Maj 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Leksa pokaz na fb efekty sesji 🥰 my mamy na 18 sierpnia zaplanowaną jak będzie pogoda, bo w plenerze 🙂
Ana.Ta nie pamietam, czy coś o tym pisałaś, ale byliście u fizjo? Może rozmasowanie mięśni coś by Małej pomogło. Mój maluszek też wygina czasami głowę do tyłu, że prawie kręgosłupa dotyka. W ogóle wydaje mi się, że coś z przewrotem zaczyna kombinować 🤫
My byliśmy u fizjo pod koniec czerwca, mówił że na tamten moment był trochę spięty, ale źle nie było. Dalej mamy jeszcze lekką asymetrię. Chyba ponownie wybiore się na wizytę.
Ja to chyba kupie sam słód jeczmienny do picia, bo piwo 0% zaczyna mi już bokiem wychodzić 😅
Czy jak Wasze dzieci płaczą to zawsze lecą im łzy? U nas tylko ze 2/3 razy się zdarzyło, że pojawilily się łezki a tak, to na sucho sobie płacze. Nie wiem juz, może coś ma kanaliki przytkane..
Kurcze na samą myśl, że coś może być nie tak (ogólnie, nie tylko kanaliki mam na mysli), zaczyna mnie taki wewnętrzny paraliż łapać.PCOS, starania od 2018, klinika od 2021
08.21 4ta stymulacja (letrozol+bemfola+ ovitrelle)
12.05.22 👶Wojtuś💙 -
Ana.ta hmm a zmieniłaś ta witaminę d? Kurcze ciagle piszesz o tych problemach brzyszkowych małej ehh moze to ta witamina? Albo też podobno nie na każde dziecko działa espumisan. Są takie krople o podobnej nazwie do espumisanu to może to by podziałało? Albo to co my dostaliśmy od pediatry? Tylko ze to mamy na recepte🤔 u nas jak zmieniłam Wit d i zamiast espumisanu daje ten lek to odpukac skończyły się problemy brzuszkowe
-
Malinka moja jak popłakuje raczej tak z nudów czy zeby się z nią bawić to łzy się jej nie leją ale jak placze bo głodna to łzy płyną strumieniem😋
I mam to samo z tym stresem o malutką...ostatnio znowu zaobserwowałam ze czasem jak placze I jak sie tak spina to robią się jej sine ręce i właśnie muszę o to zapytać. W poniedziałek mamy kolejne szczepienie to podpytam lekarkę bo coś mi się to nie podoba😐Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2022, 23:21
-
Asiulka super z tymi spacerami! Mi sie lody juz śnią po nocach, ja jak sie udaje zazwyczaj chodze na włoskie 🙃 U mnie wlAsnie córka nadal ma straszne napinania i popłakuje przy pierdach:/ może faktycznie ta witamina. Jaką podajecie? Choć jak robilam test i jej poprostu nie dawałam bylo tak samo.
Z masażami to będzie cud jak się wstrzele w jej humory 😂
Co do fizjo.. chcialam isc ale narazie màż jest przeciw. Mówi żebym nie szukala dziury w calym 🤷♀️ Poobserwuje małą - jak nadal tak bedzie pojade sama i juz.
U Mnie na placz są zawsze, a na marudzenie też raczej nieWiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2022, 23:30
16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍 -
U nas tez łzy nie zawsze, tylko jak sie naprawde wkurzy i dluzej ryczy.
Ana.Ta faktycznie to juz trwa i trwa z tym brzuszkiem, cos by trzeba podzialac. Odchylenie głowy podobno świadczy o refluksie, ale pewnie nie zawsze.
Zosiek, mała śpi w łóżeczku, chociaz zdarzylo mi się wziac ją do siebie już rano. Nie czuje sie komfortowo śpiąc z nią. To już chyba wolę żeby się budziła. No nic, czekam na poprawe, bo coz mi pozostaje. Ale ogarne ten trening snu jeszcze, może akurat cos sie uda zastosowac.
Ana.Ta, Zosiek, Malinka2021 lubią tę wiadomość
29.04 - moja kochana córeczka -
Ana.Ta u nas tak odcinał główkę jak miał katar. Pediatra powiedział że to normalne że tak odgina bo widocznie tak mu się lepiej oddycha i żeby tej główki mu w żaden sposób nie poprawiać. Jeżeli sam tak układa tz że taka pozycja mu pomaga.
Ale było to trochę przerażające bo momentami myślałam że dotknie głową kręgosłupaWiadomość wyedytowana przez autora: 5 sierpnia 2022, 00:25
Ana.Ta lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, ja oczywiście czytam Was i jestem tu ale jakos nie mialam sily pisać.
Ana.ta, solidaryzuje woe w problemach z brUszkiem, u nas tez kupa to akcja dym, a bóle zdarzaja sie regularnie- mysle ze u nas to kolki bo czesto samo podanie espumisanu + termoforek pomaga.
U mnie Mala sie troche 'naprawila' po tyxh trzech gorszych dniach. Wczoraj znowu miala regularnie drzemki po 15 minut co okolo 2h i jedna dluzsza ok 2h ktora wypadala w poludnie. Do tego byka w miare pogodna, nareszcie, bo wcześniej to byl tragizm i awanruta ciagle i to o nic.
Zaczęłyśmy w srode fizjoterapię na nfz, trafila nam sie fajna fizjoterapeutka wiec chyba zrezygnuje juz z prywatniej, bo mowily doslownie to samo. Dzisiaj ide znowu (strasznie szybko) bo Mala byla marudna i nie udalo sie tej babeczce wszystkiego pokazac.
Nie wiem czy sie nie myle ale karmi ma chyba po prostu więcej słodu, przynajmniej smakowo to tak wyglasa bo mam tej słód w syropie i ten posmak jest taki typowy. Alr ja wole piwo 0%. Mi smakuje najbardziej Heineken Ale pije tez to karmi. Ogólnie jak pije co innego niz wode to jest to piwo 0%17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja -
Malinko u mnie malwmu łzy nie leca wcale, czasami jakas łza mu spłynie ale to rzadko...tez sie balam o kanaliki ale pediatra powiedziala ze jak mu nawet od czasy do czasu łza spłynie to jest ok...
Malinka2021 lubi tę wiadomość
24tc...17.05.2017 córeczka 😇💔
26tc...02.03-19.05.2018 córeczka 😇💔
IV.2019 CB
24tc...11.12.2020 córeczka👼💔
9tc... VI.2021 😇💔
05.05.2022 na świecie pojawił się CUD BARTUŚ ❤
"Wtedy, gdy wydaje mi się, że już nie dam rady
- przypominam sobie kto mi się przygląda..." -
U mnie corka spala w lozeczku a teraz daje ją na srodek lozka jak mąż nie śpi bo ona sie obraca o 360 stopni. I tam mi sie blokowala w szczebelkach 🤦♀️ Ale musze powoli to uciąć ;/
Wlasnie tez z drugiej strony podejrzewam kolki bo czesto po termoforze jest spokojniejsza, no niewiem... daje sobie kilka dni obserwacji, jak dalej tak bedzie zadzwonie do pediatry po jakies inne leki/witaminy..
Vende super z tą fizjotetapią 👍 rozumie że masz jakies codzienne ćwiczenia?
I te kolki masz tylko wieczorem? Bo u mnie czasem w ciagu dnia tez tak pręży
U Nas drzemki ostatnio w dzień krótsze a częstsze, po 40min-1h, troche brakuje mi jednej dlugiej w ciagu dniaWiadomość wyedytowana przez autora: 5 sierpnia 2022, 05:16
Dzień dobry
U nas noc bez szalu, pierwszy sen dobił prawie do 3 godzin, ale kolejne juz po 1-1.5. Tak sobie mysle ze ona po prostu za krotko je w nocy (bo zasypia) i dlatego tak często jest glodna. Ale z drugiej strony czasem slysze jak ostro ciagnie + jakos rano jak sie budzi to glodna nie jest. Nie zrozumiem tego...
W kazdym razie poczytalam w nocy o tym treningu snu, ale to się generalnie tyczy samodzielnego zasypiania (co tez by sie w sumie przydalo).
Megsi, jakbys ty cos ciekawego znalazla to podrzuć prosze.
Z drzemkami u nas w dzień to bywa różnie, musze sobie kiedys spisac bo sama nie wiem ile razy śpi i jak długo. Ale tak kilka na pewno po moze 30-40 minut.
Vende, dobrze ze u was nieco lepiej. Juz stopniowo wszystkie przekraczamy granice tych 3 miesięcy, juz musi byc lepiej z tymi brzuszkami...
Ana.Ta lubi tę wiadomość
29.04 - moja kochana córeczka -
My z misia dzis mamy 3 miesiące❤
Ja odkąd się z małą w łóżku to jest po prostu niebo a ziemia☺️
Wcześniej mała w lozeczku spala tylko ta pierwsza drzemkę spokojnie a potem na karmienie sie wybudziła to zanim usnęła to trochę minęło a potem rzucala sie po tym lozeczku , ulewala I dziwne głosy wydawała więc ja nie spalam tylko czuwalam a teraz nawet się nie budzi do końca tylko trochę się przebudza , daje jej jesc i od razu spi. Karmimy się mniej więcej co 2,5 h a 3,5 h 😃nawet jej nie biorę na odbicie a ona i tak nie ulewa w nocy🤔 a ja się w końcu wysypiam bo przerwy w snie na jedzenie mam jakieś w sumie 15-minutowe 🙂
A nawet się do niej nie tule, po prostu spi obok🙂 hmm a może się jej zmieniło i w lozeczku tez by tak spala spokojnie hmm nie wiem🤔
Chociaz dzis trochę rzucała glowa ale to tak przez sen 😏Kasjanna, Zosiek, Soleil, Ana.Ta, Merci92, Misiaa lubią tę wiadomość
-
Asiulka ja wlasnie też nie musze odbijac, ona sie naje i odplywa🙈 też planuje znów wkladac do lozeczka ale troche mi szkoda bo w nim takich obrotow nie zrobi 🙈
dzis mozna powiedziec ze przespala prawie cala noc bo 22:30-4:30. Po tym karmieniu spala jeszcze do 9:00. Zazwyczaj spi do 8:00, i za godzine znow pada. Troche sie martwie bo wlasnie miala dzis lekko zieloną kupe i troche taką zbitą mam nadzieje ze to nie jest powodem tego ze odpadlo 1 karmienie po 2:00, w poniedzialek wjedzie lekarz
Teraz mi troche ulewala ale tak ma jak mega ciśnie...
3miechy! Kiedy to zLecialo🙈 niedlugo nasze forum bedzie czy juz ma rocznice hihi
Sukienka ma chrzciny dla mnie bomba rozmiarowo itd tylko nie na upaly... mam pretekst zeby kupic drugą i pasujace buty hihi
Ps. Rocznica forum 01.09 🥳Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 sierpnia 2022, 10:16
Merci92, Kasjanna, Malinka2021 lubią tę wiadomość
Hej kochane, ja nie pisze bo nie mam kiedy po tyłku się podrapać. Mamy upały od kilku dni, maly tak marudzi, drzemki tylko turbo, teraz akurat śpi od 30min więc znalazłam moment żeby napisać à nie tylko przeczytać. Nie wiem czy to skok czy pogoda, czy to i to. Dzisiaj kończymy 11 tygodni. Wczoraj nieśmiało pierwszy raz próbował smyrac misia, trochę nieudolnie mu to szło ale tak mnie to cieszyło że aż oczy się zeszkliły. Juz niedługo mam nadzieję będzie chwytał zabawki. Ale póki co mieliśmy dużo płaczków, mam nadzieję ze niedługo to minie bo jestem wymęczona. Jeszcze jak gadalysmy o mężach to następnego dnia mój mi dojechał, jak maly długo plakal, że sobie nie radzę. No wiecie co. Rece mi opadły. I jak to on by się chętnie zamienił. Nie usłyszałam żadnego przepraszam a że i tak czuje się jak 💩 i jeszcze mnie dobił to jak wczoraj zapytał po pracy czy mi pomóc, to wpierw powiedziałam że nie. A za drugim razem zapytałam po co, czy po to żeby znowu mi dowalić ze sobie nie radzę? Niestety moze i złe robię ale tak mi przykro, że wolę chodzić brudna i zmęczona niż go teraz poprosić żeby nawet na 5 minut wziął małego żebym mogła iść do łazienki.
Ja mojego też nie odbijam raczej. I nawet myślałam czy to nie powód refluksu wiecie.
Łezki raz mamy raz nie
-
Kasjanna, Megsi wydaje mi się że tutaj macie fajny komentarz dot. treningu snu. Osobiście jestem przeciwniczką "musi się wypłakać". Wiadomo że czas nic nie działa więc i tak płacze ale nie zostawiam bo samego
https://dziecisawazne.pl/jak-nauczyc-dziecko-samodzielnego-zasypiania-zamiast-treningu-snu-samoregulacja-i-bliskosc/Malinka2021 lubi tę wiadomość
-
Lotos weszłam z Ciekawości w link a widze wydawnictwo natuli. Właśnie kupiłam od nich książkę jak zrozumieć małe dziecko. Bardzo fajna chociaż jestem dopiero na 30 stronie ale na prawdę miło się czyta. (wcześniej miałam książkę pt poród naturalny i to mnie skłoniło do kolejnej)
Też właśnie jestem na stronie gdzie jest napisane że takie zostawienie płaczącego dziecka nauczy go jedynie bezradności, przestanie płakać ale dlatego że będzie wiedział, że nikt go nie widzi i nikt mu nie pomoże, a to źle wpływa na psychikę później. I to my jesteśmy dla dzieci a nie dzieci dla nas. Powtarzam to sobie i wtedy z większym spokojem staram się reagować na potrzeby synkaWiadomość wyedytowana przez autora: 5 sierpnia 2022, 12:15
Ana.Ta, Malinka2021 lubią tę wiadomość
-
Ana.Ta Nie wiem dlaczego ale znowu mamy to samo u naszych maluszków 🤔 Trochę jak siostry bliźniaczki 😄 Mówię Ci to ta księżycowa noc 🌙 😆 A tak bez żartów to ja miałam dwie wizyty domowe fizjoterapeutów więc nawet czasami jeździć nie trzeba i to jest bardzo wygodne ☺ Od kilku dni Laura też tak wygina głowę do tyłu dlatego zrobiłam zdjęcie mojemu fizjo i powiedział że jak robi to podczas snu to może być tak że lepiej się oddycha dzieciaczkowi, jak podczas leżenia bez snu to maluszki są już ciekawe i może tak się wyginąć żeby obserwować różne rzeczy a i może przygotowywać się do obrotu bo wystarczy że zadrze nogę i hop na plecy ☺ Pytałam się czy to nie wzmozone napięcie mięśniowe to powiedział że w naszym przypadku to nie bo podczas noszenia na fasolkę nie odgina głowy i podczas podnoszenia w taki tam specjalny sposób głowę ma stabilna ☺ Tak napisałam żebyś się nie martwiła bo to nie zawsze oznacza cos najgorszego ale wiadomo jak człowiek ma wątpliwości to można udać się na wizytę u fizjo ☺
Soleil, Ana.Ta, Leksa lubią tę wiadomość
-
Soleil Przykro mi że tak głupio Ci powiedzial. Pewnie palnął coś ze zmęczenia po pracy ale wiadomo to i tak go nie usprawiedliwia. Oby Twój maluszek ucinał sobie dłuższe drzemki to i Ty odpoczniesz 🥰 A i zachęciłas mnie do kupowania lektur bo narazie nic nie czytam a powinnam wiedzę poszerzać żeby się nie zagubić w tym całym macierzyństwie 😉
Soleil, Ana.Ta lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKasjanna rozumiem, że boisz się spać z małą, ale u mnie uratowało to wszystko. Dzisiaj mały spał od 22 do 4.30. Z tym, że ja naprawdę śpię z nim w ramionach tak, że nie masz szans, żebym go przygniotła, on nie może spaść, ma miejsce do oddychania. Ja z dnia na dzień lepiej śpię, bo już mam tak opanowane spanie, że nawet na plecach jestem w stanie. Ogólnie mały opiera głowę na moim ramieniu, a rączkę przytula do mojej piersi, albo zarzuca mi też na ramię 😁 minusem tej pozycji jest skopany brzuch.
Nawet sobie nie wyobrażacie dziewczyny jak niemowlaki dziwnie oddychają. Moje dziecko co chwile wstrzymuje oddech, przez to zawał serca non stop w nocy, ale poczytałam dlaczego tak jest i się uspokoiłam.
Małego przerzucam po karmieniu na drugą rękę. Jak wypada mu spanie pomiędzy mną a mężem, to tylko mężowi przypominam żeby kołdry nie narzucił na dziecko i jest super.
Soleil nasze chłopaki z tego samego dnia są, mój też nie chwyta. Czytałam wczoraj genialny artykuł od mamy fizjoterapeuty jak to wygląda.
Świadome złapanie zabawki takie, że dziecko wie co robi jest dopiero w 6 miesiącu. Wcześniej oczywiście sięgają dzieci, ale to jest skomplikowany proces.
Dla nas podniesienie kubka z herbata to sekunda a tyle procesów musi zajść, że nawet o tym nie myślałam.
To jest ocena odległości, położenia, siły z jaką trzeba podnieść kubek itd.
Mniej więcej tak działa lapanie zabawek.
Dziecko uczy się koordynacji ręką oko, musi ogarnąć grawitację i takie tam.
Ppzniej wrzucę linka, żebyście sobie zobaczyły jak chcecie poczytać.
Soleil, Merci92, Ana.Ta, Malinka2021 lubią tę wiadomość