Maj 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
U nas ostatnie dwie noce były ciężkie bo znowu mieliśmy szczepienie a wiecie jak to z tym u nas bywa. Mam nadzieję że dzisiaj już wychodzimy na prostą ale jestem mega zmęczona. Jeszcze mąż miał delegacje i przez trzy dni byłam zupełnie sama. Wraca dzisiaj jakoś w środku nocy. Czytałam Was w miarę na bieżąco ale brakowało mi sił żeby coś napisać.
Miałam zakończyć kp ale pediatra mnie namawia na jeszcze miesiąc, półtorej bo wtedy już będzie można małemu zrobić testy alergiczne i sprawdzić na co rzeczywiście ma uczulenie. Podobno przy skazie ważne jest kp bo znacznie skraca czas. Hmm...i tak miesiąc po miesiącu i dociagne do roku? A chciałam karmić3 miesiące, a sześciu nawet nie marzyłam.
Monja zapomniałam odpisać Ci wcześniej...u mnie kiedy małego też tak "potrzasnelo" w ciągu dnia i moja mama stwierdziła że zrobił siku 😉 podobno stare babcie od zawsze tak mówiły że po tym można poznać. Ile w tym prawy nie wiemMonja lubi tę wiadomość
-
Vende dobrze że choć Ala daje nadzieje na lepsze nocki. A jak śpi Ci w dzień?
Kasjanna wspolczuje… a spanie na rękach nie wydluzy tego snu? Ja żeby tak ciągle nie lulać trzymam to dziecko w tych rękach. Doslownie sie poddaje w tym temacie… i teraz od 21:00 spala mi do 23:00… gdyby nie to juz dawno by sie obudzila bo otwierala oczy i sie wyginala 🤦♀️
Asiulka ja też łapie takie doły w temacie snu i tego ze potrzebuje pomocy… oddechu… dzisiaij poważnie gadałam z mężem na ten temat… poki co uspal mi małą o 20:00 a ja zrobilam ciasto. Muszę wykombinować coś abym mogla sie wyspac… moze jutro w dzien utne z nią jakąś drzemke… niewiem… ale ile razy bym nie probowala to ona sie budzi zAnim ja usne…
A tak jak dziewczyny piszà refluks przy usg brzuszka… pewnie.. sprawdzcie to… to często skraca sen maluszka… ja sie pocieszam, bo u nas jest maly że jak z tego wyrosnie bedzie lepszy sen… choc dzis kolejna osoba zAbrala mi tą nadzieje i powiedziala ze przy zàbkowaniu bedzie jeszcze gorzej 😅
We wtorek potwierdze czy faktycznie u nas juz idzie ten ząb. Ale tak bije śline i nawet pieluche „polyka” że troche nie mam wątpliwości… ja coś tam widze…
Oby mi teraz zasnela bo bardzo plakala przy tej pobudce ech trzyma mnie tak mocno z koszule ze chyba sie nie uwolnieWiadomość wyedytowana przez autora: 22 października 2022, 23:48
16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍 -
Lotos ja też nie sądzilam ze bede chciala karmic dluzej niz pol roku… a to juz zaraz…ale jak przypomne sobie ciezkie początki wdzięczna jestem za kazdy dzien.. w obcnej sytuacji kiedy cyc tylko daje rade w nocy nie wyobrazam sobie przestac 😱
Dobrze ze mąż wraca - odetchniesz choc troche. Zawsze to nawet psychicznie czlowiek lepiej sie czujeWiadomość wyedytowana przez autora: 22 października 2022, 23:43
Lotos lubi tę wiadomość
Leksa, Mala tydzien temu wazyla 7,2kg. U nas apetyt dopisywał przed ta biegunka bo zawsze zjadała ok 900ml (6 porcji po 150ml). W trakcie spadla mi dość mocno bo zadnej butelki nie dopijala do konca. Konsultowalam sie wtedy z pediatra, dostaliśmy jakies leki do rozpuszczania w wodzie ale koniec koncow jej nie podalam bo tego dnia kiedy mieliśmy konsultacje bylo juz 5 wypróżnień na dobe. Generalnie zaleceniem bylo wlasnie tylko pilnowanie tej ilości płynów 100ml na 1kg i dopajanie wodą przegotowana (to i tak staram sie robic ale Mala dalej slabo z tą wodą). W powody nawet sie nie zagłębiał bo powiedzial ze moze ich byc wiele w przypadku takiej kilkudniowej biegunki i tak naprawdę to nie ma znaczenia poki nie pojawia sie inne objawy jak np temperatura albo Mala przestanie jeść (spadnie ponizej tego minimum). Wczoraj juz zjadla łącznie 870ml więc wraca na stare tory, a kupy mieliśmy 3 wiec tez normalniej (przed mielismy od 1 do 3 na dobe). Ona moze miec teraz jakies rewolucje bo dostaje tez mm)(aktualnie dwie butle mm i cztery moje).
Co do drzemek w dzien to mamy zazwyczaj trzy ale takie do 30minut. Czasem na spacerze udaje sie zrobic dluzsza drzemke np. w gorach przespala 1h40minut na szlaku ale fajnie bujalo bo po lekkich kamykach i obok płynął caly czas strumien wiec lulanko na żywo
Lotos to jest ogolne przeliczenie zapotrzebowania na mleko ja jestem kpi (teraz juz + mm bo chce na pol roku pożegnać sie z laktatorem calkiem) wiec sumuje ilosci mojego mleka i mm. Ja od pamietnej nocy kiedy braklo mi mleka w lodowce i musialam dac mm a Mala wymiotowala po nim jak szalona bardzo pilnuje zeby raz dziennie dostawala butle mm bo boje sie takiej rewolucji znowu... Jesli chodzi o zmniejszenie to niekonieczniw tak bywa bo dziecko jednak ma tez zwiekszone zapotrzebowanie im jest starsze. Duzo zalezy od tego jak idzie rd. Jak dziecko jest chętne do jedzenia i bedzie Ci zjadac juz np obiadek, jakies owocki w ciagu dnia i np kaszke raz dziennie to juz zapotrzebowanie na mleko moze troche spaść. Ale do poki rd to probowanie to raczej nawet zapotrzebowanie wzrasta do roku mleko to mimo wszystko podstawa żywienia u dziecka.
Powiem Wam ze przeraża mnie to jak piszecie o tych nockach... Myslalam o drugim dziecku ale ja bym chyba tego nie pociągnęła... Jak kilka mieliśmy takich gorszych nocy pod rząd to ja chodzilam jak zombie...
Ja momentami tez mam takie przemyślenia o tym karmieniu. W ciazy myslalam ze bede karmic max 3 miesiace, po cc myslalam z ew ogole nam sie nie uda a po poczatkach i farsach z kp modlilam się zeby wytrwac miesiac. Jak zamówiłam podowjny laktator to mąż powiedzial ze mnie porypalo bo i tak pewnie zaraz przejde na mm. A tak tocze ten wozek juz tyle czasu... Mimo przejść. Ale naprawde mam juz ochote wrzucić laktator do szafy.
Zmieniając temat, ktos szczepi sie z Was na grype lub covid teraz? Zastanawiam sie czy sie nie zaszczepić jednak poki karmie bo to jakies przeciwciała dla Malej...
17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja -
Dziewczyny, albo podmienili mi dziecko albo jakas magia... Ja sie dzis WYSPALAM! Do północy było jak zawsze mniej więcej, ale takie z tych lepszych "jak zawsze" a pozniej 2 razy po 1.5h, a nad ranem 3!!!
Teraz jeszcze dogorywa na mnie i zaraz bede odkladac, ale normalnie cud. Juz sie doszukuje ze moze nie zakodowalam jakiejs pobudki, ale chyba nie bo sie mala obudzila glodna jak smok.
Teraz pytanie - dlaczego i jak to powtorzyc?
Vende, jesli chcesz drugie dziecko w miare szybko to na pewno bedzie wyzwanie, ale ogolnie uwazam ze drugie dziecko jest latwiejsze chocby w obsłudze, a do nocek, nawet trudniejszych czlowiek sie jednak przyzwyczaja, i to ze po kilku czulas sie jak zombie wynika bardziej z tego ze bylo ich tylko kilka. Poza tym trzeba myslec pozytywnie, drugie dziecko tez bedzie kochanym aniolkiem jak Ala
W posiadaniu dwojki dzieci najbardziej przeraza mnie chorowanie, bo wiadomo ze wtedy dziecko potrzebuje mamy na tysiac procent, a to drugie przeciez tez...
Vende, dobrze ze napislas o tych szczepieniach bo mowiac szczerze nawet przez mysl mi nie przeszlo ze mala dostanie przecieciala ode mnie... Covid przeszlismy i na razie nie ma sensu sie chyba szczepic, ale o grypie nawet nie myslalam, a chyba warto chociaz troche zglebic temat. Tez jestem ciekawa waszych opinii.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2022, 07:24
Vende, Soleil, Leksa, Zosiek, Megsi, Lotos lubią tę wiadomość
29.04 - moja kochana córeczka -
Kasjanna bardzo się cieszę z Twojej nocki! Należy Ci się naprawdę zeby to zaczelo sie zmieniać
Tak szybko i tak nie będzie bo jednak bylo cc więc powinna byc przerwa a pozatym szczerze moje życie seksualne dalej nie istnieje ale jakbym miała mieć drugie to chciałbym do 3 lat roznicy.
Ja nam juz w lodówce szczepionkę na grype, bo ze względu na zawód (ciagly kontakt z ludzmi) szczepiłam się co roku ( oprocz ciazy bo balam sie w pierwszym trymestrze). Chyba się zaszczepię dzisiaj bo mam cala rodzinke w domu jakbym się źle czula... Z covidem się zastanawiam ciagle czy to ma sens, musze się poradzić chyba rodzinnego.17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja -
To ty sie tak sama w domu szczepisz 😯?
Ja na covid na pewno bym sie szczepila gdybysmy nie chorowali. Na grype szczepilam sie ostatnio z 10 lat temu i bardzo zle sie pozniej czulam. Teraz myslalam troche o szczepieniu syna, bo to glowny roznosiciel chorob u nas w domu, ale moze faktycznie warto siebie dla przeciwcial.
To masz czas do namyslu. Ja bym chetnie przytulila trzecie, ale tez za jakies 3 lata, ale czas pokaze. Zresztą u nas tez zycie seksualne obumarlo...29.04 - moja kochana córeczka -
Moja mama jest byla pielęgniarka i ona nas tu co roku szczepi
Podobno przy szczepieniu na covid i grype nie musi byc nawet odstepu ale chyba poczekam dla swojego spokoju chociaz z tydzien pomiędzy...
Kasjanna mimo takich doswiadczen trzecie? Super. Ja mysle ze u nas moze skończyć sie na jednym bo mąż za bardzo nie chce drugiego.
Mi az jest głupio trochę z tym seksem. Ja po prostu nie mam potrzeby ale trochę zal mi czasem męża Mam nadzieję ze moze po zakończeniu laktacji wszystko wroci na dawne tory...17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja -
nick nieaktualnyKasjanna ciesze się z twojego małego sukcesu 😃
Ja w sumie do nocy jestem przyzwyczajona i funkcjonuje w dzień wyśmienicie później.
Natomiast wczoraj był taki kryzys przy usypianiem, że powiedziałam mężowi, żeby robił mm. Specjalnie się ociągał i mały zasnął w tym czasie, ale ile on się napłakał.
Głupia się skarżyłam na cycka w nocy, teraz mi się marzy, żeby to działało na spanie.
Dziecko mi się rzuca po łóżku, nawet nie wiem czy przez sen czy nie. Grunt, że ja wtedy nie śpię. Teraz mąż chce go zabrać żebym odespala, ale mlody wstał szybciej niż ostatnio wiec wątpię, że długo wytrzyma, a co mi z drzemki 30 min, jak ja potrzebuje 3h ciągiem spać -
Vende, to u mnie mąż raczej jest mało chetny na cokolwiek. A i na trzecie mam kategoryczny zakaz z jego strony 😜
W kazdym razie mi duza roznica wieku odpowiada i chetnie poczekalabym z 5 lat na kolejne, i wiecej czasu na przekonanie męża , ale obawiam sie ze moj organizm nie poczeka...
A mala dzis taka zadowolona ze nawet do dziadka poszla i to w mojej obecnosci. Niech tak zostanieZosiek, Ana.Ta, Soleil, Asiulka87 lubią tę wiadomość
Vende jak przeczytałam o tym spacerze w górach to się rozmarzyłam 😍😁😁
Tak zapytam z ciekawości, a jesteś na kpi i schodzisz z sesji to ilości mleka znacznie spadają ?
Kasjanna gratuluje sukcesu nocy. Obyś więcej takich miała. Może to efekt po osteopacie ? Na który jednak trzeba było poczekać 😊Ana.Ta lubi tę wiadomość
Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️ -
Kasjanna to chyba coś zaczarowało nasze dzieciaki bo moja spała ciurkiem 2x po 4h. Mam nadzieję że to nie choróbsko ja rozbiera.😒 Oczywiście głupia budziłam się i sprawdzałam czy wszystko ok 🤦 z nosa dalej mi leci ale przynajmniej lepiej spałam 🙃
U mnie mąż chce jeszcze jedno, ja też... Oczywiście po ciężkich nocach mówię że nie chce 🤣
Vende ja tak za miesiąc będę spacerować po jakimś szlaku 🥰 byle nie było pluchy🙃
Nosidło zamówiłam więc damy radę 😉
Miłego dnia 😘Kasjanna, Leksa, Soleil, Megsi, Asiulka87 lubią tę wiadomość
Nasz mały cud 15.05.22 🥰 -
Zosiek, polecam doline Kościeliską, 3/4 sxlaku spokojnie w wozku. oby Wam sie udala pogoda !
Leksa, trochę spadają wiadomo. Na 8 sesjach mialam ok 1200ml, różnice zobaczyłam dopiero przy zejsciu na 5 sesji- ok 950ml, na 4 sesjach- 800ml, a teraz na 3 sesjach mam 650-700ml na dobe. Ale duzo osob pisze ze przy trzech to te ilosci z dnia na dzień beda juz spadać.
Kasjanna - kategoryczny zakaz brzmi i groźnie i zabawnie
Ana.Ta, Zosiek lubią tę wiadomość
17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja -
Vende, na jego kategoryczny zakaz powiedzialam ze znajde innego dawce, to chyba teraz dlatego z daleka sie trzyma zebym mu nie wmowila ze to jego wpadka 😆
Leksa, z tym osteopata to u moja bratowa rozmawiala z kolezanka ktora sie wlasnie ksztalci w tym kierunku i powiedziala ze diagnoza jaka dostalismy wg niej tez jest nierealna. Nie chce dyskredytować osteopatow, bo ja dalej w to wierze ze moga bardzo pomoc wlasnie w roznych napieciach, ale no to trzymanie za glowke bardziej zalatywalo biopradami pana z TV (byl kiedys taki jak bylam mała co trzymal ręce i mialo sie telewidzom poprawic, kojarzycie?)Ana.Ta, Zosiek lubią tę wiadomość
Kasjanna świetna wiadomość 😊 oby było tylko coraz lepiej ze spaniem 🙂
U nas oboje jesteśmy nastawieni na co najmniej jeszcze jedno, ale ja bym chciała trójkę 😁Kasjanna, Ana.Ta lubią tę wiadomość
PCOS, starania od 2018, klinika od 2021
08.21 4ta stymulacja (letrozol+bemfola+ ovitrelle)
12.05.22 👶Wojtuś💙 -
Kasjanna, Zosiek super wieści oby tak dalej. 🧡 u mnie pobudki średnio co 1,5h, ale takie na szczescie znosne. Wstalismy wszyscy po 8:00 bo mala zaczela fikac i gawędzic.
Kasjanna dziecko wyspane to szczesliwe hehe
Ja jeszcze 1 do szczęścia i na tym koniec hihi też nie chcialabym czekac dluzej niz 3 lata. Ale jak nie wyjdzie to dobrze ze siostra ma tez roczniaka to sie razem „wychowajĄ”.
Wjechal u Nas dzis burak+ jablko- no to przebilo wszystko, tak jej smakowalo:)
Milego dnia
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2022, 10:23
Soleil, Zosiek, Malinka2021 lubią tę wiadomość
nick nieaktualnyCieszę się, że nocki u Was trochę lepsze. Nasza też nie najgorsza, dużo emocji po chrzcinach i trochę się wybudzała, ale poza tym ok.
Chrzciny super się udały, poza wielką wpadką ba początku. Podjechalismy pod kościoł i czuję, że u Hani grubsza sprawa w pieluszce, wyciągamy ją z fotelika, a ona obsrana tak na rzadko, że wyciekło z pieluszki. Specjalnie kupiłam pantsy, że niby ta kieszonka zadziała w potrzebie i nie wycieknie jak zwykle na plecy. Na plecy nie wyciekło tylko przodem i centralnie na przodzie sukienki była wielka żółta plama. Miałam na zapas taką białą bodosukienkę, przebierałam ją w bagażniku.
Później w kościele było ok, rozpłakała sie przy polewaniu głowy. W restauracji zasnęła tylko na krótka drzemkę u mnie na rekach, ale humor jej dopisywał.
Dzisiaj robimy poprawiny:) moja siostra przyjeżdża.
Misiaa Ty masz dzisiaj chrzciny? I kto jeszcze? Oby u Was bez takich wpadek jak u mnie.Soleil, Zosiek, Ana.Ta, Asiulka87, Malinka2021 lubią tę wiadomość
-
Zosiek super, ze noc lepsza. Oby tak zostało ✊🏻 I żebyś Ty w końcu wyzdrowiała.
Ana.Ta u Was te nocki się popsuły. O ile dobrze pamietam to Oliwka dosyć niezle spała.
Vende w sumie jak chciałaś kończyć przygodę z kpi to dobrze, ze te ilości mleka spadają. A masz coś na zapas zamrożone jak już całkiem odstawisz laktator ?
Klara ooo to niezła wpadka przed kościołem, ale najważniejsze, ze cała uroczystość udana ! 😊Zosiek, Klara_1985 lubią tę wiadomość
Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️ -
Klara, faktycznie nieźle Powiem Ci ze tego balam sie najbardziej przed chrzcinami:P Ale dobrze ze mialas plan B i wszystko inne sie udalo
Leksa, no tak, ale mam nadzieje jeszcze te 3 tygodnie pociagmac jakos Mam nadzieję ze to po prostu będzie schodziło teraz powoli az calkiem sie wygasi bez jakiejs zbednej farmakologi. Zapasow nie mam duzo bo zużyłam przy antybiotyku. Moze z 20 woreczków, mam w planie dawac po jednym dziennie jak juz calkiem przejdziemy na mm.Klara_1985 lubi tę wiadomość
17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja