X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2022
Odpowiedz

Maj 2022

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 września 2022, 06:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wam powiem, że już nie daje rady. Pobudki co godzinę, a o 5 on się śmieje i nie daje się ululac, ani xyckiem ani na rękach.
    Wstawanie o 5 rano to nie jest coś co ja chce, zwłaszcza że w ogóle nie spalam...

• Vende Autorytet

Wysłany: 15 września 2022, 06:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megsi, wspolczuje i łączę sie w bólu ja co prawda spalam ale 3h. Raczej poki co nie usne juz i tak po tym co teraz przezylam.
    W ogole nie moglam spac od kiedy Mala sie obudzila przed 3. Najpierw ją ogarnelam, dalam jej to mm, zjadla, odbila, usnęła. To ja na laktator. Nie moglam usnąć dlugi, az przyszedł o 5 mąż z pracy, polozylam się z nim ale dalej nie spalam... I teraz od 5:40 mala zaczęła kaslac, myślę sobie ze moze przemarzła wczoraj. Ale za którymś razem się podnosze patrze a ona cala w mleku... Wyjelam ja, dal na kolano glowa w dol i zwymiotowała tak potężnie. Patrze, cale lozeczko mokre... To zaczelam ogarniac ją, to lozeczko... Wmiedzyczasie juz dwa razy znowu wymiotowala. Chcialam zeby czymś popila ale nie chce, ani wody ani mojego mleka (obudzilam męża i rozmrozil na szybko). Teraz spi mi na rekach a ja sie boje ją odlozyc... :(

17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja :)
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 15 września 2022, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kurcze Vende, masz przejscia, a jakie mm jej podalas? Jadla je juz wczesniej? Moze trzeba po mniej zeby sie przyzwyczaila? I moze lepiej jednak w dzien?

Megsi, wspolczuje. U mnie tez pobudki co godzine, nawet ze dwa razy bylo lulanko, bo sie obudzila po 10 min, a zdecydowalam ze cyc wiezdza nie czesciej niz co godzine. Ale z kolei od 5 do 7 zrobila mi niespodzianke i przespala 2 godziny.
    To byla druga noc w spiworku, i tak jak poprzednia raczej bez szalu. Jeszcze damy sobie szanse ale za jakis czas chyba. Dzis go na odchodnego obsikala. Przynajmniej wiem ze przemaka i nie bedzie w sikach lezec bo czuc na zewnatrz.

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 15 września 2022, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kurcze Vende nie sądziłam że nagle mm to taka zmiana dla brzuszka dziecka 🤔
    Bardzo dobrze pomyślslas z tym oddaniem dziecka przed chrzcinami do teściowej/ bardzo dobrze! Duże wyzwanie przed tobą, ale to troche bedzie relaks od bobaska z drugiej str 🧡

Co do męża to wcale ci sie nie dziwie, że bylas zla jak mimo tylu godz pracy znikał. Moja siostra miala tak ze nagle szwagier zaczal jezdzic na kilkutygodniowe delegacje -odwidzialo mu sie dopiero wtedy gdy dziecko plakalo na jego widok jak wrocil przez kilka dni🤣 ale teraz za to pracuje cale dnie 6 dni w tyg... dziecko niedlugo idzie do zlobka i tyle go mial...

Mój mąz czesto sie miga w opiece ale przynajmniej nie znika aż tak. Ale gdy pytam idziesz do malej czy robisz kolacje, albo idziesz do malej czy sciagasz pranie -raczej wybiera to drugie😂 chyba ze leży na macie, ale chce towarzystwa to to pierwsze😂

Klara z tym rowerem super akcja! Wlasnie to moze nie jest zly pomysl zeby wziac na raty. Gdzie kupowalas?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2022, 08:05

16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍
  • Vende Autorytet

Wysłany: 15 września 2022, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna, nan optipro plus, jadla je juz wcześniej jak musialam dokarmiac. Troche sie podlamalam zwlaszcza ze teraz wstala i nic nie chce jesc... :(

• Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 15 września 2022, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wspoczuje tych nocek :( u mnie dzis lepiej bo od nocnego spania budzila sie 22:00 dwa razy, ale tu szok... 1 pobudka o 4:20, druga 7:45, jestem jeszczs a szoku 😀 a teraz robi kupe, uśmiecha sie i buuu, ps. dziecko mi podmienili na tę noc.

A tak poza tym to chyba duzo daje (przynajmniej u mnie) okrycie kocem, bo sie tak nie wierci, a za drugim razm po odlozeniu obudzila sie ale usnela jakos obok mnie na szczescie.

• Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 15 września 2022, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende wrote:
    Kasjanna, nan optipro plus, jadla je juz wcześniej jak musialam dokarmiac. Troche sie podlamalam zwlaszcza ze teraz wstala i nic nie chce jesc... :(

O jej. A Twojego też nie ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2022, 08:19

• Marmis Autorytet

Wysłany: 15 września 2022, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende wrote:
    Vende a może troszkę wody sprobuj podać łyżeczka . Może biedna tez się przestraszyla tymi wymiotami i dlatego nie chce jesc. U mnie jak mala kiedys sie zakrztusila to sie wystraszyla i plakała długo i nie chciala jesc.Gorączki nie ma?My tez podajemy nan optipp plus i raz mi kiedys zwymiotowala - ale po prostu to bylo z przejedzenia. Może u Was też tak jest? A jakieś inne dolegliwości brzuszkowe zauwazylas?

Marmis
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 15 września 2022, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende, to pierwszy raz, musisz ją w wyczuć. Mozs bylo za dużo? Daj jej i sobie czas na oswojenie się.

Dziewczyny, macie jakies patenty na to czym zająć dziecko w domu? Moja coraz czesciej chce uwagi. Jak juz wycaluje każdą część ciała, dam sobie obmacac twarz ipogadam o niczym, to koncza mi sie pomysly. Nie chce bez sensu grzechotac jej nad głową, bo zasypiam przy tym. Macie jakies zabawy ktore minimalnie stymuluja tez mamę? 😆

Dodam ze ksiazeczki to nuuuda dla mojej córy. Rosnie mi czytelnik że hej...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2022, 08:25

• Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 15 września 2022, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klara mina męża na pewno bezcenna jak zobaczyl rower😃
    Ehh to zescie mnie pocieszyły z tym mm czy kaszką...Czyli jednak piers najlepsza bo przynajmniej zawsze pod ręką 😁
    Ehh ale mam nadzieję że te nasze dzieci się poprawią bo jak tak dalej pójdzie to boje się że mi to macierzyństwo zbrzydnie a nie tak miało byc☺️

Vende mam nadzieję że to jednorazowo i tak jak dziewczyny piszą moze sie mała przejadla🤔

Ana.ta ja też jakiś czas temu dalam małą do rozkaz w którym tak długo lubila spac. Wystające nogi przykryłam moja kołdra a górę jej opatulilam z nadzieją że to pomoże w lepszym spaniu..ale niestety to już nie działa 😏

Megsi moze w Polsce malutki się "ogarnie " albo chocisz będziesz mieć większa pomoc🙂

Klara_1985, Ana.Ta lubią tę wiadomość

oar89n73njsm8gcn.png
  • Vende Autorytet

Wysłany: 15 września 2022, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Udalo mi sie wmusic jej teraz 90ml mojego mrozonego... Boje się odwodnienia przy czyms takim... Mam dzisiaj teleporade odnosnie tej bakterii u pediatry to dopytam o tą sytuacje. Gorączki nie ma, trochę jest bez humoru ale co jej sie dziwić. Moze to mleko wlasnie za ciezkie jak na taka ilosc i pierwszy raz po takim czasie... Nie wiem, ale nie mialam alternatywy jak się obudzila. Ona zawsze chce juz i od razu.
    Ja dzisiaj bede jak zombie. Jeszcze pogoda tragiczna. No coz, teraz nie daje Malej swojego mleka to przynajmniej w ilosci i mocy kaw nie musze się dzisiaj ograniczac...

Kasjanna, jedyne co przychodzi mi od glowy go takie ćwiczenia stymulujące, bierzesz ją na kolana (slynne tu juz ukladanie do kupy xD) i cwiczysz z nia podnoszenie nozek, rączki do kolanek, wodzenie wzrokiem za zabawka, powtarzanie dzwiekow (u nas juz np powtarza literkę a :P). U nas jeszcze sie sprawdza machanie pielucha nad nia, cieszy sie mega jak ma humor. Nic wiecej nie polece bo nic wiecej nie robimy. Czasem lezy na macie i męczy gryzaka czy grzyba. Z czytaniem tez u nas lipa poki co, nie jest zainteresowana.

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 15 września 2022, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jeszcze jedna prosba, wrzućcie polecajke kamery ktora macie. Temat się przewinal, ale wieki temu, nie pamietam kto pisal. Nie chodzi mi o nianie ale kamerę, tak zeby tez mozna sie przez nia bylo komunikowac w dwie strony.
    Dzięki :)

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 15 września 2022, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende, u nas pozycja do kupy jakis czas temu odpadla, bo mala przy niej bardzo usiluje usiasc i wyglada jak litetka C. Nie jestem przekonana czy to dobrze. Zosiek pisla ze cwiczy brzuszek, ale nie wiem czy nie za bardzo.

Ana.Ta, przyuwazylam ze u mnie na brzuchu mala tez unosi pupe do gory, ale podnosi sie nie n akolanach tylko stopach. A u ciebie jak?

• Vende Autorytet

Wysłany: 15 września 2022, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polecana byla : Kamera IP Tenda CP6 Obrotowa. Ja mam ja ale szczerze nie uzywam. Jest aplikacja, obraz fajny. Na oewno sie przyda ale chwilowo nie mam potrzeby.

Kasjanna lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 września 2022, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende biedna, też wczoraj czytałam na grupie majowej na fb jak bobas zwymiotował mm po 5h, teraz twoja niunia, tym sposobem chwilowo nie będę ryzykować dawania Maksowi... chciałam mieć awaryjnie w Polsce, ale się boję chyba.
    Daj znać co po lekarzu.

Kasjanna ja nie pomogę, bo sama mam zaćmienie mózgu już. Brak pomysłów na zabawy. Zresztą mój kaszojad to na rękach by chciał być, obowiązkowo w ruchu, bo jak z nim usiądę, to tragedia.

Ana.ta piękne nocki już u ciebie są!

Asiulka liczę na to, że pomoc będzie.
    Boję się bo nagle mały smoczka odrzucił i zasypia tylko na piersi.

U nas tez chwytanie zabawek i wyciąganie rączek na brzuszku.

Z dnia na dzień też się zimno zrobiło, w nocy normalnie kostnica, grzaliśmy się z misiem wzajemnie tak jak sobie wymarzyłam. W końcu mam się z kim tulic jak mąż w pracy ❤

Ana.Ta lubi tę wiadomość

• Zosiek Autorytet

Wysłany: 15 września 2022, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej
    U nas noc znowu straszna już nie pamiętam czy pobudki co godzinę czy pół 🤦 szumis trochę ratuje mimo wszystko

Klara dobre z tym rowerem 🤣jak coś też mam Whatsapp

Tak czytam Was i też czuje się czasami jak więzień... Mam ogromne wsparcie i pomoc u męża ale córka tak cycowa że butelka czasami nie wystarczy i tu lipa x większym wyjściem
    Jutro jedziemy na weekend do rodziców o tyle rozrywka będzie

Kasjanna jakoś specjalnie się nie ćwiczymy moja po prostu pół dnia na brzuchu leży bo tak polubiła, przewraca się i siup. My już mamy ten etap że położę zabawki koło niej i jak się obróci na brzuch to łapie i ciamka.
    Co do zajmowania, moja lubi jak jej gadam coś. Czytam wierszyki śmiesznym głosem. Audiobooki na chwilę też ją interesują. Mam takie pianinko pionowe co nogami gra to też robi furorę. U nas też robi ta literkę c i staram się głównie zabawiać na macie. Kiedyś widziałam taki patent jak do maty przykleiła pani worek taki strunowy z cekinami. I na brzuchu dziecko super się tym zajmowało, bo te cekiny się przesuwały. Mamy pakę cekinów z Pepco muszę spróbować.

Vende ale miałaś stres. Spróbuj od mniejszych porcji bo mm jest zdecydowanie cięższe. Tak jak u nas 60 mm to mojego 90 z tego zauważyłam.

Welcome to the jungle gra mi dzisiaj w głowie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2022, 10:15

Ana.Ta lubi tę wiadomość

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • Vende Autorytet

Wysłany: 15 września 2022, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macie pewnie racje, ze za duza porcja... Od rana mamy cyrki, z kupą tez przeboje, raz dostała mm a tu juz i kolor zmieniony, śmierdzi jakos bardziej i w ogole marudzenie znowu przy robieniu. Na szczęście cos tam je, więc o to odwodnienie się poki co nie martwię. Może spróbuje jej potem dac w dzien troche, juz sama nie wiem.
    Mala wreszcie wylądowała w bujaku mimo ze mamy go unikać, bo nawet bym sie nie ubrała. Ale przynajmniej moglam szybko sie ogarnąć. Kawy dzisiaj chyba wiecej wylalam niz wypilam na ten moment. Jeszcze raz szacun dziewczyny dla Was jak macie takie kiepskie noce a jakos funkcjonujecie...

Ma ktoras do polecenia jakiś termos? Musze jakos wode ogarnąć ciepła zeby miec pod ręką jak dalej bede próbować mm... Zamowilam dzisiaj używany podgrzewacz ale mysle ze to bardziej opcja na dzień niz na noc...

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 15 września 2022, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Probuj Vende, mam nadzieje ze z czasem bedzie lepiej. Brzuszek sie przyzwyczai. Dajesz jeszcze probiotyk?

A jeszcze do tej kamery, bo jest cp3 i cp6, nie moge znalezc miedzy nimi roznicy, a cp3 jest tańsza. Obczajalas to moze przy kupnie? Bo nie chce przeplacac, ale tez nie chce jakiejs fajnej funkcji przegapic.

Megsi, tak sobie pomyślałam o tym obracaniu sie za dzwiekiem, a probowalas puszczac bajki? Bo u nas mala jka cos uslyszy to nie zawsze sie oglada, ale jak syn pusci bajke, to jest w stanie glowe sobie wykrecic byle zobaczyc. To nie jest reakcja na tv, tylko wlasnie na bajki.

Zosiek, sprobuje z tym woreczkiem, bedzie cos nowego, bo chyba nie ma opcji zeby go otworzyla czy jakos rozwalila...?
    Cekinow nie mam, ale mam kolorowe koraliki do prasowania, zresztą rozne rzeczy tam mozna nawkladac w sumie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2022, 11:35

• Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 15 września 2022, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende powiedziałabym ze idzie się przyzwyczaić do nieprzespanych nocy ale nie powiem bo wcale nie, czuję się coraz bardziej tragicznie😆

Co do zabaw to hmm mała chwile bawi się w lozeczku z zawieszonymi zabawkami, chwile siedzi w bujaku i patrzy jak np obiad gotuje, chwile leży na macie i tam zaczyna się przekręcać na brzuch. Podkładam jej zabawki ale na brzuchu jeszcze ich nie ogarniam. W ogóle jakos bardzo na tym brzuchu leżeć nie lubi😏
    Czasem biore ją na łóżko i czytam książeczki i obrazki pokazuje to się chwile zajmie i też biore ją za nóżki, daje je do góry i jej je pokazuje heh I w sumie tyle😏
    Kamerkę jakas mamy od znajomych ale nie używamy i nawet nie wiem jaką 😏

Ana.Ta lubi tę wiadomość

oar89n73njsm8gcn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 września 2022, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna do bajek od razu się odwraca 😁
    W ogóle wyrodna matka ze mnie ale planuje mieć do samolotu bajkę i w kryzysowej sytuacji włączyć 😁

Mój bobas miał właśnie 2h drzemke! Ale tylko dlatego, że najzwyczajniej w świecie nie miałam siły się bawić, więc jak się przebudzal to dawałam cycka I zasypiał znowu. Tym sposobem przesiedziałam 2h na kanapie, ale przynajmniej poczytałam sobie trochę książkę i trochę o rozszerzaniu diety q

Ana.Ta lubi tę wiadomość

‹‹ 636 637 638 639 640 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ