🌱🌸 MAJ 2026 🌸🌱
-
WIADOMOŚĆ
-
To mega zależy od tego co dają na miejscu, a co trzeba mieć własne. U wielu z nas tutaj szpital dużo zapewnia np. ubranka, artykuły higieniczne. Ja mam wszystko swoje i u mnie, uwaga - duża waliza na kółkach nie wystarczy😳🫣 Muszę mieć do niej dodatkową torbę.Moira wrote:Ssilvia, tak przeglądałam Twoj wpis z torbami do szpitala i będę wdzięczna jak podzielisz się co Ty masz w tych 3 torbach. Ja się wcisnęłam w jedną małą i tylko kosmetyczka mi się nie zmieściła, ale wciąż się zastanawiam czy jakoś się nie przepakować w walizkę jednak.. bo może mi czegoś jednak brakuje kurcze 🫤
Choć wszystko redukowałam i trzymam się szpitalnej listy ‚co spakować do porodu’, która jest i tak bardziej ograniczona od tej z Zaufaj położnej i nawet biorę tylko miniaturki własnych przyborów toaletowych, żadnych suszarek do włosów, żadnych ubrań oprócz koszuli nocnych do karmienia, to te tekstylia i artykuły tyle zajmują! Z tych najbardziej zjadających miejsce to mój szlafrok, rożek, ręczniki, kocyk, ciuszki, pieluchy tetrowe, podkłady higieniczne i poporodowe, paczka pampersów… Kombinezonik na wyjście i otulacz do fotelika oczywiście zostawiam w domu.
Lavariavel lubi tę wiadomość
👩 35
Diagnoza: niepłodność żeńska
❌ oba jajowody niedrożne
➡️ zabieg radiologiczny i lipiodol - udane udrożnienie
~~~~~~~~~~~~
👨 37
Diagnoza: niepłodność męska
❌ teratozoospermia (0%) i fragmentacja DNA (39%)
➡️ roczna dieta i suplementacja - poprawa parametrów
~~~~~~~~~~~~
08.2025 - ciąża naturalna😊 czekamy na córeczkę🩷

-
ami_ami wrote:Hej.
Wy już gotowe na porodówke, a ja wybrałam chyba wózek i zamówię Venicci Claro (chcemy coś małego, by w aucie nie zajmowało mnóstwa miejsca). Poza tym myślę, co potrzebuje jeszcze. Ja nie kupuje supli, leków itp na zaś. Wszystko można mieć od ręki, więc to bezsensu dla mnie.
Co do szpitala, to nie pakujcie nie wiadomo ile wszystkiego. I tak Wasi faceci będą u Was codziennie to Wam dowiozą jak coś Wam zabraknie. 🙃
Moja Alicja jest taka aktywna w brzuchu, wczoraj wieczorem udało mi się nagrać filmik jak się wyciąga w brzuchu. 🥰
Ja w niedzielę mam ten chrzciny, ciekawe czy uda mi się wytrzymać w szpilkach w kościele, mam nadzieję, że tak 😁 w następnym tygodniu 30. koleżanki - mam nadzieję, że uda nam się pojechać chociażby na 3 h. Bardzo bym chciała 🙂
Podziwiam za szpilki! I trzymam kciuki żebyś dała radę 😀
Też nie mamy jeszcze wybranego wózka I łóżeczka 😉 a Venicci Claro bardzo mi się podoba i do tego jest taki lekki, a to dla mnie priorytet, bo nie mamy windy i wiem, że jak mąż będzie w pracy to na codzienne spacery będę musiała sama sobie radzić i dźwigać. W przyszłym tygodniu chcemy ostatecznie wybrać
Byłam dziś na badaniach krwi, ciekawe czy to ostatnie czy znowu za 2 tyg kolejne. Po nocach mi się już śni to sikanie do pojemniczka 😜
Ja mam plan spakować walizkę na kółkach taką średnią pożyczyłam od rodziców i do tego małą torbę sportową. Na szczęście nie muszę brać podkładów i wkładek, grubego szlafroka i suszarki też nie biorę. Czekam jeszcze na wizytę u lekarza I potwierdzenie czy będę mieć cc wtedy też trochę inaczej będę się pakować. -
Ja dzisiaj mam plan zacząć się pakować, więc zobaczę ile tego wyjdzie - mam nadzieję, że zmieszczę się do kabinowki i torby sportowej na poród 😅 Ale u mnie ubranka jedynie na wyjście więc przynajmniej to odpada.
Wczoraj nie umiałam sobie znaleźć pozycji do spania, chyba godzinę mi zajęło zanim się udało i zasnęłam. A potem po 2 mały postanowił, że to dobry czas na aktywność 😅 Także średnio wyspana jestem.
A zaraz jadę z kotkiem do weta, musi mieć kilka zębów usuniętych 😬. To już drugi taki zabieg, jeden miał w styczniu ale wtedy nie udało się wszystkiego ogarnąć, bo byłby zbyt długo w narkozie 😞 -
Ja pakuję osobno torbę taką niedużą, sportową do porodu i walizkę(mam nadzieję, że upchnę się w kabinowe, ewentualnie takiej ciutkę wiekszej). Torbę z porodu oddam mężowi, żeby wziął brudne rzeczy do razu, no i w razie czego coś mu dowiózł, bo do szpitala mamy 15 min.
Rzeczy na wyjście zostawię chyba w domu, poprzednio zrobiłam sobie takie zestawy w woreczkach strunowych, z opisanym rozmiarem(56 i 62), żeby mąż wiedział, które brać xd
Kassialka lubi tę wiadomość

Starania od 2020
Hormony ok, endometrioza I stopnia, IO, kariotypy ok, kir BX, On - ok
10.2021 I IVF, krótki protokół pobrano 5 komórek, 4 się zapłodniły, 3 zarodki
10.2021 ET - beta 0;
01.2022 FET - beta 0;
03.2022 FET - beta 0;
07.2022 histerolaparoskopia - prawy jajowód niedrożny, endometrioza I stopnia, stan zapalny endometrium
10.2022 II IVF, długi protokół: pobrano 4 komórki, 3 się zapłodniły, brak zarodków
12.2022 zmiana lekarza, przygotowania do III IVF
02.2023 naturals 🙀❤️ -
ami_ami wrote:Hej.
Wy już gotowe na porodówke, a ja wybrałam chyba wózek i zamówię Venicci Claro (chcemy coś małego, by w aucie nie zajmowało mnóstwa miejsca). Poza tym myślę, co potrzebuje jeszcze. Ja nie kupuje supli, leków itp na zaś. Wszystko można mieć od ręki, więc to bezsensu dla mnie.
Co do szpitala, to nie pakujcie nie wiadomo ile wszystkiego. I tak Wasi faceci będą u Was codziennie to Wam dowiozą jak coś Wam zabraknie. 🙃
Moja Alicja jest taka aktywna w brzuchu, wczoraj wieczorem udało mi się nagrać filmik jak się wyciąga w brzuchu. 🥰
Ja w niedzielę mam ten chrzciny, ciekawe czy uda mi się wytrzymać w szpilkach w kościele, mam nadzieję, że tak 😁 w następnym tygodniu 30. koleżanki - mam nadzieję, że uda nam się pojechać chociażby na 3 h. Bardzo bym chciała 🙂
Mój mąż będzie ze mną cały czas bo mamy wykupiony apartament w szpitalu a nie posiadamy swojego auta, więc pasuje mi spakować to co będzie potrzebne od razu, żeby później nie kombinować
-
Ja akurat nie mogę liczyć na codzienne odwiedziny męża bo ktoś musi być ze starszakiem ☺️więc profilaktycznie zapakowałam więcej przekąsek niż za pierwszym razem i będę musiała raczej polegać na tych rzeczach które spakuje ☺️
W ogóle od wczoraj czuję jakby zakwasy w kroczu . Dziwne uczucie i totalnie nie pamiętam żebym tak miała w poprzedniej ciążyWiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 10:38
dracaena, Kassialka lubią tę wiadomość
🙋♀️29
PCOS
Długie cykle, owulacyjne
Hormony w normie
Jajowody drożne
🙋🏼♂️30
Badanie nasienia
06.2022 morfologia 0%
08.2022 morfologia 6%
02.2022 5tyg 💔
11.2022 5tyg 💔
11.2023 start invitro ❤️
Punkcja ➡️33🥚➡️❄️❄️❄️❄️
25.01.2024 transfer 4.1.2🤞
10.2024 Nasz wyczekany maluch 💙
08.2025 Naturalny cud ❤️

-
Ja polecam też w domu uszykować ubranie na wyjście dla siebie, żeby partner nie szukał. 😊 Najlepiej jakąś kiecę (zostawiam mężowi w mojej szafie powieszoną pierwszą od lewej i nie będę musiała tłumaczyć, że ta biała w błękitne paski 😂) i luźne buty (klapki). Po porodzie mozna byc opuchniętym (niezależnie czy SN czy CC) - ja w swoje sandały nie weszłam, wychodziłam w klapkach które miałam do szpitala. Tym razem szykuję takie skórzane klapki z regulacją z Lidla na wyjście. 🤣 Poprzednio też szykowałam nauczona doświadczeniem co mi uszykował do szpitala covidowego jak mi dowoził przez koleżankę rzeczy (m.in. wśród piżam znalazła się elegancka bluzka pod marynarkę 😎😆 no i o co chodzi, "czarne to czarne" 😂).
Teraz mi przypomniał skubany, że starszej też mam uszykować w czym będą nas odbierać, żebym nie marudziła, że zdjęcia robimy, a ona ma na sobie randomowe rzeczy z szafy. 😂 Jemu jedynie nie muszę szykować, umie sie ubrać sensownie jak trzeba. 🤣
Ja nie wiem jak z odwiedzinami będzie, bo my codziennie jakoś będziemy musieli kombinować z opieką nad starszą. Mamy kilka osób w zanadrzu chętnych do pomocy, ale większość mieszka kawałek od nas plus pracują, więc będzie to większa logistyka. Jakoś mnie tam pewnie odwiedzi, ale nie nastawiam się, że będzie dłużej niż godzinkę dowieźć co potrzebne i pozwolić mi się w spokoju umyć. Suszarkę jak mi się zmieści (mam 1 małą i szybko suszącą) to spakuję, a jak nie to mi dowiezie. Umycie włosów to +100 do samopoczucia po porodzie. 😂 Dowieźć na szczęście bedzie mogl nawet z mloda, bo przeciez w najgorszym przypadku po prostu przekaże przez izbę.
Ja dziś też byłam na pobraniu tych badań III trymestrowych- HIV, HCV, Hbs i standardowo morfologia, mocz. Bede miala przynajmniej 1 pobranie jeszcze bo lekarz mówił ze jeszcze przed porodem na końcówce zbadałby kontrolnie TSH u mnie. Zakładam, że po wizycie 15.04 bedzie jeszcze przynajmniej jedna, strzelam, że po 2 tygodniach. 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 10:48
Agat99, Nicole123, Natt99 lubią tę wiadomość
-
dracaena wrote:Teraz mi przypomniał skubany, że starszej też mam uszykować w czym będą nas odbierać, żebym nie marudziła, że zdjęcia robimy, a ona ma na sobie randomowe rzeczy z szafy. 😂 😅
Jezu, dobrze że napisałaś . Też mi to z głowy wypadło a kupiłam specjalnie bluzę „best brother” 😂
dracaena, Natt99, Kassialka lubią tę wiadomość
🙋♀️29
PCOS
Długie cykle, owulacyjne
Hormony w normie
Jajowody drożne
🙋🏼♂️30
Badanie nasienia
06.2022 morfologia 0%
08.2022 morfologia 6%
02.2022 5tyg 💔
11.2022 5tyg 💔
11.2023 start invitro ❤️
Punkcja ➡️33🥚➡️❄️❄️❄️❄️
25.01.2024 transfer 4.1.2🤞
10.2024 Nasz wyczekany maluch 💙
08.2025 Naturalny cud ❤️

-
Dziękuję za info o pampersach z roska ❤️ Odebrałam dziś za 1gr i jeszcze oliwkę do masażu z Babydream Mama też za 1gr. Faktycznie nawet jak nie dostałyście maila że jest do odbioru to wystarczy zapytać pani w sklepie i sprawdza na kasie czy się wbija za 1gr 😊
Kassialka lubi tę wiadomość
👩 30, 👨30
5x💔
09/2025 ⏸️
09.09 pęcherzyk ciążowy z malutkim zarodkiem
17.09 crl 0,8cm i ❤️
30.09 crl 1,9cm 🥹
15.10 3,9cm Bobaska 😍
29.10 Prenatalne - 6cm Małego Człowieczka 🥰
6.11 7,1cm Bobaska ❤️
17.11 128g Czekamy na synka 🩵
15.12 300g
27.12 426g
30.12 2 prenatalne - 460g
22.01 800g
03.02 980g
03.03 3 prenatalne - 1660g
10.03 2016g

-
Melduję się już chyba po ostatnich badaniach krwi, w tym hiv, hbs 😊 w przyszły wtorek wizyta u lekarza (kto wie, może też już ostatnia 😅)
Przyszły mi ostatnie rzeczy z apteki i dziś pakuję torbę. Ja mam dużą walizkę na kółkach, na pewno będzie za duża ale nie zamierzam kupować specjalnie na tą okazję mniejszą. Włożę do niej torbę na porodówkę to przynajmniej będę miała tylko jeden bagaż do wzięcia.
Dziś robię ostatnie bobasowe pranie. Skończyłam już wizyty u fizjo i u położnej. W przyszłym tygodniu przyjeżdża moja mama, pomoże mi zrobić zapas pierogów do zamrażarki i właściwie jestem gotowa. Pozostanie ćwiczyć, masować krocze, dużo relaksu i spacerów ❤️. Chętnie dotrwam do maja, bo mam jeszcze kilka seriali do nadrobienia i książki do przeczytania i jedną grę do przejścia 🤣🤣🤣
IT_Girl, Natt99, Lavariavel, dracaena, Cavarathiel lubią tę wiadomość
👩 30, 👨30
5x💔
09/2025 ⏸️
17.09 crl 0,8cm i ❤️
30.09 crl 1,9cm 🥹
15.10 3,9cm Bobaska 😍
6.11 7,1cm Bobaska ❤️
15.12 300g
27.12 426g
22.01 800g
03.02 980g
10.03 2016g

-
Mi mąż będzie mógł dowieźć rzeczy jak coś, także to trochę ułatwia. Ale dobry pomysł z tym przygotowaniem rzeczy na wyjście dla mnie też, nie pomyślałam o tym 😂
Jeśli chodzi o pieluchy to na allegro jest teraz promocja na pampersy z allegro days, różne rozmiary np. Pampers Premium Care 2 4-8 kg Pieluszki 2 x 136 szt. 175zl zamiast 280.
Lavariavel, dracaena, Lila777 lubią tę wiadomość
-
Też sobie o tym pomyślałam wczoraj jak skończyłam książkę, że kurczę nie lubię być „bez książki” ale czy ja zdążę ją przeczytać 😂 tak samo złożyłam zamówienie na Temu i przesyłka ma być dopiero na koniec kwietnia i zawał, bo zamówiłam staniki do karmienia 🫣 no ale trudno, co ma być to będzie 😅 moja mała już ma coraz mniej miejsca, bo już nie ma takich typowych kopniaczkow tylko przeciąganie się haha🩷Karpatka95 wrote:Melduję się już chyba po ostatnich badaniach krwi, w tym hiv, hbs 😊 w przyszły wtorek wizyta u lekarza (kto wie, może też już ostatnia 😅)
Przyszły mi ostatnie rzeczy z apteki i dziś pakuję torbę. Ja mam dużą walizkę na kółkach, na pewno będzie za duża ale nie zamierzam kupować specjalnie na tą okazję mniejszą. Włożę do niej torbę na porodówkę to przynajmniej będę miała tylko jeden bagaż do wzięcia.
Dziś robię ostatnie bobasowe pranie. Skończyłam już wizyty u fizjo i u położnej. W przyszłym tygodniu przyjeżdża moja mama, pomoże mi zrobić zapas pierogów do zamrażarki i właściwie jestem gotowa. Pozostanie ćwiczyć, masować krocze, dużo relaksu i spacerów ❤️. Chętnie dotrwam do maja, bo mam jeszcze kilka seriali do nadrobienia i książki do przeczytania i jedną grę do przejścia 🤣🤣🤣
Karpatka95 lubi tę wiadomość
05.09. Pozytywny test 👶🏼
16.09. Pęcherzyk ciążowy
30.09. Zarodek 🥹❤️
06.10. 19mm crl
14.10. 2,25 cm crl
31.10. 5,7 cm crl - I prenatalne ❤️
12.11. 7,12 cm crl 🥰 II trymestr
15.12. Będę mamą dziewczynki 🥹👧🏼
30.12. - II prenatalne - 345 gram zdrowej córci 🩷
7.01. - 411 gram 🥰
02.02. - 806 gram 👧🏼
25.02. - 1260 gram 🫶🏼
03.03. - III prenatalne - 1504 gram zdrowej dziewczynki 🩷
09.03. - 1609 gram 🌷
30.03. - 2135 gram 🐭🩷

-
IT_Girl wrote:Mi mąż będzie mógł dowieźć rzeczy jak coś, także to trochę ułatwia. Ale dobry pomysł z tym przygotowaniem rzeczy na wyjście dla mnie też, nie pomyślałam o tym 😂
Jeśli chodzi o pieluchy to na allegro jest teraz promocja na pampersy z allegro days, różne rozmiary np. Pampers Premium Care 2 4-8 kg Pieluszki 2 x 136 szt. 175zl zamiast 280.
Widzialam wlasnie tą promocje i sie zadtanawialam bo cenowo bardzo fajnie wychodzi. Chyba taniej nawet niz dada z biedronki. Ja natrafilam na pampersy o nazwie DODOT sensitive, podobno to jest Pampers. I jakies tanie.
I tak sie zastanawiam. Rozmiar 2 240szt za nie cale 50zl. Ale tylko ten rozmiar normalnie tez są drogie.
-
U Was też taka znieczulica dla ciężarnych? Już nie wspomnę o jakimś ustępowaniu w kolejkach czy coś bo kasy pierwszeństwa we Wrocławiu, to jest totalna pomyłka to kompletnie nie spełnia swojego zadania, ale właśnie wracałam z odwiedzin w pracy i przejechałam praktycznie cały Wrocław stojąc, nikt nic nie widział gdzie jestem już sporym wielorybem. Cały tramwaj oczy w telefon, wiecie kto mi zaproponował miejsce ? Starsza Pani , taka stareńka z chustką na głowie... młodzież kompletnie w nosie
-
Moira wrote:U Was też taka znieczulica dla ciężarnych? Już nie wspomnę o jakimś ustępowaniu w kolejkach czy coś bo kasy pierwszeństwa we Wrocławiu, to jest totalna pomyłka to kompletnie nie spełnia swojego zadania, ale właśnie wracałam z odwiedzin w pracy i przejechałam praktycznie cały Wrocław stojąc, nikt nic nie widział gdzie jestem już sporym wielorybem. Cały tramwaj oczy w telefon, wiecie kto mi zaproponował miejsce ? Starsza Pani , taka stareńka z chustką na głowie... młodzież kompletnie w nosie
Ja nie czekam aż ktoś zauważy, tylko się rozpycham łokciami, bo w du… mam zaprzeproszeniem wszystkich ślepych i tych co nie chcą widzieć 😂. Jak nie ja się rozpycham łokciami, to robi to za mnie mój mąż.
Natt99 lubi tę wiadomość
-
Moira wrote:U Was też taka znieczulica dla ciężarnych? Już nie wspomnę o jakimś ustępowaniu w kolejkach czy coś bo kasy pierwszeństwa we Wrocławiu, to jest totalna pomyłka to kompletnie nie spełnia swojego zadania, ale właśnie wracałam z odwiedzin w pracy i przejechałam praktycznie cały Wrocław stojąc, nikt nic nie widział gdzie jestem już sporym wielorybem. Cały tramwaj oczy w telefon, wiecie kto mi zaproponował miejsce ? Starsza Pani , taka stareńka z chustką na głowie... młodzież kompletnie w nosie
Tak.
Regularnie korzystam i to z wózkiem z młodą z komunikacji i często muszę stać mimo że w wielu wypadkach są miejsca siedzące obok miejsca dla wózka - ale najczęściej zajęte przez starsze osoby (choć nie zawsze, a z młodszych jeszcze NIGDY nie zdarzyło mi się, żeby ktoś chciał ustąpić - parę razy za to jakaś starsza osoba chciała ustąpić). 🙃 Więc w sumie głupio prosić o ustąpienie, ale robię to, gdy np. są 3 takie miejsca i jedno się zwolni, a ktoś nadal siedzi na krańcowym od strony wózka zamiast się przesunąć. 🫠 Bo po prostu już ciężko mi stać - pół biedy jak jadę 4 przystanki, gorzej jak 10. Ze starszymi to tak różnie, ja widzę po minie, że pani ewidentnie widzi, że jestem w ciąży, jest po 60 i mobilna (a więc nie zaawansowane 80 które też jest bywalcem komunikacji) i de facto mogłaby się przesiąść gdzieś kawałek dalej (bo są wolne miejsca często tylko ja jednak muszę być przy wózku), ale bardzo uparcie wtedy na mnie nie patrzą takie panie, tylko kątem oka. 🙃
W sklepach to tylko Lidl na medal, wyłapują mnie sami, ale w "moim" obok domu mnie kojarzą pewnie po prostu. I tak często jak jest luźno to idę do samoobsługowej, ale zdarza się, że jednak jak jestem z młodą to korzystam z pierwszeństwa.
W labie na szczęście umawiam się na godzinę i nigdy nie czekam jakoś dłużej, więc tu problemu nie mam. Raz przy dłuższej kolejce do rejestracji jeden pan mnie wypchnął na początek bo "no bez żartów że pani w ciąży będzie czekać". 😅 -
Ja tego nie odczuwam bo nie korzystam z komunikacji miejskiej, a w sklepach zawsze idę do kasy samoobsługowej. W labie z kolei nie czekam aż ktoś się domyśli, tylko przychodzę i mówię że jeśli nie mają nic przeciwko to chciałabym skorzystać z pierwszeństwa dla kobiet w ciąży, nikt się nigdy słowem na to nie odezwał 😊 Ale raz w labie właśnie starsza pani chciała mi ustąpić miejsca (mimo że było kilka wolnych), żebym miała bliżej do drzwi 😅Moira wrote:U Was też taka znieczulica dla ciężarnych? Już nie wspomnę o jakimś ustępowaniu w kolejkach czy coś bo kasy pierwszeństwa we Wrocławiu, to jest totalna pomyłka to kompletnie nie spełnia swojego zadania, ale właśnie wracałam z odwiedzin w pracy i przejechałam praktycznie cały Wrocław stojąc, nikt nic nie widział gdzie jestem już sporym wielorybem. Cały tramwaj oczy w telefon, wiecie kto mi zaproponował miejsce ? Starsza Pani , taka stareńka z chustką na głowie... młodzież kompletnie w nosie👩 30, 👨30
5x💔
09/2025 ⏸️
17.09 crl 0,8cm i ❤️
30.09 crl 1,9cm 🥹
15.10 3,9cm Bobaska 😍
6.11 7,1cm Bobaska ❤️
15.12 300g
27.12 426g
22.01 800g
03.02 980g
10.03 2016g

-
Z komunikacji nie korzystam, ale tak ogólnie znieczulica.
Miałam sytuację niedawno w sklepie, że czekałam z jednej strony kasy a jakaś inna babka z drugiej. Kasjerka zaprosiła, to obie ruszyłyśmy - ta druga babka patrzy na mnie, potem na brzuch i ostatecznie wpycha się przede mnie 😂
Ja nie liczę, że ktoś mnie przepuści ale byłoby miło. W labie też zazwyczaj mam na godzinę. -
U mnie w komunikacji ustępują , raz miałam sytuację tylko że nikt sie nie ruszył a weszła jakaś pani z dzieckiem i tak krzyknęła że od razu sie poderwali żeby mi ustąpić. W sklepach raczej też jak zauważą
-
W moim labie są specjalne numerki dla kobiet w ciąży i wchodzę bez kolejki, a jak robię badania dla endokrynologa to tam też się wchodzi na daną godzinę, pielęgniarka sama wywołuje więc nikt się nie kłóci.
Komunikacją na szczęście nie muszę nigdzie dalej jeździć, czasem podjadę 3 przystanki ale te autobusy akurat zawsze puste. W sklepach też wybieram kasy samoobsługowe i w godzinach przedpołudniowych jak mały ruch. Za to stałam ostatnio w aptece w kolejce.. ewidentnie panie farmaceutki mnie widziały, ludzie w kolejce też ale nikt nie przepuścił. Czułam się dobrze więc się nie pchałam ale byłam mocno zdziwiona.
A ja normalnie mam problem z długim staniem w komunikacji miejskiej więc teraz na pewno bym nie dała już rady tak podróżować. Cieszę się, że wszystko co potrzebuję mam w pobliżu, współczuję jeśli musicie gdzieś dalej jeździć z taką znieczulicą wśród ludzi