🌱🌸 MAJ 2026 🌸🌱
-
WIADOMOŚĆ
-
Piankę Ginexid kupiłam pod wpływem polecajek wyprawkowych ale też jest u nas w szpitalu na liście do pakowania walizki więc myślę, że warto mieć
Byłam dziś na 3 prenatalnych i potwierdziły, że z maluchem wszystko dobrze waga 1648g ❤️ ale szlam tam licząc na piękne zdjęcia, a mały w ogóle nie chciał pozować i ciągle zakładał nogi na głowę 😜 no trudno, będzie musiał mieć za to jakąś sesję po porodzie 😉
Wcześniejsze porody mnie nieco przerażają jak zdaję sobie sprawę, że nas ten etap niedługo też czeka.. chyba w końcu musimy wybrać wózek 😜
Lila777, IT_Girl, Ania 93, Natt99, Lavariavel, A_nulka, Firest, Nicole123 lubią tę wiadomość
-
Hello! Witam w klubie małych kluseczek, u nas 1800 🫣IT_Girl wrote:Hejka!
Jestem po wizycie, mały dowalił na 1700 😳 Wiadomo, jest jeszcze błąd pomiaru ale coś mi się wydaje, że może być z niego spory bobas. Dzisiaj ułożony główkowo, do tego ma sporą głowę (ale nadal w normie). Na razie wszystko wygląda dobrze. Zapytałam już też o poród, w sensie kiedy do szpitala to właśnie 38-39 tydzień w zależności od rozwoju bobasa. Fajnie jakby się zaczęło samo, ale coś czuję, że będzie indukcja. Zobaczę co na prenatalnych wyjdzie w czwartek 😅
Mam nadzieję, że jednak trochę przystopuje, bo już się boję 😬🤦🏽♀️
Lavariavel, ja używałam pianki po pierwszym porodzie i teraz też zamawiam. Super się sprawdziła.
Z rzeczy przydatnych już w szpitalu jeszcze polecam kompresy multimam(jeśli planujecie karmienie piersią), must have dla mnie.
Agat99, A_nulka, Firest lubią tę wiadomość

Starania od 2020
Hormony ok, endometrioza I stopnia, IO, kariotypy ok, kir BX, On - ok
10.2021 I IVF, krótki protokół pobrano 5 komórek, 4 się zapłodniły, 3 zarodki
10.2021 ET - beta 0;
01.2022 FET - beta 0;
03.2022 FET - beta 0;
07.2022 histerolaparoskopia - prawy jajowód niedrożny, endometrioza I stopnia, stan zapalny endometrium
10.2022 II IVF, długi protokół: pobrano 4 komórki, 3 się zapłodniły, brak zarodków
12.2022 zmiana lekarza, przygotowania do III IVF
02.2023 naturals 🙀❤️ -
Natrafilam na opinie ze ta pianka podobno tez jest przydatna po cc. Z tego co rozumiem to taki srodek do higieny intymnej?
Ja juz teraz piersi smaruje kremem bo są takie suche spękane. Nie wiem dlaczego. Jak regularnie uzywam to jest ok ale wystarczy kilka dni bez i takie hmm dziwne.
Na l4 wyplaty są duzo lepsze niz normalnie. Chyba mniej podatku. Chociaz moja wyplata za luty jest mniejsza o ok 300zl niz poprzednie bo luty jest krotszym miesiacem.
Irytuje mnie to że nie mam sily, znowu chce mi się ciagle spac. To juz jest ktorys dzien:/ pogoda ładna, slonce swieci i wgl. Dzis w koncu pranie robie bo sie nazbieralo
Natt99 lubi tę wiadomość
-
Lavariavel wrote:Natrafilam na opinie ze ta pianka podobno tez jest przydatna po cc. Z tego co rozumiem to taki srodek do higieny intymnej?
Ja juz teraz piersi smaruje kremem bo są takie suche spękane. Nie wiem dlaczego. Jak regularnie uzywam to jest ok ale wystarczy kilka dni bez i takie hmm dziwne.
Na l4 wyplaty są duzo lepsze niz normalnie. Chyba mniej podatku. Chociaz moja wyplata za luty jest mniejsza o ok 300zl niz poprzednie bo luty jest krotszym miesiacem.
Irytuje mnie to że nie mam sily, znowu chce mi się ciagle spac. To juz jest ktorys dzien:/ pogoda ładna, slonce swieci i wgl. Dzis w koncu pranie robie bo sie nazbieralo
Ja przy cc pomimo skurczy i odklejenia łożyska nie miałam żadnego rozwarcia. To krwawienie w połogu nie było duże, więc nie czułam potrzeby korzystania pomimo tego, że miałam ją ze sobą w szpitalu, ale generalnie nie zaszkodzi skorzystać jak ktoś czuje potrzebę.
Co do L4 to w średnia wchodzą wszystkie premie, nadgodziny i dodatkowo płacą za soboty i niedziele, które ja mam standardowo wolne, bo płacą za każdy dzień kalendarzowy. U mnie za luty też mniejszą wypłata, ale na szczęście marzec znowu ma 31 dni 🤣
Lavariavel lubi tę wiadomość
👩'94 :
-AMH 3,5
-adenomioza
-3x histeroskopia: leczenie stanu zapalnego endometrium, korekta blizny po cc, usuwanie mikropolipowatości
-brak własnych owulacji
2020- początek starań
2021- początek starań z pomocą medyczną
2023- nasz Aniołek żył jeden dzień 💔
2024- powrót do starań z pomocą medyczną 👩⚕️
03.2025- AIH ❌
04.2025- kwalifikacja do IVF:
Stymulacja: Rekovelle 12j+ Menopur 75j +Orgalutran-> 2x Zivafert+ 2x Gonapeptyl Daily
04.2025- Punkcja-> Pobrano 17 🥚-> 9 MII-> Zapłodnieniu poddano 6 komórek, wszystkie udało się zapłodnić - mamy 4 ❄️
05.2025- 3 histeroskopia-> znowu stan zapalny-> antybiotyki
16.06.2025, 14.07.2025- Diphereline-> 26.07.2025 start estrofemu
14.08.2025 FET 5BA
5DPT BETA : 31->7DPT BETA : 114->9DPT BETA : 232->11DPT BETA: 473
05.09.2025-> mamy mrugające serduszko ❤️

-
Firest wrote:Gratulacje udanej wizyty 😊 no to już pewnie ta spora główka intensywnie pracuje, jak przystało na potomka ludzi związanych z technologią😉
Mam pytanko, jak to u Ciebie jest z tą indukcją? Masz jakieś konkretne wskazania (cukrzyca etc)? chyba kiedyś pisałaś, ale nie zapamiętałam😔 Pytam bo ja marzę by dociągnąć do terminu oczywiście, ale nie przenosić ciąży. W terminie trzeba zgłosić sie na KTG do szpitala i wtedy wolałabym już tam sobie zostać na oksytocynę i poród. Jednak bez wskazań teoretycznie nie zrobią indukcji, tylko odeślą do domu by czekać jeszcze nawet 2tyg na naturalne skurcze. Tym bardziej, że dziecko małe. Hmm, macie na to jakieś pomysły?
Tak, u mnie cukrzyca typu 1, dlatego będzie indukcja pewnie 38-39 tydzień. I w sumie chyba wolę, żeby wcześniej mnie położyli i monitorowali to.
Niestety z pomysłami nie pomogę, chyba trzeba by zacząć stosować te różne techniki wywołania porodu z internetu 😅
Firest lubi tę wiadomość
-
Macie rację że to może być rączka, ale chyba te szczawiany w moczu nie bez powodu wyszły.. od 3 w nocy męczę się z atakami kłującego bólu brzucha ( nisko z lewej strony ) i takie ostre ataki.. czat gpt podpowiedział że może to być przez kamienie w nerkach ( za co są odpowiedzialne te szczawiany ). Rano poszłam na badania moczu i nerek z krwi, wyniki wyszły dobre oprócz podwyższonego CRP ( norma 0-5 a mój wynik to 7,5 ) konsultowałam to z moim lekarzem, kazał zabrać 2x nospe, jak nie popuści to szpital 😞 miał ktoś z Was takie ataki bólu ? Na prawdę łamie mnie w pół i żadna pozycja nie przynosi ulgi 😞
Ps. Gratulacje za kolejne wizyty ❤️
1 cykl na leku Clostilbegyt i od razu niespodzianka 🥹
⏸️ 23.08.25
1 kontrola 17.09 ✅ 0,87cm szczęścia i bijące ❤️
2 kontrola 06.10 ✅ Mini Człowieczek ma 3,58cm ❤️
Prenatalne 27.10 idealne USG , złe wyniki z krwi z PAPPY
12.11 wyniki z NIPT - niskie ryzyka ❤️ i dziewczynka na pokładzie 🩷
3 kontrola 14.11 ✅ i 11,5cm 🩷 szczęścia 😊
17.12 II prenatalne ( 475g ) 🩷 20+1
22.01 900g 🩷 25+3
12.02 1300g 🩷 28+3
05.03 2100g 🩷 31+3

-
Ja mam podobne bóle. Podbrzusze zaraz nad kością łonową, ale najmocniej z lewej strony. Szarpie przy każdym ruchu. A jak się położę na lewym boku to od razu się nasila tak że spina się całe podbrzusze i boli cały krzyż i jeszcze takie napieranie na odbyt. Mogę leżeć tylko na prawym, ewentualnie na plecach ale nie za długo. No i przy wstawaniu mocno boli, czasem chodzę zgięta w pół. Dziś miałam usg brzucha i jest lekki zastój w nerce ale wg lekarza w ciąży to fizjologiczne i to nie od tego. Miałam też konsultacje z neurologiem i też wszystko w porządku. Więc pozostaje gdybanie. Albo dziecko uciska na jakiś nerw, albo ponaciągałam sobie więzadła bo ostatnio non stop kicham, albo zrosty po laparoskopii. No leczeniem jest poród więc muszę się przemęczyć jeszcze 2 miesiące 🙂 na szczęście nie boli codziennie. Łapią mnie 2-3 dni takiego bólu a potem tydzień spokojuLila777 wrote:Macie rację że to może być rączka, ale chyba te szczawiany w moczu nie bez powodu wyszły.. od 3 w nocy męczę się z atakami kłującego bólu brzucha ( nisko z lewej strony ) i takie ostre ataki.. czat gpt podpowiedział że może to być przez kamienie w nerkach ( za co są odpowiedzialne te szczawiany ). Rano poszłam na badania moczu i nerek z krwi, wyniki wyszły dobre oprócz podwyższonego CRP ( norma 0-5 a mój wynik to 7,5 ) konsultowałam to z moim lekarzem, kazał zabrać 2x nospe, jak nie popuści to szpital 😞 miał ktoś z Was takie ataki bólu ? Na prawdę łamie mnie w pół i żadna pozycja nie przynosi ulgi 😞
Lila777, Lavariavel lubią tę wiadomość
👩 30, 👨30
5x💔
09/2025 ⏸️
09.09 pęcherzyk ciążowy z malutkim zarodkiem
17.09 crl 0,8cm i ❤️
30.09 crl 1,9cm 🥹
15.10 3,9cm Bobaska 😍
29.10 Prenatalne - 6cm Małego Człowieczka 🥰
6.11 7,1cm Bobaska ❤️
17.11 128g Czekamy na synka 🩵
15.12 300g
27.12 426g
30.12 2 prenatalne - 460g
22.01 800g
03.02 980g
03.03 3 prenatalne - 1660g
10.03 2016g

-
Ahh a CRP jest fizjologicznie w ciąży lekko podwyższone. Niepokojące jest powyżej 10Lila777 wrote:Macie rację że to może być rączka, ale chyba te szczawiany w moczu nie bez powodu wyszły.. od 3 w nocy męczę się z atakami kłującego bólu brzucha ( nisko z lewej strony ) i takie ostre ataki.. czat gpt podpowiedział że może to być przez kamienie w nerkach ( za co są odpowiedzialne te szczawiany ). Rano poszłam na badania moczu i nerek z krwi, wyniki wyszły dobre oprócz podwyższonego CRP ( norma 0-5 a mój wynik to 7,5 ) konsultowałam to z moim lekarzem, kazał zabrać 2x nospe, jak nie popuści to szpital 😞 miał ktoś z Was takie ataki bólu ? Na prawdę łamie mnie w pół i żadna pozycja nie przynosi ulgi 😞
Ps. Gratulacje za kolejne wizyty ❤️👩 30, 👨30
5x💔
09/2025 ⏸️
09.09 pęcherzyk ciążowy z malutkim zarodkiem
17.09 crl 0,8cm i ❤️
30.09 crl 1,9cm 🥹
15.10 3,9cm Bobaska 😍
29.10 Prenatalne - 6cm Małego Człowieczka 🥰
6.11 7,1cm Bobaska ❤️
17.11 128g Czekamy na synka 🩵
15.12 300g
27.12 426g
30.12 2 prenatalne - 460g
22.01 800g
03.02 980g
03.03 3 prenatalne - 1660g
10.03 2016g

-
Karpatka a ból trzyma Cię całymi dniami ? Ja co kilka minut mam takie ataki ostre a oprócz tego boli cały czas.. i tak samo na lewym boku jest gorzej.. wzięłam tą nospe max 2 tabletki ale póki co bez zmian.. czym Cię faszerują w szpitalu?1 cykl na leku Clostilbegyt i od razu niespodzianka 🥹
⏸️ 23.08.25
22.01 900g 🩷 25+3
12.02 1300g 🩷 28+3
05.03 2100g 🩷 31+3

-
Lila a robiłaś też poziom kreatyniny we krwi i GFR? Ewentualnie jeszcze poziom potasu. To mój brat zawsze musi monitorować.(jest po wycięciu 2 nerek - guz i nowotwór, aktualnie po przeszczepie nerki)
Moira a czy ty sobie kontrolujesz ciśnienie?
Ja dzisiaj zrobiłam tylko drobne zamówienie w Gemini to prawie 400zł. I to nie jest wszystko, bo leki będę kupować już na samym końcu, to nawet w szpitalu będąc mogę zamówić.
Zamówiłam jeszcze 2 paczki podkladów z majtkami siateczkowymi canpola (otworzyłam te co mam w domu, przymierzyłam na bielizne i stwierdziłam, że pasują, więc będą ok), majtki poporodowe 4szt (bellla i bocioland) , podkłady poporodowe jeszcze 4 opakowania po 10 szt różne firmy, podpaski, pieluchy hugges rozm 1, podkładki higieniczne na deske sedesową (chusteczki dezynfekujące pewnie też wezme
), podkłady higieniczne 60x40 dla bobasa, mata do przewijania wielorazową, termofor z pestek wiśni (teraz może się przydać na bolący kręgosłup).
Z droższych produktów to wzięłam bepanthen 100gx2, Alantan, Prenatal Duo (na teraz), Granusept (położna to poleca zamiast octaniseptu).
Jeszcze dużo czuje że wydam pieniędzy, ale nie chce naraz wydawać w aptece 1000zł, tylko dawkować
Dużo bardziej podoba mi się zamawianie w Gemini niż z Doz. Teraz na Doz jest tragicznie, coś się pozmieniało.
Znalazłam też na piankę, która ma takie same działanie jak ta Ginexid tylko dużo tańsza- Baifem. Opinie czytałam to chwalą. Jeszcze zastanawiam się nad kilkoma rzeczami czy je zamawiać będę. Mam wątpliwości co do kupna kolektorów muszlowych, kompresów na brodawki, lanoliny, wyciągu z kapusty czy wkładów chłodzących na piersi etc. Mam wrażenie, że to jest nieco naciągane.
Kupiłam za to syrop na zgage, bo nie daje rady. Rozważam zakup czegoś na zaparcia jakiś błonnik czy syrop
Dodam sobie do koszyka tylko rzeczy które jeszcze na pewno będę chciała zamówić później żeby było szybciej.
-
Lavariavel tak, robiłam ❤️ kreatynina nawet lekko za niska ale podobno to normalne w ciąży, gfr też idealne.
Ale powiem Wam że tak mnie ściska że na prawdę obrzydliwy ten ból 😞 nie mogę leżeć bo jest jeszcze gorzej, chyba najmniej boli jak chodzę 🙈
Fajną listę zrobiłaś zakupów, też się za to muszę zabrać 😊
1 cykl na leku Clostilbegyt i od razu niespodzianka 🥹
⏸️ 23.08.25
22.01 900g 🩷 25+3
12.02 1300g 🩷 28+3
05.03 2100g 🩷 31+3

-
Dla mnie kupowanie na Doz jest super, bo mam aptekę pod blokiem, bliżej niż paczkomat 😀 zamawiam przez neta z darmową dostawą i jest taniej niż zakupy na miejscu czego w sumie nie rozumiem, bo i tak płacę dopiero w aptece 😉 ale fakt, że nie wszystko co chciałam do wyprawki było tam dostępne więc też domawiałam z Gemini
Moja pierwsza wyplata L4 przypadła akurat za luty więc nie widzę na razie żeby była jakoś wyższa, bo to krótszy miesiąc ale liczę, że w marcu bardziej to odczuję na plus 😉 u mnie nie ma płatnych nadgodzin i dodatkowych premii ale i tak uważam, że ciążowe L4 to cudowna sprawa i żałuję, że nie poszłam wczesniej 😜
Współczuję dziewczyny wszystkich dolegliwości bólowych, najgorzej jak niewiadomo w jaki sposób sobie pomóc.. a szpital mimo, że daje pewne poczucie bezpieczeństwa i opieki to nie jest wymarzonym miejscem dlatego oby już się u wszystkich udało bez takich wizyt!
-
Na pewno nie piszę się na łykanie olejku rycynowego i związane z tym efekty😅 Ale bieganie po schodach i miłość z mężem czemu nie☺️IT_Girl wrote:Tak, u mnie cukrzyca typu 1, dlatego będzie indukcja pewnie 38-39 tydzień. I w sumie chyba wolę, żeby wcześniej mnie położyli i monitorowali to.
Niestety z pomysłami nie pomogę, chyba trzeba by zacząć stosować te różne techniki wywołania porodu z internetu 😅👩 35
Diagnoza: niepłodność żeńska
❌ oba jajowody niedrożne
➡️ zabieg radiologiczny i lipiodol - udane udrożnienie
~~~~~~~~~~~~
👨 37
Diagnoza: niepłodność męska
❌ teratozoospermia (0%) i fragmentacja DNA (39%)
➡️ roczna dieta i suplementacja - poprawa parametrów
~~~~~~~~~~~~
08.2025 - ciąża naturalna😊 czekamy na córeczkę🩷

-
Nie skierował Cię na USG układu moczowego? I na posiew moczu? Ostukał Ci plecy?Lila777 wrote:Macie rację że to może być rączka, ale chyba te szczawiany w moczu nie bez powodu wyszły.. od 3 w nocy męczę się z atakami kłującego bólu brzucha ( nisko z lewej strony ) i takie ostre ataki.. czat gpt podpowiedział że może to być przez kamienie w nerkach ( za co są odpowiedzialne te szczawiany ). Rano poszłam na badania moczu i nerek z krwi, wyniki wyszły dobre oprócz podwyższonego CRP ( norma 0-5 a mój wynik to 7,5 ) konsultowałam to z moim lekarzem, kazał zabrać 2x nospe, jak nie popuści to szpital 😞 miał ktoś z Was takie ataki bólu ? Na prawdę łamie mnie w pół i żadna pozycja nie przynosi ulgi 😞
Wydaje mi się, że powinien przy tych objawach, wysokim CRP i szczawianach.
Mialam to USG już dwa razy w tej ciąży i za każdym razem była widoczna kolka nerkowa. Tylko, że mnie to bardziej w plecach bolało jak się okazało i temu promieniowało to kłuciem na brzuch. Wystarczyło, że lekarz ostukał mi nery to poczułam od razu skąd ten ból. Innym razem z tymi objawami podjechałam na IP i tam też na miejscu zrobili USG nerek i faktycznie stąd infekcja. Oczywiście antybiotyk i OK. Z diety ograniczyłam szczawiany i sól, póki co nie wróciło.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca, 19:08
👩 35
❌ oba jajowody niedrożne
~~~~~~~~~~~~
👨 37
~~~~~~~~~~~~

-
Ja nie wiem jak wy macie obliczane te L4, bo u mnie w takim razie wychodzi wypłata dużo niższa. W lutym dostałam ponad 600zl mniej. Wiem, że oblicza się z 12 miesięcy jakąś średnia i z tego liczą te 100%. Owszem obliczany jest cały miesiąc czyli za luty 28 dni wyszło na prawdę kiepsko. Ale w styczniu wcale lepiej nie było, nie mam żadnej znajomej księgowej która by sprawdziła, czy mnie w konia nie robią. Może Wy macie jakas większą wiedzę...
Co do ciśnienia u mnie, to ja mam niskie. W ciąży aktualnie najwyżej wyszło 110/70.
Co do dolegliwości, kręgosłup mam serio ochotę sobie wyciąć, małego wyciągnąć, a zgaga dzisiejszej nocy dała mi zasnąć ok 4, więc jestem umordowana ..
-
A ile dni jesteś już na zwolnieniu lekarskim? Pierwsze 30 pokrywa pracodawca i ta wypłata nie będzie wyższa. Dopiero jak zasiłek przejmuje ZUS, to wychodzi więcej.Moira wrote:Ja nie wiem jak wy macie obliczane te L4, bo u mnie w takim razie wychodzi wypłata dużo niższa. W lutym dostałam ponad 600zl mniej. Wiem, że oblicza się z 12 miesięcy jakąś średnia i z tego liczą te 100%. Owszem obliczany jest cały miesiąc czyli za luty 28 dni wyszło na prawdę kiepsko. Ale w styczniu wcale lepiej nie było, nie mam żadnej znajomej księgowej która by sprawdziła, czy mnie w konia nie robią. Może Wy macie jakas większą wiedzę...
Co do ciśnienia u mnie, to ja mam niskie. W ciąży aktualnie najwyżej wyszło 110/70.
Co do dolegliwości, kręgosłup mam serio ochotę sobie wyciąć, małego wyciągnąć, a zgaga dzisiejszej nocy dała mi zasnąć ok 4, więc jestem umordowana ..
-
Bezimienna wrote:A ile dni jesteś już na zwolnieniu lekarskim? Pierwsze 30 pokrywa pracodawca i ta wypłata nie będzie wyższa. Dopiero jak zasiłek przejmuje ZUS, to wychodzi więcej.
Dokładnie tak, pracodawca liczy po dniach grafikowych- bez weekendów. Wtedy miałam ciut wyższą wypłatę ze względu. W średnia, ale po przejęciu przez ZUS jest zdecydowanie wyższa.👩'94 :
-AMH 3,5
-adenomioza
-3x histeroskopia: leczenie stanu zapalnego endometrium, korekta blizny po cc, usuwanie mikropolipowatości
-brak własnych owulacji
2020- początek starań
2021- początek starań z pomocą medyczną
2023- nasz Aniołek żył jeden dzień 💔
2024- powrót do starań z pomocą medyczną 👩⚕️
03.2025- AIH ❌
04.2025- kwalifikacja do IVF:
Stymulacja: Rekovelle 12j+ Menopur 75j +Orgalutran-> 2x Zivafert+ 2x Gonapeptyl Daily
04.2025- Punkcja-> Pobrano 17 🥚-> 9 MII-> Zapłodnieniu poddano 6 komórek, wszystkie udało się zapłodnić - mamy 4 ❄️
05.2025- 3 histeroskopia-> znowu stan zapalny-> antybiotyki
16.06.2025, 14.07.2025- Diphereline-> 26.07.2025 start estrofemu
14.08.2025 FET 5BA
5DPT BETA : 31->7DPT BETA : 114->9DPT BETA : 232->11DPT BETA: 473
05.09.2025-> mamy mrugające serduszko ❤️

-
mnie co dokucza ostatnio to czuje jak dzidzia mocno się wyciska, tak jakby brzuch był dla niej za mały i nie miałaby odpowiednio miejsca. Z jednej strony jest wypięta pleckami i brzuch jest taki twardy tam, czuje ze mogę pod skora wyczuć jej plecki. Druga strona brzucha mięciutka. Nóżki ma tak wysoko ze jak się schylam to mi je wbija do żołądka i jest super nie przyjemnie.
Natt99, Lavariavel lubią tę wiadomość
✨ 32 lata 🎀 | On 34 – wyniki OK 🦸♂️✨
🌿 Hashimoto
💛 czas starań - 12 miesiecy
💊 Leczenie & suplementy
• 🦋 Euthyrox (T4) 75 mcg
• 📉 Dostinex – prolaktyna z 23 ➝ 11 ng/mL w 1 miesiąc
• ☀️ Witamina D, 💉 B12 (z 250 ➝ w górę)
• 🧠 DHEA, NAC, ubichinol, melatonina – na owulację 🌸
• 💊 Acard 100 mg w II fazie + Encorton 5 mg
✅ Badania & wyniki
Profil antyfosfolipidowy – OK
Trombofilia – wykluczona (PAI hetero)
AMH – 2.9 🌟
Helicobacter & pasożyty – brak 🚫
MUCHA & cytologia – prawidłowe 🧫💖
Ferrytyna - 90 ng/mL
CA 125 - negatywny
🔄
Jajowody – drożne ✅
29.09.2025 - pierwsze USG 6 mm + ❤️
15.10 - drugie USG 2.23 ❤️
Czekamy na dziewczynkę 🥹

-
A tak z zupełnie innej beczki. Trochę gów***ny temat🫣 Czy myślałyście by zrobić lewatywę przed porodem? A właściwie to na początku pierwszych skurczy gdy jeszcze jesteście w domku. Na zaufaj położnej wymieniają leawtywę enema. Nie chciałabym by ciążowe zaparcia utrudniły poród przez silne napięcie mięśni odbytu, ale też nie chciałabym, by coś tam się poluzowało w trakcie skurczów partych💩😉👩 35
❌ oba jajowody niedrożne
~~~~~~~~~~~~
👨 37
~~~~~~~~~~~~

-
Pierwsze 33 dni to jest wynagrodzenie chorobowe, które finansuje pracodawca. Od podstawy brutto normalnie są pobierane składki społeczne (13.71%). I od tego 9% składki zdrowotnej i wiadomo podatek. Natomiast od 34 dnia l4 to jest zasiłek chorobowy, odejmowanie są składki społeczne, ale już zdrowotna nie no i podatek. I ta podstawa dzielona jest na 30,i stawka dzienna wychodzi. Luty 28 dni ale marzec 31 dni.Moira wrote:Ja nie wiem jak wy macie obliczane te L4, bo u mnie w takim razie wychodzi wypłata dużo niższa. W lutym dostałam ponad 600zl mniej. Wiem, że oblicza się z 12 miesięcy jakąś średnia i z tego liczą te 100%. Owszem obliczany jest cały miesiąc czyli za luty 28 dni wyszło na prawdę kiepsko. Ale w styczniu wcale lepiej nie było, nie mam żadnej znajomej księgowej która by sprawdziła, czy mnie w konia nie robią. Może Wy macie jakas większą wiedzę...