nie masowałam i udało się bez nacięcia, tyle że wtedy ćwiczyłam mięśnie kegla. W ogóle myślę ile rzeczy do pierwszego porodu nie wiedziałam. Chyba nie było aż tyle rzeczy w necie wtedy.
    Już u nas w szpitalu dzieci nie kapią i zalecają w domu kąpać po tygodniu i do 3 razy w tygodniu.

Zosiek, Soleil, Malinka2021, Asiulka87, Megsi, Ana.Ta, 5ylwian lubią tę wiadomość

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • Soleil Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2022, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiulka87 wrote:
    A kupowałaś od razu jakies filiżanki do tego ekspresu albo dzbanuszek specjalny co spieniania mleka czy nie?
    Dobrze pamiętam że przy tym ekspresie mieściły się większe kubki? Wyciągało się dno chyba?😋

Kupiłam takie szklanki z podwójnym dnem 200ml, w domu zauważyłam, że się nie mieszczą 🙈, ale jak mowisz te dno wyciągnęłam i ça va :) dokupie też mniejsze szklaneczki bo w sklepie stały obok. 😀 Dzbanuszek również muszę ogarnąć narazie mam jakiś zastępczy pojemniczek. Sama przyjemność robić taką kawusie, w weekendy będzie przyjemny rytuał 😊 nie jestem jakimś super kawoszem ale wszystko przede mną 😄

Malinka2021, Asiulka87, Ana.Ta lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 kwietnia 2022, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana.ta ja zaczęłam masować 1.5tyg temu, a właściwie mąż, bo ja nie daje rady. Dzisiaj fizjo chwaliła i dala kilka porad mężowi jak robić lepiej. Na pewno warto trochę ćwiczyć mięśnie kegla i rozluznianie dna miednicy.
    Moja fizjoterapeutka poleciła mi oglądanie filmików Izabeli Dębińskiej, więc zobacz sobie może coś Ci przypasuje jeżeli chodzi o oddychanie i rozluznianie.
    Fizjo mówiła mi też, że dużo pierwszych mam odnosi jakieś tam obrażenia, ale zazwyczaj są bardzo minimalne, również poleciła mi pozycje do porodu, która jest dobra dla krocza i ogranicza również niechciana ingerencję lekarzy

Ana.Ta, Soleil lubią tę wiadomość

• 5ylwian Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2022, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana.Ta wrote:
    Ja dziś troszkę pomogłam mężowi w ogrodzie takie było ładne słońce, pozbierałam gałązki po obcinaniu:) teraz sobie oglądamy film i jem chipsy solone (mają znośny skład) 🙈

Grill pewnie by był ale jutro mamy Komunie, zaplanowaliśmy na poniedziałek bo chodzi za Mną kiełbaska i pieczony boczek 🙈

Kasjanna dobry pomysł z tą pomocą, obiadek zawsze się przyda😇 cieszę się że poród tak pozytywnie przebiegł. Tak sobie przedtem myślałam czy ci się przekąski przydały w tak krótkim czasie 😂

Ps. Czy tylko ja nie masuje krocza 😬 masakra, muszę się wziąć za siebie w tym temacie i wkońcu zadzwonić do położnej bo wkońcu nie zdąrze 🤷‍♀️
    Ja też nie masowalam,ani razu

a97e8a0113.png
    *14.09.2021- II kreski
    *18.05. - 38+5, 3675 g
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2022, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megsi dzięki za rady 😘 zrobiłam screena żeby mi to nie umknęło. Od nowego tygodnia działam czynnie. Może Mój nieświadomy mąż pomoże🤔

Wgl załamka. Mierzyłam to co wybrałam kilka dni temu na „impreze” i totalnie to odpadło bo dziś czuje się jak wieloryb.
    Dobrze że awaryjnie zostały getry, tunika i jakaś największa marynarka 😂
    Dobrze że do porodu ostatnia taka impreza... nie wiem jak Wy ale ja zbytnio wyjściowych ciążowych ciuchów nie kupowałam😬 myślę że pora roku zrobiła swoje

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 kwietnia 2022, 23:21

16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 kwietnia 2022, 23:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój bez problemu pomaga, nawet się edukował na stronie mojej fizjo 🙈
    Ja nie wiem na ile to wszystko pomoże, ale wolę robić na wszelki wypadek 😁 pozycje wertykalne są dobre, mi najbardziej polecała na boku z piłką między nogami. To też dobra pozycja przy znieczuleniu.
    Nie wiem ile z tych rzeczy zapamiętam i zastosuje, ale na ten moment pomaga to mojemu stresowi takie niby minimalne przygotowanie 😁

Aaa na bóle spojenia i tam kości to fizjo mi mówiła, że muszę wtedy rotować biodrami tak, żeby bobas się przesunął.
    Jak boli krzyż to wypinać miednice do przodu, żeby go wycentrować, a jak boli spojenie to do tyłu. W sumie wcześniej ie myślałam o tym, że boli mnie tam gdzie dziecko bardziej obciąża, ale dzisiaj zwróciła mi na to uwagę, bo narzekałam na bol prawego biodra, a obie widziałyśmy jak mi się brzuch z prawej strony trzęsie 😅

Ana.Ta, Zosiek, 5ylwian, Soleil, Klara_1985 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 maja 2022, 06:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanaa gratulacje niech zdrowo rośnie. 😉

Kasjanna lubi tę wiadomość

• Leksa Autorytet

Wysłany: 1 maja 2022, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale musiałam Was nadrobić 😅

U nas majówka pełna para od wczoraj 😃Pełno gości, grill - kiełbaski i mięsko z grilla 🥰 był cudowny wieczor, ale do 2 nie mogłam spać 🤦🏼‍♀️ Czuje się jak zoombie dziś.

A w ogóle to cieszę się, ze dziś już maj 🥰 miłego dnia 😘

Iwonaa27, Merci92, Zosiek, Misiaa, Ana.Ta lubią tę wiadomość

Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️
  • Iwonaa27 Ekspertka

Wysłany: 1 maja 2022, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lekarza mam to samo, cieszę się, że już ten magiczny maj :)

Ana.Ta lubi tę wiadomość

• Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 1 maja 2022, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak wszystkie pisały: oby do majówki iiiiiii mamy majówkę 😄
    A ja znowu z pytankiem🙂 muszę dzis sobie pooglądać jeszcze na YouTube i poprzypominać ale jestem ciekawa jak wy planujecie to ogarniac🙂
    Skoro mamy kąpać noworodka 2 lub 3x w tygodniu to ile razy dziennie robimy pielęgnację buźki? Wystarczy raz dziennie np rano czy wieczór? Chodzi mi o przemycie twarzyczki wodą gotowaną, przemycie oczek solą fizjologiczna hmm czesanie główki to chyba tylko po kąpieli? Macie już swój plan jak to ma wyglądać?🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 maja 2022, 10:23

Soleil, Zosiek, Ana.Ta lubią tę wiadomość

oar89n73njsm8gcn.png
  • Vende Autorytet

Wysłany: 1 maja 2022, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj wstałam z płaczem... Takim wzruszenia, ze jest maj. Do tej pory ciagle myslalam o przedwczesnym porodzie, albo o tej cesarce... A dzisiaj uświadomiłam sobie ze juz zaraz poznam największą miłość mojego życia... I wiecie co, ten ból nie będzie miał znaczenia. Nie czekamy na ból tylko na nasze dzieci, naprawde dopiero dzisiaj tak mocno sobie to uświadomiłam :)
    Takze mam dzień wzrusz. Co pomyślę to płaczę ;). Trochę tylko ta choroba mnie dobija, zaraz tydzień a tu poprawy za dużej nie ma. A tak bardzo nie chce brac tego antybiotyku...

Asiulka- u mnie na szkole rodzenia byla mowa ze dwa razy dziennie najlepiej rano i wieczorem, do tego pamietac o rączkach, bo dziecko wszystko dotyka a pcha je do buzi :) czesac chyba bede tak samo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 maja 2022, 10:25

Kasjanna, Soleil, Merci92, Klara_1985, Zosiek, Ana.Ta lubią tę wiadomość

17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 maja 2022, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dotrwalysmy w większości do maja, od dzisiaj możemy mówić, że nasze dzieci majowe będą. Chyba, że ktoś w czerwcu urodzi, ale nie zakładamy takich scenariuszy.
    U mnie po 2 tyg pięknej pogody od wczoraj deszcz, więc sesja odwołana. Mam nadzieję, że synek posiedzi jeszcze chwilkę, żebym zdążyła zrobić kilka zdjęć.
    Cudownej niedzieli i grillowania.
    Ja zdycham po wczorajszej restauracji. Zjadłam 3 talerze jedzenia i później desery, ale było warto 😅

Vende, Asiulka87, Malinka2021, Merci92, Zosiek, Ana.Ta lubią tę wiadomość

• Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 1 maja 2022, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaa I jeszcze jedno🙂wiemy jak zbawienna dla dzieciątka jest na początku siara tylko skąd mam wiedzieć że dziecko tą siarę się napiło?😛jak jej ma być tak mało to skąd będę wiedzieć że ona w ogóle jest w momencie ssania przez dziecko🤔
    Teraz widzę że mam tą siarę tak co kilka dni heh I tylko w lewej piersi 😋ale czy akurat będzie jak będzie ssała malutka?🤔😏

oar89n73njsm8gcn.png
  • Soleil Autorytet

Wysłany: 1 maja 2022, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się i ja w maju, dzisiaj nie będę miała za bardzo jak zerkać tu później może jakoś nadrobię.

Vende ja miałam ta sama myśl. Cały czas miałam wizje przedwczesnego porodu.. A jednak miałam być majowa i będę i jestem strasznie wdzięczna za to :)

A co do pielegancji dzidziusiów nie wypowiadam się ale chętnie poczytam bo jestem zielona w temacie 😉

Miłego dnia ❤️ jestem ciekawa, która następna.. 😄

Asiulka87, Zosiek, Ana.Ta lubią tę wiadomość

• Malinka2021 Autorytet

Wysłany: 1 maja 2022, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przebudziłam się 1:40 w nocy, tylko spojrzałam na zegarek i data w telefonie 1 maja i od razu lżej mi się zrobiło i mówię do Wojtusia 'wytrwalismy' 😊
    Udanego grillowania Dziewczyny 😘

Asiulka87, Zosiek, Leksa, Klara_1985, Soleil, Ana.Ta lubią tę wiadomość

PCOS, starania od 2018, klinika od 2021
    08.21 4ta stymulacja (letrozol+bemfola+ ovitrelle)
    12.05.22 👶Wojtuś💙
  • Merci92 Autorytet

Wysłany: 1 maja 2022, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiulka87 Myślę, że można sobie pierś ścisnąć ręcznie i zobaczyć czy leci Ci ta siara jak leci i przystawisz maluszka to nic innego nie będzie pił a na początku tylko ona leci a później dopiero mleko więc prawie na 100% wypije Ci cała siare 😉 Natomiast ile np ja jej będę miała skoro mi leci od połowy ciąży że aż wkładki muszę nakładać to jest dopiero zastanawiające ale pewnie wytworzy się tyle ile będzie potrzeba ☺ Zdam się na mój mądry organizm on za mnie to zrobi 😀 Trzeba być tylko pozytywnej myśli 🙃

Asiulka87, Ana.Ta lubią tę wiadomość

6056198c02.png
  • Zosiek Autorytet

Wysłany: 1 maja 2022, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej 🙂
    Też się bardzo cieszę, że już maj 🥰
    Jeszcze pogoda jest taka piękna, udanej majówki dziewczyny 😘 dla niektórych ostatnie dni we dwoje 😁🥰

Asiulka coś tam malutka zassie tej siary, położna przystawi i coś tam na pewno wyjdzie także się nie martw. 😉 U mnie cała poprzednia ciążę nic nie ciekło z piersi, dopiero jakoś przed porodem coś się pojawiło i po porodzie.

Merci92, Ana.Ta, Malinka2021 lubią tę wiadomość

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • Misiaa Autorytet

Wysłany: 1 maja 2022, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiwat maj! Dałyśmy radę ❤ ja dzisiaj po pierwszej dawce sterydów :)

Co do pielęgnacji to mam w planach robić tak jak Vende,zobaczymy w praniu jak wyjdzie.. w ogóle powiem Wam że czuję się taka....nieprzygotowana :p

Udanej majówki :* korzystajcie ;)

Merci92, Vende, Zosiek, Leksa, 5ylwian, Ana.Ta, Malinka2021 lubią tę wiadomość

24tc...17.05.2017 córeczka 😇💔
    26tc...02.03-19.05.2018 córeczka 😇💔
    IV.2019 CB
    24tc...11.12.2020 córeczka👼💔
    9tc... VI.2021 😇💔
    05.05.2022 na świecie pojawił się CUD BARTUŚ ❤

"Wtedy, gdy wydaje mi się, że już nie dam rady
    - przypominam sobie kto mi się przygląda..."
  • Vende Autorytet

Wysłany: 1 maja 2022, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiaa, u Ciebie to juz naprawde ostatnia prosta :) jak sie czujesz? Rozumiem Twoje obawy, chyba wszystkie tak mamy... A im blizej, tym troche bardziej :)

Powiem Wam ze mnie ze wszystkich rzeczy wlasnie najbardziej stresuje laktacja... U mnie nic sie jeszcze nie zaczęło w tym temacie...

17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja :)
‹‹ 360 361 362 363 364 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ