X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 💙 MAJ 2023 💗
Odpowiedz

💙 MAJ 2023 💗

Oceń ten wątek:
  • Ewela 85 Nowa

Wysłany: 21 listopada 2022, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowalijka wrote:
    Cześć dziewczyny chciałam dołączyć do grupy:)
    Termin porodu na 19 maja 2023 po badaniach 1 trym. Pappa wszystko ok, ciąża +35 ;) w domku synek dwuletni wcześniak niestety urodzony w 32 tc przez moja niewydolność szyjki …. nadal pracuje :)
    Też mam wcześniaka, córcia urodzona w 35 tygodniu,synek w 36 a później zaś synek w 36 tygodniu

Nowalijka, NataliaK lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 listopada 2022, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy ktoras z Was miała może problemy ze skóra, chodzi mi o brzuch tak mnie swędzi,juz mam krostki czerwone prawie na całym No i powoli juz nogi zaczynaja i rece….Zastanawiam sie czy po prostu moje AZS sie nasiliło chociaz w poprzedniej ciąży nie miałam takich problemow ze skora czy może cos sieninnego dzieje… do gin pisac czy od razu do dermatologa leciec?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2022, 20:32

NataliaK lubi tę wiadomość

• Agunieszka Ekspertka

Wysłany: 22 listopada 2022, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dracaena, Nowalijka, Ewela85
    Witajcie😊 Bardzo fajnie, że grupa nam się powiększa🤗

Nowalijak, a smarujesz się jakimiś balsamami? Może to wysuszona skóra? Ja mam troszkę delikatnych grudek na dekolcie i rękach, ale zimą zawsze mam przesuszoną skórę, a ponieważ rzadko mi się chce maziać kremami i balsamami to taki jest tego skutek.
    Kupiłam już balsam na rozstępy, ale na razie tylko się mijamy w łazience🙄 Jakoś nie mam weny, żeby zacząć stosować

Dziękuję wam za info o badaniach połówkowych😘 Wyliczyłam, że muszę się umówić na I połowę stycznia. Do tego czasu mam jeszcze wizytę u gina więc potwierdzę.

Nowalijka lubi tę wiadomość

• Ewela 85 Nowa

Wysłany: 22 listopada 2022, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a zaczynacie coś już kupować dla maleństwa? Bo ja nie potrafię się powstrzymać i już sporo ciuszkow na 62 i 68 mam. Niby lekarz nie powiedział mi płci ale na USG widziałam i fotkę piękna mam,na której widać dziewczynkę 🙂

• Ewela 85 Nowa

Wysłany: 22 listopada 2022, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowalijka wrote:
    Dziewczyny czy ktoras z Was miała może problemy ze skóra, chodzi mi o brzuch tak mnie swędzi,juz mam krostki czerwone prawie na całym No i powoli juz nogi zaczynaja i rece….Zastanawiam sie czy po prostu moje AZS sie nasiliło chociaz w poprzedniej ciąży nie miałam takich problemow ze skora czy może cos sieninnego dzieje… do gin pisac czy od razu do dermatologa leciec?
    Jeżeli masz możliwość to lepiej takie rzeczy skonsultować z lekarzem, choć faktycznie może być z przesuszenia skóry ale nie ma jak lekarz oceni

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 listopada 2022, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W czwartek mam dermatologa to zobaczymy co mi powie a ja używam jak i w 1ciazy olejku ze slodkich migdałów czyli naturalny balsam ;) po 1 ciąży rozstępów nie miałam chociaz czytałam,ze to genetyka odpowiada za rozstępy a nie balsamy heheheh.
    Ewela 85 wrote:
    Dziewczyny a zaczynacie coś już kupować dla maleństwa? Bo ja nie potrafię się powstrzymać i już sporo ciuszkow na 62 i 68 mam. Niby lekarz nie powiedział mi płci ale na USG widziałam i fotkę piękna mam,na której widać dziewczynkę 🙂

U mnie na połówkowych wyszło że bedzie chłopczyk ❤️ale jeszcze nic nie kupuje do ubrania a tylko w sumie ubranka najmniejsze musze kupić bo wszystko mam po starszym dziecku:) wszystko sprzedałam bo my nie planowaliśmy wiecej dzieci 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2022, 21:12

• Mvada Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2022, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowalijka wrote:
    W czwartek mam dermatologa to zobaczymy co mi powie a ja używam jak i w 1ciazy olejku ze slodkich migdałów czyli naturalny balsam ;) po 1 ciąży rozstępów nie miałam chociaz czytałam,ze to genetyka odpowiada za rozstępy a nie balsamy heheheh.

U mnie na połówkowych wyszło że bedzie chłopczyk ❤️ale jeszcze nic nie kupuje do ubrania a tylko w sumie ubranka najmniejsze musze kupić bo wszystko mam po starszym dziecku:) wszystko sprzedałam bo my nie planowaliśmy wiecej dzieci 😅
    Mi w ciąży wyszło atopowe zapalenie skóry także różnie może być 😄

age.png
  • Agunieszka Ekspertka

Wysłany: 24 listopada 2022, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowalijka
    I co ci dermatolog powiedział?

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 listopada 2022, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agunieszka wrote:
    Nowalijka
    I co ci dermatolog powiedział?
    Zaostrzone atopowe zapalenie skory. Bałam sie cholestazy ale wykluczyła ja na szczescie. Mam uzywac emolientów i kosmetyków znanych ze sklepów drogeryjnych na AZS. Oczywiscie powiedziała ze moge smarować te miejsca gdzie mam popękana skore maścią sterydowa ktora mam od zawsze przy AZS ale jakos w ciąży nie chce tego uzywac…

Mvada lubi tę wiadomość

• Ika83 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2022, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowalijka wrote:
    Zaostrzone atopowe zapalenie skory. Bałam sie cholestazy ale wykluczyła ja na szczescie. Mam uzywac emolientów i kosmetyków znanych ze sklepów drogeryjnych na AZS. Oczywiscie powiedziała ze moge smarować te miejsca gdzie mam popękana skore maścią sterydowa ktora mam od zawsze przy AZS ale jakos w ciąży nie chce tego uzywac…

Mi pomógł płyn do kąpieli firmy SVR i balsam. Miałam na łokciach łuszczącą się skórę. Po tych kosmetykach jak ręką odjął.

https://www.superpharm.pl/svr-topialyse-gel-lavant-28164-1000-ml-155163.html?gclid=CjwKCAiA7IGcBhA8EiwAFfUDsX_wdYnK5gWVRdVc_asOPaepiQYawvsFsyYxqDlG1c8pmZRJIm9eTBoCMwQQAvD_BwE

https://www.superpharm.pl/svr-topialyse-creme-9352-400-ml-128569.html?gclid=CjwKCAiA7IGcBhA8EiwAFfUDsfZJVy-7WvL6GCsEDjq7lwjreW5ij2Qa-dpLZbn4HdfZ7WHXbLr1qhoCnOkQAvD_BwE

mkwia
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 listopada 2022, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam ŁZS i tez mi dermatolog polecił smarować sterydem ale ja zostałam przy konwencjonalnych metodach,bywa ciężko szczególnie w stresujących momentach mam „ataki” i wtedy meczy mnie to strasznie.

Ostatnio pisałam Wam,ze będę pracowała do końca. Dziś szef w ramach oszczednosci kazał mi iść na L4 od grudnia…. Poczułam się tak złe, po 8 latach pracy jak śmieć bo w ciąży. Od samej tej informacji rozbolała mnie tak głowa i brzuch, ze odechciało mi się wszystkiego… 🥵

• Mvada Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2022, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi na atopowe dala taki puder w płynie z lekiem przeciwswędzącym, sterydów mówiła że lepiej unikać w ciąży, stosuje specjalne płyny do mycia i maści. Nie jest to jakos mega skuteczne, ale daje rade, dziur nie mam.

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 listopada 2022, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez cos mowila o preparacie przeciwświądowym w sprayu ale ja w domu miałam jeszcze dwa nie otwarte balsamy z emotopik wiec smaruje i powiem szczerze ze skora na brzuchu przestała mi dokuczać za to rece nie posiadają bariery lipidowej jak to nazwał lekarz i sa w opłakanym stanie… ale sterydu nie użyje …wiec powolutku przy nawilżaniu pewnie zrobia sie lepsze.

W ogole jestem w 15 tc (według usg połówkowego) i powiem Wam że juz czuje pełzania w brzuchu. W pierwszej ciąży wydaje mi sie że czułam w 17 tc, nie wiem czy to możliwe tak szybko 😅

NataliaK- nie stresuj sie teraz może i lepiej odpoczniesz sobie, może szef tak u Was dba o zdrowie ciężarnych 😅.

Agunieszka lubi tę wiadomość

• Agunieszka Ekspertka

Wysłany: 26 listopada 2022, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NataliaK
    Tylko bez nerwów kochana. Potraktuj to jako szansę na dbanie i rozpieszczanie siebie. I oczywiście będzie to czad na wicie gniazdka.

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 listopada 2022, 06:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny jak tam samopoczucie? Czujecie powoli jakieś ruchy?

Agunieszka, ja rozpieszczam sie i w trakcie pracy 😂 ale nic nie poradzę, szef będzie sprzedawał firmę i moja sytuacja byłaby mocno stresująca. Od 5 grudnia przechodzę na L4 :/

• Agunieszka Ekspertka

Wysłany: 30 listopada 2022, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To faktycznie dla ciebie lepiej w tej sytuacji.

Dzisiaj mi się wydawało, że coś poczułam. Czekam na powtórkę, żeby się upewnić, ale to pewnie jeszcze za wcześnie 😁

Ja już odliczam dni do 8mego. Coraz trudniej mi funkcjonować, mimo że nie mam jeszcze brzucha. Jestem bardzo zmęczona, a podczas wchodzenia po schodach dyszę jak parowóz. Po pracy jem obiad, zalegam na kanapie i drzemię do 20tej. Potem pobudka, kolacja, jakiś film i do łóżka. Nie myślałam, że ciąża tak może działać. To wogóle nie jak ja 🤔 Mój mąż nalega żebym wzięła już l4 i miała czas na odpoczynek, bo sam widzi jaka zmęczona jestem, chociaż to on robi większość rzeczy w domu teraz. Jeszcze tydzień pracy 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2022, 14:59

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 listopada 2022, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, ja dzisiaj jestem po wizycie 15+2 tc. Lekarz zobaczył moje wyniki z badan prenatalnych i stwierdził ze mam duze prawdopodobieństwo wysokiego ciśnienia po 34 tc wiec zlecił branie acardu 150 czy ktoras z Was to bierze lub juz brała w ciąży? Do tego cały czas duphaston biorę bo miałam niewydolność szyjki to zamiast luteiny dupka biorę.

Ja ruchy juz czuje przelewanie i czasami mocniej a brzuch mam dosc widoczny ale to moja druga ciąża wiec spodziewałam sie tego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2022, 18:59

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 listopada 2022, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowalijka wrote:
    Hej dziewczyny, ja dzisiaj jestem po wizycie 15+2 tc. Lekarz zobaczył moje wyniki z badan prenatalnych i stwierdził ze mam duze prawdopodobieństwo wysokiego ciśnienia po 34 tc wiec zlecił branie acardu 150 czy ktoras z Was to bierze lub juz brała w ciąży? Do tego cały czas duphaston biorę bo miałam niewydolność szyjki to zamiast luteiny dupka biorę.

Ja ruchy juz czuje przelewanie i czasami mocniej a brzuch mam dosc widoczny ale to moja druga ciąża wiec spodziewałam sie tego.

Ja biorę acard 150 ze względu na nadciśnienie i indukcję spowodowana właśnie nadciśnieniem w 1 ciąży. Biorę już 3 tygodnie 🙂

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 listopada 2022, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NataliaK wrote:
    Ja biorę acard 150 ze względu na nadciśnienie i indukcję spowodowana właśnie nadciśnieniem w 1 ciąży. Biorę już 3 tygodnie 🙂

Mi nic nie dolega tylko prawdopodobieństwo z testu pappa wyszło wysokie ale to wszystko jest od 36tc.wiec nie wiem czy jest sens a oczywiscie wątpliwości przyszły po wyjsciu od lekarza 🤦🏼‍♀️

• Mvada Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2022, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już czuję kopniaki, ruchów nie, tylko jak kopie mnie na dole po kościach 😊

age.png
‹‹ 17 18 19 20 21 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ