X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2022
Odpowiedz

Maj 2022

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 sierpnia 2022, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lotos wrote:
    U nas cały czas się świeci za zasłona więc jest taka lekka poświata. W sumie raz zgasilam ale mega denerwowało mnie miganie na naszymi głowami czujnika oddechu. To był taki rozbłysk na całą sciane. Jak jest półmrok to tego tak nie widać. Więc zgodnie z mężem stwierdziliśmy że u nas póki co zostaje lampka

Tak mi na ambicje wjechała, że mały w łóżeczku "drzemke" ma 😀 zaczynam przyzyczajac, żeby xhociaz niektóre noce spał sam 😅

Ana.Ta, Lotos lubią tę wiadomość

• Soleil Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2022, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana.Ta wrote:
    Dziewczyny a czy wy śpicie przy świetle? Bo u mnie od narodzin jest włączona lampka nad lozkiem i prZykrywam ją jeszcze zeby bylo ciemniej, ale jednak chce mieć podgląd na małą. A jak u Was? 🤔

U mnie sa włączone te takie bombeczki Na bateryjki i to na ziemi żeby nie było za jasno. Ja muszę coś mieć bo jak próbowałam bez i mały się dużo wiercił to musiałam świecić na niego telefonem żeby sprawdzic czy śpi czy nie 😝

Ana.Ta lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 sierpnia 2022, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale miałam czytania, rozpisałyście się dziewczyny. Z tym zasypianiem to bywa różnie. Starszą jak miała około roku, odkładałam nakarmioną do łóżeczka, wychodziłam i sama zasypiała. Potem jej się odmieniło i do tej pory, a ma prawie 4 lata, trzeba się z nią na chwilę położyć, żeby zasnęła, ale ja to lubię. Zawsze przed snem czytamy lub włączamy bajki do słuchania, mówię jej, że ją kocham i że jest super dziewczynką. Nie mogę się doczekać, jak będę tak z dwoma leżeć, czytać, śmiać się i rozmawiać. Młodsza na razie zasypia tylko przy cycu lub noszona ns rękach. Jeszcze nigdy nie zasnęła sama np leżąc w łóżku.

Miałyśmy teraz trudne dni. Młoda po szczepieniu była bardzo marudna. Poza tym nie mogła zrobić kupy przez kilka dni i meczyła się okrutnie, cały czas na rękach i bardzo płakała.

Cieszę się, bo wreszcie leżąc na brzuchu, podnosi główkę i długo trzyma. Martwiłam się o to, bo starsza miska trzy miesiące i w i w ogóle nie podnosiła. Bałam się powtórki. Moja jeszcze nie trzyma zabawek, a widzę że u Was duże postępy w tym temacie.

Soleil, Leksa lubią tę wiadomość

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2022, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nic nie świecę, ale lampy z ulicy dają poświatę, wiec moze nie widze az tak dokladnie czy ma oczy otwarte czy nie, ale dziecko zlokalizuje ;)
    U rodzicow jako ze tam ciemnica ze oko wykol to mam taka lampkę ledowa do kontaktu.

Dzisiaj Nisia wyladowala w hamaku, jak jej blogo tam bylo! Szkoda ze nie mamy takiego u nas w domu...

Soleil lubi tę wiadomość

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • Misiaa Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2022, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam lampkę którą nakrywam pieluchą aby zrobić półmrok jednak wolę widzieć małego dokładnie, już się przyzwyczaiłam i tak zostawiam...
    Co do spania mam taki sam schemat jak Lotos,maly zasypia sam po kąpieli jak tylko położe go na łóżku (śpi ze mną)..dzisiaj z kolei walczyłam z nim w dzień aby sam zasypiał w swoim łóżeczku bo moja mama przyzwyczaiła go do noszenia na rękach a ja nie mam na to siły..powrzeszczał,powrzeszczał ale w końcu sam zasypiał oczywiście z pieluszką przy policzku.. nawet byłam w szoku później bo się obudził,zjadł i musiałam zrobić obiad więc położyłam go na chwilę do łóżeczka aby przenieść do kuchni leżaczek, wracam po niego a on w najlepsze gada do lampki dinozaura więc go zostawiłam i tak sobie rozmawiał po swojemu jakieś 40 minut ;)

24tc...17.05.2017 córeczka 😇💔
    26tc...02.03-19.05.2018 córeczka 😇💔
    IV.2019 CB
    24tc...11.12.2020 córeczka👼💔
    9tc... VI.2021 😇💔
    05.05.2022 na świecie pojawił się CUD BARTUŚ ❤

"Wtedy, gdy wydaje mi się, że już nie dam rady
    - przypominam sobie kto mi się przygląda..."
  • Vende Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2022, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na początku paliłam lampke cala noc ale teraz zostawiam uchylone zaslony, na drodze mamy sporo jasnych latarni wiec w sypialni nie jest wtedy tak ciemno, w kazdym razie na tyle ze ją widze.
    Mamy przepisane 15 rehabilitacji na nfz po 1h. Dzisiaj byliśmy na drugim spotkaniu, Mala cala godzine plakala... Ja nie wiem czy moje serce to wytrzyma.
    Mala ma dzisiaj w miarę dzien tak poza tym. Zrobiła dwa razy kupe bez mojego udziału ;) bo zazwyczaj robi u mnie na kolanach. Teraz za to leży sama na macie i oglada zabawki. Noc mieliśmy tez dosc fajna bo pierwszy sen to byko 5h! A pozniej jeszcze dwa razy po 2h, więc naprawdę nie ma zle.
    Natomiast ja jestem mega zmęczona. Po prostu brak mi sil. Mialam zrobic prasowanie, posprzatac bo jutro mamy grilla... Nie zrobilam nic. Do tego spać mi sie chce mega. Mąż usnal na kanapie po pracy... Chyba to kwestia pogody bo nie widze innego rozwiązania.
    Mala rzadko spi w ciagu dnia w lozeczu, raczej na kanapie albo w wózku. Tez staram sie pilnowac jak widze ze ziewa to probuje ją lulac.
    Oczywiście pisze tego posta na trzecia runde wlasnie, Mala juz dawno nie lezy na macie tylko spi w lozeczku ;) dzisiaj poszlo nam wyjątkowo sprawnie usypianie no razem z kąpielą 30 minut. Niestety trochę malo zjadla wiec mysle ze wcześniej mi sie w nocy obudzi...

17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja :)
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2022, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende, jutro ma byc zalamanie pogody (przynajmniej u nas), wiec moze byc cos na rzeczy. Chociaz ja mam nadmiar energii o dziwo. Wydalam syna na noc, a ze pogoda piekna to zapakowalam Nisie w chuste i poszłam na spacer. Wlasnie wróciłyśmy i mam nadzieję ze szybko zje i pojdzie spac :)
    Mam obawy, jesli chodzi o tą higienę snu, że z naszym stylem zycia moze byc trudno. U nas ranki są leniwe, ale wieczorami duzo sie dzieje. No nic, malymi kroczkami...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 sierpnia 2022, 21:57

• Leksa Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2022, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale nadrukowalyscie 🙈 co nieco przeczytałam, zaraz doczytam resztę.

Soleil bardzo mi przykro, ze mąż tak Ci powiedział, ale jeżeli będziesz uparcie dążyć do tego, ze sama dasz ze wszystkim radę, a będziesz chodzić brudna, to Twój nastroj nie bedzie najlepszy i maluszek to wyczuje. Tak jak napisała Lotos, to jest wasze wspólne dziecko i musisz jakoś sobie „ustawić” męża.
    Mój tez nie bardzo angażuje się w mała, ale jak powiem to pomoże, za to, jeżeli nie jest w pracy to duża uwagę skupia na synu.

Kasjanna ekstra, ze zdecydowaliście się jednak na wyjazd 🤗

Słuchajcie dziewczyny 🙈 zaspalam dziś do dentysty 😂 przespałam moja wizytę 😂 ale zadzwoniłam i przeprosiłam i mam kolejna na 29 sierpnia. Kurcze mam na noc wyciszony monitor oddechu, ze są w nim tylko wibracje i to mnie w nocy wybudzilo jak zawibrował, ale dwa budziki musiałam nieświadomie wyłączyć 😅😂
    A tak poza tym byliśmy dziś z mężem i dziecmi 4,5 godz nad jeziorem. Było świetnie ! 😍 jednak Olga jest zupełnie innym dzieckiem niż Dominik 🙊

Soleil lubi tę wiadomość

Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️
  • Leksa Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2022, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lotos dzieci w żłobku nie są pozostawione samym sobie podczas leżakowania. Są dzieci, które same sobie zasypiają, a są takie, które potrzebują np. pogłaskania po główce, czole lub nosku. W końcu jest to praca pan opiekunek. Pisze Ci, to, bo pracuje w przedszkolu, w którym jest tez Żłobek, ale w sumie dzieci przedszkolnych tez to dotyczy i nie może wyglądać to tak, ze dzieci będą płakać, a nikt nic z tym nie zrobi. Początki są trudne, ale dziecko w końcu zaadoptuje się w grupie, czyli jego nowej rzeczywistości.

Lotos, Malinka2021 lubią tę wiadomość

• Leksa Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2022, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana.Ta my mamy lampeczke do kontaktu 😅 takie mini światełko daje, a taka nocna mam przy łóżku :)
    Syn do dziś śpi z ta do kontaktu :)

• Lotos Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2022, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksa wrote:
    Lotos dzieci w żłobku nie są pozostawione samym sobie podczas leżakowania. Są dzieci, które same sobie zasypiają, a są takie, które potrzebują np. pogłaskania po główce, czole lub nosku. W końcu jest to praca pan opiekunek. Pisze Ci, to, bo pracuje w przedszkolu, w którym jest tez Żłobek, ale w sumie dzieci przedszkolnych tez to dotyczy i nie może wyglądać to tak, ze dzieci będą płakać, a nikt nic z tym nie zrobi. Początki są trudne, ale dziecko w końcu zaadoptuje się w grupie, czyli jego nowej rzeczywistości.
    Dzięki Leksa. To mnie trochę pociesza. Mój maluszek tak lubi się przytulać i wogole jestem w nim zakochana po uszy i jakoś sen z powiek spędza mi ten żłobek. Boje się że będzie pozostawiony sam sobie ale może faktycznie przesadzam...

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2022, 06:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksa, musze powiedziec, ze podziwiam ze pracujesz w przedszkolu. Mimo ze lubie dzieci, to nie wyobrazam sobie takiej pracy i to jeszcze w tym halasie (w domu z jednym przedszkolakiem jest mi za głośno, a co dopiero z 25). Powinniscie miec dodatek do pracy w trudnych warunkach.
    Ja na moje przedszkole narzekam, ale kurcze, w zyciu bym sie nie podjęła. Jestes mega :)

Ana.Ta, Leksa, Malinka2021 lubią tę wiadomość

• Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2022, 07:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też podziwiam za prace w przedszkolu i żłobku, mając swoje dzieci to naprawde trzeba mieć duuuużo sił. W domu sie ma 1 a tam kilka na glowie 🙈 zawsze sie zastanawiam czy spacery to dla was wytchnienie od huku czy wręcz przeciwnie🤔

Jak tam wasze nocki? U mnie jak zwykle po kąpieli o 20:00 ciężkie usypianie bo jest nieodkladalna. Ale udalo sie o 21:30
    Takze moglam sie wykapac i chwile poprasowac😂 no i zrobic zapas mleka bo w weekend mamy 3 spotkania i kościól- trzeba miec cos w zanadrzu🙈

A tak to o 2:00 w nocy pobudka- i to juz myslalam ze nici ze spania bo zacZela gniesc, ale 2 cyc ją ululal ufff, teraz o 6:00 bylo az godzinne karmienie z kupą i czkawką, ale narazie spi o 5 min w lozeczku.... Taaak w lozeczku😂 zmotywowalam sie bo wczoraj pralam narzute i chce ją rozlozyc 😂

Milego dnia! Mam nadzieje ze zdarze zjesc sniadanie i napic sie inki😂 jak dobrze ze elektroniczne nianie istnieją. Nie wyobrazam sobie funkcjonowania bez w domu ze schodami

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2022, 07:15

Leksa lubi tę wiadomość

16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍
  • Leksa Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2022, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przeważnie spacery są przyjemnością 😅 i dla nas i dla dzieci 😊

Kasjanna, Ana.Ta, Malinka2021 lubią tę wiadomość

• Misiaa Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2022, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana.Ta u nas nocka dobra:) mały zasnął o 20 obudził się o 1:30 zjadł i spał dalej do 4 znowu zjadł i spał do 7:30.. pobawił się w łóżeczku i próbował zasnąć ale mu nie wychodziło więc wzięłam go na siebie i śpi (ale to spanie na mnie dzosiaj byłp bardziej moją potrzebą)

Udanego dnia!

Ana.Ta lubi tę wiadomość

24tc...17.05.2017 córeczka 😇💔
    26tc...02.03-19.05.2018 córeczka 😇💔
    IV.2019 CB
    24tc...11.12.2020 córeczka👼💔
    9tc... VI.2021 😇💔
    05.05.2022 na świecie pojawił się CUD BARTUŚ ❤

"Wtedy, gdy wydaje mi się, że już nie dam rady
    - przypominam sobie kto mi się przygląda..."
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2022, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poddaje sie. W nocy 6 pobudek (to i tak lepiej bo wczoraj 7). Ale nic, dzis ćwiczymy zasypianie. Na pierwsze ziewniecie wyladowala w lozeczku z szumisiem (chociaz wydaje mi sie ze ani szum ani muzyka w ogole nie dziala) . I tak sobie leży, ziewa, gada, pozniej gada coraz glosniej i bardziej nagląco, pozniej płacze, no to biorę. Noszę - ryczy, fotel bujany - wrzask, tulenie na łóżku - wycie. Wiec wywalilam cyca mimo ze nie widzialam jeszcze oznak glodu, i tak sie skonczylo samodzielne usypianie i wydluzanie przerw karmienia...
    A mała przysnela przy cycu, jak ja odkladalam to sie obudziła i poszla sie bawic. To tyle jesli chodzi o drzemke.

Ana.Ta, Klara_1985 lubią tę wiadomość

• Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2022, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ostatnio tez dla swojej wygody pozwalam malej w ciągu dnia wisieć na cycu, szczegolnie jak marudzi na brzuszek, a w trakcie sie uspokoi i wyciszy... po 9:00 spala twardo na tarasie myślalam ze nadrobie cos a tu drzemka 45 min😂

Teraz po zabawach i kupie wisi sobie od 12:00 😂 je, spi, ciumka... kurcze to bedzie fajna opcja na zime🙈 ale probuje odlozyc (oby sie udalo🤭)moze zmyje podlogi bo o 15:00 mamy gości... 🙈 dobrze ze obiad gotowy.

Wczoraj mąż przywiozl od tesciowej nowe zabawki. Jestem w szoku bo hitem jest sloneczko, wiatrak. Kręce jej jak lezy w gondoli i do niego śmieje i gada. I dzis siedziala u mnie przy takim pociàgu interaktywnym z koralikami na kolanach od czasu do czasu dotykając paluszkami. Nie wiedzialam ze to już - chęć na odkrywanie 🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2022, 12:13

• Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2022, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak wogole to jestem zazdrosna - corka 8 na 10 razy na widok męża cieszy „miche” i robi Gu i Bu, do mnie gada duzo mniej 🤪

• Vende Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2022, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dzisiaj tez mamy gosci, ale po 17.
    Kasjanna wspolczuje takich nocy, ciekawe z czego to wynika, przeciez dzieci powinny sobie te godziny spania w nocy wydłużać... Ale poradzic Ci nic nie umiem, wlasnie oprocz sprobowania wprowadzenia jakiegos rytmu dnia... Ja widze u siebie ze jak cos sie przeciągnie to zaraz mamy gorszy sen w nocy. Mieliśmy osttanio takie 3-4dni, o zgrozo, ciągły płacz nie wiadomo o co w nocy spanie jak wcale... Ale teraz sie znowu uregulowała i usypiamy tak ok 21 30 i pobudki tak naprawde sa dwie, kolo 2 i pozniej kolo 5 (dzisiaj bylo troche inaczej bo o 3 i o 6). Zdarza sie ze mam problem z uspieniem jej po tej drugiej pobudce bo widzi ze juz jest jasno i nawet zasłonięte zaslony niewiele daja ;) Dzisiaj walczyłam godzinę, wreszcie sie zlamalam i wzielam ja do lozka, mizialam brzuszek i dospala do 8 30. W ciagu dnia jak widze ze oczy zaczynaja sie kleic, czerwienieja albo ziewa lub po prostu minelo juz ponad 1,5h to probuje ją lulac, czasem sie uda, czasem tylko sie kimnie pare minut na rękach i jest ok. No ale wiaodmo, to tylko dziecko... Ale szczerze w ciągu dnia u nas nie ma czegos takiego jak przerwy od karmienia... Czasem zje co 3h a czasm chce juz po 1h i co mam zrobic, daje...

Ja jestem w trakcie negocjacji z mezem zebym mogła jechać z moja ekipa na escape room. Zamykaja jeden z koncem sierpnia a nie byliśmy tam. Nie byloby mnie jakies 3h. Cycki powinny wytrzymac, mleko jestem w stanie ściągnąć wczesniej, tylko czy mąż to udźwignie :P tak czy inaczej negocjuje. Czuje ze bardzo tego potrzebuje.

Ana.Ta lubi tę wiadomość

17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja :)
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2022, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oby sie udalo Vende!
    Ja przeszlam dzis siebie :( od rana ogarniam przed tymi górami, a wkurzyl mnie syn, bo zrobil afere o sprzatanie w pokoju. Jak praktycznie co sobotę. A co powiem, to mąż mówi odwrotnie. W końcu syn stwierdzil ze on nie chce zabawek, to sie wkurzylam, zebralam lego i schowalam. Syn w ryk, a mąż że on mu i tak zaraz odda. Z tej bezsilnosci po prostu wyszłam. Wrocilam po pol godzinie, na moj widok mąż odlozyl mała bo mu akurat na rekach zasnęła i poszedł spać, syn zamknął sie w swoim pokoju i tez śpi. I tyle w temacie. Nikt mnie nie słyszy.

‹‹ 561 562 563 564 565 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ