X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2022
Odpowiedz

Maj 2022

Oceń ten wątek:
  • Vende Autorytet

Wysłany: 23 maja 2022, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz po wizycie poloznej. Jestem zadowolona bo mala przybrala w dwa dni 120g :) jesli chodzi o problemy z karmieniem kazala zmienic kapturki na inne, ktoras tez karmi w kapturkach i cos poleci? Wyslalam meza do sklepu ale nie wiem czy kupi dobre :P Dostalam ochrzan ze sie przemęczam i nakaz odpoczynku. Dzisiaj chce zabrac mala na pierwszy spacer, boje sie :P przebierac kazala przed jedzeniem i nie przesadzać z ciaglym meczeniem jej przewijaniem , zobaczymy.
    Nie dopytałam o te suplementy. Daje jej tylko witaminę... Zapomnialam.
    Ja tez myslalam żeby dokupic ale ona szybko urośnie i moze szkoda...

Ana.Ta, Soleil lubią tę wiadomość

17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 maja 2022, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana.ta w sumie nic specjalnego te metody, myślę, że głównie doświadczenie i brak stresu i taka neutralność względem dziecka.
    W każdym razie biorą go sobie pionowo tak jak na odbicie i masują po pleckach i gadają. Faktycznie sama tak robiłam później i faktycznie działało.

Za każdym razem jak mały ma problem z piersią i się zaczyna denerwować to też go bujam, mowie mu jakieś głupoty do ucha i klepie po pleckach i dostawiam znowu dopiero jak się uspokoi.
    Mieliśmy już u siebie pediatre z małym wszystko okej, spadek masy tez w porządku. Mówiła, że na kp tak jest i się nie przejmować tym. Zmierzyła go to ma tylko 53 cm, jesteśmy z mężem w ciężkim szoku, ja nie wiem skąd on ta wagę wziął. Jutro położna ma do nas przyjść do domu, już jesteśmy umówieni.

• MamaRo Ekspertka

Wysłany: 23 maja 2022, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć mamuśki 🤗
    Udzieliłam się zaledwie parę razy więc pewnie mnie nie kojarzycie ale pocztuje praktycznie codziennie, kibicuje, gratuluję rozpakowanym ❤ i trzymam kciuki za pierwsze spotkania które jeszcze przed Wami🤱❤
    Nasz drugi synuś przyszedł na świat przez cc 13 w piątek 😉 cały i zdrowy🥰... ale ja nie o tym... chciałam Wam tylko powiedzieć, a propos problemów z brzuszkiem, co u nas przy pierwszym synu się sprawdziło i teraz też stosujemy... mianowicie kładzenie na brzuszku na dosłownie 2 minutki(chyba ze wytrzyma dluzej👍) nie używaliśmy żadnych kropelek itp. kładliśmy go na brzuszek jak żabkę i podkładaliśmy rękę żeby mógł się stopkami odpychać... dobrze nawet jak sobie trochę pojęczy, pokwęka, bo lepszy masaż brzuszka wtedy 😊👍
    Oczywiście nie zaraz po jedzeniu bo ulewka gwarantowana ;p my to robimy najczęściej po śnie 🙂
    Przypomniało mi się o tym i stwierdziłam że się podzielę;)
    Pozdrawiam cieplutko 😉

Megsi, Kasjanna, Malinka2021, Leksa, Ana.Ta lubią tę wiadomość

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 23 maja 2022, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaRo, dzięki :) i gratulacje :)
    Ja córcię kładę w tej pozycji, ale na sobie, bardziej w pionie, wtedy ma za jednym zamachem odbijanie, a grawitacja popycha kupę (mam nadzieję, ale też działa - czasem ;))

Malinka2021, Leksa, Ana.Ta, MamaRo lubią tę wiadomość

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 maja 2022, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaRo, moja córka też z cc z piątku 13.Gratuluję!

Leksa, MamaRo lubią tę wiadomość

• Zosiek Autorytet

Wysłany: 23 maja 2022, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej 😁
    Podczytuje Was cały czas 😘 z pisaniem gorzej bo czas wypełniony w 100%. W przyszłym tygodniu już będę na spokojnie cieszyć się macierzyństwem🥰 jeszcze tylko przeżyć ten tydzień...

U nas pojawiły się problemy z brzuszkiem, młoda się pręży i kupkę na raty robi. Próbujemy masaże, biogaje wprowadziłam dopiero 2 dni temu, potrzeba czasu żeby podziałała.
    Mnie drugi dzień głowa boli, a tak długo miałam spokój z migrenami 🤦
    Czasem brakuje mi tego ciążowego czasu, ale wkroczyliśmy w nowy cudowny etap. 🥰

Jak u Was z ulewaniem? U nas przy czkawce czasami sporo poleci.

Vende a z jakiej firmy masz teraz kapturki? Ja mam z medeli i jestem niezadowolona, próbowałam jak mi brodawkę załatwiła, mam uczucie że młoda się w nich krztusi. Kiedyś miałam z aventu i były ok.

U was już położne z tego co widzę były, a u mnie cisza. Mamy czekać na telefon. W czwartek jedziemy do pediatry. 🙃

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2022, 15:23

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • Malinka2021 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2022, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak dajecie smoczka to nie ma problemu z ssaniem piersi? Rozważam czy nie wprowadzic, ale nie chce zaprzepaścić tym ruchem karmienia piersią.
    MamaRo oczywiscie, że Cię pamiętamy 🥰 gratulacje 😊 my chwilę przed 13.05 się rozpakowalismy bo 12.05 o 22.50 😄

MamaRo lubi tę wiadomość

PCOS, starania od 2018, klinika od 2021
    08.21 4ta stymulacja (letrozol+bemfola+ ovitrelle)
    12.05.22 👶Wojtuś💙
  • Leksa Autorytet

Wysłany: 23 maja 2022, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas smoczki z canpol babies tam średnio, mam wrażenie, ze są za duze dla niej. Dziś przyszły z lovi i jakby trochę lepiej.

Vende ja karmie w kapturkach od samego początku. Mam z firmy medela. W szpitalu codziennie była u nas doradca laktacyjny i sie pytała jak z karmieniem, bardzo miła młoda Pani i stwierdziła, ze z bardzo dobrej firmy mam kapturki, tak nieskromnie przytaknelam, ze wiem 😅

Ana.Ta, Zosiek lubią tę wiadomość

Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 maja 2022, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dziewczyny masakra, mamy wyjsc, ale nagle na sali rodzi dziewczyna. Najpierw myślałam, że ja po cc przywieźli, ale słyszymy pikania zza parawanu z mężem. Każą jej wdychać gaz, ja w końcu musiałam iść do łazienki i zobaczyłam masa sprzętu czekająca na bobasa. Zastanawiam się co się stało, że nie jest na porodówce.
    Szkoda mi jej bardzo. Na sali jest nas 5 dziewczyn z maluchami u każdej jest teraz partner, no i ona rodzi w asyscie 4 lekarzy i 3 położnych.
    Dlatego mam problem z wypisem, bo nie ma wolne położnej na to, żeby zdjąć opatrunek i wypisać nas 😔

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 23 maja 2022, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O masakra, nie wyobrażam sobie tak rodzic, koszmar...
    Ja też się obawiałam dać smoczek, ale w szpitalu bardzo nalegali, polozna laktacyjna mówiła że to nie ma wpływu, tylko żeby nie dawać cały czas, tylko na chwilę zeby uspokoić / uśpić i później wyjąć z buzi. Z tym że moja mała od razu bardzo dobrze ciągnęła z piersi, jakby miała z tym kłopot to bym nie ryzykowała...

Z ulewaniem mamy problem od 2 dni, wcześniej się w ogóle nie zdarzało. I właśnie głównie przy czkawce, czasem calkiem sporo.
    Zosiek, a odbijasz? Masz uniesiony materac w łóżeczku czy na płasko? Ja trochę mam podniesiony, ale nie wiem ile powinnam, z tym że najczęściej chyba ulewa na przewijaku...

Malinka2021, Zosiek, Megsi lubią tę wiadomość

• Zosiek Autorytet

Wysłany: 23 maja 2022, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna odbijam ale nie zawsze się ładnie beknie. A z materacem wyżej troszkę spróbuje, ma to wpływ? Właśnie u nas przy czkawce czasem aż chlupnie.
    Ile Wasze dzieciaczki wogole jedzą tak naraz? Odciagnietego albo mm?

Leksa a jaki masz rozmiar tych kapturków? Ja mam M i strasznie są głębokie, moja krztusi się nimi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2022, 18:55

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 23 maja 2022, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaRo gratuluję😘 dzięki za polecajkę, też to wprowadziłam rano po spaniu i drugi raz popołudniu, malutka się zmęczy i lepiej je. :)

Właśnie miałam Was pytać o spacery, my narazie siedzimy w domu. Trochę się boję 🙈 wychodzicie jak dzieci już śpiĄ? I jak je teraz ubieracie, chyba czapeczka żeby zakryła uszka ? 🤔

U mnie kikut jeszcze jest ale ładnie się goi, była dziś połozna i pokazała żeby psikać na patyczek do uszu i przejechać w środku dookoła.

Vende super że malutka przybrała🙃 u mnie niestety schudla 20g, w szpitalu 300g i waży tylko 3140 :( kolejna wizyta w środę- aż się boję. Mam mieć 2 razy w ciągu dnia przerwe w karmieniu i dawać MM po 40 ml. I stymulować laktatorem po każdym karmieniu... mała słabo ciągnie albo jest mało pokarmu😕 a trzy trzeba ją stymulować bo to taka śpiąca królewna .

O matko ale u nas akcja 🙈 mała od rana miała przestoj w kupkach a teraz zrobila 3 w ciagu 1,5 godziny... ostatnią podczas kąpieli na przewijak 😂 ( narazie myjemy ją pieluszką - póki nie odpadnie kikut). I zesikała się podczas 2 kup- mąż swoje 1 przewijanie zapamięta na długo 😂 ( mata działa cuda hehe)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2022, 18:58

MamaRo lubi tę wiadomość

16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 23 maja 2022, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie sprawdzaja sie smoczki lovii, mala tez czesto wypluwa niestety. Ale 2 razy od wczoraj przy noszeniu juz pomogly ululac.

Ciekawe czy wózek pomoze jak go „odpale”.

Ja polecam kapturki z lovi - msla ciagnie choć częściej karminy się bez.

Z ulewaniem u mnie zakończylo sie w szpitalu (niestety wymiotowala wodami plodowymi).
    Wgl ja mam problem z odbijaniem. Czy jak dziecie wam usnie przy karmieniu ruszacie na odbjcie czy kladziecie na boczky zeby nie rozbudzic ? 🤔

• Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 23 maja 2022, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megsi ale akcja- wspolczuje jej 🤦‍♀️ Mam nadzieje ze Was wypisza, bo nie ma jak w domku.

• Vende Autorytet

Wysłany: 23 maja 2022, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam kapturki Lovi, dla mnie za miekkie. Teraz mąż kupil chyba chicco ale tez narazie sie nie sprawdzily... Chyba jestem skazana na laktator, jak tak bedzie za tydzień podcięciu wedzidelka to zainwestuje w podwojny ;). U mnie Mala zjada miedzy 70 a 90ml na jedno karmienie podobno to sporo, ale jemy czasem co 2,5h a czasem co 4h. Dzisiaj jest wyjątkowo grzeczna i spi naprawde ciagiem po 3h a raz bylo 4h. Łał. Pochwale sie ze pierwsza dobe jestesmy wyłącznie na moim odciągniętym mleku. Troche czasu mnie to kosztuje ale musze sie przylozyc. Odciagam na raz od 60ml do nawet 120ml, zalezy co ile uda mi sie usiąść do laktatora.
    Kupy zaczynaja sie robić troche śmierdzące mimo, ze ja naprawde jem ostrożnie poki co. A sa tak ze trzy dziennie. Tez ciagle mamy jazdy ze jest kupa w trakcie przebierania haha :)
    My dzisiaj bylismy na spacerze. Przyszla polozna i powiedziala ze jest do tego świetna pogoda. Mala miala na sobie body z dlugim, śpiochy, kaftanik, czapeczke i kocyk. Mialam drugi koc dodatkowo, trochę ja dokrywalam momentami ale sprawdzałam na karku nie byla zimna w zadnym momencie. Wyszlismy z nia zaraz po posiłku, przespala caly spacer.
    A co do ukladania na brzuchu- my mamy zalecone takie ukladanie ze wzgledu na bioderka i powiem Wam ze pekam z dumy bo łącznie mała przespala dzisiaj tak 6h! Daje jej przysnac i przerzucam tak z pol godziny po tym jak zasnie. Jak nie marudzi to potem jest spoko :) ale roznie bywa.
    Ana. Ta ja odbijam nawet jak przyśnie ale ja karmie butelka. Przy samej piersi podobno nie trzeba.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2022, 19:16

Ana.Ta, Malinka2021 lubią tę wiadomość

17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja :)
  • Iwonaa27 Ekspertka

Wysłany: 23 maja 2022, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tyle się dzieje tutaj, że nie ogarniam ;) Czytam cały czas, ale nie nadążam z pisaniem.
    U mnie póki co beż zmian.

Ana.Ta, Malinka2021, Leksa lubią tę wiadomość

• Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 23 maja 2022, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam czas podczas karmienia 😂 dziewczyny jestem w szoku! Moja mała po 5 kupie wpadła w szał - minelo moze 10 min od przebrania (wiem ze jest najedzona bo przeciez dopiero skonczyla jesc) usnela przy piosence „My jestesmy kransoludki” i lulaniu 🙈 nie wierzylam ze takie coś zadziala- myslalam ze tylko cyc pomaga 🤦‍♀️

Vende aż mnie skusilas tym spacerem🙈 ale kurcze poczekam do tej kolejnej wizyty poloznej

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2022, 20:00

• Leksa Autorytet

Wysłany: 23 maja 2022, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosiek ja mam tez medele rozmiar M i są dla nas ok. Mała świetnie sobie radzi

Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️
  • Malinka2021 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2022, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmie piersią i biorę do odbijania. Zazwyczaj jest bekniecie. Jak nie ma przez jakieś 1-2 minuty to odkładam i też jest ok. Raz odłożyłam od razu i niestety Wojtek zwymiotował 🤷‍♀️

Ana.Ta lubi tę wiadomość

PCOS, starania od 2018, klinika od 2021
    08.21 4ta stymulacja (letrozol+bemfola+ ovitrelle)
    12.05.22 👶Wojtuś💙
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 23 maja 2022, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja do tej pory w ogóle nie odbijałam, teraz jak zaczęła ulewac to też podnosze na chwilę, najczęściej odbija od razu, a jak nie to odkładam. Ale nie widzę związku między odbijaniem a ulewaniem...
    My na spacery chodzimy od początku, w sensie pierwszy dzień po powrocie że szpitala byliśmy na balkonie, drugi tak z 15 minut wozkiem, a teraz chodzimy codziennie po syna do przedszkola, czasem zajmie nam 2 godziny, czasem mniej. Już 2 razy karmiłam na zewnątrz bo nie zdążyłam wrócić na czas.

@Zosiek, nie wiem czy ten materac ma wpływ, tak słyszałam, akurat w wózku i łóżeczku mam taką opcję, więc skorzystałam. Ale nie jest tak że działa w 100%, chyba że powinnam jeszcze więcej podnieść...

@Ana.Ta, ja wychodzę zanim mała zaśnie, ale w wózku szybko odpływa. Czapeczkę wkładam jak bardzo wieje, tak jak to było w ostatnich dniach, jak jest ładnie to wcześniej wkładałam opaskę na uszy, a teraz już nic. Tam w gondoli jest naprawdę ciepło, nie wieje. I nie ubieram jej dodatkowo, tylko okrywam albo pieluszka flanelowa albo kocem, w zależności od temperatury, ale zdążyło mi się już że było tak ciepło że jechała z gołymi nogami. Teraz rozkminiam czy powinnam w takich sytuacjach czymś ja smarować z filtrem. Ma ciemna karnacje, ale mimo wszystko... Miałyście już okazję smarowac?

Ana.Ta, Malinka2021 lubią tę wiadomość

‹‹ 413 414 415 416 417 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ