SUPLEMENT DIETY

💜 KWAS FOLIOWY POD LUPĄ 💜

Zaczynacie starania o dziecko? Sprawdźcie, kiedy zacząć suplementację folianów i co naprawdę ma znaczenie.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2027 💛 🐝
Odpowiedz

MAJ 2027 💛 🐝

Oceń ten wątek:
  • J.ss Autorytet

Wysłany: 23 września, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze Oela, wspolczuje ci tych chorob. Mialas amnio przez wykryta toksoplazmozę?
    Ja sie boje, bo zanim dowiedziałam sie o ciąży to opiekowałam się malutkimi kociakami, które porzuciła mama. Mam nadzieje, że się nie zaraziłam toxo, robiłam badania w styczniu i nie miałam, a wiadomo różnie może być.

09/25 -początek starań
    Czynnik męski ❌
    💊 Ovarin, tenfertilON
    Nieudane leczenie Clo, parametry ⬇️
    22.08 ⏸️😳
    preg.png
  • Oela91 Ekspertka

Wysłany: 23 września, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J.ss wrote:
    Kurcze Oela, wspolczuje ci tych chorob. Mialas amnio przez wykryta toksoplazmozę?
    Ja sie boje, bo zanim dowiedziałam sie o ciąży to opiekowałam się malutkimi kociakami, które porzuciła mama. Mam nadzieje, że się nie zaraziłam toxo, robiłam badania w styczniu i nie miałam, a wiadomo różnie może być.

Tak miałam, nie wykryto tokso w płynie owodniowym.

Na tokso badałam się jeszcze przed staraniami i nigdy nie przechodziłam, a przeżyłam pół życia z kotami wychodzącymi

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września, 21:24

34l
    09.2024 🩷
    20.09 ⏸️
  • AniulkA Autorytet

Wysłany: 23 września, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bylam dzis na pobraniu krwi. Przyszly wyniki i cytomegalowirus igg i igm mam dodatni. W ciazy z Synem mialam tak samo. Bardzo sie wtedy przestraszylam. Wtedy prowadzaca zlecila mi awidnosc i powtorzenie badania inna metoda - DNA z moczu i krwi i w laboratorium przy szpitalu zakaznym. Na szczescie wyszlo ze to zadna aktualna infekcja, a co najmniej kilka miesiecy przed ciążą przebyta. Mam nadzieje, że teraz wyjdzie tak samo.

♀️ 93'
    ♂️ 90'

Starania od 02.2022

11.2022 💔 8tc. |03.2023 💔 6 tc. |07.2023 💔 6 tc.

11.2024 ⏸️ (naturalny cud w oczekiwaniu na wizytę kwalifikacyjną IVF)

💊 encorton, clexane, acard, cyclogest, luteina

👶 F. - 08.07.2025 r. 🩵

age.png

08.2026 starania na luzie o rodzeństwo
    21.08.26 ⏸️ bhcg 45-> 24.08.26 bhcg 194-> 28.08.26 bhcg 1288
    04.09.26 wg usg 5+5 pęcherzyk z zarysem zarodka i uwidocznioną czynnością serca

preg.png
  • J.ss Autorytet

Wysłany: 23 września, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja również badałam się w trakcie starań. Myślisz że od czego mogłaś się zarazić?
    Strasznie dużo stresu musiałaś przejść, cale szczęście że wszystko skończyło się dobrze, ale nawet nie chce sobie wyobrażać ile cię to wszystko kosztowało nerwów ☹️

09/25 -początek starań
    Czynnik męski ❌
    💊 Ovarin, tenfertilON
    22.08 ⏸️😳
    preg.png
  • AniulkA Autorytet

Wysłany: 23 września, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do toxo ostatnio lekarz mi powiedzial, ze koty są nieslusznie o to obwiniane ze glownie przez nie sie zarazamy. Ja tez mam kota wychodzacego, toxo wyszlo w porzadku akurat.

Oela91 lubi tę wiadomość

♀️ 93'
    ♂️ 90'

Starania od 02.2022

👶 F. - 08.07.2025 r. 🩵

age.png

preg.png
  • Oela91 Ekspertka

Wysłany: 23 września, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gdyby nie te choroby to mogłabym cały czas być w ciąży, żadnych rozstępów, do dnia porodu nie wstawałam siku xd codziennie z 10tys kroków. Stresu miałam mnóstwo, bo na patologii ciąży żel zrobiono pomiary główki i nastraszono mnie mikrocefalią, masakra, byłam wrakiem człowieka do kolejnego dnia w którym miałam wizytę u innego lekarza…

Dziecko spłaciło wszystkie stresy, córeczka była aniołem, od 3 miesiąc przesypiała całe noce XD teraz szykuje się na najgorsze.

Najbardziej podejrzane o zarażenie sytuacje, to:
    1 mój kot jakiś czas przebywał u rodziców i jakoś miesiąc przed zajściem w ciążę myłam kuwetę po pobycie u nich (nie sprzątali jej regularnie) 2. przesadzanie kwiatów które robiłam na 2 tyg przed zajściem w ciążę

34l
    09.2024 🩷
    20.09 ⏸️
  • Oela91 Ekspertka

Wysłany: 23 września, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AniulkA wrote:
    Co do toxo ostatnio lekarz mi powiedzial, ze koty są nieslusznie o to obwiniane ze glownie przez nie sie zarazamy. Ja tez mam kota wychodzacego, toxo wyszlo w porzadku akurat.

W trakcie ciazy zauważyłam ze lekarze w tej kwestii byli podzieleni na dwa obozy, jedna od razu zapytała „czy ma Pani kota?!”, część rozgrzeszała mojego mruczka właśnie tak jak pisze AniulkA

34l
    09.2024 🩷
    20.09 ⏸️
  • J.ss Autorytet

Wysłany: 23 września, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oela, wspaniale, że córeczka wynagrodziła wszystkie stresy. Ja miałam typowego hajnida, przeszłam przez piekło 😅 Teraz nastawiam się również na najgorsze, mam nadzieję że karta się odwróci bo przez 1,5 r byłam wrakiem człowieka i dopiero po 8 latach zdecydowałam się na drugie dziecko 🙈

Ja mam dwa koty niewychodzące, jedynie martwią mnie te znajdy którymi się zajmowałam przez 4 tygodnie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września, 21:42

Oela91 lubi tę wiadomość

09/25 -początek starań
    Czynnik męski ❌
    💊 Ovarin, tenfertilON
    22.08 ⏸️😳
    preg.png
  • MarTyna Przyjaciółka

Wysłany: 23 września, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oela91 wrote:
    Gdyby nie te choroby to mogłabym cały czas być w ciąży, żadnych rozstępów, do dnia porodu nie wstawałam siku xd codziennie z 10tys kroków. Stresu miałam mnóstwo, bo na patologii ciąży żel zrobiono pomiary główki i nastraszono mnie mikrocefalią, masakra, byłam wrakiem człowieka do kolejnego dnia w którym miałam wizytę u innego lekarza…

Dziecko spłaciło wszystkie stresy, córeczka była aniołem, od 3 miesiąc przesypiała całe noce XD teraz szykuje się na najgorsze.

Najbardziej podejrzane o zarażenie sytuacje, to:
    1 mój kot jakiś czas przebywał u rodziców i jakoś miesiąc przed zajściem w ciążę myłam kuwetę po pobycie u nich (nie sprzątali jej regularnie) 2. przesadzanie kwiatów które robiłam na 2 tyg przed zajściem w ciążę

Jak to przesadzanie kwiatów? 🥺

• Oela91 Ekspertka

Wysłany: 23 września, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No z tą ziemia do kwiatów, to tak samo działa jak i z kuwetą i tam i tam może być pasożyt 🤷‍♀️

Ale dziewczyny! Ja nie chciałam was straszyć, puenta miała być taka taka: nawet jak dziesiątkują Cię wszystkie plagi egipskie, to i tak dzieciaczek może urodzić się całkiem zdrowy 😉

34l
    09.2024 🩷
    20.09 ⏸️
  • MarTyna Przyjaciółka

Wysłany: 23 września, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Default.owa wrote:
    I to jest właśnie problem, bo wiadomo, chce się wiedzieć, być przygotowaną na wszystko, a granicą do niepotrzebnego nakręcania się jest bardzo mała. Życzę nam wszystkim, żeby każda odnalazła w sobie wewnętrzny spokój - to dobre dla bobo i o tym trzeba myśleć.

Ja czuję się lepiej w tej ciąży, wiedząc co się może wydarzyć, znając statystyki, testując betę, mając wasze wsparcie 💝
    Poprzednio wszyscy kazali mi być na luzie, mówili, że będzie dobrze, mam jeszcze czas, jak już znajdę w ciążę to mnie poprowadzą. A ja głupia wierzyłam. Po zajściu w pierwszą ciążę, pounawiałam się na konsultacje z lekarzami i położną i ... zostałam zignorowana. Dla nich 4/5 tydzień to nie była ciąża, nikt mi nie powiedział o becie, progesteron , nikt nie doradził w kwestii suplementacji, a nawet usłyszałam, że jeśli nie było USG to formalnie nie jestem w ciąży. A potem brak bicia serca i też mi gin nie potwierdziała, że w tamtym momencie to źle rokuje. Nie byłam przygotowana na to wszystko. Teraz chce wiedzieć, czuję się dzięki temu lepiej, podejmuje świadome decyzję. To daje mi w pewnym sensie spokój :)

• xmadziax Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 07:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka! Jak wasze samopoczucie rano?
    Mnie od wczoraj męczy wszystko jak na okres: podbrzusze, lędźwie a do wizyty jeszcze tydzień 🙄 Mam jakieś złe przeczucia 🙄

11.03.2024⏸️🩷🩵 8 CS
    8+5💔
    23.04 łyżeczkowanie (10+1) 🕊️
    18.02.2025 witaj syneczku na świecie ❤️🩵🌈

11.09.2026 ⏸️
    Beta: 69,3
    Progesteron: 20,900
    15.09.2026
    Beta: 357
    Progesteron: 25,700
    preg.png
    event.png
  • AniulkA Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xmadziax wrote:
    Hejka! Jak wasze samopoczucie rano?
    Mnie od wczoraj męczy wszystko jak na okres: podbrzusze, lędźwie a do wizyty jeszcze tydzień 🙄 Mam jakieś złe przeczucia 🙄

Mi tez jakies czarne mysli krążą po glowie... ehh.. i tez wizyta dopiero w srode. Ja do poludnia to nie mam w zasadzie żadnych objawow. Pozniej robi mi sie zle na zoladku i niedobrze.
    Mam nadzieję, że nasze mysli się nijak nie urealnią i będzie wszystko w porządku

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 07:54

♀️ 93'
    ♂️ 90'

Starania od 02.2022

👶 F. - 08.07.2025 r. 🩵

age.png

preg.png
‹‹ 21 22 23 24 25
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pieluchy tetrowe w nowoczesnej wyprawce. 5 sprytnych sposobów, jak wykorzystać je na co dzień

Kompletowanie wyprawki dla noworodka łatwo zamienić w listę drogich i skomplikowanych gadżetów. Tymczasem jedna z najbardziej praktycznych rzeczy od lat pozostaje dokładnie taka sama — pielucha tetrowa. Naturalna, delikatna dla skóry dziecka i niezwykle uniwersalna. Sprawdza się jako lekki kocyk, ręcznik po kąpieli, podkład do odbijania czy awaryjny przewijak poza domem. W nowym artykule podpowiadamy, jak wybrać dobrą tetrę i dlaczego nadal jest absolutnym must-have każdej wyprawki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Inozytol a kobieca płodność – wsparcie owulacji, metabolizmu i zdrowia hormonalnego kobiet

Coraz więcej kobiet w wieku rozrodczym zmaga się z zaburzeniami hormonalnymi, które utrudniają zajście w ciążę lub jej prawidłowy przebieg. Dlatego wiele par w czasie starań o dziecko decyduje się na wprowadzenie suplementacji poprawiającej kobiecą płodność. Jednym z najlepiej przebadanych składników jest inozytol, który – regulując gospodarkę hormonalną i cukrową – może zwiększyć szansę na zapłodnienie. Jak dokładnie działa i jakie inne skuteczne składniki wspierające płodność kobiet warto włączyć do codziennej suplementacji?

CZYTAJ WIĘCEJ

Pokój dziecka - 7 inspiracji na kreatywną aranżację

Urządzanie pokoju dziecka to jedno z najprzyjemniejszych, ale i wymagających zadań dla rodziców. Chcemy, aby przestrzeń była nie tylko bezpieczna i funkcjonalna, ale też sprzyjała rozwojowi wyobraźni, kreatywności oraz dawała dziecku poczucie komfortu i radości. Jeśli szukasz pomysłów na aranżację, które łączą estetykę z praktycznością, świetnie trafiłeś! Warto sięgnąć po sprawdzone i inspirujące rozwiązania, które sprawdzą się dla maluchów, przedszkolaków i starszych dzieci. W tym artykule znajdziesz 7 konkretnych, sprawdzonych propozycji, które odmienią każdy pokój.

CZYTAJ WIĘCEJ