🌱🌸 MAJ 2026 🌸🌱
-
WIADOMOŚĆ
-
Jeszcze z takich dobrych metod, można na start i rozkręcenie dnia na śniadanie zjeść mniej węgli, a potem zwiększyć ilość w następnych posiłkach. Zależy co Ci będzie smakowało i co lubisz. No i im dłuższa przerwa w śniadaniu odPiwonia37 wrote:Dziękuję za radę 🙂. Trzeba próbować, żeby znaleźć najlepsze rozwiązania na każdą porę dnia. Odrzuciłam wszelkie słodycze od razu po otrzymaniu wyniku chociaż czasami mam taką ochotę, że aż mnie skręca 😄. I od razu po zrobieniu krzywej cukrowej zmieniłam zdanie co do chęci rodzenia po majówce, bo cały czas mówiłam że jeszcze w majówkę chcę się najeść porządnie 😄 teraz już chyba chcę urodzić przed majówką 😄
Czasu jak wstaniesz, to potem organizm też gorzej uwalnia insulinę, jeśli teraz czegoś nie pomyliłam. Ale u mnie to faktycznie tak było, że jeśli zjadłam śniadanie później, cukier na czczo miałam ciut wyższy i później węgle w ciągu dnia “siadały gorzej”. Cukrzycy nie mam, ale sprawdzałam sobie w ostatnich dniach jak i co u mnie działa
-
Agat99 wrote:Zgaga w ciąży to coś co mnie zaskoczyło najbardziej! Nigdy nie wiedziałam jakie to uczucie, a teraz wiem aż za bardzo.. pojawia się wieczorem jak chcę spać. Na szczęście nie jest to codzienna dolegliwość ale męcząca.
Mam wyniki krzywej, 74-155-131 😀 będę mogła jeść pączki! Jestem pod wrażeniem dziewczyny jak sobie dobrze radzicie z tą cukrzycą i komponowaniem posiłków, dla mnie to by było wyzwanie..
A mój maluch bardzo towarzyski! Ostatnio byliśmy na meczu i na trybunach kopał mnie cały czas, chyba lubi dużo hałasów
Ale fajnie, ja czekam na wyniki 😁
Agat99 lubi tę wiadomość
-
Znacie jakieś darmowe app do liczenia skurczy ?✨ 32 lata 🎀 | On 34 – wyniki OK 🦸♂️✨
🌿 Hashimoto
💛 czas starań - 12 miesiecy
💊 Leczenie & suplementy
• 🦋 Euthyrox (T4) 75 mcg
• 📉 Dostinex – prolaktyna z 23 ➝ 11 ng/mL w 1 miesiąc
• ☀️ Witamina D, 💉 B12 (z 250 ➝ w górę)
• 🧠 DHEA, NAC, ubichinol, melatonina – na owulację 🌸
• 💊 Acard 100 mg w II fazie + Encorton 5 mg
✅ Badania & wyniki
Profil antyfosfolipidowy – OK
Trombofilia – wykluczona (PAI hetero)
AMH – 2.9 🌟
Helicobacter & pasożyty – brak 🚫
MUCHA & cytologia – prawidłowe 🧫💖
Ferrytyna - 90 ng/mL
CA 125 - negatywny
🔄
Jajowody – drożne ✅
29.09.2025 - pierwsze USG 6 mm + ❤️
15.10 - drugie USG 2.23 ❤️
Czekamy na dziewczynkę 🥹

-
Ja zainstalowałam Monitor Ciąży... Bardziej z ciekawości, bo u mnie 10 ruchów to maks 20 min po położeniu się o dowolnej porze 😅Ssilvia wrote:Znacie jakieś darmowe app do liczenia skurczy ?
Edit, doczytałam że chodzi o skurcze a nie ruchy. Tu niestety nie pomogę 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego, 17:55
Ssilvia lubi tę wiadomość
👩 30, 👨30
5x💔
09/2025 ⏸️
09.09 pęcherzyk ciążowy z malutkim zarodkiem
17.09 crl 0,8cm i ❤️
30.09 crl 1,9cm 🥹
15.10 3,9cm Bobaska 😍
29.10 Prenatalne - 6cm Małego Człowieczka 🥰
6.11 7,1cm Bobaska ❤️
17.11 128g Czekamy na synka 🩵
15.12 300g
27.12 426g
30.12 2 prenatalne - 460g
22.01 800g
03.02 980g
03.03 3 prenatalne - 1660g

-
U mnie samopoczucie różnie. Jak staram się tak na maksa oszczędzać to jest wszystko super, nic nie boli, nic nie ciągnie. Ale wystarczyło dziś trochę się zdenerwować (2h obdzwaniałam wszystkie przychodnie w okolicy, bo mam skierowanie do okulisty. Mam dużą wadę wzroku i muszę mieć potwierdzenie, że mogę rodzić SN. I oczywiście w każdej przychodni problem, mimo że ustawowo mamy dostać termin w ciągu 7 dni. A jedna babka tak mnie wyprowadziła z równowagi że serio zastanawiam się nad złożeniem skargi do NFZ 🙂). I mimo że fizycznie dziś nie robiłam za dużo, jedynie trochę stresu to już czuję napięcie w kroku i napinanie podbrzusza, a miałam kilka dni przerwy od tych dolegliwości👩 30, 👨30
5x💔
09/2025 ⏸️
17.09 crl 0,8cm i ❤️
30.09 crl 1,9cm 🥹
15.10 3,9cm Bobaska 😍
6.11 7,1cm Bobaska ❤️
15.12 300g
27.12 426g
22.01 800g
03.02 980g

-
U mnie synek totalnie na odwrót niż u Was. Jak coś mówię to się uspokaja i nie rusza. Jak się położę i leżę w ciszy to odstawia niezłe harce 😅. Mam nadzieję że po porodzie mój głos też będzie na niego działał kojąco 🤣
Natt99 lubi tę wiadomość
👩 30, 👨30
5x💔
09/2025 ⏸️
17.09 crl 0,8cm i ❤️
30.09 crl 1,9cm 🥹
15.10 3,9cm Bobaska 😍
6.11 7,1cm Bobaska ❤️
15.12 300g
27.12 426g
22.01 800g
03.02 980g

-
Mnie dzisiaj głowa boli. Kolejny szary dzień za oknem, ale w sumie lepiej przy moim życiu emeryta, że przynajmniej upałów nie ma 😁
Z dobrych wiadomości to mężowi udało się kupić fotelik dla Juniora, więc w tym tygodniu kończymy temat wyprawki, torby do szpitala itp.
Czuję ulgę, że jesteśmy przygotowani 🙈
Lavariavel, Agat99, Sosenka93, dracaena, IT_Girl, A_nulka, Natt99, Cavarathiel lubią tę wiadomość
👩'94 :
-AMH 3,5
-adenomioza
-3x histeroskopia: leczenie stanu zapalnego endometrium, korekta blizny po cc, usuwanie mikropolipowatości
-brak własnych owulacji
2020- początek starań
2021- początek starań z pomocą medyczną
2023- nasz Aniołek żył jeden dzień 💔
2024- powrót do starań z pomocą medyczną 👩⚕️
03.2025- AIH ❌
04.2025- kwalifikacja do IVF:
Stymulacja: Rekovelle 12j+ Menopur 75j +Orgalutran-> 2x Zivafert+ 2x Gonapeptyl Daily
04.2025- Punkcja-> Pobrano 17 🥚-> 9 MII-> Zapłodnieniu poddano 6 komórek, wszystkie udało się zapłodnić - mamy 4 ❄️
05.2025- 3 histeroskopia-> znowu stan zapalny-> antybiotyki
16.06.2025, 14.07.2025- Diphereline-> 26.07.2025 start estrofemu
14.08.2025 FET 5BA
5DPT BETA : 31->7DPT BETA : 114->9DPT BETA : 232->11DPT BETA: 473
05.09.2025-> mamy mrugające serduszko ❤️

-
Karpatka95 wrote:U mnie samopoczucie różnie. Jak staram się tak na maksa oszczędzać to jest wszystko super, nic nie boli, nic nie ciągnie. Ale wystarczyło dziś trochę się zdenerwować (2h obdzwaniałam wszystkie przychodnie w okolicy, bo mam skierowanie do okulisty. Mam dużą wadę wzroku i muszę mieć potwierdzenie, że mogę rodzić SN. I oczywiście w każdej przychodni problem, mimo że ustawowo mamy dostać termin w ciągu 7 dni. A jedna babka tak mnie wyprowadziła z równowagi że serio zastanawiam się nad złożeniem skargi do NFZ 🙂). I mimo że fizycznie dziś nie robiłam za dużo, jedynie trochę stresu to już czuję napięcie w kroku i napinanie podbrzusza, a miałam kilka dni przerwy od tych dolegliwości
A gdzie chodzisz normalnie do okulisty? Idz normalnie osobiscie ze skierowaniem i tyle. Nie po to sie tyle placi skladek. Nie zawsze mozna poczekac -
U mnie również brak cukrzycy ciążowej 🥰 Na czczo wynik lekko poniżej normy ale dr gpt twierdzi, że jest ok 😁
dracaena, Agat99, IT_Girl, Kassialka, Nicole123, Natt99, A_nulka, Ssilvia, Cavarathiel lubią tę wiadomość
-
Bezimienna wrote:zapytaj lekarza o aspargin ☺️. I magnez i potas ma, ja na te łydki dostałam 2x przed pójściem spać.
Tak, Aspargin to w ogole złoto. Ja 3x dziennie 2 tabletki, bo mocno twardnieje mi brzuch.
W kazdym razie pomaga i jest tani, a ma i magnez, i potas. 😅
Po wizycie, jakies 1160 bobasa. 🤯 Poprzecznie ułożona, co jest dla mnie nowością bo pierwsza od 25tc leżała główkowo. 😅 Z innych wieści, łożysko częściowo zakrywa ujście szyjki, nie bylo tak wcześniej, jest niżej. Ostrożność zalecana, ruchowo no i zakaz seksów właściwie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego, 19:05
Agat99, Karpatka95, IT_Girl, Ania 93, Nicole123, A_nulka, Natt99, Lavariavel, Lila777, Sosenka93 lubią tę wiadomość
-
2 lata temu chodziłam do okulisty w innym mieście i szczerze nie chce mi się tam jechać, dlatego poszłam po skierowanie jeszcze raz żeby zapisać się w moim mieście. Finalnie się udało umówić ale dopiero w 5 przychodni do której dzwoniłam. Oczywiście to drugi koniec miasta więc będę musiała brać ubera, bo za kółko się już nie mieszczę 🤣Lavariavel wrote:A gdzie chodzisz normalnie do okulisty? Idz normalnie osobiscie ze skierowaniem i tyle. Nie po to sie tyle placi skladek. Nie zawsze mozna poczekac👩 30, 👨30
5x💔
09/2025 ⏸️
17.09 crl 0,8cm i ❤️
30.09 crl 1,9cm 🥹
15.10 3,9cm Bobaska 😍
6.11 7,1cm Bobaska ❤️
15.12 300g
27.12 426g
22.01 800g
03.02 980g

-
Ja wracam od fizjo, super cwiczenia robiłyśmy i mocno wymasowała mi bolące plecki, czuje sie błogo 😄 dziecię nawet nie drgnęło mimo że to jej pora na kopniaczki 😅
Dzisiaj gdzies mi mignęło że w 30tyg pasuje miec spakowną torbę (wiadomo kwestia indywidualna) i sobie uświadomilam ze w takim razie mam 2 tyg a z takich rzeczy nie mam nic 😂
Dziś zamówiłam termometr i kosz na pieluchy 😆
dracaena, IT_Girl, Natt99, Sosenka93, Nicole123 lubią tę wiadomość
-
Rety, 30tc to wcześnie na torbę (dla mnie ofc). Ja pakowałam jakoś 33/34tc w pierwszej ciazy? I w 41tc naprawde nie pamiętałam juz co gdzie jest. 🤣 Moje rzeczy do torby (i to nie wszystkie jeszcze) leza u tesciow co najmniej do weekendu 7-8 marca, bo dopiero wtedy pojedziemy. 😆
Hmm, ja mam wadę -9 i astygmatyzm, ale generalnie w pierwszej ciazy byłam to siatkówka super stan. Moze sie przejdę tez kontrolnie, bo wiadomo, to sie moze zmienić, ale generalnie niewiele jest p/wskazan okulistycznych do sn, a jak sa to te osoby zwykle to wiedzą wcześniej, bo sa juz objęte opieka. -
My dziś po wizycie, dziewczyny mają po 680 i 650g 😊 Jedna leży poprzecznie pod żebrami, a druga jest ułożona główką w dół więc dlatego jest mi tak ciężko po jedzeniu 😅 Po raz pierwszy udało się zrobić ujęcie w 3D, aż niewiarygodne jak medycyna poszła do przodu.
Najgorsze badanie czyli krzywa za mną, nastawiałam się na coś bardziej strasznego a dość szybko czas minął - i najważniejsze pomimo IO nie mam cukrzycy 😁
Acmvj, Agat99, Natt99, Ssilvia, Lavariavel, Lila777, dracaena, Kassialka, IT_Girl, Ania 93, A_nulka, Sosenka93, Nicole123, Cavarathiel lubią tę wiadomość
25 👱🏼♀️ & 25 👨🏼& 🐈⬛&🐴
Na pokładzie SM, PFO, PCOS, IO
05.2026 - czekamy na 🩷🩷 -
Wrzuć fotkę jak możesz tego 3D ❤️ chętnie zobaczymy 😁SMka wrote:My dziś po wizycie, dziewczyny mają po 680 i 650g 😊 Jedna leży poprzecznie pod żebrami, a druga jest ułożona główką w dół więc dlatego jest mi tak ciężko po jedzeniu 😅 Po raz pierwszy udało się zrobić ujęcie w 3D, aż niewiarygodne jak medycyna poszła do przodu.
Najgorsze badanie czyli krzywa za mną, nastawiałam się na coś bardziej strasznego a dość szybko czas minął - i najważniejsze pomimo IO nie mam cukrzycy 😁
Ja jutro rano morfologia i mocz, czwartek wizyta i już zaczynam się stresować.. i pracy tyle że nawet położnej nie mam załatwionej haha - chyba tylko pójdę na kilka dni urodzić do szpitala i potem wrócę do pracy z dzidziusiem 🤣
Kassialka lubi tę wiadomość
1 cykl na leku Clostilbegyt i od razu niespodzianka 🥹
⏸️ 23.08.25
1 kontrola 17.09 ✅ 0,87cm szczęścia i bijące ❤️
2 kontrola 06.10 ✅ Mini Człowieczek ma 3,58cm ❤️
Prenatalne 27.10 idealne USG , złe wyniki z krwi z PAPPY
12.11 wyniki z NIPT - niskie ryzyka ❤️ i dziewczynka na pokładzie 🩷
3 kontrola 14.11 ✅ i 11,5cm 🩷 szczęścia 😊
17.12 II prenatalne ( 475g ) 🩷 20+1
22.01 900g 🩷 25+3
12.02 1300g 🩷 28+3
05.03 2100g 🩷 31+3

-
Ja wyniki dopiero w piatek pojde idevrac. W tym lab co robie to niestety nie ma dostepu on line. A musze tam robic bo robie tez dla endo i z nimi ma podpisaną umowe.
Po pobraniu krwi mam 3 dziury. Dzis trafilam na pechową zmiane i tylko ze zgiecia łokcia pobierala a tam mam juz zrosty.
Dracena ale ty wcześniej też miałaś coś związanego z łożyskiem dobrze kojarze?
Ten etap ciąży podobno już jest momentem gdy powinno się podniesć i nie stresowac a jednak.
Piwonia ja normalnie kocham slodkie i slodycze a teraz w ciazy jakoś nie. Bardzo rzadko mam ochote na słodycze. Dzisiaj paradoxalnie wypilam glukoze a potem zjadlam placek drozdzowy dosyc słodki.
Karpatka ja niby sie mieszcze ale teraz gdy ślisko, zimowa kurtka i wgl to tez niezbyt chętnie wsiadam kierować. Przeważnie mąż mnie wozi. Nie czuje się komfortowo.
Ważne że Ci się udało dostać.
-
Karpatka95 wrote:2 lata temu chodziłam do okulisty w innym mieście i szczerze nie chce mi się tam jechać, dlatego poszłam po skierowanie jeszcze raz żeby zapisać się w moim mieście. Finalnie się udało umówić ale dopiero w 5 przychodni do której dzwoniłam. Oczywiście to drugi koniec miasta więc będę musiała brać ubera, bo za kółko się już nie mieszczę 🤣
To ja się jeszcze mieszczę i patrzę czy będę mogła trochę kierownicę jeszcze trochę odsunąć potem 😆 Lubię jeździć autem ale pewnie przyjdzie moment, że będę już tylko jako pasażer.
U mnie krew spuszczona, we wtorek mam dopiero wizytę ale jutro mam endokrynologa i nie chciało mi się dwa razy jeździc, więc wszystko za jednym razem.
Jeśli chodzi o słodycze to moja słabość. Staram się unikać ale od czasu do czasu sobie pozwolę i pączka jutro pewnie też zjem 😅 Ale będę musiała go odpowiednio wliczyć i zbilansować. -
Dziewczyny, pięknie rosną te nasze dzieciątka! Niesamowite, że są już takie duże, a chwilę temu były jak ziarenko słonecznika 🙈
Ja to już się jutra nie mogę doczekać aż zjem takiego pysznego pączka. Generalnie jakoś do słodkiego mnie nie ciągnie, ale pączek jutro to co innego 🤣
Moje dziecię to chyba z brzucha wyskoczy po takiej ilości węglowodanów. Ostatnie dni tak szaleje, że aż cały brzuch faluje, a podobno ruchy na tym etapie mają być lżejsze, bo dziecko ma mniej miejsca 😁 Mój chyba sobie jeszcze radzi i odstawia niezłe akrobacje 😁
W ogóle to ostatnio oglądamy razem szkole rodzenia i rozczula mnie jak mój mąż jest tym wszystkim zainteresowany. Naprawdę spodobała nam się ta szkoła rodzenia z zaufaj położnej. Jest mnóstwo zdjęć przykładowych jak wykłada kikut, jak wygląda ciemieniucha, jak wygląda odczyn poszczepienny, różne wysypki. Jak reagować na poszczególne rzeczy, kiedy udać się do lekarza. Dla mnie to są nowowsci, bo do etapu opieki nad dzieckiem nigdy nie dotarłam i jakoś stroniłam od obcych dzieci, więc Junior będzie naszym królikiem doświadczalnym 🙈
dracaena, A_nulka, IT_Girl, Lavariavel, Nicole123, Cavarathiel, Natt99, Kassialka lubią tę wiadomość
👩'94 :
-AMH 3,5
-adenomioza
-3x histeroskopia: leczenie stanu zapalnego endometrium, korekta blizny po cc, usuwanie mikropolipowatości
-brak własnych owulacji
2020- początek starań
2021- początek starań z pomocą medyczną
2023- nasz Aniołek żył jeden dzień 💔
2024- powrót do starań z pomocą medyczną 👩⚕️
03.2025- AIH ❌
04.2025- kwalifikacja do IVF:
Stymulacja: Rekovelle 12j+ Menopur 75j +Orgalutran-> 2x Zivafert+ 2x Gonapeptyl Daily
04.2025- Punkcja-> Pobrano 17 🥚-> 9 MII-> Zapłodnieniu poddano 6 komórek, wszystkie udało się zapłodnić - mamy 4 ❄️
05.2025- 3 histeroskopia-> znowu stan zapalny-> antybiotyki
16.06.2025, 14.07.2025- Diphereline-> 26.07.2025 start estrofemu
14.08.2025 FET 5BA
5DPT BETA : 31->7DPT BETA : 114->9DPT BETA : 232->11DPT BETA: 473
05.09.2025-> mamy mrugające serduszko ❤️