X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 💙 MAJ 2023 💗
Odpowiedz

💙 MAJ 2023 💗

Oceń ten wątek:
  • Ewela 85 Nowa

Wysłany: 21 listopada 2022, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowalijka wrote:
    Cześć dziewczyny chciałam dołączyć do grupy:)
    Termin porodu na 19 maja 2023 po badaniach 1 trym. Pappa wszystko ok, ciąża +35 ;) w domku synek dwuletni wcześniak niestety urodzony w 32 tc przez moja niewydolność szyjki …. nadal pracuje :)
    Też mam wcześniaka, córcia urodzona w 35 tygodniu,synek w 36 a później zaś synek w 36 tygodniu

Nowalijka, NataliaK lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 listopada 2022, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy ktoras z Was miała może problemy ze skóra, chodzi mi o brzuch tak mnie swędzi,juz mam krostki czerwone prawie na całym No i powoli juz nogi zaczynaja i rece….Zastanawiam sie czy po prostu moje AZS sie nasiliło chociaz w poprzedniej ciąży nie miałam takich problemow ze skora czy może cos sieninnego dzieje… do gin pisac czy od razu do dermatologa leciec?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2022, 20:32

NataliaK lubi tę wiadomość

• Agunieszka Ekspertka

Wysłany: 22 listopada 2022, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dracaena, Nowalijka, Ewela85
    Witajcie😊 Bardzo fajnie, że grupa nam się powiększa🤗

Nowalijak, a smarujesz się jakimiś balsamami? Może to wysuszona skóra? Ja mam troszkę delikatnych grudek na dekolcie i rękach, ale zimą zawsze mam przesuszoną skórę, a ponieważ rzadko mi się chce maziać kremami i balsamami to taki jest tego skutek.
    Kupiłam już balsam na rozstępy, ale na razie tylko się mijamy w łazience🙄 Jakoś nie mam weny, żeby zacząć stosować

Dziękuję wam za info o badaniach połówkowych😘 Wyliczyłam, że muszę się umówić na I połowę stycznia. Do tego czasu mam jeszcze wizytę u gina więc potwierdzę.

Nowalijka lubi tę wiadomość

• Ewela 85 Nowa

Wysłany: 22 listopada 2022, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a zaczynacie coś już kupować dla maleństwa? Bo ja nie potrafię się powstrzymać i już sporo ciuszkow na 62 i 68 mam. Niby lekarz nie powiedział mi płci ale na USG widziałam i fotkę piękna mam,na której widać dziewczynkę 🙂

• Ewela 85 Nowa

Wysłany: 22 listopada 2022, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowalijka wrote:
    Dziewczyny czy ktoras z Was miała może problemy ze skóra, chodzi mi o brzuch tak mnie swędzi,juz mam krostki czerwone prawie na całym No i powoli juz nogi zaczynaja i rece….Zastanawiam sie czy po prostu moje AZS sie nasiliło chociaz w poprzedniej ciąży nie miałam takich problemow ze skora czy może cos sieninnego dzieje… do gin pisac czy od razu do dermatologa leciec?
    Jeżeli masz możliwość to lepiej takie rzeczy skonsultować z lekarzem, choć faktycznie może być z przesuszenia skóry ale nie ma jak lekarz oceni

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 listopada 2022, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W czwartek mam dermatologa to zobaczymy co mi powie a ja używam jak i w 1ciazy olejku ze slodkich migdałów czyli naturalny balsam ;) po 1 ciąży rozstępów nie miałam chociaz czytałam,ze to genetyka odpowiada za rozstępy a nie balsamy heheheh.
    Ewela 85 wrote:
    Dziewczyny a zaczynacie coś już kupować dla maleństwa? Bo ja nie potrafię się powstrzymać i już sporo ciuszkow na 62 i 68 mam. Niby lekarz nie powiedział mi płci ale na USG widziałam i fotkę piękna mam,na której widać dziewczynkę 🙂

U mnie na połówkowych wyszło że bedzie chłopczyk ❤️ale jeszcze nic nie kupuje do ubrania a tylko w sumie ubranka najmniejsze musze kupić bo wszystko mam po starszym dziecku:) wszystko sprzedałam bo my nie planowaliśmy wiecej dzieci 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2022, 21:12

• Mvada Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2022, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowalijka wrote:
    W czwartek mam dermatologa to zobaczymy co mi powie a ja używam jak i w 1ciazy olejku ze slodkich migdałów czyli naturalny balsam ;) po 1 ciąży rozstępów nie miałam chociaz czytałam,ze to genetyka odpowiada za rozstępy a nie balsamy heheheh.

U mnie na połówkowych wyszło że bedzie chłopczyk ❤️ale jeszcze nic nie kupuje do ubrania a tylko w sumie ubranka najmniejsze musze kupić bo wszystko mam po starszym dziecku:) wszystko sprzedałam bo my nie planowaliśmy wiecej dzieci 😅
    Mi w ciąży wyszło atopowe zapalenie skóry także różnie może być 😄

age.png
  • Agunieszka Ekspertka

Wysłany: 24 listopada 2022, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowalijka
    I co ci dermatolog powiedział?

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 listopada 2022, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agunieszka wrote:
    Nowalijka
    I co ci dermatolog powiedział?
    Zaostrzone atopowe zapalenie skory. Bałam sie cholestazy ale wykluczyła ja na szczescie. Mam uzywac emolientów i kosmetyków znanych ze sklepów drogeryjnych na AZS. Oczywiscie powiedziała ze moge smarować te miejsca gdzie mam popękana skore maścią sterydowa ktora mam od zawsze przy AZS ale jakos w ciąży nie chce tego uzywac…

Mvada lubi tę wiadomość

• Ika83 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2022, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowalijka wrote:
    Zaostrzone atopowe zapalenie skory. Bałam sie cholestazy ale wykluczyła ja na szczescie. Mam uzywac emolientów i kosmetyków znanych ze sklepów drogeryjnych na AZS. Oczywiscie powiedziała ze moge smarować te miejsca gdzie mam popękana skore maścią sterydowa ktora mam od zawsze przy AZS ale jakos w ciąży nie chce tego uzywac…

Mi pomógł płyn do kąpieli firmy SVR i balsam. Miałam na łokciach łuszczącą się skórę. Po tych kosmetykach jak ręką odjął.

https://www.superpharm.pl/svr-topialyse-gel-lavant-28164-1000-ml-155163.html?gclid=CjwKCAiA7IGcBhA8EiwAFfUDsX_wdYnK5gWVRdVc_asOPaepiQYawvsFsyYxqDlG1c8pmZRJIm9eTBoCMwQQAvD_BwE

https://www.superpharm.pl/svr-topialyse-creme-9352-400-ml-128569.html?gclid=CjwKCAiA7IGcBhA8EiwAFfUDsfZJVy-7WvL6GCsEDjq7lwjreW5ij2Qa-dpLZbn4HdfZ7WHXbLr1qhoCnOkQAvD_BwE

mkwia
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 listopada 2022, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam ŁZS i tez mi dermatolog polecił smarować sterydem ale ja zostałam przy konwencjonalnych metodach,bywa ciężko szczególnie w stresujących momentach mam „ataki” i wtedy meczy mnie to strasznie.

Ostatnio pisałam Wam,ze będę pracowała do końca. Dziś szef w ramach oszczednosci kazał mi iść na L4 od grudnia…. Poczułam się tak złe, po 8 latach pracy jak śmieć bo w ciąży. Od samej tej informacji rozbolała mnie tak głowa i brzuch, ze odechciało mi się wszystkiego… 🥵

• Mvada Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2022, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi na atopowe dala taki puder w płynie z lekiem przeciwswędzącym, sterydów mówiła że lepiej unikać w ciąży, stosuje specjalne płyny do mycia i maści. Nie jest to jakos mega skuteczne, ale daje rade, dziur nie mam.

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 listopada 2022, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez cos mowila o preparacie przeciwświądowym w sprayu ale ja w domu miałam jeszcze dwa nie otwarte balsamy z emotopik wiec smaruje i powiem szczerze ze skora na brzuchu przestała mi dokuczać za to rece nie posiadają bariery lipidowej jak to nazwał lekarz i sa w opłakanym stanie… ale sterydu nie użyje …wiec powolutku przy nawilżaniu pewnie zrobia sie lepsze.

W ogole jestem w 15 tc (według usg połówkowego) i powiem Wam że juz czuje pełzania w brzuchu. W pierwszej ciąży wydaje mi sie że czułam w 17 tc, nie wiem czy to możliwe tak szybko 😅

NataliaK- nie stresuj sie teraz może i lepiej odpoczniesz sobie, może szef tak u Was dba o zdrowie ciężarnych 😅.

Agunieszka lubi tę wiadomość

• Agunieszka Ekspertka

Wysłany: 26 listopada 2022, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NataliaK
    Tylko bez nerwów kochana. Potraktuj to jako szansę na dbanie i rozpieszczanie siebie. I oczywiście będzie to czad na wicie gniazdka.

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 listopada 2022, 06:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny jak tam samopoczucie? Czujecie powoli jakieś ruchy?

Agunieszka, ja rozpieszczam sie i w trakcie pracy 😂 ale nic nie poradzę, szef będzie sprzedawał firmę i moja sytuacja byłaby mocno stresująca. Od 5 grudnia przechodzę na L4 :/

• Agunieszka Ekspertka

Wysłany: 30 listopada 2022, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To faktycznie dla ciebie lepiej w tej sytuacji.

Dzisiaj mi się wydawało, że coś poczułam. Czekam na powtórkę, żeby się upewnić, ale to pewnie jeszcze za wcześnie 😁

Ja już odliczam dni do 8mego. Coraz trudniej mi funkcjonować, mimo że nie mam jeszcze brzucha. Jestem bardzo zmęczona, a podczas wchodzenia po schodach dyszę jak parowóz. Po pracy jem obiad, zalegam na kanapie i drzemię do 20tej. Potem pobudka, kolacja, jakiś film i do łóżka. Nie myślałam, że ciąża tak może działać. To wogóle nie jak ja 🤔 Mój mąż nalega żebym wzięła już l4 i miała czas na odpoczynek, bo sam widzi jaka zmęczona jestem, chociaż to on robi większość rzeczy w domu teraz. Jeszcze tydzień pracy 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2022, 14:59

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 listopada 2022, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, ja dzisiaj jestem po wizycie 15+2 tc. Lekarz zobaczył moje wyniki z badan prenatalnych i stwierdził ze mam duze prawdopodobieństwo wysokiego ciśnienia po 34 tc wiec zlecił branie acardu 150 czy ktoras z Was to bierze lub juz brała w ciąży? Do tego cały czas duphaston biorę bo miałam niewydolność szyjki to zamiast luteiny dupka biorę.

Ja ruchy juz czuje przelewanie i czasami mocniej a brzuch mam dosc widoczny ale to moja druga ciąża wiec spodziewałam sie tego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2022, 18:59

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 listopada 2022, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowalijka wrote:
    Hej dziewczyny, ja dzisiaj jestem po wizycie 15+2 tc. Lekarz zobaczył moje wyniki z badan prenatalnych i stwierdził ze mam duze prawdopodobieństwo wysokiego ciśnienia po 34 tc wiec zlecił branie acardu 150 czy ktoras z Was to bierze lub juz brała w ciąży? Do tego cały czas duphaston biorę bo miałam niewydolność szyjki to zamiast luteiny dupka biorę.

Ja ruchy juz czuje przelewanie i czasami mocniej a brzuch mam dosc widoczny ale to moja druga ciąża wiec spodziewałam sie tego.

Ja biorę acard 150 ze względu na nadciśnienie i indukcję spowodowana właśnie nadciśnieniem w 1 ciąży. Biorę już 3 tygodnie 🙂

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 listopada 2022, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NataliaK wrote:
    Ja biorę acard 150 ze względu na nadciśnienie i indukcję spowodowana właśnie nadciśnieniem w 1 ciąży. Biorę już 3 tygodnie 🙂

Mi nic nie dolega tylko prawdopodobieństwo z testu pappa wyszło wysokie ale to wszystko jest od 36tc.wiec nie wiem czy jest sens a oczywiscie wątpliwości przyszły po wyjsciu od lekarza 🤦🏼‍♀️

• Mvada Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2022, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już czuję kopniaki, ruchów nie, tylko jak kopie mnie na dole po kościach 😊

age.png
‹‹ 17 18 19 20 21 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ