X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2022
Odpowiedz

Maj 2022

Oceń ten wątek:
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2022, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas kolega męża ma nam robić zdj w kościele- nie fotograf, ale dobrym tel i ładnie fotografuje👍
    Ale fotograf to niezly pomysl

Asiullka niezła batalia 😂

U nas coraz gorsze usypianie, na raty, padla na godzine o 20.00 pozniej karmienie i nie dalo sie uspac, bo po odlozeniu sie budzi i wygina🤷‍♀️ teraz znów dojada 🤷‍♀️ Dobrze ze choc chwile posiedzialam z karmi na tarasie😂 .. za rok bedziemy sie z tego śmiac i lamentowac na powroty do pracy- choć mi czasem się tęskni 🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2022, 22:29

16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍
  • Misiaa Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2022, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megsi nie zdazylam odpisac...zamowilam te sama tulę co Ty,juz nie moge sie doczekac az przyjdzie :D ja dzisiaj przezylam horror...bylam sama z małym w mieszkaniu,mhsiałam pójsc na chwile do windy zrobic zdjecie numeru seryjnego a ta sie zaciela ze mna w srodku a maly sam w mieszkaniu! Myslalam ze umre ze strachu i nerwow, na szczescie jak dostala porzadnie z kopa to sie otworzyla ale co wnet zeszlam na zawał to moje, juz nigdy nie zosawie go samego :(

24tc...17.05.2017 córeczka 😇💔
    26tc...02.03-19.05.2018 córeczka 😇💔
    IV.2019 CB
    24tc...11.12.2020 córeczka👼💔
    9tc... VI.2021 😇💔
    05.05.2022 na świecie pojawił się CUD BARTUŚ ❤

"Wtedy, gdy wydaje mi się, że już nie dam rady
    - przypominam sobie kto mi się przygląda..."
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2022, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O matkoo, Misiaa, wyobrazam sobie, masakra.. Dobrze ze tylko najadlas sie strachu a nie utknelas naprawdę na dłużej. Jak to trzeba na wszysko uważać, nie mogę...

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • Lotos Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2022, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiaa dobrze że kopniak zadziałał ale wyobrażam sobie jak musiałaś się zestresować.

Czytam te wasze wpisy o wizytach u fizjo i w sumie my nie byliśmy. Pediatra nie wrócił nam na nic uwagi, tz powiedział że wszystko jest ok. Czy Wy chodzicie tak "na zapas" dla sprawdzenia czy ktoś Wam zasugerował taka wizytę? Bo w sumie zaczęłam się zastanawiać czy my też nie powinniśmy się umówić

• Lotos Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2022, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana.Ta ja w ciągu dnia karmię średnio co 2 godziny ale jak były upały to nawet co godzinę. W nocy co 2-3. Czasem zdarzy się jedno dłuższe spanie koło 4 godzin, zwykle to pierwsze zaraz po kąpieli. Teraz wychodzi nam między 9-11 karmień. Nie wiem czy to dużo czy mało ale od początku mamy taki system. Liczyłam na to że z czasem przerwy między karmieniami będą się wydłużać ale u nas nic takiego się nie dzieje. Był czas że próbowałam mu wciskac więcej mleka żeby dłużej spał ale to były tylko nerwy, płacz i plucie cycem więc dałam sobie z tym spokój

Ana.Ta lubi tę wiadomość

• Misiaa Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2022, 01:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lotos my u fizjo nie bylismy... pediatra nic nie mowila aby pojsc i na usg bioderek lekarz tez nic nie mowil..

IV.2019 CB
    9tc... VI.2021 😇💔

• Leksa Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2022, 01:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiaa, aż mnie ciarki przeszły. Współczuje stresu :( najważniejsze, ze kopniak podziałał !

My u fizjoterapeuty tez nie byłyśmy

U nas dramat jeżeli chodzi o karmienia :( wczoraj wypiła tylko 480 ml. Wciskanie mleka na sile nic daje, tylko są niepotrzebne nerwy i moje i jej i wielki płacz.
    Daje nam jeszcze dzień dwa jak nie będzie poprawy ide z nią do lekarza. Bardzo mnie to martwi :(
    Syn ile widział tyle zjadł i nie było problemu, za to teraz niejadek 😏 a mała to ma jakiś problem z tym piciem mleka. Czekam jak na szpilkach na rozszerzanie diety.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia 2022, 01:48

Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2022, 03:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia o matko! Ale przeżyłaś stres. Dobrze że szczesliwie sie to skonczylo. Ja dzisiaj sie najadlam strachu jak sie zorientowalam że w niance padla mi bateria. Na szczęście mała spała jak pobiegłam z ogrodu 🤦‍♀️

Ja też nie bylam u fizjo, ale po tych wpisach o wizytach tez sie zastanawiam. Choć na bioderkach i rodzinny nic nie mówili. 08.09 mam kolejne szczepienie to dopytam.

Leksa a czy twoim zdaniem mniejsze ilosci mleka wplywają na jej samopoczucie/marudzenie? Jak nie i odpowiednio są brudne pampersy /mała przybiera - nie ma czym sie martwic.
    U mnie typowo nie jade caly dzień na kpi więc nie wiem ile moja córka dojada z cyca, ale nie zawsze go podaje i czasem wypije tylko 90 ml i wiecej niechce. Ale pozniej szybciej je to raz, a dwa strasznie mi marudzi za jaki czas ale nie zawsze chce dojesc 🤷‍♀️

Też nie moge sie doczekać rozszerzania, szwagierka mnie namawia żeby coś tam dawac po 3 mcu, ale ja wiem... chyba poczekam do 4, to i tak bedzie szybko... glownie zalezy mi zeby poza domem miec cos w zanadrzu i bez strachu chodzic na spacery ze butli nie starczy, a cyc bedzie fe 😆

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia 2022, 03:34

• Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2022, 03:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Śmialam sie dzisiaj do męża przy obiedzie, że ciekawe kiedy ja sie przy nim zrelaksuje i nie bede łapczywie jeść żeby zdąrzyć 😂 dzis jedlismy na tarasie i jak zobaczyłam fikające nóżki w gondoli i stękanie jadłam jakbym dostała turbodopalacze. 😂

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2022, 04:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie mała je podobnie jak u Lotos, z tym ze bywalo duzo gorzej (częściej).
    Ja jem w tempie turboexpres nawet jak mala śpi, tak profilaktycznie :) a na chrzcinach pobilam chyba wszelkie rekordy ;)
    Ja też sie nie moge doczekać rozszerzania diety, ale nie planuje tego przyspieszac. Dopiero w szostym miesiącu około w naszym przypadku. Tylko ten gluten wczesniej chyba, nie? Juz obiecalam synowi ze na jego urodziny (we wrzesniu) będzie mógł dać Nisi troche chleba. Ale jest tym podjarany 😁

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2022, 04:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy tez tak macie zd jak budzicie się wczesnym rankiem to jesteście mega wyspane? Jak karmie ok. 4-5 rano jak teraz to w zasadzie moglabym wstawać, ale że cały dom śpi to i ja idę dalej spać. A o tej 7-8 zwlec sie z łóżka nie mogę...

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 sierpnia 2022, 05:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia uf dobrze, że się otworzyły drzwi!

Ja do fizjo poszłam profilaktycznie, ale miałam pewne obserwacje u dziecka.

Leksa może mała poprostu jest z tych drobniejszych dzieci, które dużo nie potrzebują? 🤔

Ana.ta 3 miesiące to według mnie za wcześnie. Ja na pewno czekam 6 i będę patrzeć jak tam z gotowością dziecka. Pamiętaj też, że te posiłki nie zastępują kp tylko na początku to jest testowanie smaku, struktury itd wiec to się daje jako ekstra.

Kasjanna nic nie słyszałam na temat podawania glutenu wcześniej. Chyba zalecenie jest takie, żeby najpierw dawać wodę, a później zacząć od warzyw (brokul, dynia, pietruszka) ale to już bardziej co kto lubi. Czekam z niecierpliwością na to 😁

W sumie karmie teraz małego I jestem wyspana. O tej 7-8 nawet też, ale zawsze niepotrzebnie przeciągam spanie do 9 i wtedy wstaje zniszczona.

Kasjanna lubi tę wiadomość

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2022, 06:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm, wyczytalam ze juz sie nie podaje glutenu wcześniej, tylko jako normalne rozszerzenie diety.
    Te kilka lat temu jeszcze tak zalecali (że niby może to zapobiec celiakii i podawalo sie chyba od 4 miesiąca po jakichś małych ilosciach). Jak to się zmienia...

• Iwonaa27 Ekspertka

Wysłany: 2 sierpnia 2022, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z turbojedzebiem mam to sami co wy, aż czekam kiedy mnie brzuch rozboli od takiego tempa. Z prysznicem u mnie to samo express.
    A że spaniem mam to samo co ty Kasjanna.

Do rozszerzania diety ja też czekam na 6-ty miesiąc, a z tym glutemem ju nie ma takich zaleceń. Niby właśnie marcheweczka, warzywka...

A my za godzinę mamy pierwsze szczepienia, trzymajcie kciuki! A powiedzcie czy na pneumokoki brałyście tą płatną czy na nfz? I czy na meningokoki szczepicie? Ja się zastanawiam nad meningokoki, ale nie wiem, starszego nie szczepiłam tym.

W ogóle mala miala 3 dni katar, bez gorączki i innych objawów, dziś zdrowa jak ryba za to starszaka mam z gorączką 38,5 i bólem gardła...

Kasjanna, Ana.Ta lubią tę wiadomość

• Malinka2021 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2022, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megsi też czytuje małemu wiedźmina 😅
    Kasjanna też 4-5 jestem wyspana a potem ciężko wstać 😅
    Misia też bym chyba zeszła na zawał, dobrze ze dałas radę się wydostać 😬
    Iwona u nas pneumokoki NFZ. Zresztą wszytko idziemy NFZ. Meningokoki na razie dołożyliśmy w czasie, bo tylke tego kłucia 😟 zapytaj pediatrę, jest kilka możliwości szczepienia meningokokami (w sensie kiedy szczepić). Mam rozpiskę ale w swoim mieszkaniu, a teraz przebywam na wyjeździe rodziców.
    Będziemy mieli fotografa, znajomą, jeszcze nie rozmawialiśmy o cenie, ale pewnie jakoś 500 zł 😐

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia 2022, 08:45

Kasjanna, Iwonaa27, Zosiek, Ana.Ta lubią tę wiadomość

PCOS, starania od 2018, klinika od 2021
    08.21 4ta stymulacja (letrozol+bemfola+ ovitrelle)
    12.05.22 👶Wojtuś💙
  • Leksa Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2022, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No liczba brudnych pampersow nie jest odpowiednia. Mało je- mało sika.

Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️
  • Misiaa Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2022, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwona my sie szczepimy szczepionkami na nfz, meningokokow nie doszczepiam, nie jestem anty szczepionkowcem ale uwazam ze im mniej tym lepiej wiec tylko to co naprawde wymagaja

Iwonaa27 lubi tę wiadomość

IV.2019 CB
    9tc... VI.2021 😇💔

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2022, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwonaa, ja tez pneumo na NFZ, a z meningo jeszcze nie wiem. To znaczy na pewno odpuszczam sobie na ten rok a pozniej zobaczymy. Starszaka tez nie szczepilam, ale teraz rozwazam.

Leksa, to ewidentnie lepiej sprawdzic. Moze i to dlatego ze jest drobniejsza, moze ma mniejsze potrzeby, ale lepiej zeby lekarz to zweryfikowal...

Iwonaa27, Ana.Ta lubią tę wiadomość

• Vende Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2022, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiaa współczuję sytuacji z windą. A wracając do kpi zazdroszczę ilosci na tylu sesjach, ja robie 8-9 i jestem na styk z potrzebami malej. Dzisiaj jeszcze z niewyspania wylalam pol porcji na podloge... Mega się wściekłam. Potem to samo zrobiłam z kawa, chyba mi wjeżdża zmęczenie materiału...
    Chyba mamy skok rozwojowy, bo mala od 6 ciagle placze, nie wiadomo o co jej chodzi... Do tego mąż teraz tyle pracuje, ze ciagle jestem sama z mala... I troche nie mam sily. Wspomagałam sie mama, ale dzisiaj poszla do szpitala... Niestety.

U nas tez fotograf 500zl, ale jeszcze nie potwierdzilam. Chciałbym fajne zdjecia ale to tez sporo kasy dla mnie.

17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja :)
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2022, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende, a z mamą to jakaś powazna sprawa? Na dlugo?
    Spraw sobie jakąś małą przyjemnosc, może chociaż na troche poprawi humor. Lody? Ulubiona piosenka? Joga?

U mnie mloda ma druga drzemke dzis i po raz drugi sama usnela w łóżeczku! Dziecię Boże się poprawilo :) oby tak zostalo🙏

Zosiek, Malinka2021, Ana.Ta lubią tę wiadomość

‹‹ 552 553 554 555 556 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ