X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🌱🌸 MAJ 2026 🌸🌱
Odpowiedz

🌱🌸 MAJ 2026 🌸🌱

Oceń ten wątek:
  • Monika33 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bezimienna wrote:
    No w gruncie rzeczy, w szpitalach teraz położne też przyjmują poród. Tylko przy komplikacjach pojawia się na stałe lekarz lub dogląda. 🤪 USG kiedyś w ogóle nie było, ale uważam tak jak dziewczyny wyżej, że jeśli medycyna się rozwija, warto korzystać ze wszystkich udogodnień ☺️.
    Dokładnie, ja rodziłam w Poznaniu dwa razy i za każdym razem lekarz tylko zajrzał jak było już po i poszedł 😂nawet nie było go tylko same młode dziewczyny więc w sumie lekarza nie było

• Karpatka95 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iiaawaak wrote:
    Ja się zastanawiam czy moje objawy są ok, czy lepiej się kierować na ip...
    Do tej pory raczej miałam zatwardzenie, a w sobotę i dzisiaj luźne stolce, poza tym od wczoraj czuję takie bóle jak na miesiączkę, nie jakieś bardzo mocne, ale jednak długotrwałe. Poza tym coraz częściej stawia mi się brzuch, w tej godzinie już 3x... po dzisiejszej toalecie też zauważyłam na papierze taki żółty glutek, nie jakiś duży, ale do tej pory miałam wodnisty śluz, myślicie że to może być część czopa? 🤔
    Sama nie wiem co robić, wizyta dokladnie za tydzień, a ja nie wiem czy to normalne czy panikuję, wizja niepotrzebnego pobytu na patologii ciąży na tych niewygodnych łóżkach jakoś średnio mi się widzi (bo na ip na pewno zaproponują zostać w szpitalu)...
    Ja mam luźne stolce od początku 2 trymestru, ale właśnie mam tak cały czas więc nie jest to dla mnie niepokojące. U mnie od kilku dni występują takie chwilowe bóle miesiączkowe i częściej twardnienia ale nie jest to bolesne na tyle żeby się niepokoić. Próbowałaś wziąć nospę i więcej magnezu i poleżeć?

👩 30, 👨30

5x💔

09/2025 ⏸️
    09.09 pęcherzyk ciążowy z malutkim zarodkiem
    17.09 crl 0,8cm i ❤️
    30.09 crl 1,9cm 🥹
    15.10 3,9cm Bobaska 😍
    29.10 Prenatalne - 6cm Małego Człowieczka 🥰
    6.11 7,1cm Bobaska ❤️
    17.11 128g Czekamy na synka 🩵
    15.12 300g
    27.12 426g
    30.12 2 prenatalne - 460g
    22.01 800g
    03.02 980g
    03.03 3 prenatalne - 1660g
    10.03 2016g

preg.png
  • Karpatka95 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ssilvia wrote:
    Dziewczyny co chodzą do fizjoterapeuty uroginekologicznego. Co aktualnie robicie ? Macie spotkania co tydzień i jak wygląda wasze przygotowanie do porodu naturalnego?

Jest nas sporo czy raczej mniejszość która się na to zdecydowała ?
    Ja dziś miałam ostatnią wizytę. Pokazywała takie tipy jak wstawać, ruszać się po cc i sn, na co zwrócić uwagę po ew. szyciu krocza czy brzucha po cc. Jak karmić, nosić bobasa żeby nie przeciążać nadmiernie swoich mięśni i stawów. Sprawdziła jeszcze raz mięśnie dna miednicy. Masaż krocza miałam na poprzednich zajęciach i już regularnie go wykonuje to tylko pytała jak mi idzie. Pokazywała też ćwiczenia które wspomagają ustawianie się główki w kanał rodny i ogólnie które pozycje będą lepsze w 1 fazie porodu a które w 2 fazie oraz jak partner może mi pomóc przy bólach porodowych, w których miejscach uciskać, masować itd.

Ssilvia, Firest lubią tę wiadomość

👩 30, 👨30

5x💔

09/2025 ⏸️
    17.09 crl 0,8cm i ❤️
    30.09 crl 1,9cm 🥹
    15.10 3,9cm Bobaska 😍
    6.11 7,1cm Bobaska ❤️
    15.12 300g
    27.12 426g
    22.01 800g
    03.02 980g
    10.03 2016g

preg.png
  • Karpatka95 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ssilvia wrote:
    A powiedz mi u Ciebie lekarka skupiała się na masażu krocza tak ? W sensie samego wejścia do pochwy?

Czy badała ci mięśnie dna miednicy ?
    Też w środku ale głęboko.

Ja dopiero zaczynam chodzić, byłam dopiero na dwóch wizytach. I ostatnio badała mi mięśnie dna miednicy - głęboko palcami w środku naciskała i czułam ból. Mówiła coś o punktach spustowych, że moje mięśnie są spięte. Jak bym chciała w takim stanie rodzić to będą one blokować wyjście dziecka i ostatnia faza porodu może być bardziej bolesna i może się przedłużać. I około 30 min rozciąga mi palcami te mięśnie. I mamy tak robić co tydzień aż do porodu.

Ktoś się spotkał z czymś takim ?
    U mnie to badanie mięśni dna miednicy było jakoś wcześniej, u mnie jest ok nie są pospinane tak naturalnie. Mam dobrą świadomość tych mięśni, potrafię spinać i rozluźniać świadomie. Jedynie do czego się przyczepiła to że mogły by pracować trochę mocniej, więc wykonywałam ćwiczenia na wzmocnienie. Teraz już mam je przestać wykonywać i skupić się tylko na masażu krocza na zewnątrz i płytko (tak ze 2cm) wewnątrz. Ahh i o rollowaniu też było

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 kwietnia, 21:12

Ssilvia lubi tę wiadomość

👩 30, 👨30

5x💔

09/2025 ⏸️
    17.09 crl 0,8cm i ❤️
    30.09 crl 1,9cm 🥹
    15.10 3,9cm Bobaska 😍
    6.11 7,1cm Bobaska ❤️
    15.12 300g
    27.12 426g
    22.01 800g
    03.02 980g
    10.03 2016g

preg.png
  • Nicole123 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj miałam wizytę i trochę się teraz stresuje. Najpierw na ktg zaczęli podejrzewać tachykardię u małej ale jednak lekarz stwierdził że to nie są jakieś wysokie przekroczenia i na USG sprawdził że mała dobrze oddycha i dobrze sie czuje . Potem mnie zestresował pomiarami bo główka wychodzi normalnie zgodnie z terminem ,za to brzuszek ma 99percentyl a kość udowa na 97.. i waga szacowana na ten moment 3800 gdzie całą ciążę była w dolnych granicach.. pocieszcie mnie że to jakiś błąd pomiaru ..

🙋‍♀️29
    PCOS
    Długie cykle, owulacyjne
    Hormony w normie
    Jajowody drożne
    🙋🏼‍♂️30
    Badanie nasienia
    06.2022 morfologia 0%
    08.2022 morfologia 6%

02.2022 5tyg 💔
    11.2022 5tyg 💔
    11.2023 start invitro ❤️
    Punkcja ➡️33🥚➡️❄️❄️❄️❄️
    25.01.2024 transfer 4.1.2🤞
    10.2024 Nasz wyczekany maluch 💙
    08.2025 Naturalny cud ❤️

age.png
    preg.png
  • iiaawaak Koleżanka

Wysłany: 8 kwietnia, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karpatka95 wrote:
    Ja mam luźne stolce od początku 2 trymestru, ale właśnie mam tak cały czas więc nie jest to dla mnie niepokojące. U mnie od kilku dni występują takie chwilowe bóle miesiączkowe i częściej twardnienia ale nie jest to bolesne na tyle żeby się niepokoić. Próbowałaś wziąć nospę i więcej magnezu i poleżeć?

Dzięki dziewczyny, widzę że takie objawy to normalne na tym etapie. Tak, wzięłam nospę i magnez i w końcu przeszło.
    Ale chyba znalazłam przyczynę - czuję główkę palcem w pochwie, znowu mała się wyrywa na zewnątrz 🫠 no nic, ograniczę spacery żeby nie naciskała główką na szyjkę i zobaczymy co powie lekarka za tydzień.

Też planuję zajrzeć do fizjoterapeuty urogonekologicznego ale chyba ćwiczenia na wstawianie w kanał nie będą mi potrzebne 😂
    Podejrzewam że pospinana jestem tam więc jakieś rozluźnianie wleci.

👱‍♀️'93 👱‍♂️'94

💔 🪽 14.02.2025 (7+4 / 9+3)

⏸️ 08.09.2025/14 dpo
    01.10.25: CRL 0,87 cm, FHR+
    03.12.25: SANCO ryzyka niziutkie 🩷
    12.01.26: 452 g

preg.png
  • Lavariavel Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też cieszę się z postepu technologii oczywiście, bardziej miałam na myśli to, że lekarze kiedyś mieli mniejszy dostęp do takich technologii, ale manualnie więcej chyba potrafili. Zwróćcie nawet uwagę, że wśród nas dziewczyny opowiadały, że mają robione tylko usg a badanie ginekologiczne już rzadziej.
    Postęp medycyny jest bardzo widoczny i to dobrze. W mojej rodzinie rocznik 86 po Czarnobylu było 3 dzieci. i każde urodziło się z jakąś mniejszą lub większą wadą. Jedna niestety urodziła się z wadą serca i zmarła, a w tych czasach by ją uratowali bez problemu.

Twardnienie brzucha na tym etapie to już chyba taka norma. ja raczej mam bardziej zaparcia, ale co kilka dni mam tak, że chodzę kilka razy się wypróżniać. Czop u mnie w pierwszej ciąży to był taki glutek lekko podbarwiony krwią. mi dopiero w dniu cc wypadl rano, więc pokazywałam to położnej zaniepokojona.

Ja mam aplikację rossmana, dodałam bobasa ale nic o pampersach nie wiem. Ja nawet żadnych zniżek nie widzę na paragonie przy zakupach dla bobasa- kiedyś było chyba 3%. Dziś kupiłam 2 paczki Dada złotych rozm 2,
    Jeśli uda mi się zarejstrować pampersa to też zamówie "2".

U mnie niestety w okolicy ciężko jest z URo-Fizjo. Niby jest, bo dostałam ulotkę od położnej, ale ta dziewczyna dopiero kurs nie dawno skończyła na uro, koszt 250zł/h. Jak się dowiedziałam, że i tak mam mieć cc to odpuściłam. po tym będę potrzebować bardziej fizjo.

Monika33 lubi tę wiadomość

preg.png
  • Agat99 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z aplikacją Rossmanna podobno po 34 tyg można odebrać Pampersy, też się przejdę w przyszłym tygodniu. W Biedronce jest promka na złote Dady, druga paka za 2 zł więc też wzięłam na spróbowanie 😉 już myślałam, że mam gotowe wyprawki higieniczno- apteczne, a ciągle coś jeszcze wpada przy okazji innych zakupów..

Ja się dziś czuję jak słoń.. na wadze mam niby nieźle bo tylko +8 kg ale czuję się na 100kg 😜 A zrobiłam długi spacer myśląc, że to mi pomoże, a efekt był odwrotny.

@Nicole123 te pomiary są naprawdę często niedokładne, maluchy się ruszają, lekarze nie zawsze precyzyjnie zmierzą i całość się potem rozjeżdża. Nawet w szpitalu okazuje się, że dziecko po porodzie pół kilo mniejsze/większe niż liczyli.

Monika33 lubi tę wiadomość

01.2025 13tc 💙👼 💔

14.09.2025 ⏸️🍀
    07.10.2025 mamy ❤️ crl 1.4
    07.11 prenatalne crl 6.5
    16.12 bobas 250g 💙
    03.01 połówkowe, synek 400g 💙
    20.01 bobas 700g 💙
    17.02 bobas 1320g 💙
    11.03 prenatalne 1648g 💙
    31.03 Remik 2600g 💙

preg.png
  • Monika33 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavariavel wrote:
    Ja też cieszę się z postepu technologii oczywiście, bardziej miałam na myśli to, że lekarze kiedyś mieli mniejszy dostęp do takich technologii, ale manualnie więcej chyba potrafili. Zwróćcie nawet uwagę, że wśród nas dziewczyny opowiadały, że mają robione tylko usg a badanie ginekologiczne już rzadziej.
    Postęp medycyny jest bardzo widoczny i to dobrze. W mojej rodzinie rocznik 86 po Czarnobylu było 3 dzieci. i każde urodziło się z jakąś mniejszą lub większą wadą. Jedna niestety urodziła się z wadą serca i zmarła, a w tych czasach by ją uratowali bez problemu.

Twardnienie brzucha na tym etapie to już chyba taka norma. ja raczej mam bardziej zaparcia, ale co kilka dni mam tak, że chodzę kilka razy się wypróżniać. Czop u mnie w pierwszej ciąży to był taki glutek lekko podbarwiony krwią. mi dopiero w dniu cc wypadl rano, więc pokazywałam to położnej zaniepokojona.

Ja mam aplikację rossmana, dodałam bobasa ale nic o pampersach nie wiem. Ja nawet żadnych zniżek nie widzę na paragonie przy zakupach dla bobasa- kiedyś było chyba 3%. Dziś kupiłam 2 paczki Dada złotych rozm 2,
    Jeśli uda mi się zarejstrować pampersa to też zamówie "2".

U mnie niestety w okolicy ciężko jest z URo-Fizjo. Niby jest, bo dostałam ulotkę od położnej, ale ta dziewczyna dopiero kurs nie dawno skończyła na uro, koszt 250zł/h. Jak się dowiedziałam, że i tak mam mieć cc to odpuściłam. po tym będę potrzebować bardziej fizjo.
    Zapisałas na Rossne? Jeśli tak to idź do kasy i zapytaj o pampersy bo ja też nic nie miałam tylko koleżanka mi podpowiedziała żebym zapytała bo nic się nie wyświetli dopóki przy kasie nie zeskanuje twojej karty Rossmana 😉

Lavariavel lubi tę wiadomość

• Monika33 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agat99 wrote:
    Z aplikacją Rossmanna podobno po 34 tyg można odebrać Pampersy, też się przejdę w przyszłym tygodniu. W Biedronce jest promka na złote Dady, druga paka za 2 zł więc też wzięłam na spróbowanie 😉 już myślałam, że mam gotowe wyprawki higieniczno- apteczne, a ciągle coś jeszcze wpada przy okazji innych zakupów..

Ja się dziś czuję jak słoń.. na wadze mam niby nieźle bo tylko +8 kg ale czuję się na 100kg 😜 A zrobiłam długi spacer myśląc, że to mi pomoże, a efekt był odwrotny.

@Nicole123 te pomiary są naprawdę często niedokładne, maluchy się ruszają, lekarze nie zawsze precyzyjnie zmierzą i całość się potem rozjeżdża. Nawet w szpitalu okazuje się, że dziecko po porodzie pół kilo mniejsze/większe niż liczyli.
    Dokładnie po 34 tygodniu ciąży można zgarnąć 😉

• Firest Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karpatka95 wrote:
    Ja się cały czas zastanawiam czy kupować sterylizator. Wydaje mi się że może się przydać, bo chciałabym korzystać z laktatora i dawać mleko w butli co jakiś czas, ale sama nie wiem 😅
    Ja też planuję hybrydę między KP i KPI, więc zaopatrzyłam się tylko w takie worki z Babyono do sterylizacji w mikrofalówce. Biorę też jeden do szpitala, właśnie na elementy laktatora, butelkę, smoczek - jeśli już w szpitalu zacznę dawać butelkę.

👩 35
    Diagnoza: niepłodność żeńska
    ❌ oba jajowody niedrożne
    ➡️ zabieg radiologiczny i lipiodol - udane udrożnienie
    ~~~~~~~~~~~~
    👨 37
    Diagnoza: niepłodność męska
    ❌ teratozoospermia (0%) i fragmentacja DNA (39%)
    ➡️ roczna dieta i suplementacja - poprawa parametrów
    ~~~~~~~~~~~~
    08.2025 - ciąża naturalna😊 czekamy na córeczkę🩷
    preg.png
  • Firest Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia, 23:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavariavel wrote:
    Na jakie ostatecznie kosmetyki zdecydowalyscie się dla bobaskow? Ja rozważam ziajke od 1 dnia, żel z Hipp lub only bio baby. Plus mam oczywiscie olej z migdalow.
    Zdecydowalam że kupie żel do mycia bo bobas raczej bedzie kudlaty i z tego wzgledu musze miec jakies srodek myjacy.
    Czy kupujecie wiekszy zapas pieluszek jednorazowych? Lub moze kupujecie rozne pieluszki na testy?
    Coraz blizej...
    Ja na początek stawiam na samą wodę☺️ Jeśli będę miała zapas mleka, to będę tylko to dodawać do kąpieli. A jeśli będzie przesuszone ciałko, to kapnę olejkiem z migdałów. Oprócz tego do pielęgnacji chusteczki Water wipes i Opharm pure aqua (trochę tańszy zamiennik). Pieluszki jednorazowe mam 2-tygodniowy zapas Moominów, potem będę wprowadzać jakieś zwykłe i testować, obserwować reakcję. A do pupy mam Linoderm. U mnie tyle z kosmetyków dla maluszka 👶

👩 35
    ❌ oba jajowody niedrożne
    ~~~~~~~~~~~~
    👨 37
    ~~~~~~~~~~~~
    preg.png
  • Firest Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 00:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ssilvia wrote:
    Dziewczyny co chodzą do fizjoterapeuty uroginekologicznego. Co aktualnie robicie ? Macie spotkania co tydzień i jak wygląda wasze przygotowanie do porodu naturalnego?
    Jest nas sporo czy raczej mniejszość która się na to zdecydowała ?
    U mnie sprawdza w jakim stanie są mięśnie dna miednicy, sprawdza czy poprawnie rozluźnia mi się krocze przy wydechu, czyli czy moje oddychanie ‚porodowe’ spełnia swoją rolę. No i nakłada tejpy. Skóra moja tak już napięta na brzuszku, dosłownie o włos od pęknięcia, więc tak teraz zapobiegam rozstępom, bo już moje smarowanie i masowanie skóry mało daje😳

Ssilvia lubi tę wiadomość

👩 35
    ❌ oba jajowody niedrożne
    ~~~~~~~~~~~~
    👨 37
    ~~~~~~~~~~~~
    preg.png
  • Lavariavel Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj sie do mwza smialam ze chyba brzuch sobie pozaklejam tasma troche do gory to moze bedzie lzej.
    A czy juz pojawily sie u was rozstepy? U mnie jeszcze nie ale ja w pierwszej ciazy pod koniec popekalam. Teraz tez moge lada moment miec czerwone paski tygryska.

Jeszxze jedno pytania. Czy u Was tez zauwazyliscie teraz żeby piersi robily się bardziej pelne? Ja na poczatku ciazy mialam tkliwe pelne piersi, pozniej jakby odpuscilo, a teraz znowu. Nawet moj maz zauwazyl ze znow XXL. Dobrze ze ten biustonosz z rossmana jest taki elastyczny.

preg.png
  • Agat99 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavariavel wrote:
    Ja wczoraj sie do mwza smialam ze chyba brzuch sobie pozaklejam tasma troche do gory to moze bedzie lzej.
    A czy juz pojawily sie u was rozstepy? U mnie jeszcze nie ale ja w pierwszej ciazy pod koniec popekalam. Teraz tez moge lada moment miec czerwone paski tygryska.

Jeszxze jedno pytania. Czy u Was tez zauwazyliscie teraz żeby piersi robily się bardziej pelne? Ja na poczatku ciazy mialam tkliwe pelne piersi, pozniej jakby odpuscilo, a teraz znowu. Nawet moj maz zauwazyl ze znow XXL. Dobrze ze ten biustonosz z rossmana jest taki elastyczny.
    Rozstępów jeszcze nie mam ale spodziewam się, że właśnie pod koniec się pojawią, bo mam ich kilka na udach z okresu dojrzewania więc tendencje niestety mam. Smaruję się codziennie ale wiem, że to niewiele da 😉
    Piersi nie rosną, a w porównaniu do rosnącego brzucha to mam nawet wrażenie, że maleją 🤪

Natt99 lubi tę wiadomość

01.2025 13tc 💙👼 💔

14.09.2025 ⏸️🍀
    07.10.2025 mamy ❤️ crl 1.4
    07.11 prenatalne crl 6.5
    16.12 bobas 250g 💙
    03.01 połówkowe, synek 400g 💙
    20.01 bobas 700g 💙
    17.02 bobas 1320g 💙
    11.03 prenatalne 1648g 💙
    31.03 Remik 2600g 💙

preg.png
  • Lila777 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie póki co bez rozstępów, ale raczej nigdy nie byłam na nie podatna. Zaczęły się natomiast małe obrzęki stóp i lekko zaczerwieniona skóra na łydkach. Za równo tydzień mam ostatnią wizytę u mojego lekarza 🥹 na szczęście poprawił się mój stan zdrowotny, mam nadzieję że do porodu już nie wrócą takie potężne bóle :)
    Wysyłam Wam mój wczorajszy popłudniowy brzuszek, wcale się nie dziwię ze mnie tak mocno boli jak tam ponad 3kg sie nosi 😁
    64cb936f5829c.jpghttps://zapodaj.net/plik-8iP0lPwrfb

Agat99, Nicole123, A_nulka, Piwonia37, dracaena, Lavariavel, Natt99 lubią tę wiadomość

1 cykl na leku Clostilbegyt i od razu niespodzianka 🥹
    ⏸️ 23.08.25
    1 kontrola 17.09 ✅ 0,87cm szczęścia i bijące ❤️
    2 kontrola 06.10 ✅ Mini Człowieczek ma 3,58cm ❤️
    Prenatalne 27.10 idealne USG , złe wyniki z krwi z PAPPY
    12.11 wyniki z NIPT - niskie ryzyka ❤️ i dziewczynka na pokładzie 🩷
    3 kontrola 14.11 ✅ i 11,5cm 🩷 szczęścia 😊
    17.12 II prenatalne ( 475g ) 🩷 20+1
    22.01 900g 🩷 25+3
    12.02 1300g 🩷 28+3
    05.03 2100g 🩷 31+3

preg.png
  • A_nulka Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie pojawiły się rozstępy po bokach brzucha, tak od dołu i od spodu na piersiach, no ale jak to mówią - to pierwsze rysunki dziecka na ciele 🥰 także nie wiem czy te smarowanie kremami cokolwiek daje, ale przynajmniej mi przynosi ulgę, bo skóra jest nawilżona.

Ja miałam mega ciężki wieczór i noc, miałam najsilniejsze jak dotąd skurcze przepowiadające, ból jak na miesiączkę i kłujący do pachwiny, do tego w odcinku lędźwiowym kręgosłupa. Wcześniejsze jakoś na spokojnie przechodziłam, ale ten trwał długo i w ciągu godziny wracał bardzo często, aż pobrałam apkę do liczenia skurczy 🙈 generalnie to tak się zestresowałam, że aż mi ciśnienie skoczyło do 130/70 (normalnie mam 120/70) i się rozpłakałam, ah te hormony 🫠 doszłam do wniosku, że te skurcze przepowiadające mają przygotować nie tylko ciało, ale i psychikę, bardzo mocno mi to uświadomiło, że mimo że w teorii wszystko wiem to totalnie nie jestem psychicznie gotowa na poród 🙈 a jak tak spanikuję na skurczach właściwych to może być kiepsko

Lila777, Lavariavel lubią tę wiadomość

18.09.2024 💔 poronienie zatrzymane 5tc

29.08.2025 ⏸️
    16.09.2025 CRL 7,7 mm, serduszko ❤️
    23.09.2025 CRL 1,29 cm ❤️
    7.10.2025 CRL 3 cm ❤️
    20.10.2025 CRL 5,3 cm ❤️
    28.10. prenatalne CRL 7,2 cm ❤️ zdrowy chłopiec 🩵
    2.12. Bobas 240g 🩵

22.12. II prenatalne

🙎🏽‍♀️ MTHFR, PAI-1, antykoagulant toczniowy, hashimoto
    🙎🏽‍♂️wszystko ok

preg.png
  • Lila777 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anulka bo my tak na prawdę w każdym momencie możemy zacząć rodzić, jeszcze kilka dni i ciąże donoszone ❤️ ale czego mnie ciąża nauczyła to jest to, że każdy inaczej ją przechodzi , u każdego te bóle są bardziej lub mniej intensywne i ciężko się porównywać. Aaaa i że każdy ból jest przecież „normalny” i lekarze lekceważą dużo objawów które tak na prawdę są nienormalne- co się sprawdziło u mnie z betonowym brzuszkiem i nie tylko 😁

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 11:25

A_nulka, Natt99 lubią tę wiadomość

1 cykl na leku Clostilbegyt i od razu niespodzianka 🥹
    ⏸️ 23.08.25
    1 kontrola 17.09 ✅ 0,87cm szczęścia i bijące ❤️
    2 kontrola 06.10 ✅ Mini Człowieczek ma 3,58cm ❤️
    Prenatalne 27.10 idealne USG , złe wyniki z krwi z PAPPY
    12.11 wyniki z NIPT - niskie ryzyka ❤️ i dziewczynka na pokładzie 🩷
    3 kontrola 14.11 ✅ i 11,5cm 🩷 szczęścia 😊
    17.12 II prenatalne ( 475g ) 🩷 20+1
    22.01 900g 🩷 25+3
    12.02 1300g 🩷 28+3
    05.03 2100g 🩷 31+3

preg.png
  • Piwonia37 Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lila brzuszek piękny, jak Twoje maleństwo mieści się w tak małym brzuszku to ja nie wiem 😄😍

A_nulka ja też ostatnio miałam takie intensywne bóle jak na miesiączkę, następnej nocy też mnie chwyciło ale już nie tak mocno i nie tak długo i narazie mam spokój. Tylko mi twardnieje co jakiś czas. Ale tak jak Lila pisze, lada chwila zaczną się u nas rozwiązania. Na kwietniowym wątku zaczęło się już od 10 marca i właśnie uświadomiłam sobie że 10 jest jutro i oby tylko jeszcze od nas nikt nie jechał rodzic 🙈. Ale różnie bywa. Ja się śmieje że oby do 20-tego i już mogę jechać, nie mam nic przeciwko 😁

A_nulka, Natt99 lubią tę wiadomość

• Chmurka21 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nicole123 wrote:
    Ja dzisiaj miałam wizytę i trochę się teraz stresuje. Najpierw na ktg zaczęli podejrzewać tachykardię u małej ale jednak lekarz stwierdził że to nie są jakieś wysokie przekroczenia i na USG sprawdził że mała dobrze oddycha i dobrze sie czuje . Potem mnie zestresował pomiarami bo główka wychodzi normalnie zgodnie z terminem ,za to brzuszek ma 99percentyl a kość udowa na 97.. i waga szacowana na ten moment 3800 gdzie całą ciążę była w dolnych granicach.. pocieszcie mnie że to jakiś błąd pomiaru ..

Hej, sorki, że tak wbijam na wątek 🫣 czytam Was od początku, również mam termin na maj, ale jakoś nie miałam odwagi dołączyć.
    Myślę, że to błąd pomiaru, jeśli przez cały czas było w dolnych granicach normy. Ja bardzo dużo czytam i dowiaduje się na temat wagi, bo mnie lekarz straszy od
    Ok. 20tc że dziecko jest większe. Też będę miała pomiar wagi w 36tc, to ewentualnie dam znać. Ostatnio w 34+0 było 2780g (niby prawie 2 tyg do przodu), głowa idealnie w normie, udo 76centyl, a brzuszek ponad 95 centyl… w związku z tym lekarz wysłał mnie na ponowną krzywą cukrową, ale cukry mam idealne (69-146-112).Moja córka od 26tc idzie w granicach 82-85 centyla, więc jeśli u Ciebie były dolne granice normy, to to jest chyba niemożliwe- taki nagły przyrost. Ostatnio koleżanka rodziła w 40+2, ewf z 39+6 miała 3800 a dziecko urodziło się 3260…
    Staraj się nie przejmować (choc wiem jakie to trudne, ja przepłakałam kilka dni, bo już mowa o indukcji i innych takich…)

👩31l.
    👱‍♂️34l.
    👩🏻‍🤝‍👨🏼od 2015r.
    👰🤵2021r.

Starania od 06.2023
    27cs

Ona: hormony, usg- wszystko w normie
    On: ciężki OAT

beta 9dpt: 248,1. 11dpt: 735,4 🥰

preg.png
‹‹ 117 118 119 120 121
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ