X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2022
Odpowiedz

Maj 2022

Oceń ten wątek:
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2022, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hm, moja siedzi dluzej :/ ale juz nie jest noworodkiem, to moze mozna? Mowiac szczerze to troche wybawienie zeby ja czyms zająć...

Ana.Ta lubi tę wiadomość

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • Soleil Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2022, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna wrote:
    Hm, moja siedzi dluzej :/ ale juz nie jest noworodkiem, to moze mozna? Mowiac szczerze to troche wybawienie zeby ja czyms zająć...

Tylko się cieszyć ! Ile bym dała zeby wsadzić dziecko w bujaka na 30 min i iść pod prysznic 😜

• Merci92 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2022, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosiek Ja szczepie ta szczepionka mając nadzieję że jest ciut lepsza ☺

Zosiek lubi tę wiadomość

6056198c02.png
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2022, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiulka87 wrote:
    Zosiek nie strasz bo moja mała to też taka terrorystka i właśnie mam WIELKĄ nadzieję że ten Bujaczek mógłby nam uratować życie czytaj mój kręgosłup oraz np czas na ugormtowanie obiadu😅

U mnie bujaczek na razie sie mega sprawdza. Dzisiaj np gniotła na nim kupę, gdzie czesto leżenie ją wtedy wkurza i raczej bywała u mnie lub męża. I ogolnie po jedzeniu też dziś jak nie chciala ewidentnie spać włożyłam na próbę i po 20 min w nim usnęła😂 a mine ma przy wkladaniu błogą jakby szła do wanienki, więc... chyba warto spróbować:D ale wiadomo dzieci są różne.. na moją np. totalnie nie działa wózek.

Ja dostałam z baby mix od teściowej. I teraz jeszcze ma pozycje w nim półleżącą bo jest malutka.

Moja córa ma dziś w dzień mega śpioszka dla odmiany. Zjadła i od raZu śpi tak, że chrapie 🙈 ale dobrze bo przedtem zrobilam dwa prania i obiad na dwa dni😇 dobrze że są różne momenty, bo wczoraj popoludniu co godzinę chciala cyca i spała po tym max 10 min bo gniotła kupy. I tak chodzilam bo bylismy u mojej mamy- z ogrodu, gdzie oczy miała jak 5 zł na karmienie i na odwrót 😂

Ja bede miala w tym tyg drugą wizytę teściów. Teraz sie zastanawiam po co ich zapraszalam 😂ale... trzeba sie oswoić z odwiedzinami... też myślę gościć znajomych dopiero w lipcu, tez raczej ogrodowo na tarasie 👍

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2022, 12:31

Soleil, Zosiek lubią tę wiadomość

16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍
  • Soleil Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2022, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też będę miała wizytę.. Teściowej, ale taka na 4 dni 🙈🙈🙈 3majcie kciuki 😂co do bujaczka cholernie wam zazdroszczę, mam nadzieję ze moj z czasem też polubi robię mu próby, na pewno będzie łatwiej/lżej jak zacznie się interesować zabawkami trzymać coś w rączce itd..bo narazie to tylko cycki mu w głowie, nic poza tym

Czy wy zauważyłyście i odróżniacie u swoich dzieci jakieś skoki rozwojowe?

Asiulka87, Leksa, Kasjanna, Zosiek lubią tę wiadomość

• Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2022, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z Tym połykaniem też tak mialam na początku. Teraz nauczylam sie funkcjonowac z małą w ręce i często z nią jem nie ograniczając się czasowo😂 ostatnio też wieszalysmy pranie, bo prawie by wyschlo w tej pralce 🤦‍♀️😑

Wkoncu po miesiàcu i kilku dniach mogę stwierdzić, że znam 98% zachowań córki i wiem jak ją podejść😂 ale... mniejsza nie bedzie i zdaje sobie sprawę że zacznie co nieco wykorzystywać, dlatego zaczynam w tym tyg odkldanie do łóżeczka choc na część nocy, a w dzień dlatego próbóje z kokonem, bujakiem, bo mata jeszcze ją wkurza- tak żeby można ją bylo odlozyc.
    Ostatecznie będą kolanka 😂 choć nie wiem jak u Was gdy Moja corka śpi od 3 godz w góre (juz za nią tęsknie i zerkam) 😂
    A potem gdy jest kryzys wspominam tę błogość😂

Śmiejemy się z mężem ze zawsze wyczuje jedzonko, bo idzie też wtedy na cyca. 😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2022, 12:46

Soleil, Leksa, Zosiek lubią tę wiadomość

• Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2022, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Soleil moja jeszcze 3 dni temu też w bujaku byla 5 min. Od wczoraj nas tak zaskoczyla, że posiedziala w nim dluzej. A dzisiaj chcialo mi sie siku, z głupa ją włożylam a tu niespodzianka! Mała w nim zadowolona.

U mnie jeszcze też nie interesują jej zabawki, nic nie przytrzyma w ręce. Zauważylam tylko że reaguje na te szeleszczące/ świecące i chwile je obserwuje. Z innych rzeczy pojawilo sie zainteresowanie lampami, częściej się usmiecha i robi juz szparki z oczów gdy niby spi zeby sprawdzic czy jesteśmy. Jak podejrzy wykrzywia mine do uśmiechu- strasznie nas to rozbraja 😂

Kurde! 4 dni z teściową! Trzymam kciuki hihi moją lubię ale nie wiem czy bym to przezyla... choć w sumie może bysmy wkoncu się bardziej zblizyly do siebie. Ale ona troche nadaje na innych falach, gada jak najęta. Za bardzo nie piecze, nie gotuje- chyba by mnie wkurzala 😂ale jaka by nie byla chce żeby malutka miała częsty kontakt z dziadkami, bo to się później wspomina całe życie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2022, 12:48

Soleil lubi tę wiadomość

• Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2022, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a smarujecie dzieciaczki kremem z filtrem jak wychodzicie na zewnątrz? Ja jeszcze nie kremowałam hmm zawsze staram się zeby na nią nie świeciło i poki co nic się nie podzialo ale tak sobie myślę że może jednak mimo tego że słońce na nią nie świeci to powinnam ją posmarowac🤔

oar89n73njsm8gcn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 czerwca 2022, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas chyba właśnie jest skok rozwojowy, bo nam się rozwaliła rutyna całkowicie plus wiszenie na piersi nabrało nowego wymiaru, wczoraj 2h ciumkał, po 30 min znowu chciał...

Trochę mam wrażenie, że on je bez umiaru.
    Ostatnio ciągle jeczy i chce być noszony/cycek i tylko u mnie, męża nie akceptuje.
    Cycek dla komfortu jest, wczoraj mąż nu dal moje mleko z butli na dobitkę to pluł i nie chciał.

Co do bujaka, mój nie chce leżeć. Jak ma aktywny czas codziennie między 10-12 to leży na macie albo w wózku, ja w tym czasie gotuje obiad wstawiam zmywarkę i jem śniadanie, o 12 mały je i później już raczej leży na mnie, czasem go odłożę jak już musze siku, ale wtedy budzi się w wózku.
    Ostatnie 2 wieczory i noce to tragedia. Śpi 3h, ale później 2h zajmuje nam karmienie przebieranie i usypianie.

Dzisiaj kończy miesiąc wiec skok to jedyne wytłumaczenie jego zachowania i poziomu przyklejenia do mnie.
    Disney+ robi robotę w takich sytuacjach.

Ściąganie mleka laktatorem raczej mi nie idzie
    Brakuje czasu. Czasem ściągnę 30ml czasem 60 innym razem 100, ale ściągam tylko jak mam plany na wieczór i chce żeby mąż się nim zajął. Koniec końców i tak mały konczy u mnie na kolanach i zasypia...Jak jest głodny to mąż pomaga go podłączyć pod cycka, żebym dalej miała obie ręce wolne do nauki.
    Daleko u nas od ideału jestem zmęczona, ale żyje nadzieja na lepsze czasy

Soleil lubi tę wiadomość

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2022, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megsi, na pewno bedzie lepiej. A te najgorsze chwile sie zapomina :)
    U nas na pewnk juz po skoku i mala jest bardzo przewidywalna, chociaz wiadomo ze nie w 100%, od wczoraj na przyklad pluje cycem. Wiaze to z upalami, zobaczymy.

Asiulka, ja nie smaruje i tez nie unikam slonca. Tzn wiadomo ze nie wystawiam malej zeby sie opalala i przede wszystkim chronie glowke, ale jak jedzie wozkiem i jej poswieci na nozki to ok. Ale ona ma bardzo ciemna karnację i raczej trudno ja bedzie "przypalic". Pewnie jak sie ogarne i cos kupie to bede smarowac, ale na razie nic sie nie dzieje wiec jakos sie nie spieszę z tym. Syna tez za bardzo nie smarowalam, ale on nie miał okazji doswiadczyc upalow jako taki maluszek, bo jest wrzesniowy.

Czy ja tu jestem jedyna ktora nie ma laktatora i nie chomikuje mleka 🤔?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2022, 14:42

• Malinka2021 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2022, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna ja mam laktator, ale nie używam, też nie chomikuje mleka. Raz użyłam laktatora w 3 dobie przy nawale. Drugi raz jakoś z 2 tygodnie temu, żeby przetestować ile to mleka mogę ściągnąć, ale ściągnęłam tylko 30 ml a brodawki tak mnie bolały po tym sciaganiu, że więcej już nie mam ochoty go używać 😅 także to co ściągnęłam dałam małemu od razu do wypicia i spakowałam laktator do pudełka 🙂
    Kupiłam natomiast mleko modyfikowane, to kozie Capri Care 1. To tak w razie W. Rozważam też podawanie na noc 1 butelki, ale to jeszcze kwestia otwarta.

Kasjanna lubi tę wiadomość

PCOS, starania od 2018, klinika od 2021
    08.21 4ta stymulacja (letrozol+bemfola+ ovitrelle)
    12.05.22 👶Wojtuś💙
  • Vende Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2022, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas noc okrutna, poranek trudny natomiast od 12 dziecko spi jakby go nie bylo i to na brzuszku, jestem w szoku. Ja sobie ogarnelam co chcialam, juz drugir az sciagam mleko. Podwojny laktator dla mnie ekstra, jak ściągnąłam w 30minut 50ml tak teraz w 30minut sciagnelam 90ml. Oby tak dalej.
    Kasjanna ja mleka nie chomikuje aktualnie, oo prostu podaje je Malej butelka bo odrzuca mi pierś... Ze dwa razy dziennie nam sie udaje nakarmic z piersi ale po chwili juz jest glodna i nie moze usnąć, więc musze cos dla niej miec. Moje dziecko przytylo teraz w tydzień tyle co w pierwsze 4 tygodnie ... Mala je jakbym miala jej zabrac...

Malinka2021 lubi tę wiadomość

17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja :)
  • Soleil Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2022, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna ja laktator mam ale nie chomikuje też bo chyba nie mam co, nie umiem dużo ściągnąć. A od dziś zaczęłam się zastanawiać czy moj mały nie ma alergii na krowie mleko, cały czas szukam przyczyny tego drzemania w nocy tylko po godzinie już sama nie wiem

• Leksa Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2022, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende mała nadrabia ten ubytek wagi z miesiąca :) najważniejsze, ze zaczela ładnie przybierać :) super, ze podwójny laktator Ci służy :)

Ja teraz zaczęłam wyciągać moje mrożonki i podaje je małej, ale nadal w formie karmienia mieszanego :) temat kp jest dla mnie już zamknięty i nie będę go więcej rotrzasac, bo tylko się nakręcam, ze nie spełniłam swojego oczekiwania- mówi się trudno i już. Pozostały mi na dzień dzisiejszy jeszcze 23 woreczki mojego mleka, wiec na kilka dni jeszcze wystarczy.

Ps. Ale sama u siebie zauwazylam rozchwianie emocjonalne co do kp, a teraz już stwierdzam, ze nie ma co się dołować, bo brałam dziecko na rece i płakałam, a przecież nie o to chodzi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2022, 15:56

Merci92, Malinka2021, Zosiek, Soleil, Klara_1985, Vende lubią tę wiadomość

Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 czerwca 2022, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna ja mam, ale nie chomikuje ściągnę 60 ml raz na kilka dni i to w 2 rzutach, żeby wieczorem mąż podał, ale mój mały średnio chce butle wiec wczorajsze mleko poszło do kubła.
    Chcialam mrozic, żeby mieć na jakieś wyjścia, bo mnie karmienie publiczne krępuje, ale narazie nie mam czasu na ściąganie.

Malinka tez mam mm awaryjne i czasem prawie pękam żeby dać, ale później sobie myślę, że co mi to da... Może dłużej pośpi jednorazowo i mniej będzie na cycku, ale ja mam sposób na cycka tak żeby robić to co lubię wiec nie tracę dużo na tym kp dlatego mam mniejsze parcie.

Vende mój od początku je jakbym miała mu zabrać, to jakie dźwięki z siebie wydaje i jak się rzuca na cycka jest komiczne
    Niestety nie dam rady kpi, bo nie jest fanem butelki.

Soleil alergia miałaby tez inne objawy, rozumiem cie bardzo, bo u mnie pierwsze spanie w nocy jest dłuższe 2-3h, ale od 1 nad ranem budzi się już co chwile i czasem zasypia po 10 min na piersi, a wczoraj 2h walczyłam z nim, żeby poszedl spać. Rano mi nerwy puściły na tyle, że mąż go wziął na dol uspac a ja miałam 2h w łóżku dla siebie.

Misia ja zapomniałam Ci wcześniej napisać, że jak ci pediatra mowi, że mały za dużo przybiera to zignoruj to na ten moment. Moje dziecko na piersi przybiera 47g dziennie i to jet dużo ponad "norme" 3 położne i pediatra powiedziały mu, że to super I niech je i wcale to nie oznacza, że będzie miał problemy i że będzie duży.
    Dziewczyny na fb pisały, że ich dzieci tez sporo przybierają i lekarze im mówią, że to normalne.
    Ja w ogóle na to przybieranie nie patrze, bo to skokowe jest, każde dziecko jest inne, ma inne geny i zapotrzebowania...
    Czytałam fajne stwierdzenie, że z dziećmi jest jak z ziarenkami popcornu, wrzucasz je do mikrofali w takiej samej formie siedzą tam tyle samo czasu, a nie każde ziarenko w tym samym momencie się robi.
    Zawsze to sobie przypominam jak jakas dziwna presją mi się włącza.

Uświadomiłam sobie, że moje dziecko to hajnid i tyle, kiedyś z tego wyrosnie, a teraz postanowiłam brać z tego co najlepsze I mieć takich momentów frustracji jak dzisiaj jak najmniej 😀

Malinka2021, Klara_1985, Leksa lubią tę wiadomość

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2022, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksa, pewnie ze nie ma sie co dołować, chociaz mowiac szczerze jestem troche zaskoczona ze mleko sie moze tak o, skonczyc. Szczegolnie ze mialas na tyle żeby nawet mrozic...

Vende, co sie odwlecze to nie uciecze :) ile ci teraz Alicja waży?

Soleil, u mnie pierwszy sen wieczorem do 3 godzin, a pozniej jest pobudka co 1-1.5 h az do rana. Taki urok tego mojego malucha, ale problemów brzuszkowych raczej nie ma.

Dzisiaj tez duzo spi od tego upału...

Megsi, Soleil lubią tę wiadomość

• Misiaa Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2022, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megsi u mniw byl moment ze Bartek.przybieral 60g dziennie...pozniej 50..a dzisiaj byla polozna i pezybiera dziennie 46g..wazy 4460g.. ale...powiem Wam ze dawalam mu ok 90ml zeby jadl mniej i sie wkurzalam ze nie moge go przwtrzymac bez jedzenia 3h..dzisiaj polozna powiedziala ze dziecko w 7tyg moze zkadac nawet 120ml jak potrzebuje..wkurzylam sie dalam mu tyle oczywiscie wszystko zjadl i....spi juz 3h :D oby tak mu zostalo :p

Megsi lubi tę wiadomość

24tc...17.05.2017 córeczka 😇💔
    26tc...02.03-19.05.2018 córeczka 😇💔
    IV.2019 CB
    24tc...11.12.2020 córeczka👼💔
    9tc... VI.2021 😇💔
    05.05.2022 na świecie pojawił się CUD BARTUŚ ❤

"Wtedy, gdy wydaje mi się, że już nie dam rady
    - przypominam sobie kto mi się przygląda..."
  • Malinka2021 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2022, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mój odwrotnie, od upału nie śpi tylko co chwile cycek 😆 już nawet wody mu dałam, wypił 30ml ale nieee cycek i tak musiał wjechać 😅

Soleil lubi tę wiadomość

PCOS, starania od 2018, klinika od 2021
    08.21 4ta stymulacja (letrozol+bemfola+ ovitrelle)
    12.05.22 👶Wojtuś💙
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 czerwca 2022, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna to u mnie identycznie z tym nocnym spaniem.

Misia trzymam kciuki, żeby spał dłużej. Niech chociaż niektóre z nas maja odrobinę spokoju 😁
    Malinka mój śpi chwile i później się drze o cycka.

W ogóle to ja stwierdziłam dzisiaj, że to położne to się gowno znają. Mówią, żeby dziecko uspokoić przed jedzeniem i jak się denerwuje to dać trochę mleka w strzykawce i wtedy spokojnie złapie pierś...

Dziewczyny serii moje zwierzę wisi na cycku jedząc aktywnie 10 min po czym wypada mu/wypluwa i nie da się go dostawić, bo drze się z zamknięta buzia i nie otworzy, a wiem, że chce dalej jesc. Czasem z nim chwile walczę, ale zazwyczaj wchodzi nakładka na sutka, a nią tez nie jest dużo lepiej. U niego nie ma spokoju, jest wpadanie w szał w sekundę. A dźwięki wydaje jak jakiś dzik przy tym jedzeniu i lapaniu cycka

Soleil, Malinka2021 lubią tę wiadomość

• Soleil Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2022, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksa zrobiłaś wszystko co mogłaś by karmic tyle ile chciałaś, nie ma co się dołować, ja mam wrażenie że moje tez się kończy chyba że to jakiś kryzys laktacyjny, jak pisałyście wcześniej.

Ogólnie kiedyś koleżanki mi nagadały, że te karmienie piersią to taka więź z maluszkiem itd ale jak patrzę na męża jak karmi butlą to wcale mniejsze więzi z małym nie ma niż ja☺️ ja też nie czuje żeby to było jakieś spełnienie moich marzeń i że chce robić to jak najdłużej. Robię bo uważam że tak trzeba i tyle, nie jestem jakiś mega związana emocjonalnie. A to co ściągam to dla męża, żeby też mógł karmic. Et voilà. :)

Dziewczyny u mnie dziś od 12 dwie drzemki po max 50 minut. Królewicza trzeba zabawiać albo bawi się cycem, plecy mi wysiadają. Mam chusto nosidlo chicco i muszę ogarnąć jak je wiązać bo moje plecy tego kloca długo nie udzwigną. Jutro mamy wizytę z ważeniem, ciekawa jestem ile przybrał

Kasjanna, Megsi, nasze nocki wyglądają tak samo, chociaż u mnie bez pierwszego snu 3 godz, czasami 2 😵

Megsi jak u mnie jest taka sytuacja jak u ciebie to zazwyczaj to oznacza brzuszek. Bo w międzyczasie lecą Bąki i jest histeria. Czasami spinki czasami nie. Zazwyczaj dzieje się to wieczorem i wtedy (jeśli jest w domu) wkracza mój mąż i go zabiera. Kładzie go na siebie na brzuszek i buja aż go usypia. Nie wiem jak to robi ale daje rade, widocznie dziecko serio czuje ze mama już jest zirytowana

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2022, 17:05

Leksa lubi tę wiadomość

‹‹ 471 472 473 474 475 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ