X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2022
Odpowiedz

Maj 2022

Oceń ten wątek:
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2022, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende, ja nie bralam fotografa, poprosilam siostrę zeby zrobila kilka zdjec samego chrztu. Ale mam tez wujka ktory robi fajne zdjecia i tez troche porobil. Ale mysle ze ponysl fajny. Nie wiem czy was tez wszyscy pytaja co chcecie dla malej, ale zawsze mozna zasugerowac ze chcecie albo fotografa na chrzciny albo np sesje. Ja bylam 2 razy chrzestna i kupilam wlasnie sesje dla maluszka i rodziny bo chcieli.

Co do czytania to moj syn czyta małej, dwie pieczenie na jednym ogniu, bo poza czytaniem siostrze to on do ksiazek nie sięga.

Vende, a nie mowil ksiądz że chrzestni mają isc do komunii? Bo tylko to mogloby go wydac...

Ana.Ta, u mnie mała miała sukienke bez rękawów. To nie zbulwersowalo gosci, ale zimne stopy bardzo 😁 im bardziej mi bylo gorąco tym bardziej rozbierałam mała 😉

Leksa lubi tę wiadomość

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • Soleil Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2022, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megsi pytałam na fizjoterapii o nosidelka tula i my mamy pozwolenie o ile pozbędziemy się asymetrii
    Jedynie ten model explore gdzie dziecko może być przodem nie był polecany ale free to grow, czy jakoś tak, owszem.

U nas dziś mini sukces słuchajcie.
    Mały zasnął na cycu, niestety nieudolnie odlozylam go do łóżeczka i się obudzil. Oczy jak 5 zł i jakby wyspany. Ale włączyłam karuzele i czekałam. I tak czekałam 30 minut akurat jak karuzela się wyłączyła, pogłaskałam po nosku, domknal oczy i zasnal 🙈 jestem w szoku bo siedziałam tylko obok nie zagadywałam go ani nic, tylko obserwowałam. I jak już 10 razy pomyślałam dobra biorę go na ręce bo nic z tego nie będzie to się uspokajał i przymykał oczy. I się udało. Ciekawe czy to się jeszcze kiedyś uda.trochę to trwało usypianie ale bez płaczu i bez noszenia, moje plecy są szczęśliwe

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2022, 14:28

Merci92, Megsi, Asiulka87, Leksa, Malinka2021 lubią tę wiadomość

• Soleil Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2022, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O obrotach moje dziecko jeszcze nie myśli. Dopiero co zaczęło się mocniej ślinić 😀

Co do czytania jeszcze nie czytam ale śpiewam kolysanki. Mam dwie książeczki i niedługo będę mu pokazywać myślę

Malinka2021 lubi tę wiadomość

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2022, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, chyba nie umiem obsluzyc fb. Wrzucilam zdjecia 2 razy ale ich nie widze, czy wy widzicie?

• Merci92 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2022, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Soleil Gratulacje! 😀 U mnie Laura ssie swojego kciuka jak chce spać i jak ja odkładam do łóżeczka to tak potrafi się uspokoić tym ssaniem kciuka że aż zasypia🙆‍♀️ Normalnie lepsze od smoczka 😆ale musi być już mega senna ☺ A wy ćwiczycie jakoś ta asymetrię? 🙂

Soleil lubi tę wiadomość

6056198c02.png
  • Vende Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2022, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna ja nie widze a czekam bardzo!

17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja :)
  • Merci92 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2022, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna Ja raczej nie widzę ☺ Trzeba wrzucić tam gdzie jest napisane "Napisz coś" Tam jest możliwość załączenie zdjęcia ☺

6056198c02.png
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2022, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Udalo sie :) zrobilam dokladnie to co wczesniej, ale teraz poszlo. Magia ;)

Soleil, Merci92, Leksa lubią tę wiadomość

• Vende Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2022, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna, ale jak on zweryfikuje ta komunie jak chrzest będzie po mszy? To chyba nie da rady. Ale nic takiego nie mowil w kazdym razie.
    Chyba sie zdecyduje na tego fotografa, a raczej na znajoma ktora swiadczy takie uslugi. Taniej pewnie nie będzie ale moze swobodniej :P

Kasjanna lubi tę wiadomość

17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja :)
  • Misiaa Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2022, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende w planach mam tak dlugo jak bedzie mleko ale nie dluzej niz rok..z tym ze nie sciagam juz czesto tylko 5-6 sesji po ok 180ml takze nie wiem na ile mi to bedzie wystarczalo :p

Ja wlasnie dzisiaj kupilam nosilko tuli, mam nadzieje ze bedzie sie Bartkowi podobalo :)

Fotografa nie planuje, porobie sama zdjecia..

24tc...17.05.2017 córeczka 😇💔
    26tc...02.03-19.05.2018 córeczka 😇💔
    IV.2019 CB
    24tc...11.12.2020 córeczka👼💔
    9tc... VI.2021 😇💔
    05.05.2022 na świecie pojawił się CUD BARTUŚ ❤

"Wtedy, gdy wydaje mi się, że już nie dam rady
    - przypominam sobie kto mi się przygląda..."
  • Majetta Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2022, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do obrotów to moja Gajka dzisiaj po raz pierwszy (3 razy :D) przewróciła się z brzuszka na plecki.

Jeśli chodzi o usypianie to trochę jestem w kropce bo karmię butlką i owszem przysypia tak ale najlepiej się jej śpi jak leży na brzuszku a tak od razu po butli nie położe jej tak 🙆‍♀️ ostatnio nosiłam ją w nosidle na wieczór bo po jedzeniu spać królewna nie chciała a potrzebowała bliskości więc się krzątałąm po kuchni, szykowałam butle na noc no i ona wtym nosidle zasypiała i ją odkładam do łóżka.

W ciągu dnia to bujnę na ręku trzy razy i zasypia i też okładam :)

U mnie skończyło się mleczne Eldorado. Cel osiągnęłam 3 mce na "cycku" (kpi), udało się :) ale złapał mnie spadek formy, przeziębienie i odciągam się już "tylko" 5 razy na dobę co daje w sumie z 6 butli. Dodaje 3 butle mm, ale z każdym odciągnięciem jest tego mleka mniej i mniej i jutro zaczynam rozmrażać swoje zapasy :D Dwa dni temu jak przyjechałam do mamy na urodziny okazało się, że zapomniałam jednej części do laktatora i nie mogłam się odciągnąć i miałam dwa wyjścia 1. Wracać do domu po tą część 2. Zostać i olać i odciągać się 2h później i wybrałam to drugie :) bez żadnej szkody i czuję wreszcie, że wracam do żywych.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2022, 17:56

Soleil, Leksa lubią tę wiadomość

07/2017 💕 Misia
    07/2021 💔7tc Aniołek
    04/2022💕Gaja 🌈
  • Lotos Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2022, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna super, że chrzciny się udały. Och szkoda że nie mam fb i nie mogę zobaczyć zdjęć 😕

Majetta ja też już osiągnęłam cel - 3 miesiące tylko na cycu. Przez tą skaze białkowa bardzo się martwiłam że jak nie będę miała pokarmu go nie mam co podać dziecku. I powiem Wam że moje ostatnie problemy z laktacja mają taki plus że wiem że Mały toleruje Capri care. Nie bolał go brzuch, nie wymiotował. A ja naprawdę jetem spokojniesza że w razie gdyby brakło mleczka w cycu to mam co dać. W sumie w ciągu ostatnich dni była tylko raz butelka, ale już nie mam spiny. Póki będzie mleko to niech pije a jak braknie to będzie kozie. Wiem tez ze dłużej jak do 6 miesiąca nie chce karmić. Macierzyństwo jest cudowne ale chce trochę odżyć i poczuć się znowu kobieta bez ssaka przy cycu 🙂

• Lotos Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2022, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende, ja nie jestem fanką ani radia ani telewizji a z małym spędzam całe dnie sama więc właściwie od początku dużo mu czytam bo ile może opowiadać do dziecka tylko o zmianie pampersa 😉🤦‍♀️

Zaczęłam od legend ale trochę się przerazilam, tatrzy gwałcili i rabowali, Janosika powiesili, Popiela zjadły myszy, chyba Wanda rzuciła się do rzeki...straszne to było nawet dla mnie 😀
    Bardzo lubimy wiersze Brzechwy i Tuwima. Mam takie z ładnymi ilustracjami i jak czytam to mały bardzo się przygląda każdej stronie. Widzę ze jest zaciekawiony

Soleil, Ana.Ta, Kasjanna, Asiulka87, Leksa, Malinka2021 lubią tę wiadomość

• Soleil Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2022, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Merci92 wrote:
    Soleil Gratulacje! 😀 U mnie Laura ssie swojego kciuka jak chce spać i jak ja odkładam do łóżeczka to tak potrafi się uspokoić tym ssaniem kciuka że aż zasypia🙆‍♀️ Normalnie lepsze od smoczka 😆ale musi być już mega senna ☺ A wy ćwiczycie jakoś ta asymetrię? 🙂

Ogólnie mamy, zdaniem fizjoterapeutki problem z bioderkami tzn musimy rozciagac miesnie przywodziciele. Asymetrię mamy lekka i mamy ćwiczenie na to też w domu, ale jeszcze szukam w belgii jakiegoś fizjoterapeutę do pomocy :)
    Dobre z tym ssaniem kciuka, ja jeszcze nie jestem dobra w wyłapywaniu kiedy mały Chce spac ale coraz lepiej mi idzie, jesczcze żeby chociaż minimum raz dziennie dam zasypiał bylyby bajki 😀

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 sierpnia 2022, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia jakie kupiłaś nosidełko? Ja cały dzień dzisiaj przeglądam i wrzucam do koszyka po czym wyrzucam. Nie mogę podjąć decyzji.

My małemu czytamy codziennie. Wiersze Brzechwy i Tuwima. Tata się uczy, a ja z pamięci lecę 😃 mamy też 365 bajek na każdy dzień i jakieś inne książki. Ja czasem czytam wiedzmina na głos 😅 a jak się bawimy na macie to ja mam serial w tle włączony i mały zaczął się patrzeć w tv wiec teraz trochę planuje ograniczyć oglądanie.

Co do obrotów mojemu do tego daleko.
    Plus czytałam, że najpierw ma być obrót z brzucha na plecy, a u nas to leżenie na brzuchu długo było zaniedbywane, a teraz ćwiczymy

• Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2022, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A kiedy Wy dzieciom te bajki czytacie🤔 bo moja jak nie spi to ciagle „pedaluje” nogami i rekami, czy w gondoli czy na bujaku. Siedzi u mnie jedynie jak robi kupe i to nie zawsze.. ogolnie jakbym chciala ją wziac tak na siebie do lezenia to nie ma opcji. Tylko jak je usiedzi 😂

A jak spi to chyba bezsensu..

Kolysanki spiewam jak musze ją nosic, czesto wlaczam z tekstem na youtube w tv. Wiersze tez tak czytalam. Musze kupic papierowe 😂

Lotos tez dostalam jakies tam opowiadania i dziwne ze niektore teksty to teksty dla dzieci 😂

Bylam dzis na drugim dluszym spacerze. Oczywiscie w polowie pobudka. Karmilam pod lidlem z lodem w rece. Czlowiek juz sie zahartowal 😂pozniej poszlismy na kebaby i az dziwne ze nie bylo alarmu bo nie spala 😱 ufff

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2022, 19:35

Soleil lubi tę wiadomość

16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2022, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KurcZe u mnie jak nie daje butli bo niemam czasu na laktator tylko cyc znów częstsze jedzenie. Max co 2h, a nawet niezadowolona i chce po godzinie... jak to u Was? 🤔

Wyczytalam ze teraz karmienie powinno byc co 3-4h. Moze w nocy-ok. Ale w dzień? No nie... i zaZwyczaj po godzinie aktywnosci znow maruda bo śpiąca:/

Ooo u mnie tez namiętnie ssie kciuk, bardziej z nerwów jak śpi a ma prZerwe bo idą gazy... echm

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2022, 20:11

16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍
  • Majetta Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2022, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z moją coś dziwnego się zadziało :)
    Jesteśmy w 15 tyg czyli w skoku rozwojowym i ostatnio łapiemy więcej drzemek :D po dwóch godzinach aktywności robi się zmęczona i musi sobie kimnąć. około 9-10 ma długą drzemkę (zwykle 2h lub więcej) i ok 16 taką godzinną. czasem coś około 14 jeszcze kimnie się z 30min

07/2017 💕 Misia
    07/2021 💔7tc Aniołek
    04/2022💕Gaja 🌈
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 sierpnia 2022, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana.ta w dzień karmie co 1.5-2h w nocy jakiś o 3 się budzi a idzie spać o 22.

Co do czytania to ja mu czytam jak leży na macie, albo po jedzeniu kładę go przed sobą.

Zamówiłam tula free to grow mam nadzieję, że w środę przyjdzie to od razu nad morze z małym pojedziemy na spacer 😃

Soleil lubi tę wiadomość

• Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2022, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megsi wrote:
    Merci u mnie to samo z karmieniem. W nocy cudowne aktywne jedzenie tak między 10-20 min, rano po wstaniu też super, wieczorem przed snem raczej dobrze, ale w dzień słabo. Ostatnie dni to na siłę przystawiałam i walka była. Bardziej ślą siebie przystawiałam, żeby laktacja się nagle nie skończyła, amaly poprostu nie chce jeść aż tyle, bo są ciekawsze rzeczy do roboty.

Wczoraj wsadziliśmy go w końcu w nosidełka, które wypożyczyłam i to był hit!
    Mały był zadowolony, bo był na rękach, przytulony i miał też widoki na świat, ale jednak nie miał dobrego wsparcia na głowę, więc myślę nad chusta.

Zaczęłam czytać dużo wczoraj właśnie o noszeniu i jednak dzieci nie powinny być w pionie tak jak mój był. On uwielbia być tak noszony, ale to za duże obciążenie dla kręgosłupa dziecka, więc stąd pomysł na chustę. Zaraz będę czegoś szukać.
    Chociaz znalazłam nosidło tula w kaktusy, a ja kocham kaktusy i jestem na nie napalona, ale kurde chciałabym używać już teraz, a nie czekać miesiące jak mały będzie fizycznie gotowy

Zaraz doczytam reszte hah ale póki co megsi ja dzisiaj wyciągnęłam z szafy nosidła które dostalam kiedys od koleżanki po jej dziecku. W ogóle na to wczesniej nie patrzylam a okazało się że jedno to jest nosidło właśnie TULA tylko od 7-20 kg a drugie to wkładka do tego nosidła dla dziecka od 3,5 -7 kg to może coś takiego bys sobie dokupiła jak chcesz w nosidle już nosić?🙂
    My byliśmy dzisiaj z małą u fizjoterapeuty i tak jak megsi piszesz fizjo nie pozwoliła jeszcze w pionie nosic ze względu właśnie na kręgosłup. Dalej noszczenie w łupinkę albo tyłem do nas ale wtedy my mega odchyleni do tyłu.
    W ogóle mala dzis rano malo spala, a przez to była marudna. Na 13 poszliśmy do fizjo i jak tylko wyciągnęliśmy ją z fotelika to tak się rozdarła ze łzy to się jej ciurkiem lały i nie szło jej uspokoić w ogole😒 nie pamiętam kiedy ostatnio az tak płakała ehh no i coz ta fizjoterapeutka mogła zobaczyć wrrr pytała nas tylko czy te ręce zawsze ma tak zacizlsniete to jej mowie ze nie, że właśnie najczęściej ma już otwarte, że łączy sobie te rączki itp ehh potem dala ją na mate na brzuch zeby chociaz sprawdzić jej odruchy wtedy i czy główkę podnosi to wtedy mała na chwilkę się trochę uspokoiła chociaz, głowę potrzymała ladnie wysoko ale po jakichś 2 minutach znowu się masakrycznie rozdarła. To baba mowi zebym jej cyca dala to się uspokoi to ja ok tyle że ona dzis miala wczesniej 2 karmienia szybciej niż powinna bo chciałam właśnie przed fizjo ją nakarmić i tak też zeobilam wiec później u tej fizjoterapeuta miala kolejne nie planowe karmienie wiec co? Między tym szalonym płaczem to tak ulewala jak nigdy, w ogóle mate babeczce zrzygała strasznie🙈ehh co to była za wizyta😆 podsumowując nie jest zle heh, na brzuszku ciągnie ją bardziej w jedną stronę i za mało wyciąga rączki do przodu ale to jest tylko do obserwacji i mamy się pokazać za miesiąc 🙂
    Potem bylismy z małą u babci, później jak wróciliśmy to poszlam z jia drugi raz na spacer i zaliczyłam piersza kupę na spacerze od jej urodzenia😋 wiec szybko z tego spaceru wracałam ale ona cala drogę w dwie strony zadowolona się rozglądała. Przyszłam przebrałam pieluchę i poszlam z nią do Rossmanna i spożywczego, było trochę marudzenia ale smok pomogl😋

Vende ja fotografa nie biorę. Teraz już są takie telefony super hah ze wystarczy zdjęcie z tel🙂

A książek tez jeszcze małej nie czytam 😐

oar89n73njsm8gcn.png
‹‹ 551 552 553 554 555 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ