X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2022
Odpowiedz

Maj 2022

Oceń ten wątek:
  • Leksa Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2022, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna mój młody przeszedł ze żłobka do przedszkola maja 2 lata i 3 miesiące, tylko dlatego, ze w żłobku był jedynym dzieckiem, które samo się potrafiło załatwić i panie nie chciały się uwstecznial. W grupie przedszkolnej był zachwycony, ja z reszta tez, bo naśladował dzieci, które potrafiły już więcej niż on :)

Ana.Ta, Zosiek lubią tę wiadomość

Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️
  • Misiaa Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2022, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja do żłobka małego nie daję, będę z nim w domu do 3rż aż dam go do przedszkola:) u nas przyjmują do przedszkola dzieci które rocznikowo kończą 3 lata, mój bratanek kończy 3 teraz w grudniu a od września może pójść:)

Ana.Ta lubi tę wiadomość

24tc...17.05.2017 córeczka 😇💔
    26tc...02.03-19.05.2018 córeczka 😇💔
    IV.2019 CB
    24tc...11.12.2020 córeczka👼💔
    9tc... VI.2021 😇💔
    05.05.2022 na świecie pojawił się CUD BARTUŚ ❤

"Wtedy, gdy wydaje mi się, że już nie dam rady
    - przypominam sobie kto mi się przygląda..."
  • Soleil Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2022, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana.Ta wrote:
    Klara to faktycznie dziwnie, oby jej przeszlo do chrzcin, trzamam kciuki✊ Tylko pewnie bedziesz musiala czesciej z nią teraz wychodzić... 🤔

Kasjanna u mnie corka tez coraz rzadziej drze sie na jedzenie. Ale pięści poszly w ruch i niewiem czy to na jedzenie czy dziąsła... popoludniami u mnie najgorzej z tym karmieniem. Mam wrazenie ze mała niewie czego chce. Często co godzine dojada. Szkoda że nie mam duzo czasu na laktator to ściągalabym pokarm częściej zeby wiedziec ile je. Też mam podejrzenie że tego pokarmu leci mniej... albo ona ma większe potrzeby.
    Z tym brzuszkiem to u mnie raczej jeszcze nie minęło -jak nie miala wczesniej problemow wątpie że od jakiegos jedzenia🤔 moze jadla łapczywie i nalykala sie powietrza?

Ta nowa umiejętność przekręcania sie na brzuch przyczynia sie ze córka czesciej sie budzi 🙈 mam nadzieje ze to chwilowe. O 12:00 tak sie kokosila że znalazla sie na brzuchu puszcZAjąc uśmiechy i szły bąki... może ona sobie tak „pomaga”. Nie ruszalam jej i nie zabawialam i usnela na szczescie spowrotem. Ale karmienie mnie nie ominelo. 😂

Też probuje odstAwic espumisan. Wczoraj wlecial 2 razy. Dla Was normalne ze jest malo. A ja ciągle czekam na te kupy byly tak czesto 😂 i tez jadlam gołąbki i wydaje mi sie że córka miala przez to takie wygiananie wczoraj wieczorem.

Podpinam sie - co to za maść :)

Czytałam u hafija.pl że wraz ze skokiem jest też kryzys laktacyjny koło 12 tygodnia.. I w sumie tak się czuję trochę dlatego wczoraj doczytywalam. Bo juz sama nie wiedziałam czy coś źle robię czy co, maly dużo czasu na cycu teraz ale czasami tak się zachowuje ze nie wiem juz sama czy głodny czy nie. Mam nadzieję że zaraz to minie :) może faktycznie jakoś więcej żyje pierś niż przelyka
    ..
    Espumisanu tez daje mniej, ale bardziej ze sklerozy niż planowanego odstawienia

Słuchajcie u nas pierwsze głośne i długie śmiechy 😍😍

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 sierpnia 2022, 12:09

Merci92, Ana.Ta, Zosiek, Misiaa, Malinka2021, Leksa lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 sierpnia 2022, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się marzy zostanie z małym do przedszkola, ale przez to, że zaczynamy praktycznie życie od nowa. Szukanie pracy itd. Nie wiem czy będzie nas stać żebym została w domu. Myślę też o pracy zdalnej, ale do tego potrzebuje skończyć 2 kursy, a mój cudowny syn mi na to nie pozwala narazie 🤣

Ana.Ta, Soleil lubią tę wiadomość

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2022, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem dziewczyny jaką pracę wykonujecie, ale ja sobie nie wyobrazam pracowac z domu z takim maluchem. W sensie jesli dzieckiem opiekuje sie np. babcia a my tylko dogladniemy od czasu do czasu to luz, ale tak na 100% to bylby hardcore...
    Jak mi zamkneli przedszkole przez pandemie to z 5latkiem mialam problem...

Dzwonilam do żłobka. U nas cena 350 juz z wyzywieniem (zryczaltowane), i dochodzi oplata za zajecia dodatkowe i pomoce plastyczne w kwocie ok. 100 zl. Takze takie normalne ceny.

Ana.Ta, Soleil, Malinka2021 lubią tę wiadomość

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2022, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana.Ta Może jeszcze tyle potrzebuje jedzonka? Albo to ten refluks bo może mała chce sobie ulżyć? Czytałam że niektóre nie chcą jeść a niektore wręcz przeciwnie co chwile 🤔 Ale wiesz to takie tam wyczytane z Interentów 😄

Ana.Ta A wychodzisz na spacery poza ogród z mała? Bo ja dzisiaj byłam i chyba z pięć razy z wózka wyciagalam takie były płaczki i marudzenia 😄 Ostanio pochwaliłam że

Merci92 być może to refluks też bo chwilami ma taki kaszelek nawet podczas snu. I dwa - zbieram teraz mleko bo musze jutro jechac do dentysty, w pt do spowiedzi, a na chrzciny musze miec pewne ml w butli. Wtedy nie musze karmić co godzine/ tu podejrzewam że ona poprostu za malo sobie zje, ja troche tez przyzwalam na takie ciumkanie🙈 jak nie musze nic robic i mam czss dobrze mi z tym 🙈 no i tym sposobem od 8 :00 karmie co godzine. Teraz tez spala na tarasie i ewidentnie obudzila sie na jedzenie bo nie dala sie zabawic itp, no i test smoczkiem wskazal ze na bank to to 😂 chyba ze to przez upaly... dzieciom sie chce pic... i tak ciumkają....

Na spacery z meżem idziemy twardo co tydzien pod kosciol (z butlą oczywiscie) i pozniej wracamy takimi bulwarami nad stawem.
    W tygodniu czasem wychodze sama jak mam wiecej czasu- tylko tu zaczynam na spiocha, albo naprawde jak musze isc cos kupic ide jak nie śpi. Tylko wczesniej daje butle zebym byla pewna ze nie placze mi na głod. Tez czesto konczy sie kilkakrotnym wyciaganiem z wózka 😂 ale nie powiem pare razy mi usnela 🙈 ja mysle ze trzeba próbowac bo ilez mozna sie chować. Jak tak patrze na akcje starszych dzieci pod kosciolem to stwierdzam że przy starszych chodzących wcale nie jest lepiej. Ostatnio byly same wyjce😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 sierpnia 2022, 12:53

Merci92, Soleil lubią tę wiadomość

16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2022, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I niewiem czy nie sprobuje jak juz nie bedzie takich upalow klasc jej w gondoli na brzuchu bo ewidentnie ciekawość ją zrzera (jak nie spi), bo wczoraj o polnocy zmeczyla sie i usnela. Pozniej tylko ją przekręcilam

• Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2022, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Soleil jej gratulacje śmiania ! U Nas narazie byly 2 smiechy ale krótkie. To musi być cudowne.

No właśnie moja córka lubi sobie teraz wisieć a mi szkoda jej zabierać tego cyca jak sobie mruczy. No i tak sobie siedzimy... Jak to sie mowi wszystko minie. A jak patrzyla na mnie takim blagalnym wzrokiem i robila skarżący glosik wiedzialam ze potrzebuje....
    Wgl naprawde po tym 3 miesiacu dziecku jest jakies takie inne... dla mnie każdy dzień jest odkrywaniem czegos nowego - i dla niej zresztą tez😂

Ja też nie wyobrazam sobie pracowac przy dziecku. Mam dostep do banku, robie przelewy i takie rozne wyliczenia. Ciezko byloby mi sie skupic. No i ogarnac rozne faktury w domu :/ mysle ze szefostwo nie byloby zadowolone. A jak macie taką mozliwosc to naprawde super sprawa. Nikt pozniej nam juz tych lat nie wroci... ja bede corke widywac dopiero po 16:30. W sumie kurcze ale malo czasu nam pozniej zostanie...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 sierpnia 2022, 13:11

Soleil lubi tę wiadomość

• Vende Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2022, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wpadam jak po ogien, no mam dzisiaj jakis ciezki dzien. Pozniej doczytam i sie odezwe. Ale powiedzcie mi jakies zlote rady na odparzenie pieluszkowe? Mamy dzisiaj masakre, a wczoraj bylo tylko lekko zaczerwienione. Wietrze, smaruje, nic to nie daje.

17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja :)
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2022, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende oby szybko sytuacja byla opanowana 😘 wlasnie myslalam sobie gdzie sie podziewasz hihi
    Mi pomagal w dużych odparzeniach sudocrem...

Ja odlozylam bobasa po karmieniu-ciumkaniu-przysypianiu (50min) ale tak sie kreci ze zaraz bedzie alarm

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 sierpnia 2022, 13:24

Kasjanna lubi tę wiadomość

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2022, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende, a czym smarujesz? U mnie przy synu sudocrem pomagal, bo linomag czy bepanthen są delikatniejsze. Przy Nisi jeszcze nie mialam z tym problemu.

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2022, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie, z tym zlobkiem to tak sie wydaje ze sie dziecka nie widzi, ale tak naprawde wieczor jest dlugi, są weekendy, urlopy, tfu-tfu-choroby. A troche separacji powoduje ze pozostaly czas wykorzystuje sie efektywniej, a nie na autopilocie...

Soleil, Malinka2021 lubią tę wiadomość

• Vende Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2022, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj smarowalam sudocremem, ale poszlo jeszcze bardziej... Na noc posmarowalam kremem na recepte, ale tez zero poprawy. Tesciowa zostala z mala na 2h bo musialam wyjsc i wysmarowala ja mąką ziemniaczana i mam wrazenie ze jest jeszcze gorzej. Dzisiaj juz z 2h na pewno spedzila bez pieluszki. Juz sama nie wiem. Ona to ma taka delikatną ta skorke ze masakra.

17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja :)
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2022, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie doszlam w tej ksiazce do odparzen, ale nic nowego. Pisze o tej mące. Pisze tez ze jesli dziecko miewa to to bedzie nawracac niestety. I co nie wiedzialam że jak sie wietrzy to nieposmarowana niczym skore. Ale moze to wiesz.

Misiaa lubi tę wiadomość

• Soleil Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2022, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende współczuję, u nas dwa Raz było odparzenie i bepanten się super sprawdził, sporadycznie wietrznie suchej pupy a potem Maka ziemniaczana i dopiero pampers. a Teraz odkąd przy zmianie pieluszki Używam mustele liniment (taki kremik do wycierania pupci) nie mieliśmy żadnych odparzeń. W dodatku co kąpiel używam po bepanten na fałdki bo jest mega upał, maly sie dużo poci i widziałam mâle odparzenie na szyi..i powiem wam ze też fajnie, dawno nie było problemów

• Zosiek Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2022, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende zmieniaj pampersy co godzinę, wietrz jak najczęściej, smaruj alantanem, wycieraj do sucha po każdej zmianie, przemywaj wodą. Moja starsza miała takie problemy. Sudocrem moim zdaniem blokuje skórę i uzależnia ją później od mocniejszych środków. U nas z młodszą odpukać inna skóra, ale i tak zapobiegam.

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 sierpnia 2022, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny☺️co zajrzę na moment podczytac, to tu się przewijają coraz ciekawsze tematy, a to rozszerzanie diety, a to żłobki, jej...wydaje się to wszystko takie odległe, ale nic bardziej mylnego, bo czas leci jak szalony😳😁 muszę też zacząć orientować się jak to z tymi żłobkami u mnie..

Vende, u nas odparzenie pupy u Małej pojawiło się tylko raz na początku, mimo że w ruchu przy każdej zmianie pieluchy był bepanten sensiderm. I znalazłam gdzieś poradę, żeby stosować linomag (u nas akurat czerwony poleciła pani w aptece) i jest odpukac super.Linomag ma tłusta konsystencję, trochę jak maść, ale to wydaje się ok, zostawia taka warstewkę ochronną, także polecam spróbować. Zamawiam na allegro po kilka opakowań, bo wychodzi po taniości 😉

U mnie też Gabi codziennie czymś nowym zaskakuje, to jest mega. Za 2 dni kończy trzy miesiące i czekam na to z niecierpliwością wmawiając sobie naiwnie że po tej "magicznej granicy" końca 4 trymestru, część problemów np. brzuszkowych, refluksowych odejdzie w zapomnienie😅😅tak, tak nadzieja matką głupich😜
    W rzeczywistości mamy wtedy szczepienie więc może być ciekawie...

Na ten moment mam jeszcze marzenie o końcu upałów, bo trochę już uszami wychodzą. Chociaż pewnie jeszcze zatęsknie jak zacznie marznąć tyłek jesienią 😆

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 sierpnia 2022, 14:43

Ana.Ta, Soleil lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 sierpnia 2022, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aa jeszcze jedno, nie wiem czy macie takie problemy i czy sobie jakoś radzicie, ale może akurat któraś skorzysta. Byliśmy na wizycie u osteopaty niedawno, generalnie z refluksem i napięciem w barkach małej, ale ten przepytał nas i o inne rzeczy i czy mała ma problem z kupką. Ogólnie mega się prężyła i widać było, że za każdym razem walczy żeby już doszło do skutku😛
    I słuchajcie nie wiem jak to zrobił, ale pouciskal delikatnie jakieś punkty na jej ciele i od następnego dnia jak ręką odjął, czasem nie wiem nawet że robi kupę, zero problemu😲😆 dla mnie to mega na plus, bo nie spodziewałam się że można temu zaradzić inaczej niż lekami lub poczekać na rozwój układu trawiennego malucha😁

Malinka2021 lubi tę wiadomość

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2022, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jej, Monja, jak magia :)
    Mamy takiego osteopate w Krakowie do ktorego moja koleżanka chodzi z cala rodzina. Mowimy na niego szaman, bo wlasnie cos dotknie i problem z glowy. Ale terminy ma nieludzkie. Zreszta nie bardzo mam z czym isc albi właśnie nie wiem ze mam, bo żeby isc z czyms takim bym nie wpadla.

Soleil lubi tę wiadomość

• Misiaa Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2022, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende ja mialam takie mega mocne odparzenie z Bartkiem na poczatku..mi pomoglo mega duzo wietrzenia+psikanie wtedy octeniseptem po kilka razy az wyschlo i sudocrem..no i przede wszystkim zmiana pampersow bo sie okazalo ze odparzenie od pampersow wlasnie..

24tc...17.05.2017 córeczka 😇💔
    26tc...02.03-19.05.2018 córeczka 😇💔
    IV.2019 CB
    24tc...11.12.2020 córeczka👼💔
    9tc... VI.2021 😇💔
    05.05.2022 na świecie pojawił się CUD BARTUŚ ❤

"Wtedy, gdy wydaje mi się, że już nie dam rady
    - przypominam sobie kto mi się przygląda..."
‹‹ 580 581 582 583 584 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ